29 Mar 2021, Autor:

Biliardul este unul dintre cele mai populare sporturi din lume, fiind practicat atât în scop recreațional, cât și profesionist, la nivel mondial. Această activitate este una care îți pune la încercare îndemânarea, capacitatea de a gândi logic și precizia, iar din acest motiv este extrem de îndrăgit. 

Dacă ești un împătimit al acestui sport sau ești în căutarea unei noi activități prin care să petreci timp alături de cei dragi, ar trebui să știi că biliardul se poate practica și în propria ta locuință, atât timp cât îți procuri toate elementele necesare. Totuși, înainte de toate, este necesar să alegi masa de biliard și să ții cont de o serie de factori, legați atât de dimensiuni, cât și de calitatea produsului, astfel încât să iei decizia potrivită. 

În cele ce urmează, îți oferim toate detaliile de care trebuie să ții cont, pentru a alege cea mai bună masă de biliard, potrivită nevoilor tale. 

Dimensiunile
Aspectul
Bugetul
Model nou sau second-hand
Cum se instalează
Accesorii necesare

Dimensiunile

Dacă plănuiești să cumperi o masa de biliard pentru acasă, ar trebui să iei în calcul faptul că un astfel de obiect este deosebit de voluminos și că va ocupa destul de mult spațiu în locuința ta. Așadar, înainte de a face alegerea, este important să te asiguri că ai o cameră suficient de spațioasă în care să poți instala masa de biliard, astfel încât să nu fii incomodat în permanență de acest obiect și să ai suficient loc pentru a putea juca biliard în condiții optime.  

De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l stabiliești, chiar înainte de a începe căutarea propriu-zisă a mesei, este spațiul pe care îl ai la dispoziție. Alege camera în care ți-ai dori să instalezi masa și măsoară spațiul maxim pe care ai fi dispus să-l aloci pentru aceasta. Pentru a avea un punct de plecare, ar trebui să știi că mesele de biliard vin, de regulă, în trei categorii de dimensiuni: 2,3 m2, 2,6 m2 și 3 m2. Totuși, acesta nu este tot spațiul de care vei avea nevoie. Pentru a putea practica sportul în voie, este necesar ca spațiul dintre toate marginile mesei și cel mai apropiat perete sau piesă de mobilier să fie cel puțin egal cu dimensiunea unui tac, adică de circa 1,2-1,4 m, în fiecare direcție. 

Aspectul

Înainte de toate, o masă de biliard este un obiect voluminos, care va fi remarcată de oricine intră în camera în care este instalată. De aceea, pe lângă rolul său de obiect sportiv, ar trebui să privești masa de biliard și ca pe o piesă de mobilier, care poate să înfrumusețeze sau să afecteze vizual spațiul în care este instalată. 

Luând acest lucru în calcul, este necesar să te asiguri că masa de biliard are un aspect plăcut, că materialele din care este construită au o culoare și un stil similare cu cel al altor obiecte din camera în care o instalezi și că sunt calitative, pentru o durabilitate cât mai acceptabilă. 

masa de biliard la pret bun

Bugetul

Înainte de a porni în alegerea unei mese de biliard, pe lângă spațiul disponibil și aspectul produsului, este necesar să stabilești și bugetul pe care ești dispus să-l aloci pentru o astfel de achiziție. Din fericire, pe piață sunt disponibile numeroase modele de mese de biliard, la prețuri care pleacă de la câteva sute de lei și care ajung chiar și la câteva mii, în funcție de calitatea materialelor și de dimensiunile mesei. 

Totuși, dacă bugetul tău este unul limitat, este recomandat să optezi pentru funcționalitate și să alegi un model simplu de masă de biliard, fără ornamente realizate din esențe de lemn nobil și fără funcționalități extra, precum posibilitatea de a o integra în piese de mobilier din locuință. 

masa de biliard

Model nou sau second-hand

După cum spuneam, opțiunile în ceea ce privește alegerea unei mese de biliard sunt numeroase, așa că ai toate șansele de a găsi modelul pe care ți-l dorești, atât în ceea ce privește prețul, cât și aspectul mesei. Totodată, este important să iei în calcul faptul că mesele de biliard noi vor fi întotdeauna mai scumpe decât unele folosite, așa că, dacă nu ai de gând să optezi pentru un model second-hand, este nevoie să te pregătești din start cu un buget mai consistent, pentru a suporta achiziția. 

Totuși, dacă tot ceea ce-ți dorești este o masă de biliard de calitate, pe care să o poți folosi pentru a practica acest sport, ar trebui să știi că ai la dispoziție numeroase mese second-hand, la prețuri simțitor mai mici decât cele noi și cu numeroase funcționalități, pentru a-ți oferi o experiență completă de joc. 

În cazul în care alegi să procuri masa de pe un site specializat, precum OLX, vei avea posibilitatea de a te asigura că modelul ales de tine se află într-o stare optimă de funcționare, că nu are defecte estetice și că este potrivit pentru a fi folosit mulți ani de acum înainte. Mai mult, ai posibilitatea de a căuta modele în funcție de bugetul tău sau de anumite particularități pe care îți dorești ca masa să le aibă. 

cum instalezi masa de biliard

Cum se instalează

Fiind un obiect voluminos și greu de transportat, o masă de biliard se livrează aproape întotdeauna demontată, fiind primită de cumpărător sub forma mai multor piese ce trebuie puse laolaltă. Cu toate că un model nou va veni, cu siguranță, cu instrucțiuni precise în ceea ce privește instalarea, când vine vorba despre unul second-hand, este posibil ca manualul de instalare să se fi rătăcit, iar la primirea coletului să te găsești în fața unor piese pe care nu știi cum să le folosești. 

De aceea, este necesar să vorbești cu vânzătorul înainte de a cumpăra masa de biliard și să-i ceri detalii legate de instalarea mesei, precum cât de dificilă este, de ce ustensile speciale ai nevoie și câte persoane sunt necesare pentru a o monta. De asemenea, îi poți cere informații legate de respectivul model de masă, pentru a căuta online surse în care se explică principiul de montare. Acest pas trebuie respectat, pentru a te asigura că vei primi o masă pe care să o poți instala corect, astfel încât să te bucuri de ea pentru o perioadă cât mai îndelungată. 

Accesorii necesare

Cu toate că masa de biliard reprezintă cel mai important element, atunci când vine vorba despre practicarea acestui sport, accesoriile sunt și ele importante, deoarece îți vor influența în mod direct experiența de joc. Iată care sunt principalele:

Tacuri și extensia de tac

Aceste accesorii sunt cele pe care jucătorii le vor folosi pentru a lovi mingea albă, așa că este necesar să fie incluse în set sau achiziționate separat de masă. Asigură-te că vei cumpăra tacuri de biliard dintr-o sursă de încredere și că sunt optime din punctul de vedere al materialului din care sunt construite, al greutății lor și al lungimii. 

De asemenea, pe lângă tacuri, vei avea nevoie și de o extensie de tac, pe care să o folosești atunci când este nevoie să lovești bila din anumite unghiuri. La fel ca în cazul tacurilor, asigură-te că și acest accesoriu îndeplinește toate condițiile. 

Bile de biliard și triunghi 

Asigură-te că alegi un set complet de bile de biliard, inscripționate corect și destinate jocului pe care îl vei practica. Dacă îți dorești să joci „8 ball”, adică jocul clasic de biliard pe care îl practică majoritatea persoanelor din România, vei avea nevoie de 16 bile, dintre care una albă, una neagră, numerotată cu cifra 8, 7 bile colorate total și 7 bile colorate pe jumătate. 

De asemenea, este important să procuri și triunghiul, necesar pentru a așeza bilele pe masa de biliard, în cazul în care nu este inclus în set.

Biliardul este un sport cu adevărat palpitant, care poate fi practicat și acasă, atât timp cât ai toate echipamentele necesare. Alege cu atenție masa de biliard, pentru a te bucura de ea pentru o perioadă cât mai îndelungată și pentru a practica biliardul în cele mai bune condiții. 

Sursa Foto: Shutterstock