19 Aug 2021, Autor:

Importanța unei conexiuni la internet de calitate a fost întotdeauna mare, dar contextul actual ne-a arătat că suntem cu adevărat dependenți de acest mijloc de comunicare. Indiferent de pachetul de date pentru care ai semnat cu un provider zonal sau local, ai nevoie de un router care să facă față traficului intens, specific apelurilor video sau transferurilor de fișiere complexe. În rândurile de mai jos, afli cum setezi un router wireless, pentru a nu avea sincope în activitatea de acasă sau de la birou. Astfel, vei putea alege un dispozitiv potrivit cu nevoile tale și cu particularitățile activităților online.

Cum pregătești computerul pentru configurare
Ce setări faci în funcție de marca routerului

   • Cum setezi un router TP Link
   • Cum setezi un router D-Link
   • Cum setezi un router Huawei
   • Cum setezi un router Tenda
   • Cum setezi un router Asus

Care sunt pașii pentru setarea unei rețele Wi-Fi
Cum securizezi rețeaua de internet

Cum pregătești computerul pentru configurare

Primul pas, de la care începe setarea rețelei tale wireless, este conectarea noului router prin intermediul unui PC sau al unui laptop. Acesta trebuie să fie folosit frecvent numai de tine sau de membrii familiei. Vorbim despre un detaliu foarte important pentru securitatea datelor și informațiilor tale, având în vedere că vei pune la punct o parolă pentru rețeaua creată. Conectarea efectivă a routerului se va face prin intermediul portului de linie și al celor de tip LAN, printr-un cablu de rețea de tip UTP. Porturile menționate se găsesc în partea din spate a routerului, iar tot din ele va pleca și cablul care va intermedia semnalul internet între router și un alt computer, printr-un adaptor Ethernet.

Ce setari faci in functie de marca routerului

Ce setări faci în funcție de marca routerului

Instalarea și configurarea unui router este cu atât mai facilă, cu cât vei urma cu exactitate setările specifice, recomandate de producător. Citirea instrucțiunilor te va ajuta să urmezi cu precizie fiecare pas necesar, dar informațiile de mai jos pot fi ponturi importante, în funcție de brand.

Cum setezi un router TP Link

În pagina web de administrare, furnizată de producător, vei introduce adresa IP a dispozitivului, alături de username și de parolă. Din submeniul Quick Setup, secțiunea WAN Connection, vei alege opțiunea PPPoE, iar apoi vei completa câmpurile aferente cu username-ul și parola operatorului de internet.

Cum setezi un router D-Link

Pentru setarea PPPoE a unui astfel de router, este necesară conectarea acestuia prin intermediul unui computer care dispune de o conexiune prin cablu. Traseul de urmat va fi format din tab-urile: Settings, Internet, My Internet connection is: PPPoE. Vei folosi, apoi, interfața de configurare nativă, introducând IP-ul furnizat de compania de internet, alături de username-ul și parola aferente.

Cum setezi un router Huawei

Imediat ce vei deschide cutia unui model de router ce poartă denumirea renumitului brand chinezesc, vei regăsi IP-ul ce trebuie tastat în browser-ul pe care îl folosești. În pagina web de configurare, vei deplasa cursorul către meniul din partea stângă a interfeței. Aici, vei selecta opțiunea Basic, urmată de WLAN. După introducerea username-ului, respectiv a parolei de acces, oferite de furnizorul de internet, vei selecta ultima dintre opțiuni, respectiv „Submit”.

Cum setezi un router Tenda

Procesul începe cu accesarea paginii de configurare, pe care o vei găsi în documentele din cutia dispozitivului, pe baza datelor de logare oferite de producător. După ce routerul va identifica automat disponibilitatea unei conexiuni PPPoE, vei completa câmpurile aferente username-ului și parolei rețelei de internet pentru care ai semnat un contract de furnizare servicii.

Cum setezi un router Asus

Introducerea adresei IP locale, aferente routerului tău Asus, în interfața de administrare indicată de producător, este urmată de introducerea username-ului, respectiv a parolei. Din secțiunea „Setări avansate” vei selecta opțiunea WAN, iar la tipul conexiunii vei bifa PPPoE, după care vei valida prin tab-ul „Apply”.

Care sunt pasii pentru setarea parolei

Care sunt pașii pentru setarea unei rețele Wi-Fi

Chiar dacă lucrăm sau nu de la domiciliu, cea mai utilă conexiune este cea de natură să ne elibereze de povara cablurilor, pentru mobilitate deplină. Pentru a o pune la punct, ai nevoie să parcurgi pașii de mai jos, în funcție de particularitățile implicate de diferitele pagini de configurare disponibile:

 • deschide secțiunea Network Settings, din meniul de Start;
 • selectează opțiunea Internet Settings;
 • validează, din meniul de internet, sistemul de securitate WPS/WPA/WPA2;
 • tastează codul de securitate, pentru a iniția procedura de conectare la rețea;
 • setează un nume pentru rețea.

Cum configurezi un router

Cum securizezi rețeaua de internet

Conexiunea ta Wi-Fi poate reprezenta poarta de intrare în casă a multor musafiri nepoftiți. De la persoanele care obișnuiesc să folosească fraudulos rețeaua de internet a celor din proximitatea locuinței, până la programele malware de natură să-ți pună în pericol până și contul bancar, pericolele sunt variate. Iată ce soluții ai la dispoziție, în doar câteva minute, odată ce ai, deja, setată o rețea wireless:

 • alege să implementezi o parolă lungă, cu litere, numere și caractere speciale;
 • dezactivează opțiunea SSID, pentru a împiedica transmiterea numelui rețelei în momentul trecerii de la un hotspot Wi-Fi la altul;
 • evită protocolul de securitate Wi-Fi Protected Setup, pentru a nu da șansa unui acces fraudulos prin penetrarea cheii de securitate WPA-WPA2;
 • nu neglija importanța unui firmware actualizat permanent, pentru a menține dispozitivul în stare de alertă față de diferitele amenințări;
 • folosește un antivirus cu un firewall puternic, atât pentru a te feri de viruși, cât și pentru a menține o viteză onorabilă la navigarea web.

Routerul este o componentă indispensabilă a conexiunii de internet de acasă, fie că folosești un cablu de linie, fie tehnologia wireless. Cu cât vei urma mai precis instrucțiunile de setare a acestui dispozitiv, respectiv de securizare a rețelei, cu atât mai utilă îți va fi conexiunea, de-a lungul timpului.

Credit foto: Shutterstock