06 Nov 2021, Autor:

Achiziționarea unui nou device este un proces care necesită răbdare, atenție și cât mai multă documentare. În funcție de nevoile tale, ceea ce alegi trebuie să se încadreze și într-un buget, să aibă anumite specificații și caracteristici. Nevoia de a achiziționa un laptop poate apărea mai ușor în această perioadă în care munca se mută aproape în exclusivitate acasă, iar cursurile se organizează, în mare parte, online. 

Indiferent că ai deja un astfel de dispozitiv sau nu, un laptop second-hand te ajută să economisești, fără a face compromisuri. De multe ori, lipsa unui device potrivit te va pune în situația în care nu poți să-ți faci treaba suficient de bine sau nu poți să lucrezi. Laptopul devine, astfel, o opțiune dacă:

 • până acum ai folosit exclusiv un computer PC;
 • ai un alt laptop în service, la reparat;
 • mai ai nevoie de un laptop pentru munca pe care o depui zilnic;
 • îți dorești un laptop doar pentru muncă;
 • laptopul vechi are din ce în ce mai multe probleme.

Iată mai multe detalii despre cum să alegi laptopul second-hand și de ce informații să ții cont atunci când îl cauți pe cel mai bun:

Avantajele achiziționării unui laptop second-hand

În prezent, prețurile laptopurilor de ultimă generație sunt foarte ridicate, motiv pentru care, în anumite cazuri, un laptop second-hand reprezintă cea mai bună soluție. Acesta poate fi vândut într-o stare impecabilă, aproape nouă, dar la un preț avantajos. Iată câteva avantaje oferite de achiziționarea unui laptop second-hand:

Preț redus

De cele mai multe ori, oamenii se orientează spre opțiunile second-hand pentru a profita de un preț mai bun. Ofertele în cazul celor noi nu sunt mereu cele mai avantajoase pentru toate bugetele, așa că anunțurile second-hand devin principalul loc în care poți verifica prețurile. Dacă ești în căutarea unui laptop bun, dar nu ai o sumă semnificativă de investit, ai acces la ofertele oamenilor ce renunță la laptopul lor din diferite motive. Această opțiune este avantajoasă în special dacă ești student și îți dorești ceva bun și accesibil. De asemenea, în cazul unui al doilea laptop, poate nu îți dorești să cheltui o sumă prea mare pentru a-l cumpăra.

Cumpara 👉 un LAPTOP de pe OLX.ro si profita de preturile avantajoase pe care le descoperi in anunturile disponibile.

Folosit, dar aproape nou

Orice produs vândut de persoane fizice, care a fost folosit în prealabil, poate veni într-o stare perfectă din punct de vedere estetic și tehnic. La fel este și cazul laptopurilor second-hand. Ceva folosit nu înseamnă neapărat vechi. Oamenii își vând bunurile din diverse motive, chiar la un an sau câteva luni după achiziționarea acestora. În plus, pentru a le vinde mai ușor, vor opta pentru prețuri mai mici față de cele de pe piață. Un laptop second-hand poate prezenta anumite defecte exterioare, precum zgârieturile sau decolorările, dar software-ul rămâne calitativ, după o perioadă scurtă de folosință.

Mai ieftin și cu specificații mai bune

Achiziționarea unui laptop second-hand te poate ajuta să ridici standardul device-ului pe care îl folosești, pe bani mai puțini. Un laptop cu specificații mai bune decât cel pe care îl folosești momentan te poate costa mai puțin pe site-urile de produse second-hand. De asemenea, calitatea acestuia poate fi superioară, în special dacă este vândut de o persoană care l-a întreținut conform recomandărilor. De aceea, când cauți un laptop second-hand, orientează-te spre modele mai performante, pentru a compara prețurile. S-ar putea să fii surprins de ceea ce găsești.

Ce este important să faci înainte să cumperi un laptop second-hand

Chiar dacă nu ai avantajul de a achiziționa direct din magazin produsul sigilat, o ofertă second-hand și un vânzător de încredere pot să te ajute să găsești ceea ce-ți dorești. Trebuie doar să acorzi atenție unor aspecte importante înainte de a bate palma. Iată care sunt acestea:

Verifică laptopul în detaliu

Este recomandat să cauți laptopuri second-hand la vânzători din orașul tău, pentru a putea verifica fizic starea în care se prezintă. Este mult mai sigur și ușor să ajungi la o concluzie odată ce inspectezi toate componentele hardware, dar și modul în care funcționează laptopul. Posibilitatea de a face un test este ideală și recomandată, mai ales în cazul unui laptop mai scump. Dacă reușești să te întâlnești personal cu vânzătorul, analizează felul în care arată laptopul, dar deschide și cât mai multe programe care folosesc mai multă memorie RAM, pentru a testa cât de repede se mișcă acesta. De asemenea, fii atent la ecranul laptopului și verifică dacă apar sau nu semne neobișnuite, precum decolorările, pâlpâirile luminii sau altele.

Avantaje laptop second-hand

Analizează starea bateriei

Bateria este printre primele componente care încep să arate semne de uzură în timp. Multe laptopuri necesită înlocuirea bateriei odată ce ating un anumit punct în care aceasta nu mai dă randament. Nu vei putea testa starea bateriei în adevăratul sens al cuvântului, dar poți folosi funcția din meniul laptopului, care indică nivelul „sănătății” acesteia. Dacă laptopul este aproape nou, dar bateria este într-o stare proastă, acesta este clar semnul unei defecțiuni. Însă în cazul unui laptop mai vechi, o baterie mai slabă este ceva normal și poți negocia prețul în funcție de aceste detalii care necesită soluționări ulterioare.

Compară prețurile

Dacă ai anumite modele de laptopuri din care ai vrea să alegi, compară prețurile celor second-hand cu cele noi, dar și cu cele resigilate, de pe site-urile comercianților mari. În acest fel, vei putea stabili dacă prețul cerut de vânzători este, într-adevăr, cel corect. Aceste detalii diferă în funcție de anul în care a fost produs și achiziționat laptopul, dar și de specificațiile precum memoria internă și memoria RAM. Nu uita că există și vânzători care supraestimează prețul unui laptop și este de datoria ta să verifici toate aceste detalii înainte de a face achiziția.

Verifică vânzătorul

Cumpărăturile pe OLX.ro îndeplinesc măsurile de siguranță față de clienți, dar trebuie să fii atent și la persoanele care vând produse second-hand. Când cauți un laptop și găsești anunțurile care te interesează, verifică:

 • experiența altor cumpărători cu vânzătorul, dacă aceasta există;
 • câte detalii oferă despre produsul pe care îl vinde;
 • fotografiile postate;
 • deschiderea către conversație și testarea produsului;
 • informațiile pe care le oferă în discuțiile telefonice;
 • cunoștințele pe care le are despre laptopul pe care îl vinde.

Pentru a evita neplăcerile, este important și să faci tot posibilul pentru a te întâlni cu vânzătorul în persoană și să vezi îndeaproape laptopul pe care vrei să-l achiziționezi.

Cere numărul de serie

Așa numitul serial number este cel care îți oferă toate detaliile necesare despre un laptop, în special în cazul Apple Macbook. La fel ca numărul de identificare al mașinilor, laptopurile dispun de acest număr care-ți permite să faci o simplă căutare pe internet pentru a verifica informațiile oferite de vânzător. Dacă acesta este reticent în a-ți oferi acest detaliu, poți să identifici o potențială problemă și să continui căutările.

Oferă timp și atenție acestor detalii, pentru ca întregul proces de cumpărare să meargă lin și fără probleme. Nu uita că și un laptop mai ieftin trebuie să fie într-o stare bună de funcționare, pentru a-ți putea satisface nevoile.

Decide cum vrei să-l folosești

Pentru a putea găsi laptopul ideal pentru tine, trebuie să decizi cum îl vei folosi. Scopul principal al laptopului va determina și specificațiile de care ai nevoie și, automat, prețul acestuia. De exemplu, în situația în care vei folosi un laptop pentru sarcini simple, precum scrisul, ascultat muzică ori creat și printat documente, îl poți alege pe cel cu minimum de specificații. Desigur, acesta trebuie să îndeplinească cerințele tehnologiei de nouă generație.

Un mini laptop este potrivit dacă vrei un device portabil, care nu ocupă mult spațiu în bagaj. Acesta este ideal pentru freelanceri și pentru cei care călătoresc des, dar și lucrează remote. Modelele precum Lenovo IdeaPad, Apple Macbook Air sau Microsoft Surface sunt potrivite în această situație. Desigur, există și oferte de modele la prețuri foarte reduse, pe care le poți achiziționa dacă ai rapid nevoie de un laptop care să-ți îndeplinească o nevoie de bază.

La ce sa fii atent cand cumperi laptop second-hand

Prețurile laptopurilor second-hand variază de la 200 de lei la peste 4000 de lei.

Descopera 👉 categoria de MINI LAPTOP pe OLX.ro si cauta modelul potrivit pentru tine.

Ce faci cu laptopul vechi

Dacă înlocuiești laptopul vechi, dar acesta este încă într-o stare bună de funcționare, optează pentru vânzarea acestuia online. În acest fel, vei putea să profiți de o sumă de bani în plus și să nu îl dai uitării într-un dulap. 

Posteaza anuntul tau pe OLX.ro in cativa pasi simpli si da mai departe bunurile pe care nu le mai folosesti.

De asemenea, dacă laptopul vechi prezintă o problemă de funcționare, dar anumite piese pot fi încă folosite, poți posta anunțul tău în categoria de Componente/Accesorii laptopuri. Achizițiile second-hand sunt opțiuni sustenabile, care susțin soluțiile alternative de shopping.

Achiziționarea unui laptop second-hand este o metodă potrivită de a economisi bani și de a găsi oferte avantajoase ca preț. Nu uita că te poți concentra pe achiziționarea unui laptop aproape nou, dar mai ieftin decât în magazinele de specialitate, fără a pierde nimic, ba chiar poți găsi un model mai performant. Acordă atenție întregului proces și nu lua decizii impulsive!

Sursa foto: Shutterstock.com