28 Nov 2018, Autor:

Există viață după corporație? Ana Marin a înlocuit laptopul cu mașina de cusut și teancurile de documente cu jucării moi și colorate.

Până acum doi ani, Ana Marin avea un job foarte solicitant, dar care îi plăcea foarte mult, în cadrul unui departament de HR. O problemă de sănătate, declanșată de stresul de la birou, a făcut-o însă să-și reconsidere direcția profesională. S-a reorientat către croitorie amintindu-și de bunica ei, la a cărei mașină de cusut obișnuia să se joace când era mică.

După ce a finalizat un curs de croitorie, a decis să îi facă ceva primului ei “client”, nepoțica ei de 2 ani. Jucăria s-a bucurat de succes, așa că a fost în curând urmată de multe altele. “De la ea provine și numele pe care mi l-am ales. Nu putea să-mi zică «Ana» și-mi zicea «Nana». Iar «buf» are dublu înțeles: interjecția pe care o scot copiii și începutul cuvântului «bufniță»”, explică Ana.

Antreprenoriatul cu bune și cu rele

Tranziția de la munca alături de colegi la cea solitară n-a fost una ușoară. “Mi-a fost foarte greu. Aveam senzația că m-am rupt de lume, că nu mai reușesc să comunic suficient de bine”, își amintește ea. A perseverat, însă, încurajată de soț, de familie și de reacțiile încântate ale nepoatei ei.

Timp de un an, Ana a rămas la stadiul de aprofundare a design-ului de jucării, căutând tipare, adunând informații și testând diverse materiale. Spune că folosește numai materiale de calitate și umplutură analergică, pentru că se poate spăla la mașină fără a strica forma jucăriei. “Am grijă la detalii, sunt foarte atentă la cum le produc, efectiv, și să fie de foarte bună calitate”, spune ea.

Când s-a simțit destul de sigură pe ea, a ascultat sfatul soțului ei, un utilizator împătimit al OLX, și a listat jucăriile pe site. A primit de atunci multe comenzi, majoritatea personalizate și a prins tot mai mult curaj, cu fiecare client mulțumit. “De fiecare dată când fac un produs îmi zic: «Uite, ăsta a ieșit și mai bine decât celălalt, și mai spectaculos!» Toți clienții mi-au revenit”, încheie Ana mândră.