20 Jan 2022, Autor:

Este un lucru cert faptul că tehnologia ne ajută din ce în ce mai mult și, datorită electrocasnicelor sofisticate, avem mai mult timp la dispoziție să ne bucurăm de relaxare și de lucrurile care ne fac plăcere. Iar în era tehnologiilor smart și a vieții noastre din ce în ce mai agitate, un aspirator robot a devenit mai mult decât un simplu ajutor la curățenie, fiind un dispozitiv indispensabil pentru a economisi timp.

Cu siguranță, un aspirator robot face ca întreținerea locuinței să devină o sarcină mai ușoară. Cu o simplă apăsare de buton, obții o casă curată și igienizată, în timp ce poți privi serialul preferat. Însă cum știi care este cea mai bună alegere pentru casa ta, care este acel aspirator robot care îndeplinește toate funcțiile de care ai nevoie?

cele mai bune modele de aspiratoare robot

Ce detalii trebuie să iei în considerare atunci când alegi un aspirator robot

Pe piață există o mulțime de aspiratoare robot, de la cele cu funcții simple, până la variante complexe, cu caracteristici care îți ușurează infinit munca. Anumite modele de aspiratoare robot sunt prevăzute și cu funcție de spălare a podelelor după aspirare, iar altele sunt conectate la asistenți vocali.

Având în vedere că există o gamă largă de aspiratoare robot din care să alegi, este important să compari cu atenție toate modelele și detaliile și să te gândești la funcțiile de care ai nevoie pentru casa ta:

Programare – majoritatea aspiratoarelor robot pot fi programate și controlate cu ajutorul unei aplicații mobile. Acest lucru poate fi făcut fie prin propria aplicație, fie prin conectarea la diverse platforme, de exemplu Apple, Google sau Amazon. În plus, conectarea cu asistenții vocali te ajută să controlezi aspiratorul robot prin comandă vocală, de pe telefonul mobil;

Autonomie – unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să îi iei în considerare, atunci când alegi un aspirator robot, este timpul în care acesta poate fi menținut în funcțiune. Majoritatea modelelor au o autonomie de 120 de minute, timpul maxim de încărcare fiind de până la 6 ore. Într-o locuință de dimensiuni obișnuite, o singură încărcare este suficientă pentru a acoperi tot spațiul dintr-o singură încărcare;

Preț – prețul aspiratoarelor robot variază în funcție de brand și de funcțiile cu care este prevăzut. Dacă ai nevoie de un model care doar să aspire locuința, atunci poți opta pentru un aspirator robot cu un preț mai mic și funcții simple. De aceea, este important să te gândești încă de la început care sunt nevoile tale și să îți stabilești bugetul în funcție de acestea; 

Puterea – aceasta se referă la capacitatea aspiratorului robot de a capta tot praful și murdăria acumulate pe suprafețe, însă este bine să știi că nivelul de zgomot crește proporțional cu puterea de aspirație; 

Sistem de navigație și senzori – modelele mai sofisticare de aspiratoare robot permit crearea de hărți de navigație care ajută aspirarea mai rapidă și mai eficientă. Există și modele care sunt prevăzute cu sistem de navigație inteligent, cu senzori de obstacole și denivelări sau cameră și giroscopuri, care asigură o deplasare lină;

Filtre – filtrele sunt un element esențial al unui aspirator robot, deoarece în momentul aspirării, particulele de praf se ridică în aer și creează o atmosferă neplăcută, pe lângă riscul pentru sănătate. Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) sunt importante pentru a menține aerul curat și pentru a elimina particulele de praf;

Perii și mop – cea mai mare parte a modelelor de aspiratoare robot sunt prevăzute cu o rolă centrală, ce are rolul de a aspira suprafețele (inclusiv covoarele) și include perii poziționate în partea laterală, care atrag murdăria spre zona centrală a aspiratorului. Anumite modele au opțiunea de a adăuga un mop, care va spăla podeaua în urma aspirării;

Înălțime și greutate – printre cele mai importante criterii în alegerea unui aspirator robot se numără și înălțimea acestuia; dispozitivul trebuie să fie mai jos decât cea mai joasă piesă de mobilier din casă, pentru a putea curăța eficient toate spațiile. Pentru podelele mai dure (din gresie sau parchet masiv), greutatea nu este un factor decisiv, însă, dacă în locuință suprafețele sunt mai delicate, este bine să te orientezi spre un model mai ușor;

Design – deși nu este un criteriu decisiv, designul este, totuși, un detaliu care merită să fie luat în considerare, având în vedere că aspiratorul robot este un element vizibil în locuință. Există o mare varietate de modele din care să alegi forma și culoarea potrivite cu stilul și cromatica locuinței. 

solutii de intretinere a locuintei

Top 5 cele mai bune modele de aspiratoare robot

Ritmul alert în care se desfășoară viețile noastre ne-a determinat să ne regândim modul în care ne raportăm la curățenia locuinței; ne dorim mai mult timp pentru noi și mai multe dispozitive inteligente care să preia din sarcinile de zi cu zi de acasă.

Una dintre cele mai eficiente soluții de întreținere a locuinței este aspiratorul robot, un ajutor cu care putem igieniza eficient suprafețele, doar prin câteva apăsări de buton sau comenzi vocale. Indiferent dacă ai o podea dintr-un material dur sau ai optat pentru încălzirea prin pardoseală, aspiratorul robot poate detecta tipul de suprafață și se adaptează pentru a curăța perfect.

În ultimii ani, au apărut nenumărate modele de aspiratoare robot, din ce în ce mai performante și cu diverse funcții smart. Unele dintre cele mai apreciate modele de aspiratoare robot sunt cele care au autonomie mare și care pot curăța orice tip de suprafață.

Unul dintre cele mai căutate și apreciate modele de aspiratoare robot este Rowenta X-Plorer, prevăzut cu mop pentru spălare după aspirarea suprafețelor. Acest model poate fi folosit, de asemenea, pentru a aspira covoarele, și este prevăzut cu tehnologie de navigație și o putere excelentă de aspirare. În plus, are autonomie mare de funcționare, senzori inteligenți, conexiune Wi-Fi și tehnologii integrate de ultimă generație.

Dacă ești în căutarea unui model de aspirator robot foarte performant, care poate fi pornit de la distanță de pe telefonul mobil, având o autonomie de peste 2 ore, Xiaomi Mi Robot Vacuum poate fi modelul perfect pentru tine. Acesta este prevăzut cu 12 tipuri de senzori ce recunosc obstacolele, un senzor anticădere și unui anticoliziune, care ajută la evitarea accidentelor. Coșul de colectare al acestui model are capacitatea de 420 ml și este echipat cu un senzor care întrerupe funcționarea aparatului, când acesta este plin.

Un alt model de aspirator robot de la Xiaomi, care merită să fie luat în considerare, mai ales pentru capacitatea de a curăța eficient chiar și covoarele groase, este  Xiaomi Mi Roborock 2. Este un model care oferă numeroase facilități și care poate acoperi, cu o singură încărcare, o suprafață de 250 mp. Poate trece dintr-o cameră în alta, dacă pragul dintre acestea nu depășește 2 cm. Poate fi controlat și programat cu ajutorul unei aplicații dedicate, Mijia, prin telefonul mobil.

Din gama premium, unul dintre cele mai bune aspiratoare robot este considerat Miele RX2 RED, un dispozitiv profesional, prevăzut cu senzori și cameră frontală, care ajută la recunoașterea tridimensională a obiectelor și pieselor de mobilier din locuință. În plus, brațele cu care este prevăzut ajută la curățarea celor mai înguste spații. Când nivelul bateriei este scăzut, aspiratorul revine, fără intervenție umană, la stația de reîncărcare.

Cu o autonomie mare de lucru și curățare eficientă indiferent de tipul de suprafață, iRobot Roomba 966 este prevăzut cu senzori pentru evitarea obstacolelor și funcția Resume, care înseamnă continuarea aspirării după reîncărcarea completă a aspiratorului. În plus, tehnologiile iAdapt și Aero Force permit stabilirea celor mai bune trasee de lucru, pentru a acoperi toată suprafața de curățat.

Sfaturi de intretinere a aspiratorului robot 

Sfaturi de întreținere a aspiratorului robot

Dacă ai decis că este momentul să achiziționezi un aspirator robot care să îți ușureze sarcinile în locuință, este bine să știi că aceste dispozitive complexe au nevoie de îngrijire și întreținere specială, pentru a funcționa cât mai eficient o perioadă lungă de timp.

Principalele avantaje ale aspiratoarelor robot sunt ușurința cu care funcționează fără a fi nevoie să fie manevrate de o persoană și absența cablurilor, care, de cele mai multe ori, nu ajung acolo unde ai nevoie. Însă toate aceste beneficii vin la pachet cu necesitatea întreținerii și cu unele aspecte ce țin de siguranță.

Înainte de a pune aspiratorul robot în funcțiune, este important să pui deoparte sau să blochezi accesul la lucrurile pe care acesta le-ar putea aspira sau deteriora sau în care s-ar putea încurca. Unele modele de aspiratoare robot nu detectează obiectele mici care se află Precum în cazul oricărui tip de aspirator, și modelele robot au piese care se uzează sau care trebuie înlocuite în urma utilizării normale. De exemplu, este nevoie să înlocuiești frecvent filtrul de aer HEPA și peria de colț, care este piesa ce se deteriorează cel mai repede.

Din fericire, schimbarea acestor piese este ușoară: trebuie doar să le scoți pe cele uzate și să le instalezi pe cele noi, fără a fi nevoie ca o persoană specializată să facă aceste lucruri.

Roțile și motorul nu se deteriorează la utilizarea normală, prevăzută în instrucțiunile de utilizare. Dacă, însă, aspiratorul robot este folosit în medii sau pe suprafețe nepotrivite, aceste piese se vor deteriora, iar schimbarea lor este destul de costisitoare. 

Este important să cureți aspiratorul robot după fiecare utilizare. Acesta poate fi considerat un dezavantaj față de modelele clasice, însă procesul de curățare nu este deloc complicat și durează doar câteva minute. Nu ignora acest pas, pentru a păstra aspiratorul robot ca nou pentru mult timp, fără a se deteriora.

Atunci când ești în căutarea celor mai bune soluții și produse pentru casa ta, pe OLX ai la dispoziție o mulțime de variante și modele din care să alegi ce ți se potrivește.

Dacă îți dorești să ai mai mult timp pentru tine, însă vrei și să ai casa tot timpul curată și igienizată, cea mai potrivită și eficientă soluție este achiziționarea unui aspirator robot. Acesta va prelua toată corvoada aspirării prafului în locuință și a spălării podelelor; totul cu doar o apăsare de buton sau o comandă vocală. Înainte de a face achiziția, gândește-te la spațiul și la nevoile tale și alege un model care va transforma curățenia într-o plăcere.

Sursa foto: Shutterstock