11 May 2021, Autor:

Aproximativ 14 miliarde de creioane sunt folosite în fiecare an în întreaga lume. Majoritatea creioanelor sunt realizate din lemn. Pentru a satisface nevoia anuală a consumatorilor, este nevoie de aproximativ 80.000 de copaci, așadar, impactul asupra mediului este unul semnificativ. Pe de altă parte, pentru fabricarea pixurilor și stilourilor sunt folosite numeroase substanțe chimice. Cele mai multe astfel de instrumente de scris nu sunt biodegradabile. Anual, peste 10 miliarde de pixuri și stilouri sunt aruncate la gunoi. Încă o dată, impactul asupra mediului este unul important.

Un comportament responsabil poate ajuta natura. De aceea, Organizația Mondială a Mediului recomandă dezasamblarea pixurilor și folosirea diferitelor părți ale lor, precum și a creioanelor, în realizarea de stinghii pentru coliviile păsărilor, jucării pentru copii sau decorațiuni pentru casă.

Folosirea instrumentelor vechi de scris pentru crearea unor obiecte noi este o modalitate eficientă de a proteja mediul, de a face economii și de a-ți pune la lucru imaginația.

Iată câteva idei despre cum poți folosi creioanele, pixurile și stilourile vechi pe care le ai prin casă:

Jucării pentru copii și pentru animale

Copiii vor fi încântați când vor vedea casele în miniatură pe care le-ai făcut din pixuri sau creioane vechi. Le poți folosi inclusiv pentru a face un gard la casele construite. Cu cât instrumentele de scris sunt mai colorate, cu atât mai interesante vor părea noile construcții.

Folosește carcasa pixurilor ori stilourilor sau creioanele pentru a face figurine păpuși. Poți realiza „stick dolls“ cu ajutorul tuturor instrumentelor de scris pentru care nu mai găsești o întrebuințare. Așadar, folosește-le ca suport pentru a crea cele mai frumoase păpuși pentru copii.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de JUCARII pentru COPII

Dacă scoți pasta și celelalte elemente din interiorul unui pix, acesta devine o jucărie nemaipomenită pentru pisici. De asemenea, pixurile pot fi legate între ele, astfel încât noul obiect de distracție pentru patruped să fie mai atractiv.

Realizează peșteri și alte decoruri pentru peștii din acvariu, cu ajutorul pixurilor și stilourilor. Îndepărtează elementele din interior și curăță foarte bine carcasa. Folosește silicon pentru a le prinde unele de altele și fixează-le în acvariu cu ajutorul unor pietre, astfel încât să le împiedici să plutească.

Jucarii din creioane pentru animale

Decorațiuni pentru casă

Pixurile, stilourile și creioanele pot fi folosite și pentru a crea diferite obiecte de artă. Le poți lipi pe lemn, fie pentru a îmbunătăți aspectul unui obiect de decor vechi, fie pentru a crea o operă de artă, sau le poți aranja în așa manieră încât să creezi o sculptură. Posibilitățile sunt nelimitate când vine vorba de crearea unor opere de artă din instrumente de scris.

Una dintre cele mai la îndemână întrebuințări pe care le poți da pixurilor, stilourilor ori creioanelor, este să le folosești ca elemente decorative pentru a crea un suport special pentru instrumentele de scris sau o vază. Tot ce trebuie să faci este să le lipești în jurul unei cutii, pentru a obține un nou element de decor pentru biroul tău.

Creioanele colorate mai pot fi folosite pentru realizarea unor suporturi de pahare ori a unor brelocuri. Pentru aceasta, trebuie să tai creioanele în bucăți mici și egale, apoi să le lipești între ele, pentru a obține forma preferată. În  funcție de schema de culori dorită, poți alege o singură nuanță ori mai multe. În cazul brelocurilor, trebuie să atașezi și o agățătoare pentru chei.

Un alt obiect de decor pe care îl poți realiza, din instrumente vechi de scris, este o ramă. Cu ajutorul creioanelor, dar și al pixurilor și stilourilor, poți îmbunătăți aspectul unui suport de poze învechit. Taie instrumentele de scris în bucăți egale și lipește-le pe rama foto pe care vrei să o readuci la viață.

Agață pixurile de un șnur și înfășoară-le în jurul unei lampe vechi, pentru a crea un abajur din instrumente de scris. Poți să le folosești fie doar carcasa, fie în întregime, pentru a crea un suport colorat. Este important, însă, ca decorațiunea realizată să fie la distanță față de sursa de lumină. Așadar, asigură-te că niciunul dintre pixurile folosite nu atinge becul.

Dacă ai o mașină veche sau care nu mai arată bine la exterior, o poți decora atașând creioane pe întreaga suprafață a caroseriei. Astfel, o vei face să arate interesantă și unică.

👉 AICI gasesti mai multe DECORATIUNI pentru CASA

Accesorii din pixuri si creioane pentru fete

Instrumente pentru grădină

Carcasa pixurilor și creioanele pot fi folosite ca suport pentru plante. Folosindu-le la începutul evoluției lor, plantele vor avea un punct de sprijin în timpul creșterii. Odată ce obiectele de scris devin prea mici pentru plante, ele pot fi scoase din ghiveci și refolosite, fie în aceleași scopuri, fie pentru a crea decorațiuni.

Pixurile pot fi folosite și ca pâlnii pentru a umple borcanele mari. Pentru aceasta, trebuie îndepărtate toate elementele din interior, iar carcasa trebuie spălată foarte bine.

Un aspersor pentru grădină e tot timpul util. Caută un bidon de plastic rezistent, fă-i câteva găuri și introdu carcasele pixurilor în el. Conectează furtunul la capătul bidonului și vei obține un aspersor perfect pentru a menține grădina verde în permanență.

De asemenea, așchiile din creion pot fi folosite pentru crearea compostului, atunci când sunt amestecate cu alte materiale. Acestea funcționează și ca o barieră împotriva dăunătorilor. Deoarece majoritatea creioanelor sunt fabricate din lemn de cedru, care are tendința de a supăra insectele, plantele vor fi în siguranță dacă sunt înconjurate de aceste instrumente de scris.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de ARTICOLE pentru GRADINA

Accesorii de zi cu zi

Din pixurile colorate, poți realiza bijuterii spectaculoase. Taie carcasa pixurilor în bucăți, folosind un clește sau o foarfecă, și înșiră-le pe un elastic rezistent, pentru a crea brățări ori coliere inedite.

În momentele în care trebuie să îți prinzi rapid părul și nu ai la îndemână o clamă sau un elastic, poți folosi creioanele sau pixurile, pentru a obține o coafură pe placul tău. Strânge părul într-un coc și fixează-l cu ajutorul instrumentelor de scris.

👉 AICI gasesti mai multe ACCESORII

Așadar, cu puțină creativitate, poți obține obiecte practice, dar și aspectuoase, din instrumentele vechi de scris pe care le ai la îndemână.

Sursă foto: Shutterstock