Ușile glisante sunt o soluție funcțională care îți va permite să măresti spațiul din cameră și să ușurezi amenajarea interiorului. Este chiar o idee perfectă? Ce tip de ușă glisantă va fi cel mai bun dacă decizi să utilizezi acest sistem în propria casă?
În funcție de posibilitățile tehnice ale apartamentului tău, poți alege sisteme de uși glisante montate pe perete și ascunse în perete. Ușile glisante pot fi realizate din diverse materiale, inclusiv. lemn, sticlă, PVC sau PAL. Sunt folosite în fiecare cameră – de la sufragerie, bucătărie și baie, până la dormitor. În plus, există uși glisante cu un singur canat și cu două canate.
Indiferent de tipul de ușă glisantă pe care îl alegi, această soluție modernă și ergonomică este potrivită pentru aproape orice casă sau apartament. Vezi ce merită să știi despre sistemele individuale și ce modele oferă piața.
Uși glisante montate pe perete și ascunse
Datorită metodei de instalare, există două tipuri principale de uși glisante – montate pe perete și ascunse în perete. În cazul primelor, ghidajele lor sunt montate pe perete (chiar deasupra deschiderii ușii) sau în tavan. Cerceveaua aluneca de-a lungul peretelui pe sistemele speciale, iar intregul mecanism este ascuns discret de grilaje.
Spre deosebire de ușile culisante de perete, sistemele retractabile necesită pregătirea prealabilă a unei deschideri (casetă) în perete de dimensiunea corespunzătoare canatului ușii glisante. Dacă, din motive structurale, nu poți face un astfel de foraj, poți ridica pereți despărțitori suplimentari din gips-carton. Vei ascunde ușa în golul dintre peretele de cărămidă și cel din panouri.
Tipuri de uși glisante în funcție de material
Aici, alegerea depinde în primul rând de efectul de aranjament pe care vrei să îl obții, precum și de bugetul pe care intenționezi să îl cheltui pentru achiziționarea și instalarea acestora. Poți alege, printre altele, uși glisante din sticlă, lemn, PAL sau placaj cu umplutură adecvată (de exemplu, sub formă de oglindă, bambus sau lacomat).
Când plănuiesti să cumperi uși glisante din sticlă, alege acele modele care sunt realizate din sticlă călită cu grosimea de 8-10 mm. Sunt sigure și se descompun în particule mici, care nu se taie la impact. Sticla lipită cu rășină sau folie prezintă proprietăți similare. Producătorii oferă diverse efecte, inclusiv un panou complet transparent, mat sau orice culoare.
Ușile din lemn natural de bună calitate sunt soluția perfectă pentru persoanele care caută produse de înaltă calitate și apreciază amenajările eficiente. Cu toate acestea, dacă te interesează o variantă mai ieftină, vei găsi uși din materiale asemănătoare lemnului în magazinele specializate. Aceste produse – bine realizate desigur – pot imita eficient lemnul și pot arăta la fel de atractiv și au, de asemenea, o durabilitate comparabilă. Unul dintre cele mai populare materiale utilizate în producția de panouri glisante este MDF. O gamă largă de vopsele, lacuri și furnir oferă posibilități aproape nelimitate de design.
Avantajele ușilor glisante – discreție și funcționalitate
Ușile glisante sunt o soluție ergonomică, datorită căreia poți câștiga cu ușurință spațiu suplimentar în apartamentul tău. Este o propunere bună pentru camerele cu o suprafață mică, unde fiecare centimetru contează, de ex. pentru o cameră la mansardă, un dulap sau un dulap încorporat. Pe de altă parte, în interioarele spațioase, acestea permit o aranjare mai liberă fără a deranja planul deschis.
Lipsa unui canat permite instalarea ușii chiar și atunci când nu există mult spațiu în imediata ei apropiere sau există teama că acestea s-ar putea interbloca cu ușa exterioară (ceea ce este adesea cazul cu un hol mic). Ele sunt, de asemenea, neprețuite atunci când o persoană într-un scaun cu rotile locuiește în apartament. Lipsa unui prag, ușurința de utilizare și simplitatea ușii glisante facilitează deplasarea persoanelor cu dizabilități fizice.
Un alt avantaj și funcție suplimentară a ușilor glisante interioare poate fi utilizarea acestora ca perete despărțitor pentru a împărți o cameră (de exemplu, pentru a separa zona de dormit de partea de birou din cameră sau bucătăria de zona de luat masa). Important este că poți alege uși glisante în orice etapă a construcției casei tale. Apoi ajustezi metoda de instalare în funcție de dacă pereții sunt deja în picioare, de cât de largă este deschiderea ușii și de cât spațiu ai pentru a îndepărta foaia ușii.
Sunt disponibile spre vânzare uși glisante cu un singur canat și cu două canate pentru camere și băi. De obicei, lățimea lor este de la 80 la 100 cm, dar putem găsi cu ușurință modele mai înguste (de la 60 cm) și mai largi (chiar și 150 cm pentru o singură aripă). Dacă ai nevoie de uși glisante mai mari (de exemplu, pentru un dulap sau o terasă), comandă-le la dimensiune de la un dulgher cu experiență. Datorită acestui lucru, vei fi sigur că ghidajele și balamalele montate pentru ușă sunt solide și adaptate la situație.
Dezavantajele ușilor glisante – ce ar putea merge prost?
În ciuda confortului și funcționalității, sistemele de uși glisante nu sunt lipsite de dezavantaje. Alegând o astfel de soluție, limitezi alinierea peretelui pe care este montată ușa. Mobilierul trebuie îndepărtat de perete cu aproximativ 10 cm pentru a lăsa loc unei cercevele glisante. De asemenea, nu ar trebui să atârne pe ea nicio decorație sub formă de imagini sau postere.
O altă problemă este izolarea fonică slabă – deoarece ușile glisante montate pe perete ies din planul peretelui, vor lăsa întotdeauna să treacă mai multe sunete decât o ușă standard. Deși modelele de acest tip sunt de designer și moderne, nu tuturor le place banda vizibilă de pe perete. Cu toate acestea, este o chestiune pur estetică.
Alegerea sistemului de glisare și instalarea ușii are, de asemenea, o influență decisivă asupra fiabilității și durabilității întregii soluții. Cercevele fixate necorespunzător sau sistemele de glisare de proastă calitate vor provoca ca orice vibrații și lucruri să slăbească ușa în timpul utilizării. Acest lucru poate face dificilă (sau chiar imposibilă) deschiderea și închiderea lor fără probleme în viitor. De aceea este atât de important să angajezi profesioniști dovediți și cu experiență care îți vor instala ușile în mod profesional. Când cauți montatori, compară ofertele mai multor antreprenori și stabilește în detaliu termenii de cooperare. Astfel, vei reduce riscul de a angaja pseudo-profesionisti care te vor expune la costuri suplimentare legate de reparatiile ulterioare ale usilor.