25 Jan 2021, Autor:

Când nu dispui de resurse financiare generoase, amenajarea holului, indiferent de tipul locuinței, poate fi dificilă. Vestea bună este că ai la îndemână o mulțime de soluții pentru a te încadra în bugetul redus pe care îl poți aloca pentru toată operațiunea și, totodată, pentru a putea alege un design funcțional și deosebit, din punct de vedere estetic. 

În continuare, ți-am pregătit o selecție de sfaturi utile și idei creative despre cum îți poți amenaja holul cu bani puțini, dar cu bun-gust. 

Amenajarea holului cu bani puțini – idei de design
Mobilierul potrivit pentru amenajarea holului cu buget redus
Cum decorezi holul cu ornamente DIY
Cum amenajezi un hol cu bani puțini

Amenajarea holului cu bani puțini – idei de design

Când vine vorba despre amenajarea holului cu bani puțini, ca să te asiguri că utilizezi eficient bugetul de care dispui, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să analizezi foarte bine următoarele aspecte:

 • unde este situat holul – holul de la intrarea în locuință e ca o carte de vizită, deci va trebui să-i acorzi o atenție deosebită, pentru a face o impresie bună oricărui oaspete care îți va călca pragul, în vreme ce holurile care fac trecerile dintr-o cameră în alta nu necesită amenajări speciale, pentru că sunt parte integrantă din designul general al încăperilor respective; 
 • modul în care e construit – dacă locuința respectă regulile stilului modern și conceptul de open-space sau dacă e un hol închis;
 • dimensiunile holului – un hol mic nu îți va da prea multă libertate de acțiune și va trebui să te concentrezi asupra creării senzației de spațialitate, în vreme ce un hol mare îți va permite să-l mobilezi;
 • stilul de design interior – poți alege dintr-o multitudine de stiluri de design interior, de la rustic, retro sau vintage până la industrial ori minimalist, cu condiția ca acesta să fie în armonie cu designul general în care este amenajată locuința. 

Idei pentru amenajarea holului open-space sau închis

La prima vedere, o locuință amenajată în stilul modern, de exemplu, pare să nu aibă hol deloc, pentru că spațiile nu sunt delimitate în vreun fel. Astfel, intrarea în casă poate să însemne, de fapt, trecerea direct în sufragerie. Dacă vrei, totuși, să creezi senzația de încăperi diferite și să păstrezi, în același timp, conceptul de open-space, poți amenaja un hol prin construirea unui perete din rigips, care nu este neapărat să fie înalt până la plafon, și să decorezi micul spațiu astfel creat cu câteva vase din răchită sau din ceramică. O altă variantă este să optezi pentru un paravan de camera, care să separe holul de living, să montezi o piesă de mobilier îngustă, de tip rafturi suprapuse, cărora le poți atașa, ulterior, și uși, sau să mergi pe varianta unei biblioteci care e deschisă pe partea din spate ori care are un placaj cu un design deosebit. 

amenajarea holului cu buget redus

În ceea ce privește holul închis, acesta se regăsește în majoritatea locuințelor și poate fi amenajat ușor, fără prea mari cheltuieli, cu un simplu cuier de perete, cu oglindă sau fără, și un dressing care să aibă un dublu rol: depozitarea hainelor, dar și a încălțămintei și care să te scutească de investițiile în alte dulapuri. Poți opta și pentru designul pe verticală, cu rafturi din lemn, suspendate și fără uși, care să funcționeze și pe post de pantofar, și de cuier pentru obiectele vestimentare. 

cum poti amenaja un hol cu buget redus

Idei pentru amenajarea holului mare și mic

Dimensiunile holului sunt foarte importante, mai ales când vine vorba de alegerea culorilor. Reține că nuanțele deschise, pastelate, creează senzația de spațialitate și luminozitate și sunt potrivite pentru un hol mic sau îngust, mai ales dacă nu are ferestre, în vreme ce culorile închise pot fi folosite pentru amenajarea unui hol mare. Ca să decorezi pereții cu buget cât mai redus, poți să te ocupi chiar tu de asta, folosind un trafalet și vopsea lavabila

Într-un hol spațios își poate face loc, cu succes, o piesă masivă de mobilier, cum ar fi un șifonier foarte bine compartimentat, care te va ajuta să depozitezi foarte multe lucruri, dar și un cuier modern pentru paltoane, pardesie și pălării, ori un pantofar. Nu uita că, indiferent cât de mare este spațiul pe care îl ai la dispoziție, nu e indicat să încarci inutil încăperea, deci rezumă-te la strictul necesar și vei face, astfel, și investiții chibzuite. 

culori potrivite pentru hol

Pe lângă culorile deschise care sunt potrivite pentru un hol mic, o astfel de încăpere are nevoie și de oglinzi pentru hol, pentru că acestea accentuează ideea de spațiu și reflectă lumina, fie ea și artificială. Într-un hol la intrarea în locuință, este bine să optezi pentru oglinzile mari, în care te poți vedea de sus până jos, înainte de a ieși din casă. Acestea pot fi de sine stătătoare sau să fie aplicate pe ușile unui dulap ori ale unui cuier. 

mobilier pentru hol

Idei de amenajare a holului cu bani puțini, în funcție de stil

Bugetul redus nu trebuie să reprezinte un obstacol pentru a-ți amenaja holul în ce stil dorești. Dacă vrei să dai încăperii farmecul designului vintage, de exemplu, este de ajuns să aduci în peisaj un cuier vintage din lemn sau din fier forjat ori un cufăr din răchită recondiționat. În rest, poți păstra elemente de decor din stilul modern ori contemporan, în funcție de accesoriile pe care le ai deja la îndemână și pe care le poți reintegra în designul holului vintage.  

in ce stil poti amenaja holul

Dacă preferi stilul modern, minimalist ori contemporan, mobilierul multifuncțional te va scuti de foarte multe cheltuieli, pentru că va avea rol de dressing, pantofar, loc de depozitare a altor accesorii de care ai nevoie, cum ar fi umbrelele, pelerinele de ploaie, pălăriile și, totodată, te va ajuta să folosești eficient spațiul pe care îl ai la dispoziție. Poți da o notă personală holului, cu un tapet care imită cărămida ori piatra de râu, aplicat, însă, doar pe unul dintre pereții încăperii, ca să nu încarci prea mult atmosfera. 

decor pentru hol

Mobilierul potrivit pentru amenajarea holului cu buget redus

Când vine vorba despre amenajarea unui hol cu buget redus, una dintre cele mai mari provocări este alegerea mobilei. Din fericire pentru tine, însă, există soluții practice în acest sens. De pildă, poți încerca mobilierul pentru hol second-hand, pe care îl poți găsi pe site-uri specializate, așa cum este și OLX. Cea mai convenabilă variantă este să optezi pentru mobilier complet, cu dressing, cuier, oglinzi și pantofar, de exemplu. 

mobilier si accesorii pentru hol

O altă metodă prin care poți amenaja holul cu bani puțini este să cauți pe site-ul OLX piese vechi de mobilier pe care oamenii le vând la prețuri bune, cum ar fi un scaun sau o masă vintage ori seturi de mese cu scaune și să le recondiționezi după preferințe și în funcție de designul pe care l-ai ales pentru amenajarea holului.

Dincolo de mobilierul second-hand sau recondiționat, reține că poți fi propriul designer, folosindu-te de obiecte pe care le ai deja și cărora poate nici nu te-ai gândit că le poți da o nouă întrebuințare. De pildă, din cutii din lemn, poți crea un mobilier original și foarte practic. Iată cum:

 • alege 2-3 cutii de dimensiuni diferite;
 • vopsește-le în culorile potrivite designului ales pentru holul tău;
 • fixează-le unele de altele cu ajutorul unui pistol de cuie

decor diy pentru hol

Cum decorezi holul cu ornamente DIY

Nici în ceea ce privește decorurile nu trebuie să-ți faci griji, dacă nu dispui de resurse generoase pentru a-ți amenaja holul, pentru că te poți folosi de propria imaginație și îndemânare. De exemplu, din rame de tablou vechi și recondiționate, poți crea adevărate opere de artă pe care să le agăți de pereții holului ori de uși. 

amenajare hol mic

O altă idee este să confecționezi aranjamente din flori și frunze uscate care să înveselească atmosfera din hol. Iată cum poți realiza, de pildă, o coroniță:

 • fă un suport din nuiele, paie sau sârmă;
 • alege frunze și flori uscate care au codițele intacte;
 • fixează frunzele și florile de suport, cu ajutorul unui adeziv puternic; poți folosi și guta sau sârma, în acest scop.

Nu uita că o variantă simplă și economică este să alegi o vază din sticlă, ceramică, lemn sau metal și să așezi în ea un buchet de imortele, bumbac, levănțică sau stuf uscat. Astfel, vei obține o decorațiune simplă, cochetă și care nu va presupune costuri ridicate. 

decoratiuni handmade pentru hol

Cum amenajezi un hol cu bani puțini – sfaturi utile

sfaturi utile pentru amenajarea holului cu bani putini

Indiferent de spațiul de care dispui, de forma și felul în care este construit holul, de designul pe care îl alegi, este bine să ții cont de câteva sfaturi utile care te vor ajuta să amenajezi încăperea cu buget redus, dar cu bun-gust:

 • refolosește tot ce poți – înainte să începi amenajarea holului, fă un mic inventar al pieselor de mobilier, al decorațiunilor și al obiectelor care pot fi refolosite într-un nou scop; de pildă, scândurile, lădițele din lemn, metal ori plastic, cuferele vechi, coșurile din răchită, toate pot fi transformate în spații de depozitare pentru hol; 
 • recondiționează mobilierul vechi – fie că l-ai moștenit, fie că îl achiziționezi de la târguri ori de pe site-uri cum este OLX, mobilierul vechi este o resursă excelentă atunci când vrei să amenajezi un hol cu bani puțini;
 • nu investi decât în strictul necesar – încadrarea în bugetul pe care ți l-ai propus înseamnă și o foarte bună organizare a cheltuielilor; așadar, nu investi în lucruri inutile, pe care nu le vei folosi niciodată; 
 • folosește plantele pentru decor – fie că alegi varianta unor ghivece cu flori proaspete, fie că optezi pentru aranjamentele cu frunze și flori uscate, plantele sunt o alegere economică dacă vrei să înveselești atmosfera din holul casei, fără să investești în decorațiuni scumpe.

Amenajarea unui hol cu buget redus, în condițiile în care vrei să arate și impecabil, poate fi o provocare dificilă, însă, ținând cont de sfaturile și de ideile de mai sus, proiectul tău poate fi unul de succes, indiferent de designul ales ori de spațiul de care dispui. 

Sursa foto: Shutterstock