19 Dec 2021, Autor:

Fie că ne place să recunoaștem, fie că nu, tehnologia ocupă un loc tot mai important în viața noastră. Indiferent dacă folosești un desktop, un laptop sau o tabletă, important este ca device-ul să funcționeze repede și bine. Atunci când PC-ul începe să dea semne de oboseală, trebuie să ai la îndemână câteva tips-uri, pentru a reuși să îți identifici singur problema. Odată găsită, tot ce trebuie să mai faci este să intri pe link-ul unde poți găsi ce ai nevoie.   

Din fericire, în ultimii ani, au apărut pe internet foarte multe materiale ce îți pot fi de ajutor în descoperirea problemei și, dacă ești dispus să aloci puțin mai mult timp, poți să o rezolvi și singur. Dacă vei căuta pe net „laptopul merge greu”, „ce să fac să meargă calculatorul mai repede” sau „merge greu laptopul Windows 10”, vei găsi nenumărate informații. Pentru a te ajuta, noi am sintetizat mai jos 10 metode de remediere a PC-ului care se mișcă greu: 

Merge greu laptopul? Prea multe programe pornesc deodată

Calculatorul se blochează des

Calculatoarele sunt mediile excelente de stocare, spre deosebire de laptopuri și tablete. Din acest motiv, avem tendința să instalăm cât mai multe programe, fără a ține cont de faptul că și mediul acestuia de stocare și procesorul au, totuși, o limită. Ce poți face ca să meargă calculatorul mai repede? Din fericire, soluția este simplă. În momentul instalării programelor noi, citește cu atenție căror căsuțe le lași bifa cu permisiunea de funcționare. Dacă le lași pe toate cele preselectate, le dai ok-ul să pornească odată cu PC-ul, iar acest lucru va aduce o întârziere semnificativă.  

Merge greu laptopul cu Windows 7? Windows 7 Manager te poate ajuta

Windows 7 este o versiune încă des folosită de utilizatori. Performanțele acestui sistem de operare sunt suficiente, atât timp cât nu ești un gamer înrăit. Totuși, acest aspect poate fi o cauză pentru care laptopul tău merge greu. Tot ce trebuie să știi este că, din fericire, cu doar câteva setări și un program de optimizare, poți obține eliminarea lagului și deschiderea mult mai rapidă a ferestrelor și aplicațiilor. Instalează-ți Windows 7 Manager, lasă-l să îți administreze și sorteze el registrele create de Windows și vei vedea efectele sale destul de repede. De asemenea, având Windows 7 instalat, vei observa o mare diferență, dacă vei dezactiva efectele grafice. Cu această setare, utilizatorii de laptop vor constata o mărire considerabilă a autonomiei bateriei. 

Câte din programele instalate îți sunt de folos cu adevărat?

Dacă la job ai grijă ca pe calculator să nu ai salvat decât strictul necesar pentru activitatea zilnică, pentru cel personal nu acorzi la fel de multă atenție. Acasă, ai tendința să îți salvezi toate programele care îți sunt necesare la un moment dat și uiți complet de ele, la scurt timp după. Trebuie să ții cont de faptul că, dacă ai un număr mare de programe instalate, acestea îți pot îngreuna semnificativ sistemul de operare. Este util ca, din când în când, să faci o verificare a programelor instalate, pentru a te decide dacă le păstrezi sau ar fi mai bine să le ștergi. În cazul în care constați că ai nevoie de un spațiu de stocare mai mare, la câteva click-uri distanță, poți găsi un hard disk de vanzare, nou sau second-hand. 

👉 Vezi AICI toate ofertele de HDD de pe OLX

Calculatorul tău merge mai greu când sunt temperaturile ridicate?

În zilele caniculare, nu doar oamenii resimt disconfortul termic, ci și device-urile. Pentru a elimina această variantă, este suficient să verificăm pe site-ul producătorului care sunt valorile optime pentru o bună funcționare. Cu cât vei reuși să te apropii de temperaturile indicate ca fiind optime de către producător, cu atât șansele ca PC-ul tău să funcționeze normal sunt mai mari. Dacă ai deja instalat un aer condiționat în casă, dar problema supraîncălzirii persistă, poți opta pentru un cooler. Este o solutie ieftină, cu rezultate bune și o gamă largă de oferte.   

Descopera AICI intreaga gama de coolere de pe OLX

Când ai curățat ultima oară calculatorul de praf?

Windows 10 merge greu

Aceasta este, în general, o problemă a posesorilor de desktop-uri, dat fiind faptul că unitățile centrale au dimensiuni semnificativ mai mari decât un laptop. Deși pare un lucru banal, este recomandat să nu încerci să îți dezasamblezi PC-ul, dacă nu ai experiența necesară sau dacă acesta este încă în garanție, riscând astfel să o pierzi. Pentru a curăța de praf ventilatoarele, coolerele sau procesorul, poți utiliza o pensulă (cât mai fină) sau o suflantă (asigură-te că jetul de aer este suficient de puternic pentru a îndepărta praful, dar și delicat, pentru a nu produce stricăciuni). 

Windows 10 merge greu? Ai un antivirus suficient de puternic?

Oricât am încerca să ne ținem departe de site-uri dubioase și indiferent cât de vigilente sunt browserele, de viruși tot ne temem. Un antivirus bun este un must-have pentru utilizatorii de Windows 7 sau Windows 8, însă alegerea acestuia trebuie făcută cu atenție. Multe programe antivirus sunt eficiente, însă consumă extrem de multe resurse, ceea ce duce la un calculator care funcționează greu. Utilizatorii de Windows 10 nu au de ce să își facă probleme, acesta punându-le la dispoziție Windows Defender. Atât timp cât actualizările sunt la zi, nu este necesară adăugarea unui alt antivirus, calculatorul fiind protejat. Îți poți găsi varianta potrivită de antivirus chiar aici. 

Ce să fac să meargă calculatorul mai repede cu Windows 10? Este posibil să fie nevoie de mai multă memorie RAM

Calculatorul iti merge lent

Revenind la numărul mare de programe instalate, atingem, inevitabil, o problemă tehnică: calculatorul tău are suficientă memorie RAM? Dacă nu ai făcut-o deja, este bine ca, în momentul achiziționării unui calculator, să te interesezi în mod special de cât de multă memorie RAM are și de viteza ei. Dacă laptopul se mișcă tot mai greu și memoria RAM este prea mică pentru nevoile tale, poți găsi cu ușurință pe net persoane care vând componente și să remediezi problema repede și la un preț bun. 

Ce faci când laptopul tău are un procesor prea slab?

Dacă nu ai facut-o în momentul cumpărării, atunci când laptopul merge greu, este un moment ideal să verifici dacă nu cumva procesorul este prea slab pentru a duce toată munca. Cea mai accesibilă variantă este upgrade-ul plăcii de bază, însă e posibil ca rezultatele să nu te impresioneze. Pentru a avea efectul scontat, îți recomandăm să investești într-un SSD. Bineînteles, trebuie să verifici ca acesta să fie compatibil cu restul componentelor. Odată ce știi ce cauți, găsești online, de vânzare, o paletă largă de produse noi sau second-hand și poți negocia un preț conform bugetului tău. 

👉 Vezi AICI toate ofertele de procesoare de pe OLX

Dacă nu ai șters cache-ul de mult, sunt mari șansele ca laptopul să meargă lent

reinstalare Windows

Indiferent de browser-ul pe care îl folosești, trebuie să știi că acesta acumulează fișiere cache care nu sunt neapărat de ajutor. Este recomandat să îți aloci timp să parcurgi lista cu extensiile instalate, pentru a le verifica pe cele care nu îți inspiră încredere sau pe care nu le cunoști și a le șterge. Din când în când, șterge-ți istoricul din browser, pentru a elibera spațiul utilizat inutil, și vei vedea imediat o schimbare în bine. 

Calculatorul merge lent? Pregătește-te de o reinstalare a Windows-ului!

Dacă, din punct de vedere tehnic, este totul ok, dar calculatorul merge greu, este momentul să-i faci un reinstal sistemului de operare. Înainte de a-ți reinstala Windows-ul, asigură-te că ai făcut backup tuturor datelor din calculator. Reinstalarea nu este un proces plăcut, însă este extrem de necesară, deoarece îți ajută calculatorul să funcționeze mai bine. Este o procedură migăloasă, ce necesită multă atenție. Dacă nu ești familiarizat cu IT-ul, este recomandat să găsești pe cineva cu experiență. Poți apela fie la un service autorizat, fie la anunturile online, postate de către cei care oferă astfel de servicii.

Sursă foto: Shutterstock