06 May 2022, Autor:

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. După ce cafeaua este preparată, oamenii aruncă de obicei ce mai rămâne din ea, adică zațul de cafea, deoarece se consideră că nu are nici un folos. Contrar practicii populare, zațul de cafea poate fi folosit pentru o mulțime de lucruri.

Totuși, calitatea cafelei va determina calitatea zațului de cafea. Deci nu ar trebui să faceți compromisuri în ceea ce privește calitatea. Dacă sunteți în căutarea unui loc pentru a obține mașini de cafea de calitate și pudră de cafea, vizitați https://www.olx.ro pentru oferte de top.

Uses Of Coffee Grounds

Sursă: Pinterest

Zațul de cafea vă poate ajuta să vă îmbunătățiți rutina de frumusețe și chiar să aibă și multe utilizări practice în casă și în grădină. Dacă sunteți genul de om care nu face prea multă cafea acasă, majoritatea cafenelelor au un zaț de cafea în exces care sunt dispuse să fie oferite. Mai jos sunt cele 13 utilizări creative ale zațului de cafea.

 • Exfoliate Your Skin 

Textura aspră a zațului de cafea îl face să fie un agent de exfoliere ideal pentru a îndepărta celulele moarte și murdăria de pe piele. Tot ce trebuie să faci este să îl amesteci cu puțină apă sau ulei de cocos și să aplici pe piele. Pe lângă faptul că este și un exfoliant, poți să amesteci zațul de cafea cu miere și să-l folosești pentru buze.

Zațul de cafea conține cofeină, o proprietate antioxidantă puternică și capabilă de a protejeza pielea împotriva soarelui. De asemenea, poate crește fluxul de sânge și vă poate ajuta să obțineți și o piele mai curată și mai sănătoasă. 

 • Scour Your Cooking Wares 

Textura abrazivă a zațului de cafea este alegerea excelentă pentru curățarea vaselor și pentru a scăpa de alimentele îngrădite din tigăi și oale. Se presară pe suprafața dorită și se freacă. Nu uitați să clătiți când ați terminat.

 • Natural Dye

În mod natural, zațul de cafea are o culoare închisă bogată și este o opțiune netoxică pentru coloranții tradiționali. Dacă ați încercat să vărsați cafeaua pe o cămașă albă, ați ști cât de adâncă este pata. Ele oferă o modalitate ușoară de a da țesăturilor un aspect colorat și de a reține petele existente pe piesa ta de îmbrăcăminte. De asemenea, poate fi folosit pentru a aprofunda culoarea părului închis.

Puteți amesteca zațul de cafea cu puțină apă și să-l lăsați să se amestece înainte de a-l aplica pe suprafață. Lăsați colorantul de cafea să stea aproximativ o oră pentru a obține culoarea închisă dorită. 

 • Bug Repellent 

Zațul de cafea conține compuși care sunt toxici pentru multe insecte. E foarte eficient în a descuraja țânțarii, gândacii, greierii, furnicile și alți dăunători. Presărați-l în jurul zonei afectate ca repelent pentru dăunători sau insecte. 

 • Fireplace Dust 

Curățarea șemineului poate fi o sarcină uluitoare din cauza prafului. Puteți pulveriza niște zaț de cafea întins pe suprafață pentru a reduce praful. Acest lucru va adăuga puțină umiditate funinginei uscate și o va face mai ușor de curățat. 

 • Fertilize Your Garden 

Nu tot solul are nutrienții necesari pentru ca plantele să crească bine, de aceea are nevoie de îngrășământ. Puteți folosi zațul de cafea ca îngrășământ pentru a oferi plantelor hrana necesară pentru a supraviețui. Zațul de cafea conține minerale esențiale necesare precum calciu, potasiu, azot, fier, magneziu, fosfor și crom pentru creșterea plantelor. 

 • Remove Fleas From Your Pet 

Puricii sunt o problemă comună la animalele de companie, iar tratarea acestora nevoie de timp și poate fi și costisitoare. Deși există mai multe soluții chimice pentru uciderea puricilor, acestea au uneori efecte secundare nedorite. Veți fi încântați să aflați că puricilor nu le place cafeaua, ceea ce îl face un repelent natural. 

 • Natural Cleaning Scrub 

Zațul de cafea poate servi ca alternativă pentru agenții chimici de curățare. Conțin minerale care-l fac să se dubleze în două parți, ca agent antibacterian și antiviral. Natura abrazivă a zațului de cafea îl face un bun agent pentru curățarea petelor de pe suprafețe.

Puteți folosi zațul de cafea pentru a vă curăța chiuveta și pentru a vă curăța vasele de gătit. Când folosiți zaț de cafea, asigurați-vă că nu se toarnă pe suprafețe clare pentru a nu le păta. 

 • Tenderize Meat 

Fibrele musculare și proteinele din carne îi pot conferi o textură dură. Carnea poate deveni fragedă folosind zațul de cafea, înmuindu-i textura. Cafeaua conține acizi și enzime care poate fragezi carnea.

Puteți adăuga un zaț de cafea pe carne și să o lăsați timp de aproximativ două ore înainte de a fi gătită. O altă opțiune este de a folosi cafeaua măcinată pentru a marina carnea, lăsând-o timp de 24 de ore la frigider înainte de a fi gătită. 

 • Use It For Hair Growth 

Zațul de cafea este bun pentru creșterea pielii și a părului. Utilizarea zațului de cafea pentru a vă exfolia părul vă poate ajuta să scăpați de celulele moarte ale pielii și de acumularea lor. Studiile au arătat că cofeina conține minerale care pot stârni creșterea părului, făcându-l în același timp și strălucitor.

Înainte de a vă șampona părul, ar trebui să utilizați o mână de zaț de cafea pentru a vă masa scalpul și părul timp de câteva minute. După aceea, vă puteți spăla și clăti părul. Poți face acest lucru de câteva ori pe săptămână, iar părul tău se va îmbunătăți treptat. 

 • Furniture Darkening 

Puteți folosi zațul de cafea pentru a adăuga o vopsea mai întunecată mobilierului dvs. pentru a-i da o culoare mai bogată lemnului. Amestecați zațul de cafea cu apă, aplicați-l pe mobilier și lăsați-l să se usuce aproximativ o oră înainte de a-l curăța și lustrui pentru o culoare mai strălucitoare și naturală. 

 • Arts and Crafts 

Zațul de cafea poate fi folosit ca o culoare pentru pictare sau desen. Natura întunecată a zațului de cafea poate fi folosită pentru a adăuga o culoare închisă naturală hârtiei de artizanat și pentru a-i conferi o notă antică. De asemenea, îl puteți adăuga la lucrările de artă, cum ar fi statui și obiecte, pentru a le da amploare. 

 • Deodorizer 

Zațul de cafea poate fi folosit pentru a neutraliza mirosurile. Puteți pune un bol cu zaț de cafea în frigider pentru a scăpa de mirosurile neplăcute ale alimentelor. De asemenea, puteți păstra un castron mic de zaț de cafea lângă chiuvetă pentru a îneca mirosul de usturoi, ceapă și pește. 

Conclusion 

Este întotdeauna interesant să descoperi noi utilizări care credeai că nu au nici o importanță. Diversele utilizări ale zațului de cafea vă vor oferi tricuri simple care vă vor economisi bani și timp.

Pentru a vă bucura de numeroasele beneficii ale zațului de cafea, puteți vizita https://www.olx.ro pentru a cumpăra aparate de cafea de calitate la un preț accesibil.