06 mai 2022, Autor:

Fiecare proprietar de mașină înțelege importanța întreținerii vehiculului. Doar dacă arătați multă grijă față de mașina dvs., aceasta vă va oferi ție și familiei tale siguranță și confort. Din păcate, când vine vorba de întreținerea mașinii, s-a observat că anvelopele sunt de obicei cele mai ignorate dintre toate piesele auto. Cu toate acestea, nu ar trebuie să fie respinse. Desigur, siguranța ta este în joc.

De ce să-ți schimbi anvelopele mașinii

Banda de rulare este un termen folosit pentru a descrie suprafața anvelopelor dvs. Banda de rulare se referă la capacitatea anvelopelor dumneavoastră de a menține o aderență fermă pe drumurile ude. Dacă anvelopa dvs. are o bandă suficientă, aceasta se va putea opri, accelera sau vira rapid, chiar și pe un traseu cu condiții de condus mai puțin decât ideale. Banda de rulare a anvelopelor începe să se uzeze odată cu uzura normală. Acest lucru va crește capacitatea anvelopelor dvs. de a adera de la șosea, creând o problemă de siguranță pentru toți cei implicați. În timp ce vă duceți mașina pentru o întreținere de rutină, mecanicul vă va putea spune când este timpul potrivit să vă înlocuiți anvelopele mașinii. Anvelopele dvs. pot părea uzate din cauza uzurii frecvente în timpul conducerii sau dacă vehiculul este mai vechi.

Când să-ți schimbi anvelopele mașinii? 

Chiar și atunci când banda de rulare nu este uzată, o anvelopă trebuie schimbată în fiecare 5 sau 6 ani. Toate fiind făcute de dragul siguranței vehiculului. Cu toate acestea, anvelopele și benzile de rulare ar trebui examinate mult mai frecvent pentru a determina dacă trebuie înlocuite în cele din urmă.

Dacă descoperiți că banda de rulare s-a uzat, este timpul să înlocuiți anvelopa. De obicei, anvelopele tale vor fi verificate de mecanic după ce schimbi uleiul și duci mașina la service. Un mecanic calificat ar trebui să fie capabil să detecteze toți indicatorii de uzură a benzii de rulare și să vă asiste la schimbarea anvelopelor.

Dacă mașina dvs. a fost implicată într-un accident și s-au produs unele daune ale anvelopelor, chiar dacă acestea sunt ușoare, poate fi o idee bună să înlocuiți anvelopele mașinii.

Dacă călătoriți pe vreme îngrozitoare, va trebui să le verificați și să înlocuiți anvelopele mai des. Aceasta poate include conducerea pe drumuri accidentate, drumuri cu multe gropi, străzi ploioase, conducerea într-un climat cu temperaturi severe, conducerea pe gheață sau zăpadă și așa mai departe.

Factori care determină o modificare a anvelopelor 

1. Deteriorarea 

Unele deteriorări ale anvelopei sunt vizibile deoarece determină deplasarea anvelopei; dacă un magazin de anvelope vă spune că nu poate fi reparată în siguranță, trebuie să o înlocuiți. Cu toate acestea, unele deteriorări ale anvelopei nu duc la umflare, deși necesită înlocuirea anvelopei:

  1. O „bulă” vizibilă la o anvelopă, în general pe peretele lateral, dar rareori în zona benzii de rulare, indică faptul că anvelopa a suferit daune interne substanțiale și trebuie înlocuită.
  2. O tăietură adâncă, pe care probabil o veți observa doar dacă este pe peretele lateral, poate ajunge suficient pentru a face anvelopa periculoasă; consultați-vă mecanicul.

Ce trebuie să faceți dacă vedeți un obiect încorporat în banda de rulare a anvelopei depinde dacă lucrul probabil a străpuns până la capăt. O mică piatră, de exemplu, se poate bloca în banda de rulare, ceea ce nu reprezintă o îngrijorare semnificativă. O unealtă ascuțită, cum ar fi un cui sau un șurub, este o altă poveste. Dacă dați peste un obiect atât de ascuțit:

  1. Nu conduceți mai mult decât este necesar înainte de a repara anvelopa.
  2. Evitați utilizarea produselor de etanșare plate conservate, care ar putea duce la probleme pe termen lung.
  3. Puteți încerca să reparați singur o mică înțepătură (după îndepărtarea obiectului), ceea ce este relativ simplu, cu kiturile disponibile la magazinul local de piese auto. Urmați instrucțiunile producătorului și aveți grijă să verificați presiunea aerului după reparație în mod regulat.
  4. Mecanicii și magazinele de anvelope pot repara unele perforații, dar altele provoacă daune structurale și nu pot fi remediate. Dacă nu o puteți repara, va trebui să înlocuiți anvelopele.

2. Performanța 

Tipul de „performanță” care indică faptul că o anvelopă trebuie înlocuită înseamnă unul din două lucruri: anvelopa necesită aer, chiar și cât de puțin posibil, sau există o perturbare în unitate sau la volan.

Este esențial să verificați regulat presiunea aerului din anvelope pentru siguranță și economie de combustibil. Dacă aceste inspecții arată că una dintre anvelopele dvs. are o presiune scăzută (conform manualului proprietarului pentru presiunea recomandată) după o săptămână sau mai puțin, este posibil ca anvelopa trebuie să fie înlocuită. Roțile rupte sau deteriorate pot provoca, de asemenea, scurgeri, așa că solicitați unui mecanic calificat să vă inspecteze vehiculul pentru a identifica sursa scurgerii.

Vibrațiile din mers sau volan pot fi cauzate de anvelopele uzate, deși echilibrul roților este cauza cea mai răspândită. O greutate echilibrată, de exemplu, s-ar fi putut desprinde. De asemenea, un zumzet, un bâzâit sau un scâncet emanat de anvelopele dvs. ar putea indica o problemă de echilibru. Magazinele de anvelope pot verifica cu ușurință acest echilibru, iar reechilibrarea unei roți este semnificativ mai puțin costisitoare decât schimbarea unei anvelope, așa că luați în considerare acest lucru înainte de a vă decide asupra unei înlocuiri..

3. Sezonul 

Mulți șoferi din zonele cu climă foarte rece sau cu zăpadă păstrează două seturi de anvelope; unul este pentru iarnă, iar celălalt pentru restul anului. Anvelopele de iarnă moderne le depășesc pe cele ale unei generații mai devreme în ceea ce privește tracțiunea pe gheață și pavajul rece, depășind anvelopele de vară sau chiar „pe toate sezoanele”. Cu toate acestea, eficiența pe vreme rece are un cost în ceea ce privește uzura (și, prin urmare, cheltuielile), eficiența consumului de combustibil și, uneori, zgomot, așa că a avea două seturi ar putea fi o idee avantajoasă. Dacă locuiți într-un centru de zăpadă și aveți spațiu pentru a depozita o pereche de anvelope de rezervă, acest lucru este ceva de luat în considerare.

Concluzie 

Dacă anvelopele dumneavoastră se uzează neregulat sau dacă o anvelopă se degradează mai repede decât cealaltă, solicitați unui mecanic calificat să le inspecteze pentru a determina și a remedia problema. Conducerea, având niște anvelope vechi, este riscantă, deoarece acestea nu oferă suficientă tracțiune pe șosea. Mergeți la OLX și găsiți cea mai bună ofertă pentru anvelope.