Dulapurile tale sunt pline de haine pe care nu le mai porti și nu știi ce să faci cu ele? Dincolo de faptul că poți dona o parte dintre ele, mai ales dacă sunt aproape noi și poate pe unele nu le-ai purtat niciodată, dacă îți lași imaginația liberă și cu puțin efort, le poți refolosi în diverse moduri.
Nu ai nevoie decât de câteva ustensile simple, cum sunt o mașină de cusut, ac, ață, vopsele speciale pentru haine, un pistol de lipit la cald și câteva accesorii ca paietele, nasturii, dantelele sau strasurile, ca să dai o nouă viață hainelor vechi. Indiferent că faci acest lucru ca un hobby sau că începi un drum în industria DIY (Do It Yourself), o astfel de activitate te relaxează, este amuzantă și îți dă satisfacția de a vedea în jurul tău roadele creativității tale.
Fii propriul designer și dă o nouă viață hainelor tale vechi
Când vine vorba de a da o nouă viață hainelor tale vechi, nu trebuie să fii expert ca să devii propriul designer și ai la îndemână o mulțime de variante. De pildă, dantela poate da o notă personală hainelor tale și este foarte ușor de aplicat, mai ales la mâneci. Practic, nici nu trebuie să faci cine știe ce măsurători. Iei dantelă la metraj, te îmbraci cu bluza pe care vrei să o recondiționezi și prinzi cu ace dantela în jurul mâinii. Tai cu foarfeca de croitorie exact lungimea care îți trebuie și apoi tragi la masina de cusut.
Dacă broderiile ți se par complicate și nici nu ai un talent deosebit la croșetat, ca să dai o notă veselă blugilor pe care nu îi mai porți de cinci ani, poți opta pentru paiete colorate, din care să realizezi mesaje personalizate sau desene. Fie le coși cu ata de cusut, fie le lipești cu adeziv special, după cum preferi. Și, dacă și această variantă ți se pare complicată, atunci îi poți redimensiona scurtând, de exemplu, o pereche de pantaloni lungi.
Dincolo de aceste metode clasice de a fi propriul designer, poți încerca să îți pictezi hainele vechi. Pentru aceasta, vei avea nevoie de anumite „ingrediente”, cum ar fi vopsea speciala pentru haine, pentru ca desenele tale să fie rezistente la umezeală, (când le speli sau plouă), dar și la soare, șabloane (sau schițează tu modelul ales, în creion). Nu uita să ai la îndemână și perii, bureți, pensule. Apoi, există câțiva pași simpli pe care ar trebui să-i urmezi, ca să obții efectul dorit. Iată care sunt:
- pune un carton sub țesătura pe care vrei să desenezi – ca să nu se imprime culoarea și pe spatele tricoului sau al bluzei;
- trasează conturul șablonului sau schițează desenul, în creion;
- vopsește mai întâi cu buretele, pe urmă cu pensulele și periile;
- lasă vopseaua să se usuce – exact cât timp este indicat pe eticheta produsului respectiv;
- fixează culoarea cu ajutorul unui fier de călcat – fierul încins nu trebuie să atingă vopseaua; calcă haina pe dos (citește cu atenție instrucțiunile de folosire a vopselei).
O altă metodă creativă prin care să devii propriul designer al hainelor vechi este să-ți înveselești tricourile, bluzele sau pantalonii, cu ajutorul strasurilor colorate. Poți alege să le pui pe umeri, mâneci sau să le aranjezi în ce formă vrei pe fața obiectului vestimentar, astfel încât să transmiți un mesaj anume. Pentru a fixa strasurile, este recomandat să nu folosești un simplu adeziv, pentru că s-ar putea să nu fie rezistent în timp, ci un pistol de lipit la cald.
Transformă hainele vechi în alte accesorii pe care să le porți
Hainele tale vechi pot lua și forma unor accesorii pe care să le porți cu diverse ocazii. De pildă, din mai multe tricouri sau bluze poți face șaluri ori broșe handmade cu ajutorul cărora să-ți înveselești întotdeauna ținutele.
Dintr-un fular pe care nu îl mai porți poți confecționa, de exemplu, o bentiță pentru păr, tocmai bună pentru sezonul rece. Pentru aceasta, va trebui să tai fularul cu ajutorul unei foarfece de croitorie, asigurându-te că are lungimea potrivită. Apoi, cu ajutorul unei croșete, unești cele două capete. Din restul materialului, poți face un nod șic, procedând într-un mod similar: tai lungimea care îți trebuie, croșetezi marginile, ca să nu se deșire, pui fragmentul de material pe bentiță și coși cu ață capetele, pe spatele accesoriului.
Confecționează decorațiuni pentru casă, din hainele vechi
La fel ca atunci când vrei să realizezi propriile retete de sapunuri de casa sau de lumânări parfumate, tot așa poți proceda și cu decorațiunile din casă și să creezi modele originale. Hainele vechi pe care nu-ți mai face plăcere să le porți sunt o materie primă excelentă în acest sens. De pildă, dintr-o fustă din stofă, câteva tricouri și bluze, o fundiță, burete/piele/blană sintetică, poți realiza o pernă sub formă de pisică.
Mai întâi desenezi pe dosul fustei/bluzei din stofă corpul pisicii, pe care îl vei umple cu vatelina sau melană. Coși marginile, lăsând loc liber pentru urechi, lăbuțele inferioare și coadă. Din burete special sau din piele, confecționezi urechile, după care le coși. Coada și picioarele inferioare pot fi realizate în același fel ca restul corpului, utilizând vatelină. La sfârșit, din mai multe tricouri/bluze colorate, dai expresie feței pisicii (obrajii roz, gura sub formă de inimă, îi pui fundiță la gât). Ochii îi poți face tot din materiale sau să-i coși cu ac și ață, la fel ca nasul. La sfârșit, atașezi lăbuțele superioare, din burete sau din piele, pe care le coși de corpul pisicii, utilizând și nasturi pentru decor.
O metodă și mai simplă de a refolosi hainele vechi pentru a-ți decora casa este să personalizezi anumite obiecte, cum ar fi cana din care îți bei cafeaua în fiecare zi. Dintr-un fular vechi, un pulover sau dintr-o pereche de mănuși, cu ajutorul unei croșete și al acului de cusut, poți face îmbrăcăminte pentru ceștile tale preferate sau pentru recipientele în care ții zahărul, de exemplu. Ca să-ți fie mai ușor atunci când speli vasele, asigură-te că hăinuțele au nasturi pe care îi poți descheia ușor.
Realizează brelocuri din hainele pe care nu le mai porți
Prin casă ai o mulțime de lucruri care, la prima vedere, nu par a avea vreo întrebuințare, așa cum sunt și hainele vechi. Din ele, însă, poți confecționa o mulțime de jucarii, figurine, îmbrăcăminte pentru păpuși. Ai nevoie de puțină imaginație și de următoarele instrumente și materii prime ca să obții brelocuri homemade originale și amuzante în același timp:
- șablon – căluți, pisici, căței, urși sau schițezi în creion forma figurinei;
- ață de cusut;
- șnur;
- foarfecă de croitorie;
- cămăși uzate;
- nasturi;
- mărgele;
- inel din metal pentru chei.
Pe dosul cămășii uzate, desenează forma figurinei. Taie două astfel de bucăți de material, dar nu exact pe conturul schiței, ci un pic mai mari, ca să le poți coase ușor după aceea. Coase-le și umple-le cu vatelină. Pentru ochi, folosește nasturi. De capul figurinei, coase un șnur cu mărgele, de care agăți inelul din metal pentru chei și brelocul este gata.
Fie că alegi să devii propriul designer și să-ți recondiționezi îmbrăcămintea pe care nu o mai porți, fie că vrei să te relaxezi confecționând obiecte decorative, jucării, brelocuri ori accesorii care să-ți înveselească orice ținută, hainele vechi sunt o resursă care nu trebuie ignorată atunci când ai posibilitatea să-ți pui la încercare creativitatea. Cu instrumente simple, ca o mașină de cusut, o croșetă, foarfecă ori un simplu ac cu ață, poți refolosi cu succes bluzele, pantalonii, puloverele, fularele, eșarfele pe care le-ai uitat în dulapuri.
Sursa foto: Shutterstock