Cum alegi cea mai bună trotinetă electrică

Trotineta electrică este o alegere din ce în ce mai populară pentru cei care fac multe deplasări urbane, din interese profesionale sau de plăcere. Aceasta oferă un control facil al comenzilor, te ajută să te strecori ușor prin trafic și reprezintă o soluție de transport prietenoasă cu mediul. Toate aceste avantaje sunt suficiente pentru a alege trotinete electrice în detrimentul mașinii sau chiar al bicicletei. Dar multitudinea de modele, prețuri și dotări te poate induce în eroare, când vine vorba de achiziționarea celei mai bune trotinete. Ți-am pregătit un ghid care să-ți facă decizia mai ușoară și să optezi pentru o trotinetă pentru adulți:

Ce să iei în considerare înainte de a cumpăra o trotinetă electrică

În funcție de motivul pentru care vrei să cumperi o trotinetă electrică, poți începe să o cauți pe cea potrivită pentru tine. Ia în considerare următoarele aspecte:

Întrebuințarea

În primul rând, trebuie să decizi cu ce scop vei cumpăra trotineta electrica. Acest lucru te va ajuta să-ți stabilești și bugetul sau puterea pe care ar trebui să o aibă trotineta ta. Dacă vrei să cumperi trotinete electrice pentru întreaga familie, inclusiv copii, nu vei avea nevoie de cele mai puternice și rapide modele. Plimbările alături de cei dragi nu implică circulația cu viteză. De asemenea, pentru copiii tăi, va fi nevoie să alegi modele sigure, cu viteză redusă. Poți găsi trotinete electrice pentru copii cu trei roți sau în funcție de categoria de vârstă, pliabile și ușoare.

Dacă ai nevoie de trotineta electrică pentru un job de livrator, alege o trotinetă cu autonomie cât mai mare. Vei fi nevoit să parcurgi distanțe destul de lungi, iar un motor și o baterie puternice te vor ajuta să-ți faci treaba cât mai ușor. De asemenea, o baterie care se încarcă rapid va fi avantajoasă în zilele cu program aglomerat și multe comenzi.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de TROTINETE ELECTRICE

În cazul în care te deplasezi la birou în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, ai nevoie de o trotinetă care să te poarte rapid pe străzile înguste și aglomerate ale orașului. Nu uita că, înainte de a te strecura prin trafic, trebuie să ai o îndemânare cât mai bună pe trotineta electrică. Echilibrul și viteza de reacție sunt esențiale în trafic. De asemenea, cunoașterea legislației și protejarea tuturor participanților la trafic trebuie să fie mereu pe lista ta de priorități.

Autonomie

La fel precum în cazul mașinilor electrice, cei mai mulți oameni caută o trotinetă cu autonomie cât mai mare. Aceasta îți permite să folosești trotineta electrică pe distanțe cât mai lungi, dar este influențată de diferiți factori. De la viteză la temperatura de afară, bateria  se descarcă într-un ritm diferit, precum consumul în cazul mașinilor. Comercianții pot oferi informații despre autonomie, în funcție de timpul în care bateria rămâne încărcată sau de numărul de kilometri pe care îi poți parcurge până la următoarea încărcare.

Majoritatea trotinetelor electrice au o autonomie de 24-30 de kilometri. Cele cu motor mai puternic și baterie mai mare au o autonomie de 30-50 de kilometri, iar modelele premium, în jur de 65 de kilometri. Ia în considerare acest aspect, mai ales dacă vrei să folosești trotineta pentru a parcurge o distanță mai lungă în interiorul orașului, în fiecare zi.

Dimensiunea roților

Dimensiunea roților este un criteriu important, deoarece influențează confortul, viteza și ușurința cu care te vei deplasa cu trotineta electrică. Dimensiunea roților variază între 2 și 20 inch. Roțile mai mari îți oferă posibilitatea de a circula și pe teren accidentat sau pe bucățile pietruite ale străzilor. Nu vei fi nevoit să reduci prea mult viteza, pentru a trece fără probleme prin aceste zone. Trotinetele electrice cu roți mai mari sunt și mai rapide.

Vezi categoria noastra de  ▶️ TROTINETE, ROLE, SKATEBOARD

Roțile mici sunt avantajoase dacă circuli des prin trafic, pe carosabil drept, unde adesea ești nevoit să frânezi brusc. Acest lucru se întâmplă frecvent pe arterele aglomerate din marile orașe, dar chiar și în cele mici. Așadar, o trotinetă cu roți de dimensiuni mici îți oferă mai mult control asupra comenzilor.

Baterie

Bateriile mari, care oferă autonomie semnificativă, sunt mai grele, iar trotinetele electrice de acest tip sunt și mai scumpe. Capacitatea bateriei influențează și intervalul maxim în care poți folosi trotineta electrică. În general, acesta este în jur de 40 de minute. Poți alege trotinete electrice ale unor branduri cunoscute, în care ai încredere și pe care te poți baza.

Desigur, intervalul în care poți folosi trotineta și capacitatea bateriei diferă în funcție de felul în care o folosești, de viteză și de greutatea pe care o susține. Citește cu atenție și recenziile celorlalți cumpărători, înainte de a achiziționa trotineta electrică, și asigură-te că așteptările tale se bazează pe realitate.

Motor

Motorul este cel care oferă putere trotinetei tale, iar dacă îți dorești ca aceasta să ofere o viteză decentă, optează pentru un motor de cel puțin 250 W. Dacă îți dorești o trotinetă mai puternică, trebuie să știi că motoarele acestora pot ajunge până la 1000 W. Acest criteriu contează, dacă în drumurile tale trebuie să parcurgi zone mai abrupte, precum străzile de pe deal. Într-o astfel de zonă, un motor de 500 W va încetini semnificativ, așa că, dacă faci zilnic acest drum, soluția va fi o trotinetă electrică, dotată cu un motor mai puternic.

Sistemul de frânare

Trotinetele electrice oferă mai multe sisteme de frânare, în funcție de modele. Acestea sunt:

  • frâne electrice si regenerative;
  • frâne de picior;
  • frâne cu tambur;
  • frâne pe disc.

Franele pe disc și cele cu tambur sunt cele mai eficiente și se găsesc pe trotinetele electrice de înaltă calitate. Cele de picior și cele electrice nu fac față la viteze foarte mari, de 20-25 km/h. De notat este faptul că frânele cu tambur sunt avantajoase în condiții de umezeală și sunt ușor de întreținut.

Întreținere

Înainte de a achiziționa trotinete electrice, trebuie să iei în considerare și condițiile de întreținere a acestora, deoarece există unele modele pentru care nu poți cumpăra piese de schimb. Dacă trotineta suferă o defecțiune, vei fi nevoit să o trimiți producătorului, pentru a fi reparată. De asemenea, motoarele electrice nu sunt simplu de reparat și nu există o infrastructură suficient de dezvoltată pentru repararea trotinetelor.

Greutate și dimensiunea

Greutatea efectivă a trotinetei electrice îți va influența viața de zi cu zi, deoarece va trebui să o cari atunci când nu o folosești. Dimensiunea este, de asemenea, un criteriu important dacă ai un portbagaj mic și vrei să faci excursii alături de întreaga familie.

Dacă mergi la birou cu trotineta electrică în fiecare zi, va trebui să o pliezi și să o cari până la spațiul de lucru sau la zona de depozitare. O trotinetă cât mai compactă este potrivită pentru cei care au drumuri zilnice prin oraș, pe care vor să le facă pe două roți.

În medie, o trotinetă electrică de bază are o greutate de 10 kilograme, dar cea mai rapidă trotinetă, modelul Dualtron X cântărește 65 kilograme. Verifică detaliile despre greutatea trotinetei pe care ți-o dorești, iar, dacă este posibil, fă o vizită în magazinul fizic pentru a o încerca.

De asemenea, acordă atenție greutății maxime pe care o suportă trotineta electrică. Aceasta variază, în general, între 100-150 kilograme, dar există și modele care pot susține o greutate de până la 200 de kilograme.

Printre modelele care susțin o greutate foarte mare se numără Dualtron Thunder, Kaabo Wolf Warrior 11 și Apollo Pro.

Ce caracteristici au cele mai bune trotinete electrice

Când decizi să cumperi o trotinetă electrică, îți dorești cea mai bună calitate, putere și specificații. Însă bugetul pe care îl ai și adevăratele nevoi pot să nu fie compatibile cu aceste modele. Este important, totuși, să cunoști prin ce se fac remarcate cele mai bune trotinete, pentru a avea un punct de reper.

Trotineta premium oferă confort sporit

Trotineta electrică premium, precum cea profesională, va oferi un grad ridicat de confort, atât în ceea ce privește senzația pe care o ai când te plimbi cu ea, cât și ușurința cu care o controlezi. Denivelările de pe carosabil sunt resimțite destul de puternic, în cazul trotinetelor cu roți mai mici sau mai ieftine. În cazul în care cauți o trotinetă electrică ieftină, dar cu specificații bune, caută anunturi de oferte second-hand. Poți găsi o trotinetă electrică rapidă aproape nouă, la un preț avantajos.

Cea mai bună trotinetă electrică se face remarcată prin autonomie

Autonomia este unul dintre aspectele pe care producătorii de trotinete electrice le exagerează adesea; de aceea, trebuie să fii atent atunci când cauți trotineta potrivită pentru tine. Concentrează-te, așadar, pe modele de renume, a căror calitate o poți verifica în urma recenziilor primite de la clienți și cunoscători.

Trotinetele de top din 2021 se bucură de tehnologie avansată

O trotinetă care le are pe toate este o trotinetă electrică smart. Tehnologia modernă oferă acestui tip de trotinete un display și conexiune bluetooth, care îți permit să primești informații relevante despre traseu, baterie, viteză și alte detalii importante pentru drum. Interfața modelelor noi este de dimensiuni mai mari și îți oferă un ecran cu informații vizibile și design estetic.

Cât costă o trotinetă electrică

Prețurile unei trotinete electrice sunt variate, în funcție de model, brand și specificații. Acestea încep de la 700 de lei și pot ajunge la peste 17.000 de lei. Trotineta electrică ideală trebuie să aibă un design minimalist, să fie pliabilă și compactă și să nu aibă o greutate prea mare. Acest lucru este greu de realizat, deoarece bateriile puternice au și o greutate semnificativă. Modelele de trotinete electrice premium sunt create cu ajutorul tehnologiilor avansate, iar anumite modele oferă autonomie de până la 100 de kilometri și o viteză maximă de 100 km/h.

Cum te ajută trotineta electrică în activitățile de zi cu zi

Trotineta e devenit un mijloc de transport care te ajută să duci o viață sustenabilă și să eviți drumurile cu mașina personală. Deplasarea spre și de la muncă este principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor aleg trotineta electrică. Aceasta te ajută să economisești bani, în timp ce te bucuri de puțină adrenalină.

De asemenea, dacă nu ai permis de conducere sau mașină, trotineta electrică te ajută să te deplasezi rapid și fără griji. În special în pandemie, poate ai devenit mai reticent la mijloacele de transport în comun, din cauza aglomerației. Trotineta electrică îți oferă oportunitatea perfectă de a parcurge distanțe mari în cel mai scurt timp, într-un mod sigur și chiar relaxant.

Un nivel mediu de adrenalină te poate ajuta să incluzi în viața de zi cu zi o activitate în aer liber care îți trezește simțurile. De asemenea, aceasta poate deveni cu ușurință un mod de a petrece timpul în familie, în parc, în weekenduri.

Trotineta electrică este mijlocul de transport ideal dacă vrei să faci parte din schimbare și să militezi pentru un mediu cât mai sănătos și să lași o amprentă cât mai redusă asupra acestuia. Trotineta electrică este suficient de puternică pentru a răspunde nevoilor tale în ceea ce privește deplasările și ușor de manevrat. Bucură-te de eficiență, accesibilitate și distracție în fiecare zi pe două roți, dar nu uita de măsurile de siguranță.

Top trotinete electrice și recomandări

În acest an, trotinetele sunt încă populare și reprezintă o metodă preferată de mulți oameni pentru deplasările zilnice. Renunțarea la autoturismul personal este încurajată, pentru a proteja mediul înconjurător, iar în contextul pandemiei, drumul cu autobuzul sau tramvaiul nu mai este la fel de sigur. Aceste motive lasă loc producătorilor de trotinete electrice să își pună în continuare cele mai bune produse pe piață. Iată care sunt cele mai calitative și cunoscute branduri de trotinete electrice:

Segway

Trotinetele electrice Segway, în special modelul Ninebot, sunt create pentru a parcurge distanțe lungi, oferă confort cu ajutorul suspensiilor de înaltă calitate și îți permit să faci plimbări fără a întâlni prea multe inconveniente. Segway are o ofertă de produse prietenoase cu bugetul, la prețuri între 1000 și 3000 de lei, în funcție de model.

Un model prietenos cu bugetul este Segway Ninebot Kickscooter cu o viteză maximă de 25 km/h și un motor de 300 W.

Xiaomi

Unul dintre cele mai cunoscute branduri de gadgeturi și produse electronice are și o gamă variată de trotinete. Acestea sunt printre preferatele adulților care caută un model accesibil, cu specificații cât mai bune. De exemplu, autonomia modelului Mi Pro 2 este de 45 de kilometri, având o putere a motorului de 300 W. Această trotinetă electrică are și funcții interactive precum pilotul automat, pentru a menține o viteză constantă, și conexiune la aplicația Xiaomi Mi Home. Cea mai scumpă trotinetă electrică din această gamă ajunge la prețul de 3000 de lei.

Xiaomi Mi Pro 2 îți oferă o serie de avantaje importante în drumurile pe care le faci zi de zi sau dacă îți dorești să faci o schimbare în felul în care te deplasezi.

Zero

Un alt nume des întâlnit pe piața de trotinete electrice este cel al companiei Zero. Aceasta produce trotinete rapide, puternice și potrivite pentru drumurile mai lungi. Modelul Zero 11x are un motor dual a câte 1600 W fiecare și o autonomie de până la 160 de kilometri. Viteza maximă a acestei trotinete electrice este de 110 km/h. Cea mai scumpă trotinetă din această gamă ajunge la prețul de aproape 14.000 lei, dar poți găsi modele mai accesibile ca preț, între 2000-3000 de lei.

Care este cea mai rapidă trotinetă electrică

Pasionații de viteză și de senzații tari vor căuta mereu mijloacele pline de adrenalină, prin care să se distreze. Trotineta este un mijloc de transport, dar oferă și posibilitatea de a-ți petrece timpul liber într-un mod inedit. În momentul de față, tehnologia avansează constant, iar trotinetele electrice foarte rapide sunt o realitate.

În 2021, cea mai rapidă trotinetă electrică din lume este Dualtron Thunder și Thunder II. Viteza maximă pe care o poate atinge acest model este de 100 km/h, cu un motor de 5.400 W, suspensii ajustabile, ABS și frâne hidraulice. Autonomia modelului Dualtron Thunder ajunge până la 120 de km și poate fi încărcată full în 20 de ore (în 10 ore, cu două încărcătoare standard, și 5.3 ore, la încărcare rapidă).

Prețul unei trotinete Dualtron Thunder ajunge până la aproape 17.000 de lei, în funcție de model și dotări.

De unde achiziționezi trotinete electrice

Cel mai simplu este să apelezi la magazinele online care au o gamă largă de produse, de la diferiți producători cunoscuți. În aceste situații, este important să cunoști cât mai multe detalii despre reputația producătorului și caracteristicile pe care le cauți la trotineta ideală. Avantajul cumpărăturilor online stă în faptul că poți găsi modelele renumite chiar pe site-urile din afara țării, putând comanda modelul care-ți satisface toate nevoile.

Modalitatea ideală de a cumpăra o trotinetă electrică rămâne magazinul fizic, deoarece poți testa trotineta și, mai ales, poți afla care este greutatea adevărată a acesteia. O mare parte dintre oamenii care vor să cumpere trotinete electrice caută modele pliabile, cât mai ușoare, care pot fi transportate fără probleme în mână.

Dacă vrei să cumperi trotinete electrice ieftine, prietenoase cu bugetul tău, poți opta pentru ofertele second-hand, direct de la cei care vor să vândă o trotinetă electrică aproape nouă sau folosită puțin. Pe site-urile de specialitate vei găsi anunțuri avantajoase, mai ieftine decât produsele din magazinele online. De asemenea, dacă vrei să vinzi trotineta electrică veche, pentru a achiziționa un model avansat, ai la dispoziție o platformă de încredere pentru resell.

Reglementări trotinete electrice în România

Din cauza creșterii în popularitate a trotinetelor electrice, autoritățile responsabile din România încă discută despre reglementările speciale pentru circulația cu acest mijloc de transport. OUG 195/2002 va fi modificat pentru a se introduce noile reglementări, care includ:

  • obligația de a conduce trotineta electrică doar în linie dreaptă pe drumurile publice;
  • obligația de a avea vârsta peste 14 ani, pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice;
  • obligația de a le conduce pe trotuar doar în locurile în care există piste pentru biciclete/trotinete; în caz contrar, conducerea acestora va avea loc pe șosea;
  • obligația de a conduce trotineta electrică doar pe drumurile publice, unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Proiectul propus spre dezbatere definește trotineta ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h, și care este echipat cu un motor electric”. Aceste propuneri au venit în urma unui număr ridicat de accidente, în care au fost implicați conducătorii de trotinete, între anii 2016-2019.

👉 AICI gasesti toate tipurile de ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Asigură-te că porți mereu echipament de protecție, atunci când te deplasezi cu trotineta electrică, și nu uita de responsabilitatea pe care o ai față de toți ceilalți participanți la trafic.

Alegerea trotinetei electrice potrivite pentru tine va fi o adevărată aventură, de care te poți bucura, dacă aduni cât mai multe informații relevante. Stabilește-ți criterii de selecție cât mai clare, în funcție de drumul pe care îl vei parcurge în fiecare zi cu trotineta și, mai ales, de buget.

Sursa foto: Shutterstock.com; Conso.ro

Comments (0)
Add Comment