20 Jan 2020, Autor:

Obiectele decorative făcute manual sunt mult mai apreciate decât cele confecționate la scară industrială, datorită aspectului lor unic și faptului că fiecare ornament ascunde propria poveste. În prezent, tot mai multe persoane decid să ducă practica de a confecționa decorațiuni interioare la un nou nivel și să folosească obiecte din materiale reciclabile, care altfel ar trebui aruncate. 

Cu toții avem în casă obiecte de care nu mai avem nevoie sau lucruri atât de neînsemnate încât nu le putem găsi utilitate. Totuși, pentru a valorifica la maxim chiar și aceste materiale, pentru a face economie și pentru a contribui la salvarea mediului înconjurător, nu trebuie să le aruncăm, ci să le transformăm în obiecte decorative. 

În cele ce urmează vom vorbi despre avantajele folosirii materialelor reciclabile pentru confecționarea decorațiunilor, despre tipul obiectelor pe care le poți realiza și îți vom prezenta 

câteva idei pentru a reuși să confecționezi propriile tale ornamente. 

Avantajele confecționării de obiecte decorative din materiale reciclabile
Ce tipuri de obiecte ornamentale poți realiza
Cum să faci obiecte decorative din materiale reciclabile
Idei de decorațiuni

Avantajele confecționării de obiecte decorative din materiale reciclabile

Confecționarea de ornamente este o activitate care oferă foarte multe avantaje, și nu doar pentru persoanele care iau parte la acest proces. 

Atunci când decizi să confecționezi obiecte decorative din materiale reciclabile, contribui, în primul rând, la protejarea mediului înconjurător, găsind o utilitate pentru materiale ce ar fi ajuns la groapa de gunoi. 

De asemenea, trebuie apreciat și procesul creativ necesar pentru a realiza toate aceste decorațiuni. Adunarea materialelor potrivite pentru obiectul pe care urmează să îl confecționezi, planificarea designului acestuia și punerea cap la cap a tuturor elementelor necesare sunt lucruri care îți vor stimula spiritul creativ. 

Nu este de neglijat nici faptul că procesul de confecționare a materialelor ornamentale presupune, de multe ori, muncă de echipă și că în cadrul acestei activități vei avea ocazia de a lucra împreună cu prietenii și familia, petrecând momente frumoase împreună. 

Avantajele utilizarii materialelor reciclabile

Ce tipuri de obiecte ornamentale poți realiza

Atunci când realizezi ornamente din obiecte reciclabile, singura limită este imaginația ta. Folosindu-te de spiritul tău creativ, poți realiza lucruri cu adevărat frumoase, care vor da un aspect deosebit casei tale. Astfel, poți crea:

Decorațiuni de interior

Există foarte multe ornamente de interior pe care le poți face din materiale reciclabile. Atunci când confecționezi obiecte de interior, poți alege ca acestea să fie pur decorative sau să îndeplinească și un scop practic. Dacă ești creativ și îți pui mintea la contribuție, vei putea realiza obiecte care impresionează atât prin aspectul lor, cât și prin funcționalitate, folosindu-le cu drag în fiecare zi. 

Decorațiuni de exterior

Există foarte multe ornamente pentru exterior care pot fi confecționate din materiale reciclabile. Acestea pot fi folosite ca elemente decorative de grădină, pentru casă și pentru decorarea aleii de la intrare. Important este să te gândești la designul casei și să realizezi ornamente care să se muleze cât mai bine pe aspectul acesteia.  

Decorațiuni de Crăciun 

De Crăciun, cu toții ne dorim să ne împodobim casele cu decorațiuni care mai de care mai aspectuoase. Cu toate că magazinele oferă o gamă largă de opțiuni de ornamente de Craciun, este indicat să confecționăm noi înșine aceste decorațiuni, pentru a ne împodobi casa exact cum ne dorim și pentru a contribui, în același timp, la protejarea mediului înconjurător.   

Decoratiuni din materiale reciclabile

Cum să faci obiecte decorative din materiale reciclabile

Majoritatea materialelor reciclabile pot fi modificate cu ajutorul obiectelor de uz casnic, pentru a fi transformate în decorațiuni. Totuși, pentru a reuși, va fi nevoie să aplici anumite tehnici și să te folosește de câteva trucuri. 

Folosește o structură solidă 

Înainte de a procura materialele necesare ornamentului tău, este cazul să cauți o structură solidă, de lemn, plastic sau sticlă, peste care să poți aplica și alte materiale, precum carton sau hârtie. Astfel, te vei asigura că decorațiunea ta va rezista fără probleme și vei reuși să obții mult mai ușor rezultatul dorit, atunci când o confecționezi.

ipuri de obiecte decorative pe care le poti realiza

Folosește ambalaje

Cu toții cumpărăm produse din comerț și rămânem cu ambalaje pe care ajungem să le aruncăm. Totuși, acestea nu trebuie privite ca pe niște reziduuri, ci ca pe materiale cu care putem construi lucruri minunate, de care să ne bucurăm mult timp de acum încolo. 

Astfel, dacă ai în plan să realizezi anumite decorațiuni, poți colecționa din timp ambalaje de produse alimentare, capace de sticlă, sticle de plastic, pungi sau orice alt obiect de acest tip și să le incluzi în viitoarea ta creație. 

Cum sa faci obiecte decorative din materiale reciclabile

Folosește-te de textile

Ornamentele cu textile devin din nou la modă și sunt foarte folosite atât în amenajările interioare, cât și pentru confecționarea de accesorii precum brelocuri, curele de ceasuri sau diverse podoabe.  

De aceea, dacă ai haine vechi pe care nu le mai porți sau bucăți de material care nu mai servesc niciunui scop, le poți folosi cu încredere la confecționarea de obiecte decorative, deoarece rezultatul final va fi unul surprinzător. 

Folosește materiale potrivite mediului în care le expui 

Chiar dacă ai libertate absolută în alegerea materialelor pe care le folosești, este important ca acestea să fie adaptate la mediul în care urmează să le expui. Dacă pentru amenajările interioare poți folosi orice material îți dorești, când vine vorba de ornamentele pentru exterior, va trebui să folosești materiale rezistente la condițiile meteo nefavorabile. 

Astfel, pentru acestea, va trebui să eviți cartonul, hârtia, materialele textile sau plasticul foarte subțire. 

Idei de decorațiuni

Pentru a te ajuta să-ți transformi materialele reciclabile în obiecte aspectuoase, de care să fii mândru, îți vom oferi câteva idei de ornamente, pe care le poți realiza foarte simplu. 

Ghivece din sticle de plastic 

Ghiveci din sticle de plastic

Acest tip de ornament se realizează foarte simplu, iar pentru a-l confecționa ai nevoie de o sticlă mare de plastic de la orice suc sau apă, markere permanente albastre și roșii, vopsea frez sau roz și o foarfecă. 

Pentru confecționare, va trebui să tai sticla pe jumătate și să decupezi două triunghiuri, astfel încât să formezi două urechi. În continuare, va trebui să lipești urechile de jumătatea de sticlă, să vopsești întreaga sticlă și apoi să lași totul la uscat. 

Desenează pisica, utilizând markerele. Folosește-te de imaginație și fă un desen interactiv, care să se potrivească și cu planta pe care urmează să o pui în ghiveci. 

Becuri decorative

Becuri decorative

Doar pentru că un bec s-a ars, asta nu înseamnă că ar trebui să îl arunci. În schimb, poți confecționa decorațiuni foarte frumoase cu ajutorul său. Pentru aceasta, vei avea nevoie de un marker permanent, vopsea neagră și un mic vas plin cu zahăr. Pentru început, este necesar să vopsești baza becului în negru și să o lași să se usuce complet. În continuare, va trebui să pui becul în vasul cu zahăr astfel încât să stea în picioare, iar apoi folosește markerul pentru a desena modelul dorit. În cazul în care ai posibilitatea, folosește și elemente suplimentare, precum șnururi sau confetti, pentru a da decorațiunii tale un aspect aparte. 

Ornamente din turtă dulce

Ornamente din turta dulce

Turta dulce este un desert delicios, care poate fi servit la masa de Crăciun, însă dacă se întărește și nu mai poate fi consumată, aceasta poate reprezenta și o decorațiune excelentă. Pentru acest ornament, ai nevoie de 5-6 bucățele de turtă dulce, o sfoară și un ac. 

Pentru a-l face, ai nevoie să scobești cu acul în bucățelele de turtă dulce, astfel încât sfoara să încapă în găurelele create. În continuare, va trebui să introduci sfoara în orificii, astfel încât toate bucățelele de turtă dulce să fie întinse pe sfoară. 

Vază din sticlă de plastic

Vaza din sticla de plastic

Cu toții am pus măcar o dată flori într-o sticlă de plastic tăiată pe jumătate, însă, cu doar câteva materiale simple, putem transforma această soluție rudimentară într-una extrem de aspectuoasă. Pentru conceperea unei astfel de vaze, vom avea nevoie de o sticlă de plastic, o foarfeca, sfoară decorativă de iută sau sfoară de cânepă și lipici.

Pentru realizarea vazei, taie sticla pe jumătate, cu ajutorul foarfecii. În continuare, va trebui să iei lipiciul și să-l aplici uniform, pe întreaga suprafață a sticlei. Imediat după, vei lua sfoara și o vei înfășura în jurul sticlei, până când este acoperită în totalitate. Asigură-te că sfoara este bine întinsă și că se mulează perfect pe suprafața sticlei. 

Este foarte ușor să confecționezi ornamente de Crăciun, odată ce ai decis să încerci și să-ți pui mintea la contribuție. Folosește-te de toate materialele pe care le găsești și nu uita să te distrezi atunci când creezi artă din lucruri simple.

Sursa Foto: Shutterstock