Pasionații de obiecte vintage, dar și persoanele care aleg mobilierul cu un design mai vechi în detrimentul stilului modern înțeleg perfect motivele pentru care cineva ar dori să recondiționeze piese uzate de trecerea timpului, în loc să le schimbe cu unele noi, abia „scoase din țiplă”.
Dacă te pregătești să îți modernizezi apartamentul, dar îți este greu să te desparți de anumite obiecte de mobilier, le poți readuce la viață dându-le o față nouă și recondiționându-le. Nu ai nevoie de foarte mult talent, ci doar de răbdare, câteva instrumente de bază și informații pe care ți le detaliem chiar în acest ghid. Vorbim pe larg despre:
Ce presupune recondiționarea
De ce instrumente ai nevoie pentru recondiționare
Pași pentru recondiționarea mobilei din lemn
Cum recondiționezi scaunele vechi – retapițare
Pași pentru recondiționarea mobilierului vechi din metal
Cu ce diferă recondiționarea de restaurare
Ce presupune recondiționarea
Există mai multe motive pentru care oamenii doresc să recondiționeze mobilierul vechi, în loc să îl arunce și să cumpere unul nou. Principala cauză ține de valoarea sentimentală a obiectelor pe care fie le-au moștenit de la o persoană dragă, fie le-au achiziționat din pasiune pentru stilul vintage.
Un alt motiv ține de aspectul acestora. Există obiecte de mobilier care au un design sau o simplitate greu de reprodus și găsit în stilurile de mobilier specifice zilelor noaste. Sau în cazul în care există ceva asemănător, prețul achiziționării lor este mult mai mare decât investiția făcută într-un proces de recondiționare. Astfel, el presupune redarea unui aspect nou și punerea în funcțiune a unor piese de mobilier vechi (dar nu numai) care au defecte ce trebuie finisate și estompate. Fie că vrei să vopsești de la zero noptiera din dormitor, să retapițezi canapeaua sau scaunele din bucătărie, să schimbi blatul mesei din living, fie că ai găsit în târgurile de obiecte vechi piese de mobilier care îți plac, dar care au defecte pe care vrei să le repari (zgârieturi, bucăți de lemn desprinse, bucăți de placaj erodate), toate acestea pot fi denumite ca acțiuni de recondiționare.
Important este să te asiguri încă de la început că imaginea pe care o ai acum în minte despre cum vrei să arate rezultatul final va fi aceeași cu cea din realitate. Și vei reuși să faci asta folosind câteva instrumente cheie și câțiva pași detaliați în rândurile următoare.
De ce instrumente ai nevoie pentru recondiționare
Chiar dacă ești nerăbdător să vezi rezultatul final, mai întâi asigură-te că ai la îndemână toate instrumentele necesare.
Pentru mobila din lemn:
- Clește pentru scos cuiele;
- Lavete sau cârpe curate;
- Acetonă, diluant sau alt solvent;
- Mașină pentru șlefuit;
- Șmirghel fin (granulație 200);
- Spray decapant;
- Pensule și vopsea sau spray/ pistol de vopsit electric;
- Grund pentru lemn;
- Lac de protecție pentru lemn;
- Echipament de protecție.
Pentru obiectele din metal
- Lavete sau cârpe curate;
- Perie de sârmă;
- Acetonă, diluant sau alt solvent;
- Șmirghel;
- Polizor electric (opțional);
- Pistol de vopsit sau spray;
- Grund și pensule;
- Echipament de protecție.
Pași pentru recondiționarea mobilei din lemn
Fie că vorbim de mese, scaune, tăblii de pat sau corpuri de bibliotecă, obiectele din lemn necesită atenție și răbdare pentru a fi recondiționate și asta din cauza lacului vechi aplicat pe ele și care se îndepărtează destul de greu. Pentru a-ți simplifica munca, dar și pentru a-ți eficientiza timpul, poți pune în practică următorii pași:
Pasul 1. Îndepărtează finisajul vechi
Așadar, primul pas este să pregătești mobila pentru a-i da o nouă „față”. Cum faci acest lucru, mai exact? Folosind o cârpă umedă și puțin detergent, curăță praful sau orice alt reziduu de pe întreaga suprafață a mobilei, iar când lemnul este uscat, aplică un spray decapant. Îl poți achiziționa din magazinele de bricolaj care comercializează materiale de construcţii și articole de grădină. Cu ajutorul acestui spray elimini cu ușurință straturile vechi de vopsea de pe lemn, fier sau tencuială. Folosește-l conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului, apoi îndepărtează cu un șpaclu reziduurile. Pentru a curăța zonele zgâriate, acoperă lama șpaclului cu o cârpă și răzuiește până când îndepărtezi o mare parte din finisajul vechi.
Pasul 2. Șterge cu diluant vopseaua rămasă
Odată ce ai eliminat finisajul vechi, șterge întreaga suprafață a mobilei cu o cârpă curată îmbibată în diluant și îndepărtează reziduurile. Când ai terminat, lasă mobila să se usuce complet și treci la următorul pas.
Pasul 3. Șlefuiește până când toată piesa de mobilier este uniformă
Pentru a realiza această etapă rapid și cu mai puțin efort, ideal este ca pe suprafețele mari de finisat să folosești o mașină de șlefuit cu granulație medie (150), iar pe zonele cu detalii (care au motive tradiționale, elemente cu design curbat, colțuri, unghiuri strânse) să folosești un șmirghel clasic (cu granulație fină – peste 200).
Pasul 4. Vopsește
Dacă îți dorești ca vopseaua să se așeze uniform, ai la îndemână mai multe soluții. În primul rând, pentru ca lemnul să nu absoarbă multă vopsea, trebuie să dai cu un strat de grund pentru lemn. Apoi, pentru aplicarea vopselei, poți folosi un pistol de vopsit electric, vopsea sub formă de spray sau un tampon de lână pe care să îl miști prin mutări egale în sensul fibrei lemnului. Asigură-te că înainte de a da cel de-al doilea strat, primul este uscat în totalitate.
Pasul 5. Lăcuiește și protejează
O etapă la fel de importantă ca cea anterioară este aplicarea unui strat de lac transparent pe bază de ulei care oferă protecție lemnului. El se aplică doar după ce mobila este uscată complet și, la fel ca în cazul vopselei, poți folosi varianta de spray pentru că oferă o acoperire excelentă.
Pasul 6. Lasă noua mobilă să se usuce
Noua ta mobilă este aproape gata, tot ce rămâne de făcut este să lași piesa să se usuce complet într-o zonă bine ventilată timp de două zile înainte să îi găsești locul potrivit în casa ta.
Cum recondiționezi scaunele vechi – retapițare
În general, recondiționarea scaunelor începe cu schimbarea vechii tapițerii. Cu ajutorul unui clește, scoate cuiele care prind tapițeria și îndepărtează materialul care acoperă șezutul scaunului. Dezasamblează cadrul din lemn, astfel încât să poți șlefui fără probleme fiecare bucată în parte. În cazul în care buretele vechi este deja degradat, recomandat este să îl schimbi cu unul nou de densitate medie, eventual cu o grosime de 5 cm, pe care să îl pui în două straturi: primul, așezat în interiorul cadrului de lemn și al doilea, decupat pe conturul lui. Peste el se poate fixa cu capse vatelina, începând din mijlocul laturilor. Măsoară apoi lungimea și lățimea zonei pe care vrei să o retapițezi și apoi achiziționează materialul potrivit. Odată ce ai materialul pregătit, decupează-l astfel încât să se potrivească dimensiunilor zonei tapițate. Prinde materialul cu ajutorul capselor, pornind din centrul laturilor, apoi pe toată lungimea lor. Materialul rămas se taie și se pliază către colțuri, formând câte două falduri. De asemenea, dacă tot acest proces ți se pare dificil, poți lăsa asta în mâna unei echipe de profesionisti, care se ocupă cu recondiționarea mobilei vechi.
Pași pentru recondiționarea mobilierului vechi din metal
Dacă în cazul pieselor din lemn, provocarea o constituie eliminarea vopselei și a lacului vechi, în cazul obiectelor din metal, etapa mai dificilă o reprezintă eliminarea completă a ruginei din zonele afectate. Pentru a obține rezultatul optim, ai la îndemână următorii pași:
- Pasul 1. Elimină praful și reziduurile, folosind o lavetă umedă și puțin detergent, apoi lasă materialul să se usuce;
- Pasul 2. După ce metalul se usucă, poți începe să îndepărtezi rugina cu ajutorul unei perii de sârmă;
- Pasul 3. Detaliile și resturile de rugină rămase le poți elimina cu ajutorul unui șmirghel cu granulație fină sau cu un polizor electric. Șlefuiește fiecare bucată în parte, până când materialul începe să se simtă fin la atingere;
- Pasul 4. Când rugina este îndepărtată în totalitate, șterge metalul folosind o lavetă îmbibată în diluant, acetonă sau alt solvent potrivit pentru metal;
- Pasul 5. Acum piesa de mobilier este pregătită pentru aplicarea grundului, o substanță cu rolul de a crea o punte de legătură între suprafața respectivă și stratul următor de vopsea;
- Pasul 6. Folosind o pensulă, un pistol de vopsit sau un spray, aplică primul strat de vopsea, urmând ca după ce acesta se usucă, să aplici cel de-al doilea strat;
- Pasul 7. În final, pentru a da rezistență vopselei, aplică un lac protector, apoi lasă-l să se usuce pentru cel puțin 24 de ore într-un spațiu bine ventilat.
Cu ce diferă recondiționarea de restaurare
Dacă te întrebi ce diferență există între recondiționare și restaurare, răspunsul este destul de simplu. Dacă scopul recondiționării este să redea un aspect nou mobilierului vechi și să îl facă din nou funcțional fără să se țină cont de culorile, materialele sau tehnicile folosite, scopul restaurării este de a reface piesele vechi respectând forma inițială, designul, stilul original. De obicei, restaurarea se aplică obiectelor valoroase cu o încărcătură istorică bogată și care sunt considerate adevărate opere de artă. Dacă procesul de recondiționare poate fi la îndemâna tuturor, restaurarea trebuie făcută de firmele specializate, care pot identifica perioada în care a fost făcut mobilierul și pot reproduce 100% designul original. Pentru mai multe detalii, poți citi și articolul: Chic Atelier, mobila reconditionata cu pasiune.
Acum poți pune informațiile în aplicare. Pregătește-ți instrumentele de lucru, echipamentul de protecție și dă o viață nou mobilei tale vechi. Satisfacția va fi enormă când te vei putea bucura de rezultatul obținut chiar cu mâinile tale!
Dacă ești interesat să începi recondiționarea obiectelor tale de mobilier, intră pe OLX, unde vei găsi toate instrumentele de lucru de care ai nevoie pentru ca proiectul tău să iasă perfect!
Sursa foto: Shutterstock