Ce este cloud computing?

Pentru a oferi o definiție pe înțelesul cât mai multor oameni, cloud computing nu reprezintă nimic altceva decât închirierea anumitor componente IT. În loc să investească sume imense în diferite baze de date, software sau hardware, anumite companii optează pentru calcularea costurilor acestor componente prin intermediul internetului și al cloudului, plătind pentru ele pe măsură ce le utilizează.  

Printre numeroasele servicii de cloud se numără spațiul de stocare, servere, rețele, baze de date, analize, business intelligence și altele. Astfel, reprezintă o soluție inovativă și tot mai des întâlnită în rândul companiilor mari și mici, cu scopul progresului tehnologic, precum și dezvoltării și menținerii unor noi soluții IT în mediul afacerilor.  

În acest articol te vom ajuta să înțelegi mai bine ce înseamnă cloud computing și care sunt beneficiile atât pentru tine, cât și pentru afacerea ta.

Care sunt componentele esențiale cloud computing?

De fiecare dată când o companie optează pentru utilizarea cloud computingului, primul lucru de luat în calcul este faptul că întreaga infrastructură IT va fi stocată în afara locației.  

Altfel spus, totul se întâmplă într-un centru de date găzduit de entitatea care furnizează serviciile de cloud computing. Prin urmare, compania care furnizează serviciile de cloud se asigură de buna funcționare a infrastructurii IT a clientului, de dezvoltarea acesteia, precum și de integrarea noilor aplicații și funcționalități pentru a satisface cerințele pieței. 

Clientul, pe de altă parte, beneficiază de flexibilitate și se poate concentra pe dezvoltarea de noi strategii, fără a investi în sisteme IT învechite și care nu își mai dovedesc eficiența raportat la nevoile din prezent ale pieței. Pe scurt, economisește o cheltuială semnificativă prin faptul că plătește strict pentru ceea ce folosește. 

Ce tipuri de cloud există?

Putem diferenția trei categorii mari de platforme cloud, mai exact publice, private și hibride. Desigur, tipurile sunt variate deoarece odată cu utilizarea tot mai mare a acestui tip de servicii, s-au dezvoltat tot mai mult, însă este esențial să definim cele trei mari tipuri și modul în care acestea pot fi de folos clienților.  

Cloud public

Cloudul public presupune faptul că furnizorul de cloud găzduiește toată infrastructura de calcul. Astfel, clientul nu este nevoit să dețină și să gestioneze departamentul personal de IT, având opțiunea de a oferi acces mai multor utilizatori sau de a adăuga putere de calcul în funcție de nevoi.  

Cloud privat 

În acest caz, vorbim de o singură organizație care gestionează cloudul. Indiferent că este găzduit în locația organizației sau în centrul de date al furnizorului, un cloud privat garantează cel mai ridicat nivel de securitate și control. 

Cloud hibrid 

Un cloud hibrid reprezintă un mix de clouduri publice și private, la fel cum sugerează și denumirea acestuia. De cele mai multe ori, cei care aleg un cloud hibrid beneficiază de aplicațiile importante de afaceri pe serverele personale, astfel încât să le poată gestiona cu ușurință. Între timp, aplicațiile secundare sunt stocate în locația organizației care furnizează serviciile de cloud.

Avantajele unei aplicații cloud

În ultima perioadă de timp, din ce în ce mai multe afaceri își îndreaptă activitatea către serviciile de cloud și există câteva motive întemeiate pentru această tendință. Multe dintre organizațiile existente azi nu se pot adapta cu succes la modul în care se fac afacerile, găsind anumite lipsuri în ceea ce privește flexibilitatea de a crește sau platforma necesară pentru a concura.  

În plus, numărul tot mai mare al afacerilor înființate în mediul digital determină în mod automat și o creștere a costurilor și complexității stocării centrelor de date la noi niveluri, fapt ce necesită instrumente de analiză inovative și noi aptitudini în domeniul IT. 

Prin urmare, optând pentru această tehnologie modernă, organizațiile reușesc să țină pasul cu actualizările care au loc continuu în mediul digital și să depășească cu succes orice impediment. Astfel, tehnologia cloud computing reprezintă o metodă inovativă și care înlocuiește cu mult succes tehnologia informațională tradițională, oferind următoarele beneficii:

  • Ajută la reducerea costurilor datorită faptului că nu prevede cheltuieli de capital; 
  • Oferă flexibilitate în ceea ce privește scalarea;
  • Sporește productivitatea prin faptul că facilitează colaborările, prevede performanța și ajută la izolarea clienților;
  • Garantează un raport preț/performanță mult mai eficient în ceea de privește fluxurile de lucru native în cloud;
  • Este o metodă fiabilă, oferind sisteme tolerante la erori, scalabile și împărțite în toate serviciile;
  • Îmbunătățește viteza de reacție, oferind în mod instantaneu spațiul necesar dezvoltării și testării

Modele de servicii cloud computing în mediul afacerilor

Cu toate că până în acest punct al articolului am discutat semnificația acestei tehnologii și beneficiile pe care le aduce, cel mai bun mod de a clarifica rolul său este de a observa cum funcționează în mediul afacerilor. 

Indiferent că optezi pentru un cloud privat, public, hibrid sau pentru alte tipuri de cloud existente, iată cum te va ajuta la o mai bună gestiune și dezvoltare a afacerii pe care o deții cu ajutorul aplicației cloud.

Instrumente de comunicare

Modul în care diferitele departamente din cadrul afacerii tale comunică, precum și angajații, poate fi îmbunătățit cu ajutorul instrumentelor încorporate în cloud, cum ar fi chatul sau platforma pentru videoconferințe.  

Astfel, în cazul pachetului de aplicații de afaceri Google Workspace, regăsim Chat și Meet – două tool-uri care îmbunătățesc semnificativ maniera și ritmul în care membrii unei echipe comunică între ei.

Editarea în echipă a diferitelor documente

Fie că vorbim de text, prezentări sau foi de calcul, toate modificările realizate în fișierele din cloud sunt salvate în mod automat și pot fi observate cu ușurință de toți cei care primesc acces la ele. 

Stocarea fișierelor companiei pe un cloud drive 

În loc să utilizezi un calculator sau o unitate USB, poți opta pentru serviciile cloud care vor facilita accesul la materialele existente într-un browser web și vor garanta securitatea datelor.

Tehnologia cloud computing a fost dezvoltată astfel încât să ajute organizațiile să se adapteze la modalitatea în care se fac afacerile în ziua de azi, adică rapid, flexibil și sigur.  

Astfel, apelând la un furnizor de servicii cloud, vei beneficia de o mulțime de instrumente inteligente și esențiale pentru departamentul de IT al companiei tale, acestea fiind gestionate cu ușurință de către furnizor, fapt ce oferă clientului șansa de a se concentra pe dezvoltarea de noi strategii în domeniul de activitate.

Sursă foto: Unsplash 

Comments (0)
Add Comment