18 Oct 2021, Autor:

Prezentate în premieră pe 14 septembrie 2021, iPhone 13 și iPhone 13 mini, alături de sofisticatele iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, au făcut valuri, dar nu la nivelul la care se așteptau producătorii. Performanțele seriei sunt, însă, notabile și merită detaliate. 

Ce este nou față de seria 12

Seria iPhone 13 nu aduce foarte multe caracteristici noi, dar îmbunătățește considerabil modelele precedente sub multe aspecte, unele dintre ele esențiale, printre care: durata bateriei, modul de alimentare, afișajul și camerele foto. Toate acestea fac, din toate modelele de smartphone ale seriei 13, nu doar dispozitive impresionante și multifuncționale, ci și unele dintre cele mai bune produse ale companiei Apple.

Pentru că soluțiile tehnologice noi sunt puține, multe voci autorizate susțin că seria 13 este, în fapt, un update complex al modelelor precedente. O comparație minuțioasă între modele arată că designul este, în cea mai mare parte, același, specificațiile nu arată foarte diferit și nu există multe funcții noi, care să justifice indicatorul nou de gamă. Și totuși, iPhone 13 este, din toate punctele de vedere, superior gamei precedente. 

Punctul culminant al modelelor iPhone 13 este durata de viață mult îmbunătățită a bateriei. În ceea ce privește procesorul modelului A15 Bionic, care a fost montat pe toată gama 13, acesta este incredibil de puternic și configurat pentru 4 GB memorie RAM, ceea ce îl face capabil să ruleze mai multe aplicații și sarcini, rapid și eficient. Producătorul a montat o cameră complet nouă, care îmbunătățește claritatea imaginilor, iar tehnologia de stabilizare optică a imaginii (OIS), care, la seria precedentă era accesibilă doar pentru variantele de top, este implementată pe toată gama, ceea ce reprezintă un beneficiu important pentru cei care doresc să filmeze rapid, fără să piardă din claritatea imaginii. 

Ce imbunatatiri are iPhone 13

Prețuri estimative

Cel mai mic preț din noua gamă 13 este pentru iPhone 13 Mini și pleacă de la 4000 de lei, cu variații în funcție de operator, condițiile de plată, includerea sau nu a unui abonament nou, putând ajunge până la peste 9.200 lei pentru vârful de gamă, respectiv pentru modelul iPhone 13 Pro Max, cu 1TB spațiu de stocare. 

Cei mai mulți operatori oferă reduceri și discount la telefoanele din ultima gamă, dacă se alege varianta buyback, pentru telefoane Apple sau alte dispozitive, din generațiile mai vechi. Statisticile arată că avem cel puțin un smartphone din generațiile anterioare, perfect funcțional, care nu mai este utilizat. În plus, avem o serie de accesorii, care zac uitate prin sertare, deși sunt în perfectă stare de funcționare. Reciclarea acestora este o soluție mai mult decât potrivită, mai ales că, prin aceasta, se poate compensa o parte din valoarea dispozitivelor noi, inclusiv în cazul gamei iPhone 13. 

O altă variantă, chiar mai bună, este să scoți la vânzare telefoanele din generațiile trecute, pentru a acoperi o parte din costurile unui dispozitiv nou. Este indicat să cureți complet memoria acestora, să le readuci la setările din fabrică și să le adaugi accesoriile (încărcător, căști, card de memorie). Le vei putea vinde mai repede, dacă alegi un preț ușor inferior celui pe care îl au produsele similare, promovate pe OLX

Cât valorează telefonul tău? Hai să aflăm împreună!

phone Cât valorează telefonul tău astăzi?
Ce preț ai plătit pe telefon când l-ai cumpărat?
300
€50€2000
Ce firmă este telefonul?
Acum cât timp ai cumpărat telefonul?
6 luni
1 lună4 ani
Telefonul tău valorează:

Performanțele seriei iPhone 13

Evenimentul cu adevărat notabil este cipul Apple Bionic A15, despre care se poate spune, fără exagerare, că este cel mai puternic chipset de smartphone, realizat până în prezent. Apple susține despre acesta că are GPU (graphics processing unit) cu 30% mai rapid decât orice competitor, iar CPU (central processing unit) este cu 50% mai eficient.

Noile telefoane Apple, indiferent de modelul seriei 13, sunt, incontestabil, cele mai puternice. Comparativ cu iPhone 12 sau Samsung Galaxy S21, la o utilizare curentă, în limitele operațiunilor uzuale, capacitatea extraordinară a procesorului nu va fi evidentă, dar, dacă este comparat cu dispozitive inferioare seriei 11 inclusiv, diferențele sunt sesizabile la prima atingere a ecranului. 

iPhone 13 încarcă și deschide orice aplicație într-o fracțiune de secundă și poate trece instantaneu de la o funcție la alta. Jocurile se mișcă pe variantele 13 la fel de repede și de fluid ca și pe iPad Pro (confirmat ca fiind cel mai puternic dispozitiv Apple din 2021). În plus, orice joc arată fantastic pe ecranul OLED și beneficiază din plin de actualizările GPU-ului.

Chipset-ul A15 Bionic este echipat cu 4 GB de memorie RAM. Volumul de memorie este mai mic decât cel al majorității dispozitivelor care rulează Android, aceasta fiind o altă demonstrație a eficienței procesorului. 

Modelele seriei vin cu o memorie de stocare de 128 GB, 256 GB sau 512 GB. Este important de spus că memoria de 128 GB se „umple” repede și se simte în modul în care rulează aplicațiile, chiar dacă este utilizat suportul iCloud. Una dintre noutăți este aceea că Apple a renunțat la opțiunea de stocare de 64 GB, care a fost oferta sa de bază, în ultimii ani.

O altă noutate, care trebuie remarcată la seria iPhone 13, este că toate modelele sunt perfect compatibile cu orice operator 5G.

AICI gasesti gama de telefoane iPhone

Noile capacități ale bateriei

Una dintre marile probleme ale telefoanelor produse de Apple a fost mereu durata bateriei. Deși  iPhone 13 nu oferă o soluție ideală, existând alte mărci cu performanțe superioare, se remarcă o îmbunătățire clară a actualelor modele, față de cele anterioare. Apple a luat în calcul în mod foarte serios această problemă și, de la generație la generație, a îmbunătățit performanțele bateriei, dar și viteza și modul de încărcare ale acesteia. 

Durata de viață a bateriei a fost obținută prin creșterea dimensiunii celulelor din iPhone 13, dar și ca urmare a performanțelor cipului A15. iPhone 13 și iPhone 13 Pro Max au o durata de viață a bateriei mult îmbunătățită, iar utilizarea intensă a acestora, cu toate serviciile active și ecranul cu luminozitate maximă, a menținut dispozitivul în stare de funcționare cu circa două ore în plus, față de modelele anterioare pentru iPhone 13 mini, iar pentru Pro Max, cu circa trei ore. Performanța este cu adevărat lăudabilă pentru Apple, care mai are, însă, de recuperat în fața telefoanelor similare, care rulează Android.

iPhone 13 mini acceptă până la 17 ore de redare video și până la 55 de ore de redare audio, iar iPhone 13 și Pro Max acceptă până la 19 ore de redare video și până la 75 de ore de redare audio. IPhone 13 și Pro Max sunt echipate cu baterii de 3.227 mAh, de la 2.815 mAh, câți erau pe seria 12, în timp ce iPhone 13 mini are o baterie de 2.406 mAh, de la 2.227 mAh pe 12 mini.

Ambele modele iPhone 13 acceptă încărcarea rapidă și ajung la o capacitate de 50%, în 30 de minute, folosind un cablu Lightning to USB-C și un adaptor de alimentare de 20W.

IPhone 13 este compatibil cu încărcătoarele de 20 de wați, care oferă o încărcare rapidă. Poate fi utilizată și încărcarea fără fir, deși nu are cea mai rapidă viteză de încărcare wireless. Producătorul nu a pus încărcător în cutia telefonului, la fel ca în cazul seriei iPhone 12, cu scopul de a reduce deșeurile electronice. În logica Apple s-a mers pe ideea că utilizatorii de iPhone au un încărcător Lightning de la achiziționarea anterioară a dispozitivelor companiei. 

Cea mai bună modalitate de a procura un incarcator adecvat este cumpărarea unuia de la terți, pentru un cost mai redus, comparativ cu prețul celor sigilate, cu atât mai mult cu cât acestea sunt extrem de fiabile.

Camerele foto

Pentru autentificarea biometrică, modelele iPhone 13 folosesc Face ID, sistemul de recunoaștere facială, introdus în 2017. Componentele Face ID sunt plasate în sistemul de camere TrueDepth din crestătura afișajului, mai mică la modelele de anul acesta.

Face ID este utilizat în toate sarcinile iOS pentru deblocarea iPhone-ului, permițând accesul la aplicații terțe protejate prin parolă, confirmând achizițiile de aplicații și autentificând plățile efectuate prin sistemul Apple Pay.

Face ID funcționează printr-un set de senzori și camere. Un proiector de tip Dot proiectează peste 30.000 de puncte invizibile cu infraroșu pe suprafața pielii, pentru a crea o scanare facială 3D, care analizează curbele și planurile feței. Harta realizată este transmisă către cipul A15 unde este transformată într-un model matematic pe care iPhone îl folosește pentru a confirma identitatea utilizatorului. Face ID funcționează la fel de bine și în lumină slabă, la întuneric (tocmai pentru că folosește infraroșu), dar și dacă utilizatorul poartă ochelari, barbă, pălării, eșarfe și alte accesorii care ar putea ascunde parțial fața.

Pentru situațiile în care deblocarea cu identificare facială nu funcționează, există funcția de deblocare cu Apple Watch, care permite utilizatorilor de iPhone să profite de un ceas inteligent, ca măsură secundară de autentificare pentru a debloca telefonul, atunci când persoana poartă mască, de exemplu. Soluția nu este compatibilă pentru toate funcțiile dispozitivului, dar acestea pot fi deblocate cu parole digitale. Camera frontală, pe lângă recunoașterea facială, care are 12 megapixeli, este ideală pentru selfie.

Cipul A15 acceptă multe dintre capabilitățile fotografice disponibile cu camerele din spate, inclusiv modul Night pentru selfie-uri, smart HDR 4, înregistrare Dolby Vision HDR și Deep Fusion, împreună cu ProRes și noul mod Cinematic, pentru a captura videoclipuri cu modificări automate, asemănătoare unui film. Toate suportă înregistrare 4K.

iPhone 13 și 13 mini includ un sistem diagonal cu cameră cu două lentile. Obiectivul Wide are o deschidere f/1.6, în timp ce Ultra Wide are o deschidere f/2.4. Camera Ultra Wide a fost actualizată și oferă o performanță mai bună la lumină scăzută, iar camera Wide, și ea îmbunătățită, permite un aport de lumină cu 47% mai mare, față de modelele precedente.

Nu există teleobiectiv în iPhone 13 și 13 mini, modelele fiind limitate la zoom-ul optic 2x și la cel digital, de 5x. Stabilizarea optică a imaginii, care era o caracteristică limitată doar la modelele Pro Max, este disponibilă, acum, pe toată gama 13.

Inovația este noul mod cinematic ce folosește focalizarea rack pentru a schimba perfect focalizarea de la un subiect la altul, atunci când se realizează un fișier video. Acesta ține focalizarea pe subiect, în timp ce estompează fundalul, și o poate schimba automat, atunci când un nou subiect intră în prim-plan sau vorbește. Estomparea și focalizarea pot fi ajustate prin intermediul setărilor. 

Alte funcții video includ video QuickTake, zoom audio, Time-lapse, Night mode Time-lapse, modul de focalizare automată continuă, zoom digital 3x și opțiunea de a face fotografii de 8 megapixeli, atunci când se înregistrează un videoclip 4K.

Aici gasesti accesorii pentru telefoane si tablete

Conectivitate 5G

Display OLED

Toate modelele iPhone 13 au ecran OLED Super Retina XDR, flexibil, ce se extinde pe șasiul fiecărui dispozitiv. Raportul de contrast este de 2.000.000:1 pentru negru și alb și are o luminozitate maximă de 1200 nits pentru fotografii HDR, videoclipuri, emisiuni TV și filme. Luminozitatea maximă tipică este de 800 nits, pentru modelele standard, și de 1000, la modelele Pro (pentru nespecialiști, din dorința de a avea elemente pentru a aprecia și evalua calitatea inovației – nits este unitatea de măsură pentru cantitatea de luminanță egală cu o candelă pe metru pătrat; luminanță înseamnă raportul dintre intensitatea luminoasă a unei surse de lumină și proiecția ariei sursei pe un plan; candela este unitatea fundamentală pentru intensitatea luminoasă din sistemul internațional de unități, iar pentru buna înțelegere a valorii, adăugăm și faptul că un televizor mediu poate avea capacitatea de a genera 100, până la 200 nits, în timp ce televizoarele HDR merg de la 400 până la 2000 nits, în cazul celor de ultimă generație – n.a.). 

iPhone 13 mini are 5,4 inch, o rezoluție de 2340×1080 cu 476 pixeli per inch, iar iPhone 13, 6,1 inch și o rezoluție de 2532×1170 cu 460 pixeli per inch. Display-ul are o acoperire oleofobă rezistentă la amprente și Haptic Touch, care oferă feedback pentru personalizare. Funcția Haptic Touch permite schimbarea nivelului de presiune necesar pentru activarea dispozitivului. Suportul larg al culorilor generează nuanțe vii, realiste, iar True Tone oferă o experiență vizuală ușoară pentru ochi. 

Apple a redus crestătura care găzduiește sistemul de camere TrueDepth. Acum este cu 20% mai puțin lată, decât la modelele anterioare.

Pret iPhone 13 Pro Max

Culori și rezistență

iPhone 13 și 13 mini vin într-o serie de culori noi, care includ starlight (un amestec între argint și aur), midnight (negru), roz, albastru și roșu. Există unele suprapuneri între culorile iPhone 13 și culorile modelelor iPhone 12, care au venit în alb, negru, albastru, verde, roșu și violet, dar nuanțele starlight și roz sunt noi. Albastrul are alt ton, mai deschis, în timp ce roșul este mai viu.

Toate modelele seriei 13 utilizează mai departe Ceramic Shield, care oferă o protecție mai bună la cădere, fiind realizat prin infuzarea cristalelor nanoceramice în sticlă. Materialul final este transparent și cu rezistență sporită. Apple susține că Ceramic Shield este mai dur decât orice sticlă pentru smartphone, având și protecție împotriva zgârieturilor și uzurii zilnice.

iPhone 13 și 13 mini au o rezistență la apă de IP68, ceea ce înseamnă că pot rezista la o adâncime de până la șase metri, timp de până la 30 de minute, la fel ca seria precedentă.

În numărul IP68, 6 se referă la rezistența la praf (și înseamnă că iPhone 13 poate rezista la murdărie, praf și alte particule), IP6x fiind cel mai înalt nivel de rezistență la praf, care există la dispozitivele electronice. 

iOS 15 și câteva detalii

IPhone 13 este lansat cu iOS 15, astfel încât să te poți bucura de cele mai recente funcții software ale companiei. Actualizările pentru 2021 sunt mai mici decât revizuirea majoră pe care compania a făcut-o cu iOS 14, dar noile adăugiri sunt interesante și includ un nou mod Focus, ușor de activat din meniu.

Eticheta Focus oferă acces ușor la modul silențios, precum și la setările pe care le poți activa atunci când ești la serviciu sau într-un loc public, unde este necesară liniștea, de la sala de teatru și cinema până în dormitor. Totodată, aceasta oferă opțiuni diverse pentru notificările de la mesageria electronică, rețelele sociale și calendar. 

Sunt compatibile cu iOS 15 toate modelele anterioare, de la iPhone 6S inclusiv, iar iOS 15 va primi actualizări, foarte probabil, până în 2027.

Modelele iPhone 13 vor fi succedate de iPhone 14 și deja circulă informații despre dispozitivele din 2022. Foarte probabil, iPhone 14 ar putea avea, de asemenea, un nou design, pentru prima dată în mulți ani. Dar, până atunci, să ne bucurăm de seria 13 și să-i descoperim potențialul! 

Sursa foto: Shutterstock