28 Nov 2018, Autor:

Arhitecți și designeri, Otilia Sorete Arbore și Alexandru Ofrim și-au unit forțele în cadrul studioului Ateliero. Misiunea lor: să creeze locuri frumoase, în care oamenii să trăiască mai bine.

Alexandru și Otilia s-au cunoscut la facultate și lucrează împreună de 2 ani. Îi unește flexibilitatea și stilul jovial, dar și credința că un arhitect modelează “nu numai clădirile, ci și spațiile dintre ele”, astfel încât responsabilitatea lui este “de a sculpta aerul”.

Primul proiect pe care și-au pus amprenta comună este hotelul The Old Border din Vama Veche. I-au urmat zeci de proiecte de succes: cafenele, birouri, restaurante, spa-uri și apartamente. Realizarea de care sunt cel mai mândri este un wine bar pe care l-au amenajat în Hala Obor. Pentru acest proiect au fost și nominalizați, de altfel, la Elle Decoration Awards 2018.

Manufactură și VR

Unul dintre elementele care îi diferențiază pe cei doi în peisajul arhitecturii românești este personalizarea și o atenție sporită la detalii. “Nu prea ne place să cumpărăm lucruri de-a gata, ne place să le inventăm noi, să le improvizăm”, explică Alexandru.

Așa au ajuns să folosească OLX ca sursă de mobilier și decorațiuni pentru proiectele lor. “Primul motiv a fost eficientizarea costurilor. Al doilea motiv a fost că era fix de ce aveam nevoie”, spune el. Otilia îl completează: “OLX a devenit un fel de atelier online de producție pentru manufactură”.

Majoritatea obiectelor de mobilier de la wine bar-ul din Hala Obor au fost cumpărate de pe OLX: ușa, scaunele de la bar, butoaiele folosite ca mese, barul și o bucată masivă de lemn de 200 de ani, devenit acum tejghea. Și pentru hotelul din Vama Veche au apelat tot la meșteșugari contactați pe OLX.

The Old Border, Vama Veche

The Old Border, Vama Veche

Pentru a obține acordul final al clientului, înainte de a începe munca, cei doi folosesc realitatea virtuală (VR) în proiectarea spațiului. Cu ochelarii de VR pe ochi, clienții văd cum va arăta spațiul la final, cu tot cu obiectele de decor. “VR-ul ne validează mai ușor proiectele. Și e și obsesia noastră să iasă la sfârșit ca în randări”, spune Alexandru. Și le iese? ”Și la winebar și în Vamă au ieșit ca în randări 100%”, spune el zâmbind.