Amenajarea grădinii – idei cu buget redus și obiecte DIY

Mai ales pe timpul verii, grădina poate fi oaza ta de liniște și răcoare. Deși amenajarea sau reamenajarea sa poate necesita un buget ridicat, apelarea la câteva trucuri te va ajuta să îți decorezi grădina fără a face rabat de la calitate și gusturi. Mai jos poți afla care sunt principalele stiluri de amenajare a unei grădini, care sunt etapele unei amenajări și care sunt cele mai simpatice modalități de decor cu obiecte recondiționate. 

Stiluri de amenajare
Etapele amenajării
Idei de amenajare a grădinii cu obiecte recondiționate
Sfaturi de care să ții cont pentru amenajarea grădinii cu buget redus

Stiluri de amenajare

Exteriorul casei tale poate fi amenajat ca o extensie a stilului interior sau ca un loc separat, în care să îți lași creativitatea să zburde. Mai jos sunt câteva sugestii de amenajări pentru fiecare stil în parte. 

Grădina rustică

Grădina rustică îmbină verdele, prezent mai ales prin pomi, flori și verdeață, cu lemnul, elementul cel mai apropiat de natură. Poți construi un foișor din lemn, un leagăn sau chiar o potecă. De asemenea, scaunele și taburetele din lemn, lucrate manual, completează atmosfera rustică a grădinii. 

Grădină modernă

Grădina amenajată în stil modern este definită de designul minimalist, liniile simple și de culorile precum albul, negrul sau griul, care se împletesc armonios cu verdele naturii. Acestei grădini i se potrivesc de minune arbuștii exotici de talie mică. Dacă alegi astfel de elemente decorative, ai grijă să optezi pentru unii rezistenți la temperaturi ridicate, dar care sunt ușor de îngrijit. 

Grădina japoneză

Grădina japoneză se bazează pe principiul „fukinsei”, conform căruia asimetria este necesară pentru a obține echilibrul. Această grădină este simplă și elegantă, perfectă pentru meditație și comunicarea cu natura. Printre elementele definitorii se află cărările înguste și șerpuite, amenajate cu nisip sau piatră. Foișorul reprezintă elementul central al grădinii japoneze. Dacă spațiul îți permite, poți amenaja un mic heleșteu în jurul foișorului.

Grădina franțuzească

Simetria și ordinea reprezintă două elemente definitorii ale unei grădini decorate în stil franțuzesc. De asemenea, cărările din pietriș, tufișurile verzi cu forme geometrice și florile în nuanțe vii nu ar trebui să lipsească. Poți chiar planta tufișuri de lavandă, pentru un plus de autenticitate. 

Grădina englezească

O grădină englezească se definește mai ales prin prezența tufelor cu trandafiri colorați. Tufișurile și culoarea abundă în grădina englezească, însă ai grijă să creezi o armonie; vei alege fie trandafiri într-o singură culoare, fie cel mult două culori complementare. Ca decor, stilul englezesc este marcat de bancute din fier forjat sau lemn, iazuri ornamentale, statui, căsuțe pentru păsări sau vase din ceramică. 

Grădina vintage

Într-o grădină vintage, plantele par a crește în lumea lor, de parcă ar fi pus stăpânire pe întregul peisaj. Predomină plantele cățărătoare, precum iedera, glicina, clematita sau caprifoiul roz. Trandafirul roz sau alb colorează plăcut o grădină vintage. Pentru decor, poți adăuga cutii vechi de lemn, poți monta piese de mobilier recondiționate, chiar și o roabă poate întregi decorul vintage. 

👉 Dacă ai o afacere nouă, despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de clienți/cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la publicul tău.

Etapele amenajării

Amenajarea unei grădini implică anumite etape comune, indiferent de stilul ales. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele:

  • Stabilirea necesarului de materiale și estimarea bugetului – după stabilirea stilului dorit, următorul pas constă în alegerea elementelor de construcție, a materialelor necesare și a bugetului pe care îl ai la dispoziție. Chiar dacă vei recondiționa anumite piese de mobilier sau vei cumpăra unele piese la mâna a doua de pe OLX, tot trebuie să te gândești la un buget pentru întreaga amenajare a grădinii;
  • Pregătirea solului pentru plantarea florilor, tufelor, pomilor, arbuștilor etc.;
  • Montarea unui sistem de irigații;
  • Stabilirea căilor de acces și, în funcție de acestea, amenajarea unor cărări, poteci din lemn/marmură/gresie/pietriș;
  • Plantarea pomilor, a florilor și a celorlalte elemente verzi;
  • Montarea elementelor de decor și a pieselor de mobilier. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți așeza un balansoar sau o băncuță, un leagăn, o fântână arteziană sau chiar un iaz. 

Idei de amenajare a grădinii cu obiecte recondiționate

Odată ce te decizi să amenajezi grădina, ai la dispoziție o mulțime de idei de tipul DIY (Do it yourself). Mai jos sunt câteva dintre cele mai simpatice:

  • Mobilier din paleți – poți folosi paleți pentru a amenaja o mini-canapea, o măsuță simplă de cafea sau chiar câteva fotolii, pentru a petrece timpul alături de familie sub umbra pomilor;
  • Ghivece din cauciucuri/cizme vechi – dacă ai bugetul limitat și curtea mică, poți uita de cheltuielile aferente unor ghivece impunătoare. Ca alternativă, poți folosi vechile cauciucuri de la mașină. Le poți lăsa ca atare sau le poți picta alături de copii;
  • Căsuțe de păsări din pietre de grădină/rău – pentru un aspect rustic, poți realiza casute pentru pasarele din resturile de lemn din garaj, iar pentru decor, vei lipi pietricele din curte sau de râu la exterior. Astfel, vor avea un dublu rol: căsuță pentru păsări și obiect de decor în grădina ta;
  • Pietre-etichete pictate – dacă dorești să dedici o zonă generoasă a grădinii pentru verdeață, precum busuioc, mentă, tarhon, lămâiță etc., poți pune în fiecare tufă câte o piatră pictată, ca etichetă pentru plantele tale.

Sfaturi de care să ții cont pentru amenajarea grădinii cu buget redus

Urmarea unor sfaturi simple te va ajuta să îți amenajezi grădina cu mult bun gust, chiar dacă ai un buget limitat:

  • Caută piese unicat la mâna a doua. În special dacă ești interesat de elemente vintage, vei găsi o mulțime de idei de decor și piese de mobilier unice, la prețuri modice;
  • Menține ordinea. Doar pentru că ai câteva piese de mobilier, iar în grădina ta predomină verdele, asta nu înseamnă că nu este nevoie de ordine. De fapt, îngrijirea zilnică sau măcar săptămânală a grădinii îi va da un aspect sănătos și chiar luxuriant;
  • Plănuiește și prioritizează. Amenajarea unei grădini este un proces complex și de durată, motiv pentru care stabilirea unor priorități este esențială. Ce contează cel mai mult pentru tine și pentru familie? Un spațiu pentru relaxare și zona verde nu ar trebui să lipsească, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție;
  • Recondiționează piesele pe care le ai deja. Dacă ai mobilă veche în garaj sau pod, șterge rugina, elimină imperfecțiunile și dă-i un strat de lac/vopsea și va arăta ca nouă. Din piesele de mobilier vechi poți amenaja o măsuță de grădină, o zonă de relaxare la umbră sau chiar un suport pentru flori.

Amenajarea grădinii reprezintă o provocare, indiferent de spațiul disponibil, cu atât mai mult dacă ai un buget limitat. Alegând să recondiționezi anumite piese de mobilier sau obiecte din casă și optând pentru obiecte de decor la mâna a doua, îți vei putea amenaja grădina după bunul plac, fără a face rabat de la calitate. 

Sursa foto: Shutterstock

Comments (0)
Add Comment