11 May 2021, Autor:

Indiferent că ești un practicant experimentat al tenisului de câmp sau tocmai ai decis să descoperi tainele sportului alb, racheta de tenis este instrumentul de care vei avea cea mai mare nevoie, pentru a trăi o experiență de joc cât mai bună.

În prezent, pe piață există o mare varietate de modele de rachete de tenis dintre care poți să alegi și, chiar dacă, la prima vedere, ai fi tentat să optezi pentru cel mai scump produs, considerând că acela este și cel mai bun, lucrurile nu sunt atât de simple.

De aceea, în cele ce urmează, îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a putea alege  racheta de tenis potrivită și îți prezentăm criteriile de care va trebui să ții cont pentru a lua o decizie inspirată:

Suprafața de lovire (capul rachetei)
Nivelul de experiență
Balansul
Mărimea mânerului (grip)
Rigiditatea ramei
Bugetul

Suprafața de lovire (capul rachetei)

Această caracteristică a rachetei de tenis se referă exclusiv la dimensiunile suprafeței cu care va fi lovită mingea, iar mărimea este direct proporțională cu puterea loviturii. Astfel, puterea cu care o minge este lovită este influențată în mod direct de mărimea suprafeței de lovire. Mai mult, o suprafață mai mare oferă avantajul unui „sweetspot” mai larg, ceea ce sporește șansa jucătorului de a nimeri o minge, chiar și în cazul unei lovituri mai dificile.

În general, dimensiunile rachetelor de tenis moderne pleacă de la 80-93 in2 și ajung până la valori de peste 116 in2. Cu toate că o suprafață mai mare de lovire oferă o putere mai mare, controlul pe care jucătorul îl va avea în trimiterea mingii va fi invers proporțional cu dimensiunile acesteia. Astfel, pentru un echilibru perfect între control și putere, se recomandă achiziționarea unei rachete cu o suprafață de lovire cuprinsă între 95-110 in2.

Cum alegi o racheta de tenis

Nivelul de experiență

Alegerea rachetei de tenis se face și în funcție de experiența jucătorului. Astfel, pentru un jucător începător, prioritatea ar trebui să fie controlul, astfel încât să-și poată forma rapid un stil de joc eficient, așa că se recomandă o rachetă confecționată din aluminiu sau compozit, cu o suprafață de lovire medie și cu un balans spre mâner.

Dacă ai depășit nivelul de începător și ai deprins deja multe dintre tainele tenisului, probabil că este momentul să lași în urmă vechea rachetă, pe care o poți vinde pe un site precum OLX, și să te orientezi spre un nou instrument. Pentru practicanții intermediari, se recomandă alegerea unei rachete care să corespundă nevoilor lor. De exemplu, jucătorii care sunt în căutarea confortului pot alege o rachetă cu o suprafață de lovire de circa 100 in2, cu un balans cât mai apropiat de 0 și confecționată, preferabil, din grafit. Pentru putere în lovitură, se recomandă o rachetă cu o greutate de circa 270 de grame și cu o suprafață de lovire de 105-110 in2.

Jucătorii experimentați au nevoie de o rachetă care să ofere atât putere, cât și precizie. Dacă te numeri printre aceștia, vei avea nevoie de o rachetă echilibrată spre mâner, cu o greutate de circa 300 de grame și cu o suprafață de lovire de 98-100 in2.

Balansul

Balansul este o caracteristică unică a rachetelor de tenis, care se referă la distribuirea propriei greutăți pe întreaga suprafață a rachetei, astfel încât să se ofere putere sau precizie loviturii. În mod normal, această calitate a rachetelor se măsoară în puncte de balans, unde un punct de balans este egal cu ⅛ dintr-un inch.

Când vine vorba despre această caracteristică, trebuie menționat faptul că o rachetă cu puncte de balans puține va oferi precizie și o manevrabilitate mai bună, în timp ce una cu mai multe puncte de balans va asigura lovituri mai puternice, însă nu va impresiona la capitolul precizie. De aceea, pentru un jucător care încă își dorește să-și perfecționeze tehnica, se recomandă alegerea unei rachete cu un balans cât mai apropiat de 0, adică acele modele în care greutatea mânerului coincide cu cea a capului rachetei.

rachetă de tenis potrivită

Mărimea mânerului (grip)

Atunci când alegi o rachetă de tenis, mărimea mânerului sau grip-ul reprezintă un alt aspect important de care este nevoie să ții cont. Această caracteristică are o influență directă asupra modului în care poți ține și controla racheta, astfel că trebuie să te orientezi către o dimensiune potrivită.

Cu toate că mărimea mânerului unei rachete este exprimată în valori standard, cuprinse, de regulă, între 10,5 și 11,8 mm, cel mai bun mod de stabilire a grip-ului este cel empiric, întrucât doar așa vei putea stabili dacă racheta aleasă este una pe care o poți folosi în condiții de maxim confort, pentru o perioadă îndelungată.

Pentru a afla ce mărime a mânerului ți se potrivește, te poți folosi de o rachetă veche sau de una împrumutată, pe care va trebui să o ții în mâna opusă celei cu care obișnuiești să lovești mingea, cu priza închisă, și să te asiguri că degetul arătător de la mâna opusă se încadrează perfect între spațiul dintre podul palmei și degetele inelar și mijlociu. În funcție de această verificare, poți stabili dacă ai nevoie de o rachetă cu un grip mai mic sau mai mare, pentru a face o alegere potrivită.

Rigiditatea ramei

Alegerea rachetei de tenis în funcție de acest criteriu este importantă, întrucât, cu cât o ramă este mai flexibilă, cu atât cauzează o pierdere mai mare de forță și viceversa. Totuși, conform opiniilor anumitor specialiști, o ramă flexibilă nu cauzează pierderi mari de forță, deoarece, atunci când se curbează, va returna o forță mai mare decât cea cu care a fost lovită, prin efectul de catapultă, manifestat atunci când mingea de tenis este încă pe racordaj.

Cu toate acestea, este cert faptul că o rachetă rigidă nu va absorbi foarte bine șocul resimțit în momentul în care mingea este lovită, așa că gradul de disconfort resimțit de jucător va fi unul destul de mare. Astfel, pentru un jucător care practică tenisul la nivel amator sau pentru unul care își dorește să se bucure de acest sport în condiții de maxim confort, este indicată alegerea unei rachete cu o ramă cât mai flexibilă.

racheta de tenis de calitate

Bugetul

Unul dintre cele mai importante criterii, care stau la baza alegerii unei rachete de tenis, este prețul produsului. Pe piață, modelele de rachete de tenis disponibile pot pleca de la prețul de 60 de lei și pot ajunge chiar și la valori ce depășesc 1.200-1.300 de lei.

Din fericire, o persoană care a decis de curând să practice sportul alb și nu dorește să aloce o sumă foarte mare de bani pentru cumpărarea rachetei are foarte multe opțiuni cu prețuri cuprinse între 90 și 110 lei. Aceste modele se vor dovedi suficient de bine realizate, astfel încât să asigure un parcurs bun în acest sport. Totuși, dacă îți dorești să-ți procuri o racheta de tenis de calitate, la un preț cât mai bun, poți alege să o cumperi și de la un vânzător particular, prin intermediul unei platforme specializate de anunțuri, unde vei avea certitudinea că produsul ales este unul potrivit din toate punctele de vedere.

Pentru a te bucura din plin de frumusețea sportului alb, este important să aloci timp alegerii echipamentului potrivit. Doar așa vei putea deprinde toate tainele acestui sport și îți vei perfecționa constant stilul, astfel încât să ajungi un jucător cât mai bun. Cauta cele mai noi oferte de rachete de tenis de pe OLX, și alege-o pe cea potrivită.

Sursa Foto: Shutterstock