16 Dec 2019, Autor:

Împodobirea bradului și a casei în spiritul sărbătorilor de iarnă care se apropie cu pași repezi este unul dintre cele mai așteptate momente atât de cei mari, dar mai ales de copii. Rafturile magazinelor au început deja să fie aprovizionate cu globulețe și beteală de toate culorile și mărimile, cu oameni de zăpadă și reni în miniatură, cu fulgi de nea și conuri de brad. 

Cum faci decoratiuni de Craciun handmade

Poți spune că găsești pe piață absolut tot ce ți-ai dori și ai avea nevoie în materie de decorațiuni, dar ce faci dacă îți dorești un brad și o casă decorate altfel, într-un stil aparte, unic? Soluția este să alegi niște decorațiuni de Crăciun handmade. Nu mai rămâne decât să te asiguri că ai la dispoziție toate uneltele și materialele necesare pentru a le confecționa, să te gândești la ce obiecte decorative vrei să obții și să te apuci de treabă.

forma de bradut

De ce să alegi decorațiunile de Crăciun handmade
De ce accesorii și unelte ai nevoie pentru realiza decorațiuni handmade
Ce decorațiuni handmade poți face acasă

decoratiuni handmade

De ce să alegi decorațiunile de Crăciun handmade

Singurul aspect care ar putea fi privit ca dezavantaj în ceea ce privește decorațiunile de Crăciun handmade constă în faptul că necesită o investiție mai mare de timp din partea ta. Avantajele merită, însă, acest efort:

 • reprezintă o ocazie foarte bună de a petrece timp cu cei dragi și de a vă distra împreună atunci când le confecționați;
 • te ajută să faci economii, pentru că cel mai probabil vei găsi prin casă materialele de care vei avea nevoie sau vei cumpăra foarte puține;
 • eviți cozile foarte mari și aglomerația de la raioanele cu decorațiuni de Crăciun din magazine;

stelute pentru brad

 • poți recicla numeroase obiecte pe care oricum nu le mai foloseai de mult timp, dar evitai să le arunci, precum becuri arse sau dopuri de plută;
 • cu siguranță, nimeni nu va mai avea decoratiuni identice cu ale tale. Astfel, vei obține un aspect original și diferit al casei;
 • felul în care vor arăta decorațiunile depinde doar de tine – tu alegi dimensiunile, culoarea, materialele, modelul, ceea ce va personaliza obiectele pe care le creezi.

globuri cu ata colorata

De ce accesorii și unelte ai nevoie pentru a realiza decorațiuni handmade

Înainte de a începe să confecționezi decorațiunile handmade, asigură-te că ai toate accesoriile și uneltele necesare. Caută prin dulapuri și, dacă observi că îți lipsește ceva fără de care decorațiunile tale sunt compromise, trece-l pe lista de cumpărături.

de ce materiale ai nevoie

Mai întâi, ar fi bine să te decizi asupra obiectelor pe care vrei să le realizezi, pentru a ști exact de ce materiale ai nevoie.

decoratiuni handmade de Craciun

În general, pentru a realiza decorațiuni handmade de Crăciun, vei avea nevoie de:

 • foarfecă;
 • clește;
 • ciocan;
 • pistol de lipit și lipici;
 • cartoane, coli de hârtie albă și colorată;
 • glitter;
 • conuri de brad, frunze uscate, nisip, biluțe de polistiren;
 • sfoară subțire, sârmă.

În funcție de ce decorațiuni vrei să faci, lista instrumentelor de care ai nevoie poate fi mai extinsă sau mai redusă. În ceea ce privește materialele necesare, ai libertatea de a alege aproape orice, după preferințe, dar ținând cont de obiectul pe care vrei să îl obții și de ce ai la dispoziție. 

suport lumanare

suport lumanare handmade

Ce decorațiuni handmade poți face acasă

Dacă, în acest an, îți dorești să îți decorezi casa și bradul cu obiecte create de tine sau poate chiar să oferi astfel de decorațiuni în dar celor dragi, ai, în cele ce urmează, o listă cu câteva decorațiuni de Crăciun handmade pe care le poți face la tine acasă.

Ce decoratiuni handmade poți face acasa

ornamente de craciun

decoratiune din paste vopsite

 

Ornamente de Crăciun din hârtie 

Ai la dispoziție o gamă foarte mare de ornamente de Crăciun din hârtie pe care le poți realiza, iar marele avantaj al acestora este că nu ai nevoie decât de o foarfecă și hârtie. O variantă este să faci globuri-diamant, aplicând arta origami. Poți confecționa diverse decupaje și apoi să agăți formele obținute în pom sau poți crea niște fulgi tridimensionali – la aceștia vei avea nevoie și de lipici. Nu îți trebuie decât puțin timp la dispoziție pentru a obține niște decorațiuni de Crăciun handmade cu adevărat spectaculoase. 

brad de hartie

Om de zăpadă din capace

Dacă nu vrei să ieși afară pentru a construi un om de zăpadă și vrei să ai în permanență unul sau mai mulți în casa ta pe durata sărbătorilor de iarnă, nu trebuie decât să începi să aduni sau să cauți prin casă capace pe care să le folosești pentru a confecționa astfel de ornamente. Vopsește trei capace complet în alb, așteaptă să se usuce, și apoi lipește-le pe verticală pe o panglică îngustă colorată. Îndoaie panglica astfel încât în partea de sus să obții o buclă pentru a putea agăța decorațiunea în brad. 

om de zapada capace

Pe primul capac de sub buclă, pictează, cu negru, ochii și gura omului de zăpadă. Folosește portocaliu pentru a desena morcovul care ține acestuia loc de nas. 

Pe al doilea capac, pictează nasturii. Adaugă, între primele două capace, un șnur și un nasture colorate – acestea vor reprezenta fularul. Vei obține o decorațiune unică și amuzantă, pe care cu siguranță copiii o vor îndrăgi.

Frigiderul – om de zăpadă 

O metodă extrem de simplă, dar ingenioasă de a-ți decora casa este să îți transformi frigiderul într-un om de zăpadă. Dacă acesta este de culoare albă, nu trebuie decât să îl personalizezi lipind pe niște magneți nasturi negri mari sau niște ghemuri de aceeași culoare, și apoi să îi așezi pe frigider, astfel încât să țină loc de ochi, gură și nasturi. Desigur, vei avea nevoie și de o pată de culoare portocalie pentru nas. Dacă frigiderul este în două uși, lasă ușa congelatorului să fie capul omului de zăpadă. O astfel de decorare a frigiderului va înveseli atmosfera, pe lângă faptul că este un mod inedit de celebrare a iernii. 

frigider om de zapada

Pinguini sau oameni de zăpadă din becuri

Cu siguranță ai prin casă vreun bec care s-a ars și pe care ai uitat să îl arunci. Dacă nu ai și în perioada următoare se va întâmpla ca unul dintre becurile din locuința ta să devină nefuncțional, pune-l deoparte, pentru că îl poți transforma într-o frumoasă decorațiune de Crăciun handmade. 

Indiferent dacă vrei să obții un om de zăpadă sau un pinguin, va trebui să legi o sfoară în jurul soclului becului, cu care să îl agăți, ulterior, în pom. Pentru varianta omului de zăpadă, ai nevoie de un spray argintiu, cu care să pulverizezi becul până când devine opac. Apoi, desenează, cu markere permanente sau cu acuarele, ochii, nasul, gura și nasturii.

Ca să obții un pinguin, va trebui să pictezi becul astfel încât să aibă aspectul specific, adică în alb și negru. Cu răbdare, cu siguranță vei obține o decorațiune simpatică pentru pomul tău, chiar dacă poate că nu de la prima încercare. 

Pinguini sau oameni de zapada din becuri

Brăduț din dopuri de plută

În primul rând, trebuie să știi că din dopurile de plută, adică din cele de la sticlele de vin, poți confecționa nu doar brăduți, ci și reni, steluțe sau oameni de zăpadă. Pentru că este posibil să fie nevoie să nu folosești doar dopuri întregi, ci și bucăți din acestea, cel mai bine ar fi să le lași timp de aproximativ 10 minute în apă fierbinte înainte de a te apuca de treabă, pentru că astfel se vor tăia mai ușor. Nu trebuie decât să lipești mai multe dopuri în forma pe care o dorești și să le decorezi după preferințe. Dacă alegi varianta brăduțului, poți folosi sclipici verde sau poți aranja dopuri de culori diverse, astfel încât să obții un pom inedit. 

Bradut din dopuri de pluta

Globuri personalizate

Dacă vrei un pom de Crăciun cu adevărat deosebit, poți alege să îți creezi propriile tale globuri, pe care să le stilizezi exact așa cum vrei. Trebuie doar să cumperi niște globuri transparente din plastic, pe care apoi să le pictezi sau să le umpli cu biluțe de polistiren, frunze uscate sau orice altceva. Poți chiar să pui în interiorul lor o fotografie de familie sau cu o persoană dragă, dacă îți dorești un nivel mai ridicat de implicare emoțională. Globurile handmade cu care îți vei împodobi bradul îl vor face pe acesta cu adevărat special.

globuri personalizate

globuri naturale

Dacă alegi varianta decorațiunilor de Crăciun handmade, casa ta va arăta unic și te va reprezenta. În plus, vei reuși să faci economii considerabile, reciclând multe dintre obiectele, care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

Sursa foto: shutterstock.com