17 Oct 2021, Autor:

Realitatea virtuală obișnuia să fie prezentată ca un concept futurist, în special în filmele sci-fi ale anilor ‘90, însă acum, ea a devenit un produs de entertainment, dar și un instrument cu important impact în tehnologie, medicină, artă și cinematografie. Realitatea virtuală (Virtual Reality – VR) este un mediu generat de computer, cu elemente care par a fi reale. Aparatura de realitate virtuală permite oricui să pătrundă într-o lume creată prin cod, să vadă imagini sau întregi priveliști, cu ajutorul seturilor de VR. 

De asemenea, realitatea virtuală este folosită pentru a sprijini medicii în formare să exerseze proceduri complicate, care nu pot fi testate în realitate. În schimb, jocurile video sunt, poate, cele mai populare medii pe care cei mai mulți oameni își doresc să le exploreze. Ți-am pregătit un ghid despre acest fenomen în dezvoltare și despre cum poți alege cea mai bună pereche de ochelari VR, pentru o experiență unică:

În ce domenii se folosește realitatea virtuală

Realitatea virtuală devine încet, dar sigur (încă din anul 2012, când a câștigat popularitate), un instrument de bază în inovație și modernizarea diferitelor sectoare. Cel mai des folosită în jocurile video, aceasta oferă, acum, experiențe inedite, dar și un nou nivel de educație. Iată câteva arii în care poate fi folosită și cum:

Media

Realitatea virtuală poate oferi imagini live, cu ajutorul videourilor la 360 de grade, și să poarte privitorul la locul evenimentelor.

Entertainment

În jocurile video, cu ajutorul ochelarilor VR și un computer potrivit, utilizatorii se transpun în mediul 3D din joc. Poți conduce mașini de viteză, poți juca tenis sau diferite sporturi sau te poți plimba în diferite scenarii extreme.

Bucura-te de distractie alaturi de cei dragi si descopera 👉 categoria de Jocuri-Console de pe OLX.

Arhitectură

Realitatea virtuală ajută arhitecții să proiecteze în spațiu și să-și vadă ideile prinzând viață în realitatea generată de computer.

Ghid alegere ochelari VR

Medicină

Atât pentru pregătirea viitorilor medici, cât și în tratamentele specifice, precum cele psihologice, realitatea virtuală oferă un sprijin real. Cu ajutorul seturilor de VR, medicii pot avea o imagine mai clară asupra organismului uman și intervențiilor chirurgicale necesare. De asemenea, în cadrul terapiilor cognitive, realitatea virtuală poate ajuta la vindecarea anumitor afecțiuni, precum claustrofobia sau frica de înălțimi.

Artă

Arta este printre domeniile care au îmbrățișat realitatea virtuală și au profitat de beneficiile oferite publicului. Tot mai multe muzee oferă experiențe imersive vizitatorilor, iar artiștii se concentrează pe crearea de experiențe, nu doar de imagini.

Posibilitățile diverse, oferite de tehnologia realității virtuale, ajută publicul larg, dar și profesioniștii să privească lumea din unghiuri diferite. Nevoia de entertainment și cea de a împinge mereu limitele inovației reprezintă catalizatorul unei vieți palpitante.

Tipuri de echipamente VR

Pentru a te bucura de tot ceea ce îți oferă realitatea virtuală, chiar la tine acasă, un set de VR este ceea ce te va ajuta să duci distracția la alt nivel. De asemenea, aceasta poate fi benefică pentru educația copiilor. Momentan, pe piață există opțiuni variate în ceea ce privește echipamentele de VR și poate fi destul de complicat să alegi cele mai potrivite dispozitive. Iată ce opțiuni ai:

Echipamente VR conectate prin cablu la computer

Seturile de VR conectate la computer prin cablu primesc informații de la PC sau de la consola de jocuri. Cablul transmite semnalul de care au nevoie ochelarii VR și, momentan, reprezintă cel mai puternic tip de seturi VR de pe piață. Datorită conexiunii directe prin cablu, performanța este îmbunătățită, iar ochelarii pot procesa cu mai multă acuratețe.

Aceste echipamente VR sunt puternice, dar îți limitează mobilitatea. Dacă vrei să joci anumite jocuri care implică mișcare, s-ar putea să fii chiar incomodat de cablurile necesare pentru conectarea la PC. Limitarea libertății de mișcare poate fi o problemă, iar acest lucru trebuie să te pună pe gânduri, înainte de a decide.

Echipamente VR wireless

Ochelarii VR wireless se conectează la console sau PC prin internet, fără cablu. La fel ca în cazul televizoarelor smart, ochelarii VR se conectează la același Wi-Fi precum PC-ul sau consola. Aceștia nu oferă o putere la fel de mare ca cei conectați prin cablu, dar au avantajul unei mobilități crescute a utilizatorilor. Fără a primi putere din partea unui computer, limitările apar atât din partea performanței, cât și în ceea ce privește accesul la librăria de jocuri sau programe.

Este important să-ți faci o idee cât mai clară despre preferințele și nevoile pe care le ai, înainte de a căuta ochelarii VR potriviți pentru tine.

Descopera 👉ofertele de Jocuri pe OLX.

Echipamente VR pentru smartphone

Pentru cei care apreciază, în primul rând, o conexiune simplă și nepretențioasă, seturile VR pentru smartphone sunt o alegere mulțumitoare. În comparație cu celelalte tipuri de echipamente VR, cele pentru smartphone nu sunt la fel de capabile, fiind, adesea, alese de cei care mai dețin cel puțin un tip dintre cele avansate.

Echipamentele și ochelarii VR pentru smartphone sunt ușor de folosit și nu necesită conexiuni complicate. Din păcate, acest tip de echipament nu este suficient de dezvoltat pentru a fi folosit la jocuri video sau la un alt tip de conținut interactiv. În schimb, ceea ce poate face se limitează la a privi anumite elemente și videoclipuri în VR. Așadar, nu vei putea interacționa în universul pe care vrei să-l explorezi cu ajutorul realității virtuale.

Cei mai buni ochelari VR

De ce să ții cont când alegi ochelarii VR

Acum că știi mai multe despre tipurile de echipamente VR existente, poți să-ți faci mai ușor o imagine despre ceea ce ți-ai dori. Iată ce aspecte merită analizate:

Ce tip de conținut preferi

Ai la dispoziție o gamă variată de conținut pe care îl poți explora cu ajutorul ochelarilor și echipamentelor VR. Dacă vrei să te concentrezi pe jocurile video, ochelarii conectați prin cablu la PC sunt potriviți, deoarece îți oferă tehnologia avansată de care ai nevoie. De asemenea, puterea de care se bucură aceștia îți permite să petreci cât mai mult timp conectat la experiențele preferate.

Ce caracteristici sunt importante pentru tine

Performanța unui anumit tip de ochelari VR este, până la urmă, relativă. Desigur, mai multă putere poate însemna performanță mai bună, dar experiența pe care ți-o oferă un set VR este la fel de importantă. Ochelarii VR wireless de calitate te vor ajuta să profiți de tot ceea ce înseamnă realitate virtuală, însă cei cu cablu îți vor satisface nevoile, dacă ești concentrat doar pe performanță.

Cât spațiu ai la dispoziție

Echipamentele de VR performante îți oferă posibilitatea de a interacționa fizic cu jocurile și situațiile la care ești pus, prin conținutul cu care interacționezi. Dacă ai o casă de dimensiuni generoase sau o familie mare, merită să investești în ochelari VR care presupun și un spațiu de joacă suficient de mare. Însă, dacă locuiești într-o garsonieră sau un apartament de dimensiuni reduse, concentrează-te pe echipamente care satisfac nevoile de bază ale unui pasionat de jocuri și tehnologie.

Ține cont de ceea ce este important pentru tine, atunci când cauți un echipament VR pe care să-l folosești la adevărata capacitate. Aceste standarde te vor ajuta și să stabilești un buget prietenos cu buzunarul tău.

Cei mai buni ochelari VR pentru publicul larg

Dacă știi ce vrei, trebuie doar să mai arunci un ochi peste modelele de top din prezent și să alegi ceea ce îți dorești. Iată câteva dintre cele mai bune modele de ochelari VR la momentul actual:

Valve Index

Valve Index este considerat cel mai bun set de VR, datorită calității controllerelor, performanței ridicate și confortului pe care îl oferă. Acesta este un echipament pentru PC și este compatibil cu librăria SteamVR, unde găsești majoritatea conținutului VR. Tehnologia avansată, folosită de Valve Index, este prietenoasă și cu ochii, deoarece ochelarii pot fi ajustați pentru cât mai mult confort. Ai posibilitatea de a apropia lentilele de ochi și de a mări câmpul vizual, pentru o experiență cât mai realistă.

Cumpara Valve Index de pe OLX.

Oculus Quest

Oculus Quest este o cască VR care poate fi folosită fără conectare prin cablu sau wireless, la computer. Ochelarii Oculus Quest se poate conecta direct la magazinul de jocuri VR, dar poți folosi acest set și prin PC, cu ajutorul unui cablu sau wireless, prin opțiunea Airlink. Oculus este, încă, printre cele mai cunoscute branduri de echipament VR și oferă produse la prețuri avantajoase. Oculus Quest este un set ideal pentru cei care vor să se bucure de universul VR cât mai simplu, fără setări complicate, conexiuni și nevoia unui computer suficient de bine dotat pentru conținutul VR.

Cumpara Oculus Quest de pe OLX.

HP Reverb G2

Pentru cei care pun preț pe rezoluție și claritatea generală a imaginii, HP Reverb G2 merită luat în considerare. Rezoluția de 2,160 x 2,160 este elementul principal cu care se laudă acest model și se adresează în special celor care preferă jocurile cu mașini sau simulatoarele de condus ori pilotat avioane. Controllerele sunt similare cu Oculus Touch, dar vizibilitatea oferită de ochelari este unul dintre dezavantajele pe care experții le găsesc la acest model.

Cumpara HP Reverb de pe OLX.

Optează pentru ochelarii și seturile VR care îți oferă posibilitatea să experimentezi libertatea oferită de tehnologie. De asemenea, orientează-te către oferte de produse folosite sau aproape noi, pentru a profita de prețuri încadrate într-un buget redus.

Sursa foto: Shutterstock.com