16 Jun 2021, Autor:

Jocurile de societate, cunoscute și sub numele de board games, au făcut parte din metodele de divertisment în familie și între prieteni încă din cele mai vechi timpuri. Dacă a existat o perioadă în care acestea se limitau la jocuri precum șah și remy, acum posibilitățile sunt vaste și gama la care are acces publicul larg continuă să se diversifice. Jocurile de societate se adresează și adulților, ba chiar devin mijloace de socializare, de a dezvolta munca în echipă și prietenia. În același timp, copiii au posibilitatea de a învăța din jocurile de societate, prin distracție și, mai ales, de a-și pune imaginația la contribuție. Iată câteva informații despre jocurile de ieri și de astăzi, dintre care rămâne să alegi preferatele pentru tine și familia ta:

Jocuri de societate pentru adulți
Jocuri de societate pentru copii
Jocuri de societate care au marcat copilăria tuturor

Jocuri de societate pentru adulți

Jocurile de societate nu se adresează doar copiilor, iar în prezent, există o mulțime de opțiuni care îți pot stârni curiozitatea, la orice vârstă. Printre cele mai interesante se numără:

Catan

Cel mai cunoscut clasic din categoria jocurilor de societate pentru adulți, Catan este complex și se bazează pe strategie. Jucătorii trebuie să se stabilească în natură, să întemeieze comunități și să colaboreze în armonie între ei. Catan este un joc potrivit pentru a lucra în echipă, dar și pentru a prioritiza interesele personale, atunci când ieși în avantaj. Catan există acum în mai multe variante și ediții, la care poți trece atunci când te plictisești de cea originală.

WTF?

WTF? este un joc de societate în limba română, recomandat adulților, din categoria de jocuri 18+. Creatorii îl caracterizează ca fiind un joc pentru cei cu mintea ageră și îndrăzneață, care vor să iasă din tiparele clasice ale jocurilor de societate. Regulile sunt simple, chiar dacă pot părea neclare, la început. Jucătorii au la dispoziție 288 de cartonașe, cu 4 întrebări, un zar și o clepsidră. În funcție de întrebările de pe cartonașe, trebuie să oferi răspunsuri cât mai creative, chiar scandaloase, pe alocuri, și să-i convingi pe oponenții tăi că ai dreptate. Cu cât aduni mai multe cartonașe, cu atât ai șanse mai mari de a câștiga. WTF? este un joc ideal pentru serile cu prietenii, dar, atenție, trebuie să-i alegi doar pe cei care au o minte deschisă și umor de calitate.

Alte jocuri de societate pentru adulți demne de menționat: Cards Against Humanity, Azul, Exploding Kittens, Photosynthesis și Gizmos.

Jocuri de societate copii

Jocuri de societate pentru copii

Copiii au doar de câștigat de pe urma jocurilor de societate, adresate categoriei lor de vârstă, deoarece le este provocată imaginația și pot învăța o mulțime de lucruri practice. Alege dintre:

Monopoly Junior

Înainte ca cei mici să ajungă în lumea adulților și să încerce jocul Monopoly, varianta Junior este perfectă pentru a-i introduce în noțiunile de administrare a banilor. Poate sună complicat, dar în Monopoly Junior, acțiunea se petrece într-un parc de distracții, iar jucătorii trebuie să vândă bilete. Casele de bilete trebuie cumpărate sau închiriate, dar acțiunea se bazează mai mult pe noroc, decât pe strategii de afaceri. Copiii pot învăța mai multe despre responsabilitate, în combinație cu distracția și voia bună.

Jocuri de societate online

Dixit

Dixit este un joc de societate renumit, câștigător de premii și recomandat pentru a dezvolta imaginația copiilor, în special celor care învață să citească și ai căror părinți vor să descopere noi modalități de comunicare cu aceștia. Deoarece Dixit necesită nivel ridicat de creativitate, copiii pot găsi o plăcere mai mare în astfel de interacțiuni decât prin clasicele jucării. Regulile: jucătorul alege o carte, o plasează cu fața în jos și descrie cât mai bine ceea ce transmite cartea. Mai apoi, ceilalți jucători aleg cărțile care se potrivesc cel mai bine cu descrierea și le așază cu fața în jos. Cărțile se amestecă, iar jucătorii trebuie să o aleagă pe cea care se potrivește cel mai bine cu descrierea. Cine alege cartea extrasă de primul jucător, câștigă un număr de puncte. În esență, Dixit nu este un joc de competiție, ci o activitate de care se poate bucura întreaga familie, indiferent de scor.

Alte jocuri de societate distractive pentru cei mici: Păcălici, Activity, Saboteur, Catan Junior.

Jocuri de societate care au marcat copilăria tuturor

Jocurile de societate pentru adulți și pentru copii au o istorie îndepărtată, primele astfel de jocuri fiind descoperite inclusiv în ilustrațiile din mormintele faraonilor. În istoria recentă, fiecare dintre noi s-a bucurat de o copilărie marcată de jocuri simple, dar creative. Cel mai cunoscut dintre acestea este Nu te supara, frate!, o adevărată nestemată a anilor ‘80.

Un alt nume vedetă al trecutului este jocul Piticot, care urma aceleași reguli, alături de câteva capcane care te puteau întoarce din drum. Jocurile din perioada comunistă și de după reprezintă mici plăceri ale vieții, pe care le poți împărtăși cu cei din generația mai tânără și să le vinzi online. Așadar, data viitoare când îți vizitezi bunicii, poate găsești o comoară ascunsă pe care o poți da mai departe.

Jocurile de societate sunt, acum, accesibile tuturor și create pentru diferite categorii de vârstă. Poți găsi board games online pentru tine și familia ta, pe care să le oferi la zile de naștere sau pentru a îmbogăți colecția copiilor tăi.

Sursa foto: shutupandsitdown.com; medium.com; Shutterstock