23 Jul 2019, Autor:

Mobilier cu poveste, vechi de zeci și chiar sute de ani, ar sfârși rumeguș dacă n-ar exista soții Mihaela și Sergiu Filimon. Cei doi nu doar salvează mobila veche de la pieire, ci îi dau o nouă viață.

Soții Filimon n-aveau idee cât se va schimba viața lor atunci când au achiziționat un conac din 1938. Dorindu-și să-l mobileze cu piese din perioada respectivă, au început să cumpere și să recondiționeze mobilă veche. Sergiu nu era însă un diletant în domeniu – absolvise Institutul de Arte și construia de ani buni decoruri pentru filme și publicitate.

Reacția entuziasmată a cunoscuților la vederea mobilierului recondiționat i-a luat prin surprindere. Au decis, așadar să scoată la vânzare câteva piese. ”Le-am pus pe OLX, cel mai popular site, să vedem ce se întâmplă. Lumea a reacționat foarte repede și foarte bine. Au cumpărat tot ce aveam atunci”, își amintește Mihaela.

Cei doi și-au transformat sufrageria în atelier de lucru și au început să cumpere mobilă veche de pe OLX. ”Încercăm să recuperăm tot ce ni se pare interesant – de multe ori oamenii nu știu valoarea obiectelor și vor să le arunce”, povestește Sergiu. A avut, de altfel, o surpriză de proporții cu un șifonier de la sfârșitul secolului XVIII, pe care voia să-l vopsească. ”Când am început să-l curăț, am descoperit foiță de aur dedesubtul vopselei negre. L-am curățat și l-am conservat exact așa cum a fost. Mi-a dat o stare plăcută că am descoperit asta”, își amintește el.

Prin mâinile lor au trecut multe piese valoroase, inclusiv un salon complet Ludovic al XVI-lea. ”L-am restaurat într-un an de zile. Și acesta era cu foiță de aur, foarte spectaculos!”, povestește Sergiu.

Mobilierul recondiționat de Sergiu a ajuns în toată România, atât în casele oamenilor, cât și în hoteluri, pensiuni sau teatre. Teatrul Național, Teatrul de Comedie din București, dar și Muzeul Etnologic din Brașov sunt câteva dintre locurile în care îi puteți admira munca.

Încurajați de succes, soții Filimon au renunțat la job-uri și s-au dedicat 100% recondiționării de mobilier. Mihaela se ocupă de achiziționarea mobilierului vechi, de vânzare celui recondiționat și de promovare, iar Sergiu de recondiționarea propriu-zisă.

Recent, aceștia au cumpărat o veche moară din sat Sitaru, județul Ilfov, și au transformat-o într-un showroom atipic, dar plin de farmec. ”Vrem să ne axăm și pe mobilă arhitecturală, de curte. Și pentru asta ne trebuia un spațiu mai mare”, spune Sergiu.

Pentru el, recondiționarea de mobilă veche a însemnat trecerea de la un job solicitant la un stil de viață mai tihnit. Pentru Mihaela a însemnat descoperirea unei noi pasiuni. ”Au început să-mi placă alte lucruri, să am alte viziuni. Am început să caut, să învăț și e foarte plăcut”, încheie ea.