Pavilionul de grădină oferă o zonă protejată, în care să te bucuri de beneficiile timpului petrecut în aer liber. Îl poți folosi ca oază de relaxare, ca să le oferi copiilor o zonă de joacă protejată de soare sau de ploaie sau ca să îți inviți prietenii la masă și socializare.
Pentru că reprezintă o investiție destul de importantă, cel mai bun pavilion de grădină trebuie ales ținându-se cont de anumiți parametri obiectivi, dar și de criterii mult mai personale: spațiul disponibil, designul general al curții sau gusturile cumpărătorului.
- Tipologia pavilioanelor de grădină
- Structura de rezistență
- Dimensiunile pavilioanelor de grădină
- Copertina pavilionului de grădină
- Designul pavilionului de grădină
- Întreținerea pavilionului de grădină
- Prețul pavilionului de grădină
- Cele mai apreciate modele de pavilioane de grădină
Primul pas pentru achiziția unui pavilion de grădină de care să te bucuri cu adevărat constă în documentarea în legătură cu oferta și posibilitățile disponibile pe piață. Iată care sunt elementele obiective pe care să le iei în calcul.
Tipologia pavilioanelor de grădină
Există două categorii principale de pavilioane: pavilioane de grădină ușoare și pavilioane robuste, între care există diferențe importante la capitolul rezistență la condițiile de mediu, greutate și portabilitate.
Pavilioanele ușoare
Dacă te interesează varianta de pavilioane de grădină ieftine, cele ușoare sunt cele potrivite pentru tine. Ele sunt gândite în primul rând pentru camping, dar nimic nu te împiedică să le instalezi în grădină.
Datorită portabilității crescute, pavilioanele de grădină ușoare pot fi folosite temporar, ceea ce e foarte util în cazul grădinilor de dimensiuni mici. Ele se montează și se demontează în câteva minute, fiind ideale pentru a te recrea în anotimpul călduros.
Pavilioanele robuste
Dacă te gândești la un produs căruia să îi dedici permanent un loc în grădină, care să devină parte din decorul acesteia și sub protecția căruia să te poți relaxa, un pavilion robust este alegerea potrivită. Desigur, trebuie să te aștepți la o investiție mai mare și la ceva pregătiri pentru fixarea adecvată a produsului, pentru că discutăm despre o variantă de pavilion de grădină rezistent iarna și care rămâne pe poziție tot timpul anului.
Structura de rezistență
Atunci când vine vorba despre structura de rezistență, producătorii de pavilioane de grădină au la dispoziție mai multe alternative: aluminiul, oțelul, fierul forjat sau lemnul.
Pavilionul din aluminiu
Structura de rezistență din aluminiu este opțiunea ideală pentru modelele ușoare, caracterizate de portabilitate. Rezistent la coroziune, ușor de demontat și de transportat, pavilionul de grădină din aluminiu are un dezavantaj major, reprezentat de rezistența scăzută la vânt.
Alegerea unui asemenea model vine, de asemenea, la pachet cu un cost de achiziție redus: structura de aluminiu este regăsită la modelele de pavilioane de grădină ieftine.
Pavilionul din fier forjat
Este exemplul ideal de pavilion de grădină permanent, probabil cea mai bună opțiune pentru persoanele care caută un model de pavilion de grădină rezistent la vânt. Fierul forjat are o greutate foarte mare și un aspect caracteristic grădinilor rustice, dar rezistența sa la intemperii poate fi prelungită prin tratare cu vopseluri și soluții special dedicate.
Pavilionul din oțel
Se consideră că pavilionul din oțel este – cel puțin pentru moment – cea mai solidă alegere. Oțelul e ușor, astfel că modelul va fi relativ ușor de instalat. Pe de altă parte, oțelul este și foarte rezistent, ceea ce înseamnă că structura va fi durabilă față de condițiile meteo de tipul vânturilor extreme.
Pavilioanele pe structură de oțel sunt tratate cu soluții anticoroziune, dar probabil că va fi necesar să reaplici o vopsea specială sau soluții anti rugină, pentru a prelungi durata de viață a produsului.
Pavilionul din lemn
Pavilionul din lemn este o alegere foarte frecventă a persoanelor care își doresc să mențină un stil cât mai apropiat de natură, în grădina lor. Un alt avantaj al pavilionului de lemn este că, de cele mai multe ori, este realizat pe comandă, ceea ce îți permite să îl personalizezi în funcție de preferințe. Materialul e durabil și îți poate înfrumuseța grădina zeci de ani la rând, dacă este periodic curățat și tratat.
Soluția cea mai populară, în prezent, este reprezentată de pavilioanele de grădină cu structura confecționată dintr-o combinație de oțel – pentru picioare și barele din partea de jos – și aluminiu – pentru barele superioare.
Dimensiunile pavilioanelor de grădină
Dimensiunile pavilionului de grădină se aleg în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de utilitatea pieselor. Dacă ești adeptul vizitelor restrânse sau dacă vrei să îl folosești strict în familie, pavilionul de 2 x 2 m poate fi suficient. Dacă ești o persoană sociabilă și ai des musafiri, un model 3 x 6 poate fi o alternativă mai bună. Există și modele mai mari de atât, cu mențiunea firească, legată de spațiul pe care îl ocupă în grădină.
Un element foarte important este legat de înălțime. Pentru ca un astfel de pavilion să fie confortabil pentru toată lumea, el ar trebui să măsoare cel puțin 2 m înălțime. Există și modele – mai ales cele robuste, permanente – cu înălțimea standard de 2,5 m, ceea ce reprezintă idealul.
Copertina pavilionului de grădină
Pentru o cât mai bună durabilitate și din motive de siguranță a utilizatorilor, cel mai bun pavilion de grădină are copertina confecționată din material rezistent, cu protecție UV, ignifug și impermeabil. Cele mai apreciate materiale pentru copertină sunt:
- poliesterul
- polietilena
- vinilul
Indiferent de varianta pentru care optezi, o densitate mai mare a materialului înseamnă și o rezistență mai bună la factorii de mediu.
Pavilionul din poliester
Poliesterul este o variantă ieftină, satisfăcătoare ca durabilitate și relativ rezistentă la intemperii. Totuși, această rezistență la ploaie depinde de volumul și durata precipitațiilor, căci, în cazul cantităților mari de apă, aceasta va pătrunde, până la urmă, prin acoperiș.
Un alt dezavantaj important al poliesterului este legat de nivelul de protecție UV oferit, care este unul foarte redus. În final, cel mai mare avantaj al poliesterului are legătură cu prețul accesibil, care îți permite să te simți bine în grădină, fără eforturi prea mari.
Pavilionul din polietilenă
Datorită durabilității, polietilena este prima opțiune, atunci când vine vorba despre un pavilion metalic pentru grădină, despre un pavilion de terasă sau de alte modele semi-permanente.
Materialul este adeseori tratat suplimentar, pentru un nivel superior de impermeabilizare. Ignifugarea sa este, de asemenea, foarte importantă și e recomandat să fii atent la acest aspect; altminteri, polietilena este foarte inflamabilă și trebuie ținută la distanță de orice sursă de foc.
Pavilionul de vinil
Vinilul folosit pentru confecționarea pavilioanelor de grădină este reprezentat de un strat de vinil peste poliester, ceea ce îmbunătățește cu mult rezistența materialului la precipitații și îi imprimă și un nivel superior de protecție UV.
Pe de altă parte, vei descoperi că prelata din vinil este mult mai grea decât celelalte două, motiv pentru care este recomandată pentru pavilioanele permanente, care rămân montate pe termen lung.
Designul pavilionului de grădină
Designul pavilionului de grădină ales trebuie să fie o îmbinare între funcționalitate și gusturile cumpărătorului. Forma, pereții, sistemul de închidere și culoarea pavilionului sunt cele mai importante elemente din această categorie:
- Forma pavilionului poate fi circulară, hexagonală, pătrată sau dreptunghiulară. Ea va fi aleasă în funcție de spațiul pe care îl ai în curte, de numărul de persoane pe care ar trebui să le adăpostească și, desigur, de preferințele personale.
- Pereții pot fi închiși, deschiși sau mobili. Unele pavilioane au doar acoperiș – sunt cele mai ieftine modele, dar nu oferă protecție împotriva vântului sau ploii, astfel că te poți trezi că e dificil să le folosești când condițiile meteo nu sunt perfecte. Mult mai practic este să optezi pentru o variantă cu pereți detașabili sau care se pot lega în jurul stâlpilor de susținere. Când vine vorba de pereți, un model echipat și cu plasă de țânțari este mult mai practic și îți garantează seri liniștite.
- Sistemul de închidere diferă, de asemenea, de la un model la altul. Tot pentru o protecție adecvată la ploaie și față de insecte, recomandarea specialistului este pentru închidere cu fermoar. Mai elegantă și mai atractivă este închiderea cu bride de material a unor perdele elegante, dar acestea oferă mai degrabă discreție, decât protecție.
- Culoarea este, în cele din urmă, o chestiune de preferințe personale. Modelele deschise la culoare sunt mai răcoroase pe timp de vară, pentru că nu absorb căldura. Pe de altă parte, ele se murdăresc foarte repede. Când alegi un pavilion de culoare închisă, rezistent la murdărie, e posibil ca, pe timp de vară, să nu îl consideri foarte confortabil. Există, totuși, sisteme de răcire și ventilare care pot compensa acest neajuns.
Întreținerea pavilionului de grădină
Ca să te bucuri cât mai mult de pavilionul de grădină pe care abia l-ai achiziționat, este necesar să respecți câteva reguli de utilizare, menite să îl mențină într-o stare cât mai bună:
- Instalarea trebuie să se facă neapărat pe o suprafață perfect plană; altfel, rezistența produsului va avea de suferit.
- Depozitarea pavilionului se va face într-o zonă uscată și bine adăpostită. Pavilionul va fi strâns numai după ce s-a uscat complet.
- Ancorarea pavilionului trebuie făcută cât mai ferm și mai durabil, pentru a-l proteja împotriva vânturilor puternice.
- Curățarea pavilionului trebuie realizată ori de câte ori este nevoie, esențial fiind ca acesta să se usuce cât mai rapid, după acest proces.
- Elementele de susținere pot necesita îngrijire specifică: lăcuire (lemn), vopsire (oțel) etc.
Prețul pavilionului de grădină
Prețurile pavilioanelor de grădină variază în limite destul de largi, în funcție de dimensiuni, funcționalitate și producător. Modelele portabile, ușoare, care se pliază și se instalează cu ușurință, pot costa câteva sute de lei; variantele robuste, cu montaj permanent, de dimensiuni mari, pot costa mai multe mii de lei.
Deși bugetul trebuie întotdeauna luat în calcul, e important să nu fie criteriul care primează în alegerea ta.
Cele mai apreciate modele de pavilioane de grădină
Pavilion Jysk
Este un model încântător prin simplitate și stabilitate, mulțumită cadrului fabricat din oțel. Copertina este din poliester și are, conform specificațiilor producătorului, o rezistență la apă de până la 700 mm. Panourile laterale detașabile pot proteja împotriva vântului ori ploii sau pot fi deschise, pentru o mai bună ventilare. Dimensiunile spațiului interior sunt de 3 x 3 m, cu o înălțime maximă de 2.65 m.
Avantaje:
- Oferă un spațiu adecvat pentru o masă de până la 6 persoane, fără a ocupa mult loc în grădină;
- Este rezistent la apă, astfel încât să poată fi folosit indiferent de vreme;
- Are un cadru deosebit de rezistent la vânt și intemperii;
- Plasa împotriva insectelor îți garantează seri liniștite.
Dezavantaj:
- Cu o greutate totală de 50 kg, portabilitatea sa este discutabilă.
Pavilion Ibite
În cazul în care dorești un pavilion de grădină ieftin și bun, rezistent, pliabil și foarte ușor și rapid de montat, aceasta este una dintre cele mai practice soluții. Cadrul fabricat din oțel este unul dintre primele argumente care pledează în favoarea acestei alegeri, rezistența sa fiind greu de egalat. Copertina cauciucată este impermeabilă și rezistentă la intemperii, iar dacă dorești, poți achiziționa și pereți laterali, pentru o protecție completă. Pavilionul este disponibil în câteva culori diferite, dintre care poți alege varianta cea mai potrivită pentru grădina ta.
Avantaje:
- Cadrul din oțel este rezistent și durabil;
- Acoperișul cauciucat este impermeabil și foarte rezistent la precipitații, inclusiv la cele puternice;
- Prețul este unul dintre cele mai accesibile din gamă;
- Dimensiunile de 3 x 3 x 2.6 m sunt ideale pentru un grup de până la 6 persoane, dar este disponibil și în alte variante de dimensiune.
Dezavantaj:
- Piesa nu include pereții laterali, care trebuie achiziționați separat, dacă se dorește.
Pavilion VidaXL cu perdele si siruri de lumini
Dacă îți place să aduni prietenii la tine în curte, acest pavilion te ajută să creezi o atmosferă atât de plăcută, încât are șanse să devină vedeta zonei în care locuiești. Structura este reprezentată de stâlpi de aluminiu, în timp ce copertina și pereții laterali sunt fabricați din poliester cu înveliș de PA care oferă protecție UV și împotriva ploii. Acoperișul are 2 niveluri, pentru a asigura o ventilație adecvată, iar pereții laterali sunt echipați cu plase împotriva insectelor. Șirurile de lumini LED sunt alimentate cu energie solară, astfel că nu trebuie să îți bați capul cu găsirea unei surse de curent.
Avantaje:
- Este un pavilion ușor, cu o structură rezistentă, ce permite o bună ancorare;
- Dimensiunile de 4 x 3 m îl recomandă ca fiind suficient de spațios pentru grupul tău de prieteni;
- Sistemul de iluminare cu LED alimentat cu energie solară este de mare efect, practic și confortabil;
- Protejează împotriva ploii, radiațiilor solare, vântului și insectelor.
Dezavantaj:
- Nu se recomandă să fie lăsat afară în condiții nefavorabile, piesa fiind gândită mai degrabă pentru montaj la nevoie sau exclusiv pe timp de vară.
Sursă imagini: Shutterstock