19 Dec 2021, Autor:

Roamingul este un serviciu oferit de operatorii de telefonie mobilă, util în calatoriile în afara țării. Ca să poți să efectuezi apeluri telefonice, să trimiți sau să primești sms-uri și să utilizezi datele mobile și într-o altă țară în care te deplasezi, trebuie să ai roamingul activat. În articolul de astăzi vom aduce în discuție cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre roaming – cum se activează, care sunt tarifele, care este diferența dintre SEE și restul țărilor și ce poți face pentru a plăti mai puțin când ești în afara țării și vrei să folosești telefonul mobil.

Ce este roaming

Furnizorii de servicii de telefonie mobile nu operează și în străinătate, iar acest lucru se poate observa de fiecare dată când treci granița unei țări și ești întâmpinat de un SMS de la un operator străin. Acest lucru este posibil pentru că operatorul străin percepe anumite taxe furnizorului din România, iar mai departe tu plătești aceste taxe sub forma unui abonament sau a unei cartele prepaid.

Există mai multe tipuri de roaming. Vorbim de roaming de voce în momentul în care vrei să inițiezi sau să primești un apel din străinătate, roaming SMS atunci când trimiți sau primești un SMS și roaming de date în momentul în care folosești internetul pentru diferite activități.

Roaming în zona SEE și roaming în restul țărilor

Este extrem de important să te informezi asupra ariei de acoperire a roamingului pentru că există zona SEE (Spațiul Economic European) și restul țărilor. Spre exemplu, dacă ai activat serviciul roaming pentru SEE, vei putea folosi numărul tău în Italia, dar nu și în Turcia. SEE cuprinde toate țările membre ale Uniunii Europene, dar și Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Dacă vei călători într-o țară care nu se regăsește pe această listă, ar fi bine să iei legătura cu operatorul tău și să soliciți activarea roamingului pentru toate țările – acest lucru este valabil în cazul în care ai un abonament.

Diferența dintre cele două tipuri de roaming nu se limitează doar la teritoriu, ci și la beneficii. În cazul zonei SEE, vei putea folosi resursele naționale incluse în abonament sau în cadrul opțiunii PrePay, în timp ce în restul țărilor fiecare apel, SMS sau MB de Internet este tarifat în funcție de țara în care te deplasezi.

Furnizorii de telefonie mobilă și serviciile de roaming

În România există patru furnizori de astfel de servicii: Orange, Vodafone, Telekom și Digi, fiecare oferind clienților anumite beneficii.

Orange Roaming

  • Abonament: Există abonamente care au deja acces roaming SEE, iar în acest caz nu mai trebuie să faci nimic (serviciul este deja activ), și abonamente care au doar acces național. În această situație trebuie să modifici conținutul abonamentului și să alegi o ofertă cu alți termeni contractuali și acces roaming sau să folosești abonamentul normal și să plătești ulterior o factură mai mare (care cuprinde toate minutele, SMS-urile și traficul de internet folosite în străinătate).
  • PrePay: Lucrurile sunt mult mai simple dacă nu ai un abonament pentru că poți alege oricând o ofertă PrePay cu acces roaming. Spre exemplu, o ofertă bună Orange roaming este opțiunea cu 10 Euro credit cu roaming în SEE, cu 2.000 minute și SMS-uri internaționale și 6.7 GB trafic internet în roaming.
  • Zone Roaming Orange: Ofertele sunt împărțite în mai multe zone roaming Orange. Spre exemplu, există varianta clasică pentru SEE, opțiune doar pentru Moldova, opțiune Go World pentru țări precum Canada, China, Israel, Rusia, Turcia și SUA sau opțiune Extra cu beneficii suplimentare în Arabia Saudită, Argentina, Peru sau Qatar.
  • Activare Roaming: Activarea se face din contul My Orange sau cu Chatbot Djingo (modalități valabile pentru activare roaming din străinătate sau din țară, înainte de plecare), apel gratuit la *100#, la Serviciul Clienți (apel la numărul 300) sau în orice Orange Shop.

Vodafone Roaming

  • Abonament: Dacă ai un abonament cu acces roaming în țările SEE poți folosi beneficiile naționale în țările din spațiul european. După consumarea beneficiilor incluse în abonament, se vor aplica tarifele naționale pentru taxarea apelurilor, SMS-urilor sau traficului de internet din roaming.
  • PrePay: Alege ofertele de la Vodafone care au inclus accesul la serviciul de roaming. Ofertele care au doar acces național nu intră în această categorie.
  • Zone Roaming Vodafone: Zonele de roaming la Vodafone sunt împărțite în 6 sau 7 categorii. La abonament există zona SEE și alte 6 zone, în timp ce la cartela PrePay există țările din SEE și alte 5 zone. Dacă nu călătorești în Spațiul Economic European, ar fi bine să iei legătura cu echipa de suport de la Vodafone pentru a identifica corect zona în care vei călători și pentru a alege cea mai bună variantă de roaming.
  • Activare Roaming: Activarea se face din contul My Vodafone, prin apel la *100# sau *222, indiferent dacă vorbim despre abonament sau despre activare roaming pentru cartelă.

Telekom Roaming

  • Abonament: Dacă abonamentul tău nu are roaming inclus, îl poți schimba oricând cu unul care are, însă trebuie să ții cont și de faptul că se schimbă și planul tarifar. Mai mult decât atât, serviciul de roaming în țările SEE la Telekom este compatibil doar cu anumite abonamente.
  • PrePay: Poți alege o opțiune PrePay cu acces roaming care îți permite să folosești beneficiile naționale în anumite limite sau poți opta pentru o cartelă cu internet în roaming nelimitat la Telekom, dacă plănuiești să folosești mai mult datele mobile.
  • Zone Roaming Telekom: La Telekom există grupa 0 care include zona SEE, restul țărilor fiind împărțite în grupe de la 1 la 6.
  • Activare Roaming: Activarea roamingului se face prin apel la Serviciul de Relații cu Clienții (număr de telefon: 1234).

Digi Roaming

  • Abonament: Serviciul de roaming poate fi utilizat de către oricine, indiferent de tipul abonamentului. Există două tipuri de servicii – roamingul de voce și roamingul de date și trebuie să le activezi pe fiecare dacă plănuiești să suni, să trimiți SMS-uri și să folosești datele mobile.
  • PrePay: Momentan, Digi nu oferă opțiunea de roaming pentru cartelele PrePaid.
  • Zone Roaming Digi: La Digi întâlnim doar două zone de roaming – țările membre SEE și țările non-UE.
  • Activare Roaming: Serviciul de roaming poate fi activat direct din contul tău Digi, telefon prin apel la *777 sau în orice magazin fizic.

Tarife roaming pentru zona SEE versus restul lumii

Furnizori de telefonie mobila si roaming

Zona SEE beneficiază de un regim special atunci când vine vorba de tarife. Acest lucru se datorează regulamentului european pentru serviciul de roaming, intrat în vigoare în data de 15 iunie 2017. Regulamentul prevede faptul că toți clienții cu acces la roaming pot folosi resursele naționale în zona SEE, iar apelurile primite în țările din acest spațiu vor fi gratuite. Dacă utilizezi toate beneficiile naționale, vei putea suna, trimite SMS-uri și folosi datele mobile în continuare, însă vei fi taxat suplimentar. Tarifele diferă în funcție de operatorul cu care ai încheiat un abonament sau de la care ai achiziționat o cartelă PrePay și sunt afișate pe site-ul furnizorului.

Fiecare operator de telefonie mobilă care oferă servicii de roaming stabilește propriile tarife, dar și modalitățile de taxare. Spre exemplu, în cazul Orange, dacă te afli în zona SEE și inițiezi apeluri către o altă țară aflată în aceeași zonă, taxarea se face la secundă. Însă, dacă te afli într-o altă zonă tarifară și inițiezi apeluri către alte zone, taxarea se face la minut indivizibil. Diferențele de tarifare sunt destul de mari și de la un operator la altul. Dacă la Orange, tariful pentru voce este de 0,05 euro/minut, la Vodafone vorbim de un tarif de 1 euro/30 minute.

Bineînțeles, în zona SEE vor fi întotdeauna cele mai mici tarife. Dacă vei analiza tarifele pentru fiecare zonă sau grupă de țări, vei vedea că acestea cresc, zonele 5-6 fiind cele mai scumpe din acest punct de vedere. Vom lua din nou exemplul Orange și Vodafone pentru a vedea cât de mare este această diferență. În cazul Orange, tariful pentru voce în zona SEE am văzut că este de 0,05 euro/minut, iar în zona 6 ajunge deja la 2,22 euro/minut. O diferență semnificativă este și la Vodafone – 1 euro/minut pentru țările din grupa 4 versus 1 euro/30 minute pentru țările din SEE.

Ce poți face pentru a plăti mai puțin când ești în altă țară?

Dacă urmează să te deplasezi într-o țară ce se află în zona SEE, lucrurile sunt destul de simple. În momentul în care ieși de pe teritoriul țării noastre și intri într-o altă țară din UE, nu trebuie să plătești taxe suplimentare pentru utilizarea telefonului mobil. În această situație vorbim de roaming la tarife naționale. Dacă te pregătești pentru o călătorie în străinătate, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să verifici dacă abonamentul sau cartela ta PrePay îți oferă acces la roaming și cel mai important, dacă acest serviciu este activat. Doar așa te vei putea bucura de beneficiile naționale.

Dacă, în schim, urmează să te deplasezi într-o țară ce nu face parte din Spațiul Economic European, ar fi bine să te informezi încă de la bun început asupra planului tarifar pentru a nu avea surprize. Costul serviciilor de roaming, mai ales în afara spațiului SEE, poate fi extrem de ridicat. Dacă vrei să eviți facturile uriașe după o călătorie în străinătate, ar fi bine să te consulți cu operatorul tău și să găsiți cea mai bună soluție pentru serviciile de roaming.

Un alt lucru important pe care vrem să îl aducem în discuție este politica utilizării rezonabile și limitarea volumelor de date. Operatorii de telefonie mobilă pot să aplice o anumită limită pentru volumul de date atunci când folosești serviciile de roaming. Spre exemplu, dacă furnizorul tău monitorizează consumul de date și observă că în ultimele 4 luni consumul în roaming a fost mai mare decât cel național, poate să aplice o suprataxă, însă aceasta nu trebuie să depășească plafonul impus în 2021, de 3 euro/GB de date. Ca să eviți o astfel de situație, poți opta pentru o cartelă cu internet în roaming nelimitat.

Considerăm că prin acest articol am atins toate aspectele importante cu privire la serviciile de roaming. Data viitoare când vei planifica o călătorie în străinătate, asigură-te că activarea roamingului se află pe lista cu lucruri de bifat înainte de plecare.

Sursă foto: Shutterstock