12 Jan 2021, Autor:

Fie că ești un cititor pasionat și faci o selecție imediată a titlurilor pe care vrei să le păstrezi sau nu, fie că ai moștenit o casă pe care dorești să o renovezi și noua ta bibliotecă nu e foarte spațioasă, nu îți vine ușor să renunți la cărțile tale. Este și firesc să fie așa, din moment ce fiecare dintre ele are o poveste aparte și, odată ce i-ai răsfoit paginile, te-ai încărcat cu o emoție unică. 

În aceste condiții, te întrebi ce poți face, totuși, cu titlurile pe care nu vrei să le arunci, dar pe care nici nu le mai poți păstra. Să le faci cadou ori să le transformi în diverse decorațiuni și să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself), să le donezi sau să le valorifici ca atare? Acestea sunt câteva variante pe care le ai la îndemână, iar în cele ce urmează, te invităm să afli cum îți pregătești cărțile utilizate, pentru a fi vândute unor noi cititori. 

Ordonează cărțile după criterii practice

  • Grupează cărțile în funcție de starea lor fizică
  • Sortează cărțile după anul apariției și editură
  • Selectează cărțile după autor și gen publicistic
  • Așază cărțile în ordine, după mărime

Acordă atenție detaliilor care aduc un plus de valoare cărților
Creează surprize pentru viitorii cititori ai cărților din biblioteca ta
Cum pregătști cărțile vechi, pentru a fi vândute altor cititori

Ordonează cărțile după criterii practice

sorteaza cartile dupa editie

Indiferent că optezi pentru vânzarea cărților online, pe un site propriu, ori că apelezi la serviciile unui anticariat, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să ordonezi titlurile după criterii practice. Așadar, înarmează-te cu răbdare, câteva cutii din carton, un caiet sau o coală de hârtie, pixuri, markere, creioane colorate și carioci și fă mai întâi o listă cu acele cărți care nu îți mai sunt de folos.

👉 Organizează cărțile din bibliotecă după criterii practice și descoperă toate ofertele de creioane colorate si carioci, ca să faci o listă a titlurilor pe care vrei să le dai mai departe. 

Grupează cărțile în funcție de starea lor fizică

Unul dintre criteriile practice de care e bine să ții cont, atunci când pregătești cărțile utilizate pentru a fi vândute altor cititori, este să le grupezi în funcție de starea lor fizică. Acest lucru este foarte important, mai ales dacă vrei să le valorifici prin intermediul unui anticariat. 

Reține că, într-o astfel de situație, cărțile vor fi supuse unei evaluări, pentru stabilirea prețului corect. Pentru aceasta, poți apela la serviciile la domiciliu pe care unele anticariate îl oferă, astfel încât evaluatorul de cărți vechi să vină la tine ca să se uite la volume. Pune în cutii de carton, separate, cărțile care sunt ca noi și pe cele care, din diverse motive, au copertele deteriorate ori cărora le lipsesc pagini. 

👉 Descoperă toate ofertele de cutii de carton de care ai nevoie și depozitează cărțile vechi, în funcție de starea lor fizică.

Sortează cărțile după anul apariției și editură

acorda atentie detaliilor ca autor

Unele dintre criteriile importante care stau la baza evaluării unei cărți ce urmează a fi vândută unor noi cititori sunt: ediția din care face parte, editura la care a apărut, tirajul. Așadar, dacă în biblioteca ta sunt cărți de colecție, atunci este esențial să le pui deoparte, după anul apariției și editură. De mare ajutor în organizarea sortării unor astfel de titluri valoroase îți pot fi post-it-urile colorate. 

👉 Descoperă toate ofertele de post-it-uri si notite adezive de care ai nevoie și sortează cărțile după anul apariției și editură.

Selectează cărțile după autor și gen publicistic

Numele autorului spune multe despre tirajul pe care cartea respectivă l-a avut de-a lungul timpului, deci, implicit, despre numărul de oameni care ar fi interesați să o cumpere. Apoi, la fel de multă atenție ar trebui să acorzi și genurilor publicistice. Selectează cărțile în cutii și după aceste două criterii practice. Dicționare, enciclopedii, cărți vechi de bucate, cărți religioase sau de rugăciuni vechi, manuale școlare, toate își vor găsi destinatarul potrivit la un moment dat. Ca să-ți fie mai ușor să le organizezi, le poți grupa pe categorii și să le legi cu sfoară, înainte de a le așeza în cutii. 

👉 Descoperă toate ofertele de sfoara de care ai nevoie și grupează cărțile în funcție de autor și genul publicistic. 

Așază cărțile în ordine, după mărime

cum pregatesti cartile uzate pentru vanzare

Cum spațiul nu pare să fie mai niciodată prietenul tău, mai ales atunci când ai multe cărți pe care vrei să le dai, este indicat să mai ții cont de încă un criteriu practic: așezarea cărților în funcție de mărime. Vei crea, astfel, condiții optime pentru depozitare și transport. Totodată, nu uita că este unul dintre aspectele care contează în evaluarea titlurilor pe care le dai spre vânzare. 

Acordă atenție detaliilor care aduc un plus de valoare cărților

detalii care aduc plus valoare cartilor

Detaliile fac diferența și, cu siguranță, aduc un plus de valoare cărților pe care le pregătești pentru noi cititori. Sunt titluri speciale care ies în evidență fie cu o copertă lucrată manual sau din piele naturală, fie prin cerneala sau tușul folosit. 

Dincolo de acestea, însă, verifică paginile cărților. Dacă înăuntru găsești flori uscate, telegrame din timpuri de demult, un semn de carte deosebit, un ban vechi, nu te grăbi să le scoți de acolo, pentru că ele sunt foarte apreciate. O notă apare o dau și dedicațiile sau autografele, pentru că ele adaugă emoție la istoria deja aparte a cărților. 

Creează surprize pentru viitorii cititori ai cărților din biblioteca ta

carti vechi de vanzare

Dacă nu dorești ca titlurile tale să se regăsească în vreun anticariat, există și alte moduri de a le valorifica. O idee ar fi să pui un anunț pe OLX, de exemplu, în care să inviți pasionații de lectură să aleagă dintre cărțile de care tu nu mai ai nevoie sau le deții în mai multe exemplare. Din această perspectivă, dincolo de pregătirea în sine a cărților, va trebui să ții cont și de alte aspecte, cum ar fi fotografiile inspirate.  

Și ca să dai o notă personală anunțurilor tale, gândește-te și la mici surprize pe care să le faci noilor cititori. De pildă, un mic aranjament din flori uscate poate fi unul dintre cele mai elegante moduri de a vinde o carte. Cum realizezi o astfel de decorațiune? Nimic mai simplu. Ia câteva crenguțe de lavandă și combină-le cu flori de bumbac sau imortele. Leagă-le pe toate cu o fundă din panglică sau șnur. Fixează de copertele cărții buchetul astfel obținut, folosindu-te de o bucată de sfoară sau de dantelă.

👉 Descoperă toate ofertele de panglici si snururi de care ai nevoie și dă o notă aparte cărților pe care vrei să le vinzi pasionaților de lectură. 

Cum pregătești cărțile vechi, pentru a fi vândute altor cititori – sfaturi utile

cum pregatesti cartile vechi pentru vanzare

Indiferent cum alegi să vinzi cărțile de care nu mai ai nevoie, nu uita că, dincolo de orice, ele transmit mai departe emoții și este bine să ții cont de câteva criterii simple, ca să te asiguri că vor fi apreciate la adevărata lor valoare. Iată de ce, ți-am pregătit, la final, o selecție de câteva sfaturi utile:

  • unde îmi vând cărțile – este prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui, ca să știi ce strategie să abordezi; dacă apelezi la un anticariat, fă o mică documentare înainte și vezi care este cel mai bun anticariat online și care sunt condițiile pe care cărțile tale ar trebui să le îndeplinească pentru a trece de testul evaluării specialistului; dacă vrei să le vinzi pe un site ca OLX, atunci este nevoie de mai multă imaginație și te poți folosi de fotografii, ca să scoți în evidență atuurile titlurilor;
  • ce cărți se vând foarte bine – dacă vrei ca business-ul tău să fie de succes, informează-te care sunt titlurile care se vând cel mai bine și cărui public i te adresezi;
  • care sunt atuurile cărților mele – ediții de colecție, cărți foarte vechi, lucrări care conțin ilustrate deosebite, titluri care poartă amprenta timpului și a emoțiilor trăite cândva fie de tine, fie de cei care au citit cărțile înaintea ta: toate acestea aduc un plus de valoare cărților pe care vrei să le vinzi.  

Sortarea cărților de care nu mai ai nevoie și pe care ai vrea să le valorifici cumva este o provocare dificilă. Ținând cont, însă, de câteva sfaturi utile și idei creative, cum sunt și cele de mai sus, le poți pregăti cu succes pentru a fi vândute unor noi cititori care să se bucure de ele cel puțin la fel de mult ca tine. 

Sursa foto: Shutterstock