Ce poți face cu o valiză veche

Lucrurile vechi au un aer special, pe care merită să-l pui în valoare. Unele dintre aceste obiecte care pot să primească o viață nouă și să devină, în egală măsură, utile și decorative, sunt valizele vechi. Realizate deseori din materiale prețioase, cum ar fi pielea, căptușite cu mătase sau făcute din lemn, cu detalii din metal foarte frumoase, ele merită revitalizate. Cele ce urmează sunt idei simple, prin care valizele și cuferele vechi pot fi transformate spectaculos.

Evaluarea și curățarea

Este primul pas și are în vedere toate obiectele vechi. Evaluează starea, tipul și calitatea  materialului din care este realizată valiza. Poate fi piele, plastic sau lemn, uneori, de esențe nobile. În funcție de tipul materialului, acesta trebuie curățat și, dacă este cazul, reparat.

Operația de curățare trebuie efectuată cu atenție, cu soluții cât mai blânde. Este bine să testezi modul în care se comportă materialul. Dacă este lemn, acesta poate fi lăcuit sau vopsit. Elementele din metal (prezente, de regulă, la valizele vechi, la colțuri) trebuie curățate cu atenție, cu soluții adecvate pentru metal. Cele din piele pot fi curățate cu soluții și creme speciale, folosite pentru întreținerea scaunelor de piele din masina.

Interiorul acestora poate fi îndepărtat, dacă este foarte deteriorat, și schimbat cu un material asemănător, dacă proiectul necesită așa ceva. O variantă este să îmbraci interiorul cu o pânză groasă, într-o culoare neutră, pe care fie o lipești de margini cu un adeziv calitativ, fie o capsezi (dacă rama este din lemn).

Transformă capacul în tavă

Este o soluție ideală, dacă valiza este deteriorată și nu mai poate fi utilizata în alt scop. De regulă, capacul este mereu într-o stare mult mai bună, astfel că acesta poate fi desprins, curățat cu atenție și capitonat cu un material rezistent la apă, cum ar fi o mușama uni sau o bucată de tapet. Atașează două mânere pe laterale. Poți utiliza mânerul de la două valize diferite. Rezultatul va fi și mai interesant.

Dacă este necesar, dublează capacul cu o foaie de placaj, pe interior, pentru a face tava mai rezistentă. Este un proiect simplu, care te va bucura multă vreme și care va fi util în multe ocazii, de la un mic dejun în pat, până la un suport confortabil pentru cină la televizor.

Ladă de scule

Pe vremuri, când serviciul militar era obligatoriu, se utilizau valize de lemn. Acestea făceau parte din uniformă. Dacă vei găsi așa ceva în podul bunicilor, află că aceste valize soldățești, din lemn, sunt cele mai simpatice, dar și cele mai practice lazi pentru scule.

După ce cureți valiza bine, lăcuiește-o sau vopsește-o. În interior, montează pereți despărțitori din placaj, pe care îi poți fixa cu adeziv. Poți face și un fund dublu, în care să așezi cuie, șuruburi și capete de șurubelniță sau orice alte mărunțișuri.

Partea cea mai frumoasă este că nu va mai fi nevoie să găsești un loc potrivit pentru a ascunde lada cu scule. O poți lăsa oriunde, în hol sau în balcon, pentru că va da o notă amuzantă oricărei amenajări.

O mică grădină

O valiză veche din plastic gros poate să devină locul perfect pentru a amenaja o mică grădină. Poate sta în orice cameră, dar și în balcon sau, pur și simplu, o poți integra în decorul din curte. Este foarte simplu de amenajat: pui un strat de pământ și plante. Un geamantan vechi este perfect pentru a fi transformat, eventual, și în suport pentru ghivece.

Ca să fie sigură și să nu lase apa să treacă prin ea, dubleaz-o cu o folie de plastic groasă, fixată bine pe margini.

Ladă de jucării. Ladă de depozitare

Un cufar vechi sau o valiză mare poate să devină locul perfect pentru a aduna toate jucăriile copilului sau un loc ideal pentru a depozita orice vrei tu, de la papuci la reviste și de la cărți la orice alte mărunțișuri. Poate sta sub pat sau în orice loc din casă. În cazul în care capacul este funcțional, atunci cu atât mai mult va deveni un obiect nu doar util, ci și unul plăcut vederii.

În funcție de material, valiza poate fi vopsită sau chiar pictată. Transformată în felul acesta, ea poate fi amplasată în hol, în casă, în balcon sau, pur și simplu, în cămară.

Măsuță de cafea

Este soluția ideală pentru valizele vechi, mari, din piele. Recondiționate cu atenție, acestea devin cele mai spectaculoase masute de cafea pentru sufragerie. Se potrivesc cu orice stil de amenajare și dau un aer cald oricărui interior.

Cuferele sunt ideale pentru o astfel de transformare, iar dacă ai mai multe valize vechi, le poți pune unele peste altele. Efectul este demn de toată admirația, iar efortul pentru o astfel de transformare, minim. Un alt beneficiu este că vei obține și un spațiu de depozitare suplimentar, în interiorul valizei sau al cufărului.

Locul pisicii

Detașează capacul (din care poți face tava despre care am vorbit mai sus), iar corpul valizei căptușește-l cu o pătură veche, o pufoaică ce nu i se mai potrivește copilului sau cu orice altceva crezi că ar putea să fie pe placul pisicii.

Probabil că nu imediat, dar în câteva zile, pisica familiei va revendica acest loc ca fiind al ei și va deveni rapid culcușul preferat al micii feline. Evident că, în funcție de dimensiunea geamantanului, dar și de talia patrupedului din casă, o valiză veche poate să fie, la fel de bine, un pat de cățel.

Un dulap de perete

O valiză veche, dacă arată bine și are dimensiunile potrivite, se poate transforma într-un dulap de perete. Capacul devine ușă, iar interiorul valizei va fi amenajat cu rafturi. Locul unui astfel de obiect poate să fie baia, dar și un perete din hol.

Realizarea unui astfel de proiect este mai simplă decât pare. Începe prin a alege locul potrivit, iar în funcție de acesta, decide dacă valiza trebuie sau nu vopsită. Fixeaz-o în perete, apoi meșterește rafturi. Pe capac, în interior, poți pune o oglindă.

Noptiere

Valizele vechi sunt ideale pentru a face noptiere. Dacă ai mai multe, pune-le unele peste altele. Nu risipi spațiul din valize. Acolo pot fi așezate haine care nu sunt de sezon sau orice alte obiecte de care nu ai nevoie frecvent. Curățate și date cu cremă pentru piele, vor completa perfect dormitorul și vor fi unul dintre elementele care vor da un farmec special acestei încăperi.

Nu te oprește nimic să o poziționezi în picioare, pe oricare dintre laturi. Soluția este utilă mai ales pentru un geamantan mare, din lemn, sau care este foarte rigid.

O masă inedită

Fixează valiza veche pe un cadru din lemn, cu picioare. Poate fi chiar scheletul unui scaun sau al unui taburet, la rândul lui, vechi. Fixarea se poate face cu șuruburi sau prin capsare. Totodată, întărește bine capacul și fundul geamantanului, cu o placă de lemn (PFL, de exemplu).

Partea superioară devine o excelentă masă de grădină sau pentru balcon, iar interiorul își păstrează rolul de spațiu util, perfect pentru a depozita diverse lucruri.

Cele de mai sus sunt doar câteva idei practice și ușor de realizat. Orice variantă ai alege, toate aceste proiecte sunt ușor de pus în aplicare, nefiind necesară vreo îndemânare specială. Avantajul este că vei realiza obiecte practice cu mâna ta, vei refolosi un obiect vechi, probabil, cu valoare sentimentală și vei câștiga un spațiu de depozitare care, deși nu este foarte mare, cu siguranță va fi bine-venit.

Sursa foto: Shutterstock.com

Comments (0)
Add Comment