02 Mar 2021, Autor:

Reușita unei partide de pescuit depinde de echipamentul, ustensilele folosite și de experiența pe care o ai. Dincolo de plăcerea în sine de a sta pe malul unei ape sau în mijlocul ei, indiferent că vorbim despre un râu sălbatic sau despre un lac amenajat, îți dorești să ai și rezultate. În acest sens, este bine să-ți construiești o strategie eficientă.

În continuare, afli care sunt principalele unelte în care ar fi indicat să investești, dacă vrei să-ți atingi obiectivele dorite, indiferent că ești un pescar amator sau că ai deja experiență. 

Alege o lansetă, mulinetă sau o undiță simplă
Acordă importanță firelor de pescuit și cârligelor
Alege nada și momeala potrivite
Nu uita de plumb/greutate și momitoare
Alte accesorii de care ai putea avea nevoie la pescuit

Alege o lansetă, mulinetă sau o undiță simplă

ustensile pentru pescari

Înainte de a participa la o partidă de pescuit, este bine să te gândești la scop, ca să poți face investiții utile în ustensilele potrivite. La prima vedere, ai avea nevoie de un buget generos, dacă vrei și produse de calitate, însă pe un site precum OLX, poți găsi tot ce îți dorești, la prețuri avantajoase și, uneori, chiar negociabile. Obiectivele unei partide de pescuit se referă la:

  • capturarea unei anumite specii de pește – fiecare specie are un comportament propriu; dacă în cazul unui pește pașnic, cum este crapul, poți să practici, cu succes, pescuitul staționar, în cazul răpitorilor, precum păstrăvii, va trebui să fii mult mai dinamic pentru a-i prinde; 
  • vizarea exemplarelor de anumite dimensiuni – strategia ta va fi diferită, dacă vrei să prinzi exemplare mari sau unele de dimensiuni mai modeste;
  • cantitate – te poate interesa nu atât mărimea peștelui, cât cantitatea; atunci, alegerea stilului de pescuit va fi esențială; de exemplu, poți obține rezultate spectaculoase prin pescuitul la feeder; 
  • durata partidei de pescuit – dacă nu ai foarte multă răbdare, nu te implica în partide de pescuit care pot dura 12 ore sau chiar câteva zile, cum se poate întâmpla, uneori, în cazul crapului.

Odată ce ți-ai fixat aceste repere, poți trece la etapa alegerii primului instrument care te va ajuta să pescuiești cum ți-ai propus. Astfel, poți opta pentru:

  • lansetă și mulinetă – dacă vrei să pescuiești cantități mari de crap, atunci vei avea nevoie de o lanseta feeder cu mulinetă; dacă, în schimb, preferi o aventură pe un râu sălbatic și să pescuiești un pește răpitor cum este păstrăvul, atunci ar fi bine să optezi pentru o lansetă cu mulineta spinning sau pentru o mandrină cu mulinetă, cu acțiune progresivă; lanseta cu mulinetă îți va permite să arunci nada și momeala la distanțe foarte mari de locul în care te afli, astfel încât peștele să nu simtă prezența ta; 
  • undiță simplă – dacă ești un pescar amator care vrea doar să se relaxeze pe malul unei bălți împreună cu cei dragi, atunci o undiță îți va fi suficientă; totuși, pentru a putea prinde ceva, orientează-te către undite telescopice, ca să le poți transporta cu ușurință; 
  • vargă – pentru pescuitul staționar la plută, pentru care nu ai nevoie să arunci momeala la mare distanță de mal, o vargă din fibre de carbon sau de sticlă este binevenită. 

Reține că pescuitul dinamic, cu mișcări rapide, presupune folosirea unei lansete sau undițe cât mai flexibile, pentru că ea se va îndoi sub greutatea peștelui. Același lucru e valabil atunci când vrei să prinzi exemplare mari. Totodată, mulineta, care te ajută să lansezi momeala departe, poate fi folosită și în cazul pescuitului la plută, dar va trebui să alegi un model special în acest sens. 

Acordă importanță firelor de pescuit și cârligelor

carlige pescuit

Degeaba ai cea mai performantă lansetă cu mulinetă, dacă firul se rupe la prima ciupitură sau dacă ai un cârlig nepotrivit, de pe care momeala este mâncată cu ușurință, fără să și prinzi peștele. 

În principiu, sunt două tipuri de fire (linii) pe care le poți alege, ținând cont de diametru, flexibilitate, flotabilitate, culoare și rezistență la abraziune:  

  • firul monofilament – firul monofilament este așa numitul fir din nylon sau carbon;  
  • firul multifilament – este firul din material textil.

În ceea ce privește cârligele, te poți orienta după numărul lor. Cu cât acesta este mai mare, cu atât cârligul e mai mic. Pentru peștii care au carcasa mai dură, nu poți opta pentru cârlige mici și fragile, ci pentru cele mari, sub formă de ancoră. Carligele pentru pescuit sunt realizate, în general, din oțel carbon și au grade diferite de elasticitate. Un criteriu important în alegerea cârligului este și dacă vrei să pescuiești cu momeală pusă pe acesta ori la fir. 

Firul și cârligul se aleg în funcție de tipul de pește (dimensiuni, mod de hrănire), caracteristicile apei (dulce, sărată, curgătoare, liniștită). 

Alege nada și momeala potrivite

nada pentru pescuit

Nada și momeala sunt elemente cheie pentru reușita unei partide de pescuit. În funcție de specia pe care o vizezi, momelile pentru peștele pașnic pot fi de nutriție și artificiale. Cele de nutriție se referă la râme, viermi, larve de insecte, mămăligă, pâine, amestecuri de făinuri vegetale sau animale, cum sunt boiliesurile (dense sau solubile) sau peletele. Acestea au rolul de a stimula apetitul peștelui și de a-i ușura digestia. Pentru partidele lungi de pescuit, poți opta, de exemplu, pentru boilies dense, care nu se dizolvă timp de 72 de ore și atrag peștii prin aromele puternice. Momelile artificiale, cum sunt pop-up-urile sau cele critic artificiale au rolul de a atrage peștele prin arome foarte puternice, culori și flotabilitate.  

Pentru peștii răpitori, cum sunt știuca, somnul, păstrăvul, pe lângă momeala organică, vei avea nevoie de naluci, voblere, spinnere, lingurițe. Acestea produc vibrații sub apă, care atrag peștele. Apoi, este important să ții cont de faptul că, atunci când pescuiești pe un râu, curenții de apă sunt în favoarea peștelui și va trebui să folosești cantități mai mari de nadă și momeală. Poți folosi o barca pentru plantat nada si momeala, pe care să o dirijezi de la distanță, în funcție de condițiile de pescuit. 

Nu uita de plumb/greutate și momitoare

cum alegi momeala

Dintre ustensilele necesare pentru a avea succes la pescuit, nu pot lipsi plumbii sau greutățile și momitoarele. Greutatea are rolul de a echilibra firul, astfel încât să poți lansa momeala cât mai departe, de a o duce pe fundul apei și de a te avertiza în momentul în care peștele ciupește. 

După cum le spune și numele, momitoarele atrag peștele în locul în care a căzul firul (momeala). Ele pot fi de mai multe feluri. Fie fixezi momeala în jurul lor, fie o introduci în cosulete momitoare

Alte accesorii de care ai putea avea nevoie la pescuit

accesorii necesare la pescuit

Dincolo de ustensilele de bază, așa cum sunt lanseta, mulineta, firul, cârligul și momeala, o partidă de pescuit poate însemna o aventură complexă, în funcție de disponibilitatea pe care o ai. De pildă, pescuitul la crap poate însemna o așteptare chiar și de câteva zile, pe malul apei, caz în care vei avea nevoie de o rulotă sau de un cort de campare, sisteme de încălzire pentru nopțile reci ori lăzi frigorifice, pentru perioada verii. 

Există chiar și senzori care te pot anunța în momentul în care peștele a mușcat sau care te avertizează despre locurile în care există bancuri de pești. 

Apoi, dacă vrei să pescuiești în larg, o barca pneumatica te va ajuta să ajungi la locul dorit. Poți pescui în mijlocul unui lac sau la adăpostul stufărișului. 

Scaunele rabatabile, cântarele, suporturile pentru lansete, gențile de transport sunt, de asemenea, accesorii care îți vor fi de folos, mai ales dacă participi la partide lungi de pescuit. 

O partidă de pescuit este o plăcere, indiferent dacă e vorba despre un simplu hobby sau că practici pescuitul sportiv. Reține că, pentru a avea și succesul dorit și a nu te întoarce acasă cu mâna goală, este bine să cunoști comportamentul peștelui, să te adaptezi la condițiile de pescuit și să ții cont de câteva trucuri utile, cum sunt și cele de mai sus, ca să investești în ustensilele de care într-adevăr vei avea nevoie. 

Sursa foto: Shutterstock