16 Oct 2021, Autor:

Orice iubitor de cafea își dorește un espressor care să-i mulțumească nevoile în fiecare zi, mai ales dimineața. În special într-o familie pasionată de cafea, un espressor este elementul principal din bucătărie. De aceea, este important ca acesta să fie suficient de performant și să prepare cafeaua pe gustul fiecăruia. În prezent, pasionații de cafea au dezvoltat preferințe specifice, în special odată cu introducerea cafelelor de specialitate pe piața largă și cu gama largă de băuturi cu cafea din baruri și restaurante. Dacă a venit timpul ca și tu să investești într-un aparat cât mai bun pentru prepararea cafelei de zi cu zi, ți-am pregătit un ghid care să-ți facă treaba mai ușoară. Iată principalele aspecte de care să ții cont:

Ce tipuri de espressoare există

Ofertele de pe piață sunt diverse și, la o primă vedere, nelimitate. Așadar, este important să cunoști mai multe detalii despre fiecare tip de espressor, pentru a decide care este cel mai potrivit pentru tine. Află mai multe despre tipurile care există:

Espressor automat și semiautomat

Espressoarele automate și semiautomate sunt cel mai des întâlnite în locuințe, dar și în cafenele. Espressorul semiautomat presupune mai mult control asupra comenzilor și personalizarea tipului de cafea preparat. Portafiltrul se umple manual cu cafea măcinată, urmând a se seta temperatura, presiunea și dozarea cafelei. Un astfel de aparat este ideal dacă vrei să-ți prepari cafeaua în funcție de preferințe, în special dacă ai dezvoltat o pasiune pentru secretele preparării cafelei perfecte.

Descopera 👉 anunturile de Espressoare si cafetiere disponibile pe OLX.

Espressorul automat nu îți oferă la fel de multă libertate în ceea ce privește setările preferențiale la prepararea cafelei. Chiar dacă funcționează similar cu cel semiautomat, acesta are doar un buton de start/stop, iar mecanismul intern controlează fiecare pas din prepararea cafelei tale. Este un aparat ideal pentru birouri sau pentru acasă, dacă vrei să te bucuri de cafea gata cât mai rapid în fiecare dimineață. Deoarece nu necesită mulți pași sau cunoștințe detaliate despre cafea, espressorul automat este cel mai întâlnit în locuințele consumatorilor.

Espressor super automat

După cum se poate înțelege încă din numele acestui tip de espressor, acesta face, practic, totul pentru tine. Espressoarele superautomate se ocupă de măcinarea boabelor de cafea din recipientul special dedicat acestora și calculează cantitatea de cafea necesară, în funcție de tipul pe care îl selectezi. Mai mult decât atât, espressorul superautomat îți oferă o gamă largă de tipuri de băuturi, pe care le alegi prin simpla apăsare a unui buton. De la espresso scurt la caffe-latte-uri sau espresso-uri decafeinizate, aparatul le are pe toate. Desigur, trebuie să fii atent la specificațiile fiecărui model, dacă vrei să ai parte de o varietate cât mai mare de cafele.

La capitolul espressoare automate și super automate, Phillips LatteGo este o opțiune potrivită pentru diferite bugete și în topurile celor mai bune astfel de aparate. Acesta îți macină cafeaua cu ajutorul recipientului special dedicat și îți oferă o gamă largă de opțiuni pentru prepararea cafelei, dar și spumarea laptelui pentru diverse băuturi. Cumpara Philips LatteGo de pe OLX.

Tipuri de espressoare

Espressor cu capsule

Espressorul cu capsule câștigă tot mai multe puncte de popularitate, datorită ușurinței cu care poți prepara fiecare cafea gustoasă. Espressorul cu capsule anulează intervenția umană și își face treaba cu ajutorul setărilor deja existente în sistemul acestuia. Tot ce trebuie să faci este să alimentezi recipientul de apă în mod constant și să alegi capsulele de băuturi, în funcție de preferințe. Acestea pot fi comandate sau cumpărate din magazine, dar trebuie să fie compatibile cu modelul pe care îl alegi pentru casa și familia ta. 

Chiar dacă acest tip de espressoare este criticat de către iubitorii artei preparării cafelei, există tot mai multe branduri care vor să creeze capsule de specialitate, cu arome inedite și din materiale biodegradabile. Espressorul cu capsule se potrivește într-o casă în care consumatorii de cafea sunt mereu în grabă și preferă un aparat care nu necesită prea multă bătaie de cap.

Cele mai bune espressoare de pe piață în acest moment sunt considerate modelele Nespresso by DE LONGHI.Acestea pot fi achiziționate la prețuri între 300 și 2000 de lei. Cele mai ieftine sunt modelele de bază, precum Krups, cu model minimalist, care pot prepara două tipuri de cafea, espresso și lungo. Prețul crește în funcție de dotările fiecărui model, cele mai complexe având mai multe opțiuni de preparare a cafelei și a cremei de lapte. Cumpara Nespresso by DE LONGHI de pe OLX.

De ce sa tii cont cand alegi un espressor

Espressor prosumer

Espressoarele prosumer sunt espressoare manuale, cu manetă, dar cu tehnologie modernă încorporată. Acestea sunt preferate de cei care dezvoltă o pasiune pentru prepararea cafelei. Mai exact, espressoarele prosumer îți oferă posibilitatea de a deveni barista în propria locuință. Aparatele funcționează pe bază de presiune și abur, cu tehnologie smart, care le permite să macine boabele și să taseze cafeaua, pentru a prepara licoarea ideală. Iubitorii de cafea susțin că aceste espressoare te ajută să te bucuri de gustul autentic al cafelei și să te teleportezi mintal într-o cafenea italiană. Prețurile sunt mai mari decât cele ale espressoarelor automate, dar tehnologia avansată a modelelor moderne te ajută să prepari singur băuturile pe care le preferi la cafenea. Acest lucru înseamnă mai puține cheltuieli zilnice, dar și satisfacția de a crea, la tine acasă, o băutură savuroasă.

Gaseste 👉electrocasnicele de care ai nevoie în categoria de aparate de bucatarie.

Tipul de espressor contează în funcție de cât de mult preț pui pe gustul cafelei, dar mai ales pe metoda de preparare. Există mai mulți factori de luat în considerare, precum timpul pe care îl ai la dispoziție zilnic, dar și spațiul.

Cel mai bun espressor posumer (sau manual) pe care merită să-l achiziționezi pentru acasă este DE LONGHI La Specialista. Acesta îți oferă un control ridicat asupra personalizării preparării cafelei și este ideal pentru cei care vor să-și dezvolte abilitățile de barista. Prețul acestui aparat începe de la 3000 de lei, în funcție de furnizor. Cumpara DE LONGHI La Specialista de pe OLX.

De ce să ții cont, înainte de a alege un espressor

Înainte de a lua o decizie, trebuie să-ți pui câteva întrebări care scot în evidență adevăratele tale nevoi. Iată câteva dintre acestea:

  • Ce tip de băuturi pe bază de cafea preferi?
  • Cât de mult vrei să-ți personalizezi cafelele din fiecare zi?
  • Cât spațiu ai la dispoziție în bucătărie?
  • Câte cafele vrei să prepari în același timp?
  • Ce buget ai?
  • Vrei să macini cafeaua boabe acasă?
  • Cât de des bei cafea?

Aceste întrebări te ajută să înțelegi mai clar ce cauți, în mod special, la un espressor. Un băutor avid de cafea își va dori, cu siguranță, un espressor care poate să-i prepare cel puțin 3 tipuri de cafea așa cum îi place. Însă, dacă acesta locuiește într-un apartament foarte mic și are spațiu limitat pe blatul din bucătărie, va fi nevoit să facă un compromis.

De asemenea, dacă iei în considerare opțiunea de a cumpăra un aparat cât mai performant și ai suficient spațiu, dar nu bei cafea în fiecare zi și nu ai preferințe speciale, acesta poate fi o cheltuială nenecesară. Desigur, dacă ai adesea vizitatori care consumă cafea sau prieteni cu care te întâlnești în fiecare zi la brunch, merită să faci o investiție.

Poți opta pentru achiziționarea unui espressor aproape nou sau folosit de pe OLX, dacă vrei să te bucuri de cafele preparate cât mai profesionist, dar ai un buget limitat. Decide ce tip de investiție vrei să faci, când alegi bugetul pentru noul espressor.

De ce sa tii cont cand alegi un espressor

Ce poți face cu espressorul vechi, când cumperi unul nou

Ai mereu opțiunea de a vinde espressorul vechi, odată ce devii interesat de un model mai performant și modern. Prepararea cafelei poate deveni o adevărată pasiune, odată ce descoperi noi arome și metode pe care le poți încerca la tine acasă. Optează pentru serviciile unei platforme de specialitate, precum OLX, pentru a vinde espressorul vechi, dacă acesta este încă într-o stare foarte bună de funcționare.

Posteaza anuntul tau de vanzare rapid si simplu, pe OLX.

În cazul în care vrei să cumperi un espressor nou din cauză că cel vechi nu mai funcționează, alege serviciile de colectare a deșeurilor electrocasnice. Aceste aparate au condiții speciale de reciclare, iar centrele de colectare sunt disponibile în orașele mari din România. Folosește un website care îți permite să localizezi pe hartă cel mai apropiat astfel de centru sau caută informații pe Google, în funcție de orașul în care locuiești.

Espressoarele disponibile pe piață se adresează diferitelor nevoi, în funcție de preferințe și buget, așa că oferă-ți timp să alegi cel mai potrivit aparat pentru tine. Bucură-te de prepararea și consumarea cafelei preferate, împreună cu prietenii, și dezvoltă-ți noi abilități, ajutat de un espressor performant și ușor de folosit.

Sursa foto: Shutterstock.com