17 Feb 2021, Autor:

Să ridice mâna cine nu are o colecție de căni vechi prin dulapurile din bucătărie. La acestea se adaugă și cele din seturile descompletate care stau, și ele, rătăcite prin cine știe ce colț din casă. Cănile și ceștile vechi pot fi reutilizate, iar găsirea unor destinații noi pentru acestea este o activitate interesantă și plăcută, care poate fi programată pentru un weekend în care ai chef de bricolat, eventual, alături de cei mici. Beneficiile sunt multiple: reciclezi și transformi în lucruri utile obiecte neutilizate, faci loc în dulap, te distrezi și, nu în ultimul rând, îți antrenezi imaginația. Pentru a te mobiliza mai ușor, dar și pentru inspirație, te ajutăm cu idei simple și practice. 

Lumânări în cană

Pentru această soluție, sunt perfecte cestile de portelan, delicate, din colecția bunicii, pe care le păstrezi doar pentru că sunt frumoase și fine. Ceștile din porțelan descompletate sunt perfecte pentru a deveni lumânări decorative. Cănile mai înalte sunt ideale pentru a deveni candele, putând fi folosite afară sau în balcon. 

Folosește lumanari din ceara naturala sau parafină. Fitilele se pot face din sfoară albă. Topește lumânările într-un vas și toarnă ceara topită în cănile pe care le-ai ales pentru această „reinventare”. Poți adăuga, în ceară, flori uscate (lavandă, petale de trandafir), arome (uleiuri esențiale) sau colorant alimentar. Poziționează fitilul exact la mijloc. În cănile mai largi, poți folosi mai multe fitile, pe care să le aprinzi simultan; rezultatul va fi spectaculos. 

colectia de suculente in cana

Colecția de plante suculente

Cănile desperecheate, mai mari, sunt perfecte pentru a face o mică grădină pe pervazul ferestrei din bucătărie. Merg, la fel de bine, și în baie. Așază pământ de flori și plantează diferite soiuri de suculente. Aceste plante sunt perfecte pentru că nu mai este nevoie să faci un orificiu de scurgere. Sunt foarte adaptabile și, udate puțin, la intervale regulate, la 4-6 zile, nu vor avea probleme din cauza excesului de apă. Ideea este foarte simplă și extrem de decorativă. 

Căni pentru microunde

Canile mari, ceramice, sunt ideale pentru a fi folosite în cuptorul cu microunde pentru a face celebrele mug cake. Prăjiturile în cană sunt un deliciu, se fac foarte repede, fiind soluția ideală dacă ai chef de ceva dulce sau atunci când ai musafiri neașteptați, iar „colecția” de căni și cești mari contribuie la reușită. Un alt avantaj este că vei putea face câte trei-patru prăjituri în cană, dintr-odată, cănile potrivindu-se perfect, mai multe, pe tava cuptorului cu microunde. 

O rețetă simplă, pe care o poți încerca de îndată, este: un ou întreg și o lingură rasă de zahăr se bat puțin, direct în cană. Adaugă o bucățică de unt, trei linguri de fulgi de ovăz, puțină scorțișoară, o lingură de fulgi de cocos, o banană mică, tăiată în bucățele și un pătrățel de ciocolată mărunțită. Amestecă puțin și pune cana în cuptorul cu microunde pentru patru minute. Când este gata, fă-i un moț de frișcă și savurează! 

La fel de bine poți face ouă poșate direct în cană. Pune ouăle, presară sare, piper, ierburi aromate, puțin parmezan și, după trei minute, micul dejun este gata. Acestea nu sunt singurele idei. La o simplă căutare, vei găsi zeci de rețete dulci sau sărate. 

Mozaic pentru masa din grădină 

Este calea excepțională prin care poți reutiliza cănile deteriorate și ciobite. Pune-le într-un prosop gros și lovește-le cu un ciocan, nu foarte tare, nu foarte încet. Scopul este acela de a forma cioburi de dimensiuni cât mai asemănătoare. Păstrează-le pe cele potrivite, pe care le vei așeza pe un pat de ciment alb, cât mai ordonat și cât mai apropiate unele de altele. Cioburile trebuie puse cu colțurile și spărturile în jos, bine îndesate, ca un mozaic. Lasă să se usuce, elimină surplusul și pune un strat de rasina epoxi pe deasupra, care să sigileze și să niveleze. 

prajituri in cana

Suport pentru prăjituri

Tot o soluție practică este să combini un platou vechi cu o ceașcă de porțelan și să faci un stand cu picior pentru tort. Pune cana cu fundul în sus, lipește platoul cu silicon și gata. Poți merge și mai departe și să-l faci cu mai multe etaje. Folosește cești și platouri diferite, acestea din urmă cu diametrul din ce în ce mai mic. 

cum poti folosi canile vechi

Decor pentru bucătărie

Fă un cadru din lemn sau folosește o ramă veche. După caz, vopsește-l și lăcuiește-l, apoi fixează câteva șipci orizontale, iar pe ele montează cârlige. Agață de acestea căni de diferite forme și culori. Este un decor perfect pentru bucătărie. Poți găsi varianta optimă pentru tine, astfel încât să folosești ceea ce ai. De fiecare dată când este vorba despre bricolaj, trebuie să știi că limita este doar imaginația ta. 

Tot pentru decorul din bucătărie poți folosi farfuriile descompletate ale ceștilor, dar și ceștile, pentru a realiza un ceas de perete original și decorativ. Folosește puțin silicon, vopsea, cănile și farfuriile potrivite (ideale sunt cele delicate și pictate din porțelan) și un mecanism pentru ceas. Și de data aceasta, lasă-ți imaginația să zburde și spiritul creator să te inspire! 

suport pentru creioane

Organizator și suport pentru creioane

O să spui că aceasta este o soluție banală. Și totuși, sunt multe variante creative și foarte ingenioase. Poți picta cănile, le poți așeza pe un suport, din lemn sau porțelan (o farfurie sau un platou potrivit ca dimensiune), combinând câte două sau trei căni de dimensiuni diferite. La fel de bine le poți utiliza la baie, pentru periuțele de dinți, sau pe masa de toaletă, pentru pensulele de machiaj.

Cănile și ceștile vechi, care nu-și găsesc o altă întrebuințare, pot forma un organizator original și foarte practic pentru sertare. Poți pune în cani: ace, agrafe, piuneze, nasturi sau, de ce nu, cercei, inele și alte mărunțișuri. Le poți fixa, unele de altele, cu un lipici potrivit sau le poți lăsa libere, pentru o utilizare mai ușoară. 

O astfel de combinație se potrivește perfect și pentru sertarul tău cu bijuterii, dar și pentru cel de la biroul școlarilor. Și în cutia cu scule poți pune o cană sau mai multe, pentru cuie, de exemplu. 

decoratiuni pentru casa

Decorațiuni pentru casă

Poți să folosești cănile și ceștile pe post de mici vaze pentru flori proaspete, le poți combina și  asocia pentru a realiza decorațiuni originale. Combinate cu gust, vopsite și lăcuite, acestea pot fi spectaculoase. 

Ceștile și cănile vechi nu au nevoie de nimic în mod special, eleganța porțelanului fiind un motiv suficient pentru a le expune într-un loc vizibil, de exemplu, pe raftul unei biblioteci sau pe o etajeră. Este bine de știut că porțelanurile fine merită expuse, pur și simplu, chiar dacă sunt descompletate.

idei de reutilizare a canilor vechi

Formează colecții noi

Seturile incomplete se pot reuni în unul nou. Singurul criteriu pe care trebuie să-l ai este ca stilul ceștilor sau al cănilor să fie asemănător. Nu contează dacă vei potrivi o ceașcă ori cană cu model albastru cu una cu flori roz, dacă stilul este comun. Rezultatul final este mai mult decât interesant. Un astfel de ansamblu poate să devină preferatul tău și un serviciu de ceai sau cafea original.

Poți chiar să cauți căni decompletate, un ceainic și o zaharniță. Cu siguranță vei iubi acest ansamblu nou. 

A transforma, a recicla și a adapta lucrurile vechi ar trebui să devină un stil de viață. Beneficiile sunt multiple: reduci deșeurile, faci economii, îți pui în valoare creativitatea și îți oferi satisfacția de a te bucura de lucrurile frumoase făcute cu mâinile tale.

Sursa foto: Shutterstock