01 Mar 2022, Autor:

Nu multă lume are posibilitatea să se bucure de câteva ore în aer liber, în propria curte. Deci, dacă proprietatea ta beneficiază de un spațiu oricât de mic, în care te poți relaxa și deconecta în fiecare zi, ești norocos. 

Totuși, te-ai întrebat vreodată cum te simți în curtea ta? Dacă răspunsul nu este unul pozitiv, poate a venit timpul să acorzi mai multă atenție modului în care este amenajată. Și ca să te ajutăm, îți oferim câteva soluții pe care le poți pune în aplicare imediat. 

În acest articol, vom vorbi despre cum să-ți amenajezi curtea în funcție de poziționare, dar și ce tip de mobilier să alegi și cum să-i oferi o notă de eleganță cu ajutorul design-ului pe care-l alegi.

 Să începem! 

Idei amenajare curte mică în funcție de poziționare

 • Curte interioară
 • Curte exterioară 

Variante de design pentru o curte mică

 • Curți amenajate modern

             – Avantajele și dezavantajele unui stil modern sau minimalist

 • Curți amenajate rustic

             – Avantajele și dezavantajele unui stil rustic

Cum alegi mobilierul într-o curte mică?

Idei amenajare curte mică în funcție de poziționare

Poziționare curții tale te poate ajuta să alegi un mod practic de a-ți amenaja spațiul. Ținând cont de tipul ei – curte interioară mică sau curte exterioară mică – vei ști cum să o organizezi astfel încât să-ți ofere confortul dorit. Vezi, mai departe, care sunt aspectele cheie pe care să le iei în calcul pentru fiecare tip de curte mică. 

Curte interioară  

O curte interioară mică este spațiul din spatele casei tale, ferit de ochii lumii. În general, oamenii folosesc acest spațiu pentru a-și depozita ustensilele sau alte obiecte din gospodărie. Totuși, aceasta nu trebuie să fie singura utilitate a curții tale interioare. 

Îți poți transforma spațiul într-un loc intim, relaxant, care să-ți ofere câteva momente de liniște la sfârșitul zilei. Dacă ești genul care preferă să aibă prietenii și familia aproape cât mai des, curtea ta interioară poate deveni o zonă de dining. Indiferent de necesitate, iată câteva idei de amenajări curte interioară astfel încât să obții un spațiu unic și eficient:

 • Creează o zonă de relaxare. Poți amenaja o zonă cu fotolii și măsuță, în care să-ți savurezi cafeaua dimineața. Adaugă câteva plante sau obiecte decorative, pentru un loc cât mai armonios.

solutii din care sa te inspiri

 • Amenajează un loc de grătar. Dacă îți place să gătești în aer liber, transformă-ți curtea interioară într-o zonă de dining și echipeaz-o cu tot ce e nevoie pentru o experiență culinară deosebită. Cu siguranță musafirii tăi vor fi încântați de această idee. 

Curte exterioară 

Dacă o curte interioară se află în spatele casei tale, atunci o curte exterioară este spațiul din fața acesteia și permite ceva mai multă flexibilitate în amenajare. Totuși, ca sfat principal, ține mereu cont de dimensiunea acesteia, atunci când îți planifici amenajarea. Iată câteva idei pentru aranjarea unei curți exterioare. 

 • Amenajează o terasă de vară. Crearea unui loc permanent în care să te destinzi ori de câte ori simți nevoia e o decizie pe care sigur n-o vei regreta. O terasă poate deveni principalul loc de entertainment pentru tine și prietenii tăi, în special în zilele călduroase. Totuși, aceasta poate fi transformată, cu puțin efort, și într-un spațiu pe care să-l folosești indiferent de anotimp.
 • Instalează un hamac sau un balansoar. Pentru a face experiența în aer liber cât mai plăcută, optează pentru un balansoar sau, dacă ai posibilitatea, instalează un hamac. Acesta poate deveni locul perfect în care să-ți citești cartea preferată sau să meditezi pentru câteva minute pe zi.

Variante de design pentru o curte mică

O curte amenajată corespunzător îți poate înfrumuseța întreaga proprietate. Dar cum alegi un design care să se integreze cu restul casei tale?  

Răspunsul variază în funcție de aspectul exterior al locuinței tale. De exemplu, dacă pentru casa ta ai ales un design modern, atunci curtea interioară sau exterioară ar trebui să urmeze aceeași regulă, pentru ca totul să arate uniform.  

Așadar, iată cele 2 variante de design pe care ți le recomandăm, când vine vorba de amenajare curte mică. 

Curți amenajate modern 

Dacă pentru casa ta ai ales un stil minimalist, curtea din fața sau din spatele casei tale ar trebui să fie amenajată într-un stil cât mai contemporan. Acest design este caracterizat de elemente inovative, contururi bine definite, dar și simplitate. 

Amenajare curte mica in functie de pozitionare

Avantajele și dezavantajele unui stil modern sau minimalist

Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele unei curți amenajate modern: 

Avantaje:

 • oferă un aspect aerisit
 • este caracterizată prin culori de alb și gri, ceea ce ajută la crearea unui spațiu relaxant
 • este ușor de întreținut, datorită elementelor puține 
 • este plăcută pentru ochi 

Dezavantaje: 

 • nu se potrivește oricărui stil de viață
 • implică păstrarea lucrurilor absolut necesare
 • poate fi dificil de adaptat oricărui stil exterior 

Curți amenajate rustic 

În cazul în care aspectul exterior al casei tale este rustic, cu elemente cu aspect masiv și o cromatică mai caldă, ar fi bine ca spațiul tău exterior să imite un design similar.  

Avantajele și dezavantajele unui stil rustic

Avantajele și dezavantajele unui stil rustic

Iată câteva dintre avantajele și dezavantajele unei curți amenajate în stil rustic:  

Avantaje 

 • permite crearea unui decor mai bogat
 • este ușor de obținut, datorită multitudinii de accesorii și materiale care se găsesc pe piață
 • te duce cu gândul la natură, datorită elementelor decorative naturale
 • nu este costisitoare 

Dezavantaje

 • poate părea aglomerată
 • poate fi mai greu de întreținut, deoarece conține mai multe elemente decorative
 • nu este potrivită pentru un spațiu foarte îngust 

Cum alegi mobilierul într-o curte mică?

Chiar și o curte mică poate fi transformată într-o oază de liniște pentru tine și familia ta, mai ales dacă alegi cu grijă mobilierul pe care-l vei instala. În funcție de spațiul de care dispui, poți opta pentru un set de mobilier de gradina sau, dacă nu e necesar, alege doar o măsuță de cafea cu 2-3 scaune.  

Când îți alegi mobilierul de grădină, ține cont de utilitatea acestuia. De exemplu:  

 • Dacă îți amenajezi curtea doar ca să ai un loc în care să-ți petreci diminețile, să savurezi un mic dejun cu cei dragi, atunci un set de mobilier de înălțime mică e alegerea potrivită. Acesta ar trebui să fie format dintr-o masă mică spre medie, cu scaune ori fotolii.
 • Dacă obișnuiești să fii gazda petrecerilor cu prietenii, atunci un mobilier de dining este răspunsul pentru nevoile tale. Acesta ar conține o masă mare, înaltă, cu scaunele aferente.

Alegerea mobilierului pentru o curte mica

Amenajarea curții cu bani puțini este un lucru posibil mai ales acum, când există o mulțime de variante pentru orice tip de buget. Dacă vrei să-i oferi un look fresh curții tale mici, ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit mai sus. Cu siguranță vei obține spațiul la care visezi și locul în care să-ți petreci momentele de liniște și relaxare, zi de zi. 

 Sursă foto: Unsplash