Ambalarea cadourilor de Crăciun: idei și metode creative

Sărbătorile de iarnă vin, de fiecare dată, cu o mulțime de dileme legate de ce anume ai putea să le cumperi membrilor familiei, prietenilor sau colegilor. Nevoia de inspirație nu se oprește, însă, la tipul cadoului, ci și la modul de prezentare al acestuia. Obiectiv vorbind, vei reuși să creezi o impresie mai intensă și un moment mai plăcut, dacă vei alege să ambalezi cât mai aspectuos fiecare cadou. La nivel subiectiv, un simplu obiect capătă aura specială a unui dar ales cu inima, atunci când ambalajul său este personalizat. Simplul gest de a împacheta cu mâinile tale o carte, un set de produse cosmetice sau un gadget arată că te-ai implicat în această achiziție într-o manieră cât se poate de personală. Dacă vrei să reușești în acest demers, indiferent de câtă îndemânare ai, poți aplica sfaturile de mai jos.

Decorațiunile cât mai inspirate te vor ajuta mult în a crea un cadou frumos. Intră pe OLX și caută elementele care vor îmbogăți aspectul obișnuit al unei cutii. 

De ce materiale te poți folosi

Înainte de a te decide asupra stilului pe care ar trebui să îl abordezi în ambalarea cadoului, verifică dacă ai la dispoziție tot ce îți trebuie. Pentru început, asigură-te că nu îți lipsesc foarfeca, banda adezivă sau lipiciul transparent. Indiferent de cum va arăta cadoul pe care vrei să îl pui la punct, nu vei ajunge la niciun rezultat fără aceste obiecte. Odată ce le-ai procurat, poți alege elementele din care se va compune ambalajul cadoului:

  • folie pentru ambalat: indiferent că alegi carton, hârtie lucioasă sau chiar un material textil, va trebui să ții cont de culorile preferate ale persoanei căreia îi este destinat cadoul. În funcție de pasiunile ei, poți alege un ambalaj cu modele grafice sugestive, cum ar fi instrumentele muzicale sau simbolurile unor destinații turistice;
  • panglici: la prima vedere, acest element are un rol pur estetic, acela de a lega întregul cadou. Estetic vorbind, el reprezintă un element foarte important, de care te poți folosi pentru a face impresie. Alege o culoare complementară celei de la folie, în cazul în care mergi pe o variantă uni, sau combină cu nonșalanță texturile, prin suprapunerea dintre o fundă cu suprafață mătăsoasă și un ambalaj lucios. Pentru un aspect elegant, alege o panglică cu margini dantelate;
  • funde: proba îndemânării ți-o vei da realizând o fundă complexă, cu bucle ample și cu un nod cât mai bine închegat, care să-i confere rezistență. Acesta este capitolul care va arăta cel mai fidel că te-ai implicat pe deplin în realizarea cadoului. Dacă nu ai timp să experimentezi, poți alege o fundă autoadezivă;
  • etichete: imaginează-ți o dimineață de Crăciun în care toți cei dragi se pomenesc în fața bradului sub care abundă cadourile, dar nimeni nu știe ce pachet îi este destinat. Vei evita foarte ușor acest scenariu, aplicând o etichetă cu numele fiecăruia dintre cei cadorisiți, pe care o vei scrie, desigur, de mână;
  • culori: fie că vorbim despre creioane colorate, fie despre carioci, este foarte nimerit să le folosești pentru a da o notă personală și jucăușă întregului pachet. Poți desena pe ambalaj un simbol atât de evident pentru fiecare dintre apropiați, încât să-și poată identifica instantaneu cadoul. 

Știai că poți integra ornamentele de Craciun în designul cadoului pe care l-ai pregătit? Pe OLX găsești o gamă largă de obiecte specifice, din materiale naturale și din fibre textile.

Care sunt cele mai creative tehnici

Tehnica împachetării cadoului de Crăciun este cu atât mai complexă cu cât incluzi în ea și efectul de mister pe care îl conferă un ambalaj bine ales. Dacă te întrebi cum poți să prelungești mai mult suspansul și să faci din gestul banal al deschiderii cadoului o adevărată experiență, ai la dispoziție câteva trucuri simple. 

Ambalare în hârtie albă

Banală la prima vedere, această opțiune vizuală creează un aer retro, căruia îi poți conferi o notă de autenticitate printr-o schiță cu modele de iarnă, realizată chiar de mâna ta. Dacă nu ai o îndemânare aparte, poți alege un șnur de iută, sub care să prinzi, simplu, o bomboană de Crăciun în formă de bastonaș.

Ambalare în eșarfă

Rafinată și totodată simplă, această soluție este ușor de pus în practică, mai ales dacă ai o cutie pătrată sau dreptunghiulară. Alege o eșarfă cât mai catifelată, cu laturile de lungime dublă față de cele ale cutiei, și înnoadă colțurile materialului textil. Vei obține un cadou cu aspect surprinzător, iar cea care îl va primi va avea un bonus sub forma eșarfei. 

Ambalare cu elemente decorative

Motivul principal pentru care lipiciul de regăsește pe lista elementelor necesare pregătirii unui cadou este necesitatea de a fixa unele elemente decorative pe hârtia de ambalat. În funcție de vârsta sau de personalitatea celui, respectiv celei pentru care pui la cale surpriza, poți îmbogăți designul cadoului cu următoarele elemente:

  • cu autocolante: lucioase, mate, cu motive geometrice sau cu personaje din desene animate, acestea pot compensa o folie de ambalat anostă și chiar pot prelua în manieră subtilă rolul pe care l-ar juca o etichetă. 
  • cu conuri de brad: ce poate vorbi mai pe înțelesul tuturor, despre perioada sărbătorilor, decât conurile sau crenguțele de brad, fixate sub una dintre panglici? Mai mult, poți alege să compui un om de zăpadă din rondele de lemn.  
  • cu scorțișoară: simțul olfactiv joacă un rol important în construirea unui sentiment de sărbătoare deplină, iar scorțișoara este unul dintre mirosurile cele mai emblematice ale Crăciunului. Alege să așezi câteva batoane lungi de scorțișoară pe capacul cadoului, pe care le vei fixa cu ajutorul unui șnur bine înnodat. 

Dacă vrei să personalizezi un cadou de sărbători dincolo de convențional, scrie de mână numele celui sau celei la care te-ai gândit. Pe OLX te așteaptă o ofertă bogată de carioci, în toate culorile. 

Ce greșeli trebuie să eviți

În încercarea de a pune la punct un dar cât mai impresionant, te-ar putea lua valul. E drept că decorațiunile de Crăciun nu sunt alese întotdeauna în acord cu cele mai stricte principii ce se opun kitsch-ului, dar tot poți face câteva alegeri care să garanteze un rezultat de bun-gust. 

  • întinde cu grijă folia peste cutie, pentru ca aspectul final al cadoului să rămână cât mai îngrijit, fără cute;
  • nu lăsa porțiuni din cadou expuse, din cauza spațiilor goale de la îmbinările foliei de împachetat. Pentru a le acoperi, folosește fâșii din acest material, tăiate la dimensiunile golurilor;
  • ai grijă să elimini eticheta cu prețul de pe cadou, în cazul în care l-ai cumpărat dintr-un magazin fizic.

Acum știi cum poți dărui un cadou care, indiferent de specificul lui, să fie, în primul rând, memorabil. Alege obiectul care se potrivește cel mai bine fiecăruia dintre cei la care ții, dar acordă atenție și sfaturilor de mai sus, pentru un efect puternic. 

Credit foto: Shutterstock

Comments (0)
Add Comment