Ghid de plantare și întreținere a gazonului

Gazonul este o combinație de specii rezistente de iarbă, cu frunze fine, care în perioada de creștere, formează un covor compact, dacă este plantat și întreținut corespunzător. Combinând diverse specii de iarbă, în diferite cantități, gazonul poate fi însămânțat în diverse locuri, de la cele însorite, până la zone umbroase. Un element de decor nelipsit din majoritatea grădinilor, gazonul oferă un aspect plăcut, dând senzația că suprafața este mai mare. Pe lângă faptul că are capacitatea de a capta reziduurile și praful din atmosferă, gazonul este un spațiu excelent pentru a petrece timpul liber, pentru activități de relaxare sau sportive.

O grădină verde și curată este mândria fiecărui gospodar, mai ales dacă însămânțarea și întreținerea sunt făcute corect, urmând cu atenție perioadele de plantare, tăiere și udare. Chiar dacă procesul de însămânțare pare ușor, la prima vedere, pentru a obține un aspect frumos, este necesar să ții cont de anumite sfaturi și să urmezi toți pașii, pentru a te asigura că obții rezultatele dorite.

Care sunt etapele însămânțării și creșterii gazonului
Ce tipuri de gazon există
Sfaturi pentru întreținerea gazonului
Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru întreținerea gazonului

Care sunt etapele însămânțării și creșterii gazonului

Un gazon sănătos și frumos se poate obține prin 2 metode: instalarea de rulouri de gazon gata crescut sau însămânțarea gazonului. Prima metodă are avantajul că se instalează rapid, dar presupune costuri mai mari. Însămânțarea gazonului este o metodă potrivită pentru cei care nu se grăbesc să obțină rezultate într-un timp scurt. Dacă în cazul rulourilor, lucrurile sunt simple, pentru însămânțare, există câteva etape de care să ții cont, pentru a obține un gazon cât mai sănătos, cu un aspect uniform.

Rulourile și semințele de gazon se găsesc în magazinele de specialitate, magazine DIY și online, la producători. Semințele de gazon comercializate sunt, în general, soiuri selecționate și atent verificate, pentru a corespunde tuturor standardelor. După ce cumperi semințele de gazon, depozitează-le într-un loc răcoros și uscat, fără lumină, pentru că, în lipsa acestor condiții de păstrare, nu vor mai germina.

Dacă urmează să însămânțezi un teren unde a mai fost plantat gazon, este recomandat să înlături gazonul vechi și buruienile și să te ocupi de afânarea solului. Îndepărtează, de asemenea, pietrele sau bolovanii. Dacă terenul este unul pe care cresc foarte multe buruieni, cel mai bine este să îl erbicidezi, apoi să sapi și să scoți toate rădăcinile rămase. Anumite tipuri de erbicid sunt foarte puternice și nu se recomandă plantarea gazonului mai devreme de 3-4 săptămâni după erbicidare.

Înainte de a semăna, poți îmbunătăți stratul superior al solului, proces care se numește ameliorare. Capacitatea de drenare a solului, mai ales a celor de tip dens, se poate crește cu nisip. Pentru a nu afecta creșterea gazonului pe care urmează să-l însămânțezi, este recomandat să ceri sfatul unui specialist, pentru a alege cea mai bună metodă de ameliorare pentru terenul tău. Un alt tip de ameliorare a solului se referă la pământul care are în compoziție pietre și pietriș. Acesta este mai dificil de cultivat, pentru că prima ploaie va spăla solul fertil, lipsindu-l de nutrienți. Pe un astfel de teren, este recomandat să se aducă un aport de pământ fertil de grădină, cu compost și nisip. Este indicat ca terenurile proaspăt decopertate (mai ales din jurul unei case sau construcții noi) să rămână neînsămânțate o perioadă mai lungă, pentru a da timp buruienilor să crească, fără a afecta viitorul strat de gazon.

Pregătirea terenului începe cu aerarea acestuia sau, în cazul unui teren mai puțin dur, cu săparea. Pentru semănarea propriu-zisă, este necesară o cantitate de aproximativ 20-30 de grame de semințe pe metru pătrat. Dacă alegi însămânțarea cu o semănătoare, în cazul suprafețelor mari, semințele se împart în 2, iar terenul se parcurge de 2 ori, vertical și orizontal.

O altă etapă importantă este tăvălugirea terenului (un pas esențial pentru germinare), care se face cu un rulou special de tasat pământul, pentru ca semințele să intre bine în sol. În timpul tăvălugirii, pământul trebuie să fie uscat.

Prima udare a gazonului se face după însămânțare, apoi umiditatea trebuie menținută constantă. În lunile în care temperaturile sunt foarte ridicate, se recomandă udarea gazonului în reprize scurte și cât mai dese.

Prima tundere a gazonului se face atunci când firele de iarbă au aproximativ 1 cm lungime. Se taie doar vârfurile, 1-2 cm, pentru că astfel, rădăcinile se dezvoltă corespunzător. La următoarele tunderi, iarba se scurtează din ce în ce mai mult, până se ajunge la o înălțime a firului de 3-4 cm, care este lungimea ideală, ce va fi menținută constant.

Aerarea gazonului se face începând cu anul următor plantării, mai ales în zonele unde se circulă intens. În aceste cazuri, se introduce o tijă solidă în suprafața gazonului, la o adâncime de aproximativ 8 cm. Pentru suprafețele mari, există aparate speciale care fac această operațiune, însă pentru zonele mici, aerarea se poate face cu o furcă. În timpul acestei operațiuni, oxigenul din aer înlocuiește dioxidul de carbon din sol. După această etapă, apa ajunge mai ușor la rădăcină. Este ideal ca această lucrare să se facă toamna, cât mai devreme.

Ce tipuri de gazon există

Gazonul preferă un sol bine drenat, ușor, bogat în nutrienți. De aceea, pentru gazon sunt recomandate solurile nisipoase și cernoziomurile. În cazul în care solul este argilos, vei avea nevoie de sisteme speciale de drenare, pentru ca rădăcinile să se dezvolte suficient. Gazonul nu se poate dezvolta pe un sol în care apa stagnează, deoarece rădăcinile se deteriorează în prezența umidității excesive.

Pentru suprafețele mari de teren, semințele sunt cea mai bună variantă. Gazonul din semințe este mai rezistent decât cel din rulouri, având rădăcina mai adâncă și mai bine ancorată în sol. Ca urmare, este mai puțin sensibil la secetă și va rezista mai bine la temperaturi extreme, însă este foarte important să alegi cu atenție tipul de semințe. De exemplu, amestecul de gazon de umbră nu va rezista dacă este plantat în zonele foarte însorite. În schimb, cel destinat zonelor cu soare va rezista foarte bine în ambele condiții.

Gazonul ornamental este cel care se recomandă să fie folosit doar în scop decorativ. Acest tip de gazon are o nuanță intensă de verde și poate avea foliajul fin sau mai gros, în funcție de preferințe. Gazonul ornamental nu este destinat activităților sportive, ci se potrivește foarte bine pentru amenajarea grădinilor în care traficul nu este foarte intens.

Gazonul clasic se folosește, în general, în zonele publice cu verdeață sau în grădinile gospodăriilor. Este un gazon ce rezistă foarte bine în perioadele de secetă, fiind ușor de întreținut. În cazul acestui tip de gazon, firele de iarbă se dezvoltă mai încet și sunt necesare udări repetate pentru creștere.

Gazonul pentru sport este foarte rezistent, cu o capacitate mare de regenerare. Pe lângă terenurile de sport, în special de fotbal, acesta este ideal pentru curțile cu trafic intens, în care există și animale de companie.

Gazonul pentru zone însorite este ideal pentru curțile sau suprafețele expuse la lumina sudică, acolo unde nu există copaci sau alte surse de umbră. Soiurile de iarbă din compoziția acestui tip de gazon îl fac foarte rezistent la soarele puternic, neavând nevoie de o cantitate foarte mare de apă, după ce a ajuns la maturitate.

Gazonul pentru zonele semi-umbroase este des întâlnit în zonele unde există mulți copaci, acolo unde soarele pătrunde câteva ore pe zi. În general, acest tip de gazon se comercializează sub numele de gazon universal.

Gazonul pentru zone umbroase nu are nevoie de soare mai mult de câteva ore pe zi și rezistă foarte bine în locurile umbrite permanent. Este ideal pentru zonele și suprafețele orientate spre nord, unde umbra este compactă. Acest tip de gazon nu rezistă foarte bine traficului intens.

Gazonul pentru trafic intens este ideal pentru locurile publice, unde întreținerea nu se poate face prea des, fiind intens circulat de oameni și animale de companie (în general, în zonele verzi din orașe). Soiurile de iarbă din compoziția acestui tip de gazon au firul aspru, lat și rezistent și au o creștere puternică.

Sfaturi pentru întreținerea gazonului

În cazul în care prognoza meteo anunță o perioadă mai secetoasă, asigură-te că irigi suficient gazonul, pentru ca acesta să facă față temperaturilor ridicate. Este foarte important să reglezi cantitatea de apă, cu ajutorul unui sistem de irigatii automatizat, pentru că udarea excesivă poate duce la pete și porțiuni rărite, iarba fiind, în acest caz, mult mai predispusă la apariția bolilor specifice.

Sistemul automatizat de irigare presupune o rețea simplă de conducte și conexiuni. Poți opta pentru irigarea prin aspersie, realizată cu aspersoare telescopice, cu diferite înălțimi de ridicare de la sol. La acest sistem, aspersoarele sunt complet îngropate și se ridică doar pe durata udării. Aspersoarele rotative care funcționează la acest sistem de udare au un jet de apă ce se rotește pe un unghi de proiectare și reglare și se folosesc în special pentru peluzele cu deschidere mai mare. În funcție de model, acestea pot atinge raze de udare de până la 15 m, iar pentru terenurile sportive, există modele cu raze mult mai mari de acțiune. Aspersoarele spray eliberează o perdea de apă uniform, distribuită printr-un unghi prestabilit, care poate fi reglat. În general, se folosesc pentru spații de gazon cu deschidere mică sau zone mai largi, cu vegetație deasă. Acest tip de sistem este compus dintr-un corp de aspersor, la care se atașează o duză ce stabilește raza și unghiul sau forma de udare. Distanța de udare pentru acest sistem este de până la 6 m.

Irigarea prin picurare se realizează cu ajutorul unui tub așezat pe suprafața terenului, conectat la sistemul de conducte subterane, pentru funcționare automatizată. Există și varianta de tub de picurare care se poate îngropa aproape de rădăcinile plantelor, o tehnologie folosită mai ales în gospodării. Picurătorile sunt preinstalate la o anumită distanță pe lungimea tubului, cu un debit de apă fix. Acest sistem se folosește frecvent în zonele cu vegetație foarte deasă sau pentru gardurile vii. În ceea ce privește consumul de apă, irigarea prin picurare este mai eficientă cu până la 80%, față de udarea manuală.

După irigare, tunderea gazonului este cea mai importantă operațiune de întreținere a ierbii. Dacă este făcută corect, tunderea conferă aspectul îngrijit, precum și îndesirea și protecția împotriva bolilor ierbii. În plus, ajută la eliminarea buruienilor. Este important de reținut că nu se recomandă tunderea gazonului după ploaie.

Odată ce gazonul ajunge la aspectul pe care îl dorești, trebuie să te ocupi de întreținere. Pentru un gazon sănătos, este necesar să îl fertilizezi primăvara, la intervale de 4-6 săptămâni. În general, solul asigură o mare parte din nutrienții esențiali, însă, mai ales în timpul perioadei de creștere, este necesar să îi asiguri substanțele de care are nevoie pentru a crește sănătos.

Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru întreținerea gazonului

Pentru a avea un gazon frumos și a te putea ocupa corespunzător de întreținerea acestuia, ai nevoie de unelte și echipamente speciale, chiar și pentru suprafețele mici.

Lucrările de întreținere a gazonului au rolul de a prelungi durata de viață a acestuia și te ajută să ai un gazon cu aspect frumos și ferit de dăunători. Alege o masina de tuns iarba și un trimer, care te vor ajuta să tunzi și să ajustezi gazonul ori de câte ori este nevoie. Optează pentru modelul potrivit suprafeței de gazon și modului în care îl vei folosi. După utilizarea uneltelor de tuns, curăță-le și depozitează-le corect, pentru a le putea folosi mult timp fără reparații.

Sistemul de irigații, indiferent că optezi pentru un model simplu sau mai complex, te va scuti de multe griji și te va ajuta să economisești timp și bani. Alege un sistem de irigații potrivit suprafeței tale și nu îl folosi excesiv, pentru a nu distruge gazonul. În lunile de vară, o perioadă de 5-10 minute zilnic este suficientă pentru ca iarba să se dezvolte armonios.

Pentru întreținerea gazonului, trebuie să folosești un fertilizator corespunzător. Îngrășământul face ca gazonul să devină rezistent și să nu fie afectat de mucegai și boli. Îngrășământul are în compoziție cele mai importante substanțe nutritive pentru gazon (azotat, potasiu și fosfor) și se aplică după afânarea solului. Pentru a distribui uniform îngrășământul, este recomandat să folosești o masina de imprastiat, care va elibera substanțele pe toată suprafața, mai ales dacă aceasta este mare.

Uneltele de care ai nevoie pentru întreținerea gazonului

Întreținerea gazonului poate fi o activitate plăcută și relaxantă, fiind necesară, pentru a avea un gazon aspectuos și sănătos. Lucrările de întreținere sunt diferite în funcție de anotimp, așa că trebuie să adaptezi regimul de îngrijire în funcție de sezon și să folosești uneltele și produsele corespunzătoare, pentru a împiedica apariția bolilor și dăunătorilor și pentru ca gazonul tău să fie sănătos.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay

Comments (0)
Add Comment