Tunderea ierbii este una dintre lucrările esenţiale la curte, în lunile de primăvară şi la începutul verii.
În sezonul de creştere a ierbii, tăiatul acesteia poate să consume foarte mult timp, aşa că e bine să ştii de la bun început că faci ceea ce trebuie. Frecvenţa cu care tunzi gazonul, înălţimea la care o faci și îngrijirea maşinii de tuns iarba sunt factori importanţi care te ajută să ai o curte îngrijită.
Tipuri de maşini de tuns iarba
Cum alegi maşina de tuns iarba
Sfaturi utile pentru gazonul tău
Dincolo de aspectul plăcut pe care îl conferă o grădină aranjată, tunsul gazonului are efecte benefice pentru iarbă şi îi stimulează creşterea. Atunci când îi tai vârful frunzelor, planta se străduieşte să compenseze pierderea. Îşi întinde rădăcinile şi mai mult în pământ, pentru a colecta apa, iar frunzele vor creşte mai des şi mai repede, pentru a putea capta mai uşor dioxidul de carbon din aer şi lumina soarelui.
Pentru a avea rezultate optime, trebuie să ai în vedere şi echipamentul pe care îl foloseşti.
Tipuri de maşini de tuns iarba
Primul lucru pe care trebuie să-l faci, înainte să te apuci de treabă, este să găseşti o masina de tuns iarba potrivită pentru grădina ta. Iată care sunt cele mai des întâlnite echipamente de acest fel.
- maşini de tuns iarba manuale – sunt economice şi utile pe suprafeţe mici, plane;
- maşini de tuns iarba electrice – nu poluează, sunt uşoare, dar nu pot fi utilizate acolo unde iarba este mare, pentru că nu au suficientă putere;
- maşini de tuns iarba pe benzină – sunt utile pe suprafeţe medii, pot fi folosite în zone cu iarbă înaltă, dar sunt zgomotoase şi elimină gaze de la arderea combustibilului;
- maşini de tuns iarba cu acumulatori – sunt uşoare, silenţioase, nu au cablu, dar sunt mai scumpe şi nu sunt suficient de performante;
- motocoase – sunt utile pentru cei care au suprafeţe medii de tuns, sunt foarte eficiente, chiar şi în iarbă mare sau deasă, dar sunt greu de manevrat şi fac un zgomot puternic;
- tractoraşe de tuns iarba – sunt utile acolo unde suprafaţa care trebuie tunsă este mult mai mare. Au avantajul că pot fi folosite şi în alte activităţi, cum ar fi curăţarea curţii de zăpadă;
- roboţi pentru tunderea gazonului – nu trebuie manevraţi, consumă puțină energie, sunt silenţioşi şi eficienţi, dar costă mai mult.
Cum alegi maşina de tuns iarba
Spre deosebire de alte echipamente, nu e suficient să cumperi cea mai scumpă maşină de tuns iarba, pentru că nu este neapărat şi cea mai eficientă pentru grădina ta. Iată câteva criterii care te vor ajuta să faci o alegere potrivită.
- În funcţie de suprafaţa terenului. În cazul în care ai o curte de câteva zeci de metri pătraţi, poţi opta pentru o maşină de tuns manuală sau una electrică, cu cablu. Dacă ai o livadă şi vrei să tunzi frecvent iarba acolo, o motocoasa este mult mai utilă.
- În funcţie de denivelări. Pe o suprafaţă plană, poţi folosi o maşină de tuns gazonul manuală, una electrică sau chiar una pe combustibil. În cazul în care terenul este în pantă, e traversat de şanţuri sau are pietre, e recomandat să foloseşti o motocoasă cu fir.
- În funcţie de tipul ierbii. Dacă vorbim despre o curte cu un gazon care a fost îngrijit la timp, an de an, iar iarba are o înălţime redusă, tăierea ei se poate face cu o maşină de tuns electrică sau manuală. În cazul terenurilor unde iarba a crescut fără oprelişti ani la rând, te poţi orienta către o maşină de tuns pe combustibil lichid sau către o motocoasă cu disc.
Sfaturi utile pentru gazonul tău
Sunt destui cei care spun că se relaxează atunci când tund iarba din curte, dar scopul principal al acestei activităţi e să permită gazonului să se dezvolte cât mai frumos. De aceea, iată câteva lucruri de care trebuie să ţii cont, atunci când te pregăteşti să ieşi cu maşina de tuns iarba în natură.
- Verifică maşina de tuns. Înaintea fiecărui sezon, e important să te asiguri că utilajul tău poate să facă o treabă optimă. Dacă are lamele ciobite sau tocite, iarba va fi ruptă în loc să fie tăiată, iar gazonul nu va creşte uniform. Pentru a preîntâmpina eventualele probleme, asigură-te că lamele sau discul sunt ascuţite, înainte să te apuci de treabă.
- Atenţie la obiecte şi la denivelări. Nu te apropia prea mult cu maşina de tuns de copaci, de pietre, de borduri sau de jardiniere, chiar dacă vrei neapărat să tai iarba care creşte aproape de acestea. Lamele pot avea de suferit dacă lovesc obiecte dure şi sunt şanse să te răneşti şi tu. Foloseşte o motocoasă cu fir, în aceste locuri, sau, dacă nu deţii una, este utilă și o seceră.
- Taie iarba la înălţimea potrivită. De fiecare dată când vrei să tunzi gazonul, e o idee bună să-l scurtezi cu aproximativ o treime din înălţimea firului de iarbă. Dacă vei tăia plantele mai scurt, rişti să le afectezi şansele de creştere. De obicei, gazonul se tunde la o înălţime între 2,5 şi 4 centimetri. În zonele intens circulate, iarba poate fi tăiată la o înălţime de 4-5 centimetri.
- Tunde iarba la intervalul optim. La începutul primăverii, atunci când iarba creşte destul de lent, poţi să scoţi maşina de tuns o dată la două săptămâni. Odată ce vremea se încălzeşte, către sfârşitul primăverii, e timpul să tunzi gazonul mai des – chiar de două ori pe săptămână, în perioada în care iarba are creşterea cea mai accelerată, la sfârşitul primăverii.
- Tunde iarba atunci când este uscată. Dacă vrei să foloseşti maşina de tuns dimineaţa, când gazonul e îmbibat de rouă, sau după ploaie, echipamentul va lăsa urme pe sol, va murdări iarba cu nămol, iar plantele tăiate se vor acumula pe lamele maşinii de tuns. Din acest motiv, e recomandat să tunzi gazonul atunci când iarba și solul de sub ea sunt uscate.
La fel de important e să ocoleşti zonele unde ai aruncat de curând seminţe de gazon. Aşteaptă până când iarba proaspătă atinge 4 centimetri înălţime, când poţi să o tunzi laolaltă cu restul gazonului.
Dacă te întrebi ce poţi face cu iarba tăiată, trebuie să ştii că cele mai la îndemână soluţii sunt să o transformi în compost sau să o păstrezi până în lunile fierbinţi de vară, iar atunci, să o împrăştii peste gazon, pentru a ajuta la păstrarea umidităţii în sol.
Așadar, dacă vei tunde iarba la momentul potrivit, cu utilajele potrivite și la înălțimea ideală, vei obține un gazon mai des, cu plante sănătoase și bine înfipte în pământ și, bineînţeles, mai puține buruieni.
Sursa foto: Shutterstock