Zugrăvirea pereților este un proiect ce poate fi plăcut, ușor de realizat, pe care oricine îl poate efectua, dacă se pregătește puțin înainte. Indiferent dacă te muți într-o locuință nouă sau doar vrei o schimbare în casa ta, e indicat ca atunci când decizi să-ți zugrăvești pereții să-ți faci un plan de atac pentru a obține rezultatul dorit.
Iată care sunt pașii pentru ca proiectul tău să fie unul de succes:
Alegerea vopselei
Culoarea vopselei
Cantitatea ideală de vopsea
Ustensilele necesare
Pregătirea pereților pentru a fi vopsiți
Aplicarea vopselei
Sfaturi generale
Gaseste aici toate echipamentul ai nevoie
Alegerea vopselei
Vopseaua este foarte importantă pentru un aspect plăcut al pereților, dar și pentru o întreținere optimă. Cea mai populară este lavabila, care, odată aplicată și uscată, permite ca pereții să fie spălați fără ca straturile de vopsea să se deterioreze.
În funcție de rezistența vopselei, ea poate fi de mai multe feluri:
Vopsea semilavabilă – rezistă la aproximativ 50 de spălări, este o variantă mai economică.
Vopsea lavabilă – este varianta cea mai populară, ce rezistă la aproximativ 100 de spălări. Ea este deseori folosită pentru sufragerie, holuri, dormitor.
Vopsea superlavabilă – rezistă la peste 150 de spălări și uneori este întărită cu teflon, recomandată mai ales pentru bucătărie, pentru a rezista la umezeală.
Vopsea ultralavabilă – este cea mai rezistentă, deseori întărită cu latex.
Vopsea lavabilă antimucegai – este rezistentă la fungi și bacterii și este, de obicei, folosită pentru pereții baii și ai bucătăriei.
Vopsea lavabilă antibacteriană – distruge microorganismele din încăpere, aerul fiind astfel mai curat. Aceasta este deseori folosită pentru amenajarea camerelor copiilor.
Vopseaua lavabilă pentru exterior – este un tip special de vopsea, pentru pereții exteriori ai casei. Ea este rezistentă la factorii de mediu precum gerul sau umezeala excesivă.
De asemenea, poți alege și textura vopselei lavabile care poate fi: mată, semilucioasă, lucioasă și satinată. Vopseaua lucioasă este rareori folosită în apartamente.
Pereții pot fi vopsiți doar cu lavabilă sau se poate face un mix între lavabilă și tapet, vopsea tablă de scris (mai ales în camera copilului), plăci decorative sau panouri decorative (cărămidă, mozaic, lemn).
Culoarea vopselei
În amenajarea casei, alegerea cromaticii pereților este un aspect important. Culoarea pereților este cea care dă balansul, confortul și stilul interior. Până la urmă, spațiul este gândit pentru o perioadă de mai mulți ani.
Albul rămâne o alegere clasică și elegantă, ce ajută la senzația de spațiu și luminozitate.
Poți opta, pentru un plus de stil, dar și mai multă profunzime, pentru un perete, sau mai mulți, colorați. Este recomandat să fie într-un ton pastelat, pentru a nu fi obositor pentru ochi. Poți alege culori precum: verde-olive pastelat, culorile de pământ, lila, bleu-estompat.
Un alt stil pe care îl poți alege este vopsirea pereților în culori neutre, precum gri, pentru un efect de calm și omogenizare a tuturor culorilor din încăpere (culorile mobilei, tablourilor, draperiilor etc.). Pentru un plus de rafinament, poți combina cu o plintă albă.
O alegere curajoasă este vopsirea pereților în două culori: un brâu mai închis în partea de jos și alb în partea superioară. Pe lângă un efect decorativ plăcut, poate fi o idee bună pentru camera copiilor.
Un alt trend este cel al vopsirii camerei sau a unui perete în culori închise. Negru poate da senzația de confortabil și intim. Cu toate astea, culorile închise nu se potrivesc oricărei case, acestea nefiind recomandate în cazul camerelor mici. Negrul absoarbe intensitatea luminii. E indicat ca locuințele ce au pereți negri să fie decorate cu obiecte colorate.
Cantitatea ideală de vopsea
Cantitatea de vopsea necesară poate fi calculată foarte ușor. Va trebui măsurat perimetrul încăperii, iar rezultatul va fi înmulțit cu înălțimea pereților.
Astfel, după ce va fi măsurată lățimea fiecărui perete, iar valorile acestea vor fi adunate, suma va fi înmulțită cu înălțimea camerei. Rezultatul înseamnă numărul de litri de vopsea necesară.
De exemplu, dacă o cameră are pereții lați de 4 metri și e înaltă de 2 metri, atunci va fi nevoie de aproximativ 32 de litri de vopsea pentru un strat. În mod normal, cantitatea de vopsea folosită este mai mică, pentru că se scad ferestrele și ușa. Cu toate acestea, e indicat să ai puțin mai multă vopsea decât pare inițial necesar, pentru a face retușuri la final, dacă e nevoie.
Ustensilele necesare
Înainte să te apuci de treabă, asigură-te că ai toate uneltele necesare pentru aplicarea vopselei. Pe lângă vopsea, ai nevoie de:
Trafalet – este o rolă ușor de folosit, care te va ajuta să aplici uniform vopseaua.
Pensulă pentru retușuri la colțuri – va fi folosită în colțuri și în zonele unde trafaletul nu ajunge, dar și pentru retușuri. O vei utiliza, de asemenea, și pe lângă tocul ușii și al geamurilor. Considerate cele mai eficiente sunt pensulele cu păr natural.
Pistolul electric de vopsit – este un aparat electric dotat cu un rezervor, care va fi alimentat constant cu lavabil. El este foarte ușor de folosit.
Banda zugravului – acoperă plintele, tocurile geamurilor sau o altă suprafață care vrei să nu se păteze.
Folie protectoare – pentru a acoperi mobila, parchetul și corpurile de iluminat din cameră.
Scară – pentru a te asigura că vopseaua va fi aplicată pe toată suprafața camerei.
Dacă pereții vor avea nevoie de reparații înainte de vopsire, vei mai avea nevoie de: amorsă, chit de reparat, șpaclu pentru crăpături, șmirghel pentru îndepărtarea surplusului de chit și finisarea pereților.
Gaseste aici toate echipamentul ai nevoie
Pregătirea pereților pentru a fi vopsiți
Înainte să începi să vopsești, elimină toate accesoriile de pe pereți. Va trebui apoi să cureți pereții de vopseaua veche. Va fi nevoie să folosești un trafalet înmuiat într-o găleată cu apă, iar după 10-15 minute, vopseaua va fi mai moale și va putea fi răzuită de pe pereți. Același proces va fi aplicat și pentru tavan.
Apoi, dacă va fi necesar, zidurile trebuie reparate cu tencuială și adeziv.
Următorul pas este aplicarea amorsei din aracet cu apă, în proporție de 1/10. Amorsa va fi aplicată cu trafaletul sau cu o bidinea. Abia după ce pereții s-au uscat, vopseaua lavabilă poate fi aplicată.
Înainte de a aplica lavabila, pereții trebuie gletuiți. Gletul se prepară într-un vas curat cu apă. Gletul va fi adăugat în apă până când acesta va ajunge deasupra apei. Înainte de a fi amestecat, trebuie lăsat timp de câteva minute, pentru a nu forma cocoloașe.
Gletul trebuie aplicat în maxim 40 de minute de la preparare, pentru că se întărește rapid. El va fi aplicat de jos în sus, într-un strat subțire.
Dacă pereții au fost recent curățați și vopsiți, pregătirea lor va fi mult mai ușoară, uneori nemaifiind necesară această pregătire.
Alt pas important în pregătirea unui spațiu pentru zugrăvit este protejarea mobilei existente. Găsește un loc unde poate fi depozitată mobila și alte dispozitive. Obiectele care vor rămâne în camera zugrăvită vor fi acoperite cu folii protectoare de plastic. Podeaua va fi, de asemenea, protejată cu folia specială.
Banda adezivă a zugravului, asemănătoare unui scotch, va fi folosită pentru a acoperi plintele.
Aplicarea vopselei
Vopseaua va fi aplicată pe o temperatură între 5 și 35 de grade Celsius. Camera va trebui să fie aerisită sau să aibă o ventilație pentru ca vopseaua să se usuce mai rapid.
Un alt aspect important este ca vopseaua să nu se aplice în condiții de umiditate.
Lavabila se va aplica cu trafaletul pe toată suprafața pereților și a tavanului. Atunci când trafaletul va fi scos din vopsea, e indicat să nu fie plin de lavabilă, pentru a nu se scurge pe perete și pe podea, deci va fi stors cu ajutorul unui grătar.
Vopseaua se aplică mai întâi pe tavan și apoi se va continua cu vopsirea colțurilor cu peria specială pe tot perimetrul peretelui, după care se va trece la pereți. Dacă există stâlpi, aceștia vor fi vopsiți ultimii.
Pentru a obține efectele optime, e important să citești cu atenție instrucțiunile de folosire de pe găleata cu vopsea și să le respecți.
Lavabila va fi aplicată pe întreaga suprafață a peretelui, fără a te opri la jumătate. Dacă vrei o culoare mai intensă, poți aplica două straturi de vopsea. E important ca al doilea strat să fie aplicat după ce primul strat s-a uscat. Asta înseamnă că va trebui să aștepți între 24 și 48 de ore.
Sfaturi generale
Zugrăvirea locuinței este un proiect care trebuie planificat atent pentru a fi de succes. E important ca ustensilele și vopseaua să fie de calitate. De asemenea, vopseaua trebuie amestecată bine pentru a obține culoarea dorită.
Foarte important este ca vopseaua să nu fie aplicată peste humă, var sau vopsele de altă calitate.
După utilizarea ustensilelor, nu uita să le cureți corespunzător, pentru a le mai putea folosi și altă dată când ai nevoie.
Așadar, zugrăvirea locuinței poate fi un proiect plăcut și cu un rezultat mai mult decât mulțumitor, dacă respecți anumite reguli, cum sunt și cele de mai sus.
Foto: Shutterstock