07 Jan 2022, Autor:

Tehnologia și digitalizarea au dus la apariția multor dispozitive, din ce în ce mai inteligente, care ne ușurează semnificativ viața. În ultimii ani, ceasurile de mână au devenit, din simple accesorii care indică timpul, dispozitive care au schimbat complet regulile jocului, cu o mulțime de funcții.

Fiecare nou device a reprezentat pentru producători o evoluție, iar pentru consumatori, în primul rând, o provocare în a înțelege gradul de miniaturizare a componentelor. De la computerele personale greoaie, la laptopuri, apoi telefoane, tablete și acum SmartWatch-uri, modulele și componentele au devenit din ce în ce mai mici, dimensiunile reduse fiind doar caracteristici fizice, funcționalitățile aducând schimbări majore în viața noastră.

Ce este un SmartWatch

Ce este un SmartWatch 

Definiția simplă a unui SmartWatch este un computer portabil de dimensiuni foarte mici, însă implicațiile unui asemenea dispozitiv nu sunt deloc neglijabile.

Într-o carcasă de mici dimensiuni, ceasurile SmartWatch includ ecranul tactil, bateria, butoanele, cardul de memorie și, în funcție de modelul ales, afișajul grafic, funcțiile unui telefon mobil, camera video, microfonul, difuzorul, termometrul, Bluetooth, GPS etc.

Ceasurile de tip SmartWatch comunică atât cu telefoanele iPhone, cu sistem de operare iOS, cât și cu cele cu sistem Android, de exemplu telefoanele Samsung, dar și cu alte dispozitive cu tehnologie wireless, căști sau display-uri de tip Head Up.

Fiecare model și sistem de operare este prevăzut cu diverse caracteristici, în funcție de preț și de generație, iar lucrurile nu se opresc aici, deoarece producătorii găsesc în permanență noi funcții care ne ajută în viața de zi cu zi – totul, la încheietura mâinii.

Modelele actuale de SmartWatch, compatibile cu iOS și Android, ne-au devenit indispensabile, datorită diverselor funcții și dimensiunilor reduse, care ne permit să luăm cu noi dispozitivul oriunde am merge. Pe lângă serviciile clasice ale unui telefon mobil (sincronizare apeluri, SMS, apelare, email, platforme de Social Media, alarmă etc.), se adaugă cele ale unui SmartWatch de ultimă generație: fitness tracker, funcțiile de urmărire a traseului pentru activitățile în aer liber, numărul de pași, asistent de nutriție, calendar de nutriție zilnică, monitorizarea caloriilor, monitorizarea somnului și a bătăilor inimii, aplicații pentru reducerea stresului. 

Top 3 SmartWatchuri disponibile pe piata

Top 3 smartwatch-uri disponibile pe piață 

Pentru a afla care sunt cele mai bune SmartWatch-uri, este important să definim caracteristicile pe care trebuie să le aibă, adică acele funcții care ne ușurează viața. Din acest punct de vedere, un SmartWatch de top este acela care combină un design modern și materiale de cea mai bună calitate cu funcții utile și un sistem de operare performant.

Cel mai bun SmartWatch al momentului este considerat Apple Watch 5, cu sistem de operare iOS, cu același design atrăgător ca predecesorul său, Apple Watch 4, însă cu o serie de funcții noi.

Ce avantaje are Apple Watch 5:

 • Este disponibil în 2 dimensiuni, de 40 și 44 mm;
 • Poți alege varianta preferată de material: aluminiu reciclat 100%, titan, ceramică sau oțel inoxidabil;
 • Afișare permanentă, nu mai este nevoie să ridici ecranul pentru a dezactiva funcția sleep;
 • Funcții de fitness îmbunătățite, cu aplicații speciale pentru înot, yoga, ciclism sau drumeții;
 • 32 GB spațiu de stocare intern. 

Ce dezavantaje are Apple Watch 5:

 • Durata limitată a bateriei (18 ore de funcționare), o caracteristică obișnuită a SmartWatch-urilor Apple;
 • Prețul este destul de mare, mai ales dacă optezi pentru o carcasă durabilă.

În topul SmartWatch-urilor momentului se numără și Samsung Galaxy Watch, succesorul Gear S3, compatibil cu Android și iOS.

Ce avantaje are Samsung Galaxy Watch:

 • Are sistem propriu de operare, Samsung Tizen, care te ajută să treci rapid prin meniuri, fără a fi nevoie de touchscreenul de mici dimensiuni;
 • Design elegant;
 • Funcții noi de fitness, senzor pentru ritmul cardiac, GPS integrat, recunoaștere automată a tipului de antrenament;
 • Se poate conecta la căști prin Bluetooth, pentru a fi folosit fără telefon.

Ce dezavantaje are Samsung Galaxy Watch:

 • Nu rulează sistemele de operare Google Gear;
 • Nu este la fel de optimizat și ușor de utilizat ca Apple Watch 4;
 • Absența unor funcții, în cazul sincronizării cu un sistem de operare iOS.

Cel mai bun SmartWatch mid-range este considerat Huawei Watch GT2, echipat cu o mulțime de funcții, rezistent la apă și cu o durată lungă de viață a bateriei.

Ce avantaje are Huawei Watch GT2:

 • Prețul accesibil;
 • Bateria ține chiar și pentru o perioadă de 2 săptămâni, datorită tehnologiei cu chip integrat Kirin A1;
 • Rezistent la apă până la 50 de metri;
 • Monitorizarea somnului cu ajutorul tehnologiei TruSleep;
 • Posibilitatea de a bloca anumite notificări, de a șterge mesaje sau de a respinge apeluri. 

Ce dezavantaje are Huawei Watch GT2:

 • Dimensiunea mare a cadranului, cu un diametru de aproximativ 47 mm;
 • Folosirea unui sistem de operare minimalist, LiteOS, special conceput pentru a crește autonomia dispozitivului;
 • Numărul limitat de aplicații preinstalate;
 • Dificultatea de a adăuga noi funcționalități. 

Sfaturi de care sa tii cont atunci cand alegi un SmartWatch

Sfaturi de care să ții cont atunci când alegi un SmartWatch 

Dacă ai decis să încerci viața alături de un SmartWatch, însă nu știi care este cel mai potrivit pentru tine și stilul tău de viață, este important ca, înainte de a cumpăra, să iei în considerare mai multe aspecte:

Compatibilitatea este cel mai important criteriu de alegere a unui SmartWatch, deoarece ai nevoie de un dispozitiv pe care să îl folosești împreună cu telefonul. Pe lângă compatibilitatea Apple – iOS, Samsung – Android, există și modele de SmartWatch Android compatibile cu iOS, însă nu vei putea beneficia de toate funcțiile acestuia.

Bugetul este un aspect esențial, indiferent de modelul pe care vrei să îl cumperi. Există o mulțime de modele pe piață din care să alegi ceva potrivit bugetului și nevoilor tale și este important să optezi pentru combinația perfectă dintre buget, design, compatibilitate și stilul tău de viață.

Designul este un aspect subiectiv, însă la fel de important în alegerea unui SmartWatch. Având în vedere că este un accesoriu pe care îl vei purta în fiecare zi sau foarte des, este recomandat să alegi un model care se potrivește stilului tău, de la ținutele elegante până la cele sport.

Stilul tău de viață este cel care dictează în mare măsură tipul de SmartWatch pe care îl alegi. Majoritatea modelelor măsoară distanța pe care o parcurgi și caloriile arse, însă există variante care oferă funcții avansate pentru activitatea sportivă și pentru starea de sănătate.

Caracteristicile speciale sunt cele care fac diferența între un SmartWatch simplu și un model complex. De la notificări și aplicații de fitness până la aplicații de muzică și măsurarea funcțiilor corpului, poți alege varianta care îți oferă în timp real toate informațiile de care ai nevoie.

Pe OLX găsești o mulțime de modele de SmartWatch, la prețuri variate, pentru orice buget. Tot ce trebuie să faci este să alegi varianta potrivită nevoilor tale și să te bucuri de un dispozitiv inteligent, care îți va face viața de zi cu zi mult mai ușoară.

SmartWatch-urile au devenit parte integrantă din stilul de viață modern. Cu o mulțime de  facilități pe care le oferă, ne ușurează semnificativ viața și ne ajută să ne monitorizăm activitățile și coordonatele ce țin de sănătatea noastră, pe lângă toate funcțiile integrate ale unui telefon inteligent.

Sursa foto: Shutterstock