23 dec. 2020, Autor:

Crăciunul este unul dintre cele mai așteptate momente din an și pregătirile pentru el au un farmec aparte. Dincolo de alergătura după cadouri și de prepararea delicioaselor mâncăruri și dulciuri tradiționale, decorarea casei este și ea la fel de importantă, pentru ca totul să fie cu adevărat în spiritul magic al sărbătorii. Indiferent că locuiești la casă cu grădină sau într-un simplu apartament de bloc, locuința ta poate fi transformată, creativ, într-o poveste unică, începând chiar cu fațada. 

Și cum ideile inspirate și sfaturile utile sunt mereu binevenite, ca să-ți ușureze munca și să te ajute să faci alegeri potrivite, ți-am pregătit, în cele ce urmează, o selecție a celor mai interesante moduri în care poți decora exteriorul casei. 

Cum decorezi fațada casei de Crăciun cu beculețe
Creează o poveste de Crăciun pe fațada casei și în curte
Dă o notă personală fațadei casei, cu decorațiuni homemade
Decorează fațata casei cu ornamente din brad și conuri
Cum decorezi fațada casei de Crăciun – sfaturi utile

Cum decorezi fațada casei de Crăciun cu beculețe

decorarea casei cu beculete

Când vine vorba despre decorarea fațadei casei de Crăciun, primul lucru care îți vine în minte este folosirea beculețelor. Din această perspectivă, ai mai multe opțiuni, în funcție de preferințe și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă vrei un decor cât mai simplu, poți monta luminițe monocolore doar pe conturul casei, respectiv în jurul ferestrelor, acoperișului și al ușii. 

O altă variantă, potrivită mai ales dacă ai și curte interioară, ar fi instalațiile sub formă de ploaie sau ghirlande, pe care să le pui în copacii din grădină sau de la intrarea în casă. Totodată, poți opta pentru figurinele luminoase cum sunt stelele sau cele care conturează profilul lui Moș Crăciun și al renilor săi, pe care să le agăți, din loc în loc, pe fațada casei. 

👉 Bucură-te de magia Crăciunului și descoperă toate ofertele de instalatii luminoase de Craciun, de la perdele de beculețe până la ornamente sub formă de oameni de zăpadă, și decorează creativ fațada casei tale.

beculete de craciun la balcon

Un apartament de bloc, fie el și fără balcon sau terasă, nu te oprește să-ți pui creativitatea la încercare și să decorezi exteriorul locuinței cu stil. O idee ar fi să pui la ferestre, pe interior, flori de sezon, cum este Craciunita (Floarea Craciunului), cu frunzele ei spectaculoase, de regulă, roșii ori albe sau Cactusul Crăciunului (Crăciunel), cu florile lui roz ca niște clopoței. Lângă aceste plante decorative, poți pune decorațiuni diverse, iar pe exteriorul ferestrei, să montezi beculețe monocolore albe sau galbene, care să le pună în evidență frumusețea chiar și pe timpul nopții. O altă modalitate este să optezi pentru instalații luminoase multicolore, care să dea o notă veselă ferestrelor casei tale. 

Creează o poveste de Crăciun pe fațada casei și în curte

fatada casei decorata pentru craciun

O vilă ce are curte îți oferă spațiu suficient pentru a crea propria poveste de Crăciun pe fațada locuinței tale, dar și în curte. Astfel, pe lângă tradiționalele beculețe pe care le poți monta pe pereți, acoperiș, ferestre și uși, poți alege figurine luminoase sub formă de Moș Crăciun, stele, brăduți, lumânări, fulgi de zăpadă. 

Totodată, în grădină, poți monta ornamente care luminează, cum ar fi reni, sănii, brazi, globuri de diferite mărimi și chiar trenulețe. Ca să obții un efect vizual deosebit, poți combina culorile calde cu cele reci, cum ar fi alăturarea galbenului și a roșului cu verdele și albastrul. 

👉 Creează propria poveste de Crăciun pe fațada casei tale și în curte. Descoperă toate ofertele de ornamente luminoase pentru exterior, de la reni care trag sania Moșului, oameni de zăpadă și clopote până la figurine diverse.

Dă o notă personală fațadei casei, cu decorațiuni homemade

decoratii de craciun homemade

Una dintre cele mai originale metode de a-ți orna fațada casei este să agăți de zidurile acesteia decoratiuni de Craciun handmade. Un design la îndemână, pe care îl poți realiza simplu, este următorul:

 • alege o creangă uscată sau o bucată de scândură și fixeaz-o de zidul casei cu sfoară sau cuie, în funcție de posibilități;
 • leagă de ea globuri de Crăciun de diferite dimensiuni, cu ajutorul unei sfori;
 • alege câteva cutii de diverse mărimi, îmbracă-le în hârtie pentru cadouri, cu tematică de Crăciun, și pune-le funde tot din sfoara; agață-le și pe ele de creanga uscată.

În loc de creangă, poți decora fațada în felul acesta, atârnând decorațiunile direct pe ziduri, de tocul ferestrelor ori fixându-le pe ușa de la intrare.  

👉 Descoperă toate ofertele de globuri de Craciun de care ai nevoie, creează împreună cu cei dragi cele mai frumoase decorațiuni homemade pentru fațada casei tale și transformă totul într-o sărbătoare de neuitat. 

Decorează fațada casei cu ornamente din brad și conuri

ornamente din brad

Dacă preferi un decor inspirat din natură, poți opta pentru decorarea fațadei casei tale cu ornamente din brad și conuri, pe care să le realizezi chiar tu. Poți folosi brad natural, dacă vrei neapărat să simți mirosul unic al coniferelor, sau să alegi varianta unui plastic ecologic. În loc de brad, la fel de frumos arată și crenguțele de tuia. 

Cele mai apreciate dintre toate decorațiunile din brad și conuri sunt, desigur, coronițele, pe care le poți pune la ușa de la intrare. Iată câteva idei cu ajutorul cărora poți obține astfel de ornamente:

Coronița din tuia cu fructe uscate

cum faci o coroana decorativa

Sunt câteva etape pe care ar fi bine să le urmezi, ca să realizezi o astfel de coroniță:

 • împletește o coroană din nuiele sau folosește mai multe bucăți de sârmă și fă suportul pentru coroniță;
 • lipește cu adeziv crenguțele de tuia pe suportul din nuiele;
 • deasupra crengilor de tuia, fixează conurile de brad;
 • ia câteva cutii mici, învelește-le în hârtie pentru cadouri, pune-le fundițe și lipește-le din loc în loc, simbolizând darurile de Crăciun;
 • printre conuri și cutiile de cadouri, poți pune fructe uscate, precum măceșele, de exemplu, dar pe cele care au codițe, ca să le poți fixa mai ușor cu sfoară sau lipici;
 • prinde coronița decorativă, cu sfoară sau gută, de ușa de la intrarea în casă.

Coroniță decorativă din brad și turtă dulce

coroana decorativa din turta dulce

Respectând aceiași pași precum în cazul coroniței din tuia cu fructe uscate, poți realiza un ornament interesant, pentru ușa de la intrare, și să-ți întâmpini oaspeții cu un decor deosebit de frumos, dar care să le creeze o stare de bine prin mirosul puternic și îmbietor. Iată care sunt „ingredientele” magice pe care le poți fixa, cu adeziv sau ață, pe suportul pentru coroniță, confecționat din crengi de brad, pe care le legi cu sârmă:

 • câteva bucăți de turtă dulce sub formă de stea, oameni de zăpadă; le poți cumpăra ca atare sau le poți face chiar tu;
 • 3-4 steluțe de anason uscat;
 • 3-4 batoane de scorțișoară;
 • 3-4 felii uscate de portocală;
 • 3-4 bucăți de ciubuc sub formă de bastonașe;
 • 3-4 cutii mici împachetate în hârtie colorată, care să ilustreze cadourile și pe care le poți decora cu panglica sau snur.

Ghirlande din brad și conuri

ghirlanda din conuri

 Dacă nu îți plac neapărat coronițele, te poți îndrepta spre crearea unei ghirlande din crengi de brad, conuri și fructe uscate, pe care să o așezi deasupra ferestrelor. În acest caz, suportul nu mai este circular, ci drept. Pentru a pune și mai bine în evidență astfel de decorațiuni pentru fațada casei, este bine ca deasupra sau dedesubtul lor să existe beculețe cu lumină galbenă.  

Cum decorezi fațada casei de Crăciun – sfaturi utile

sfaturi pentru decorarea fatadei casei de craciun

Indiferent pentru ce tip de ornamente optezi și de faptul că locuiești la casă sau într-un apartament de bloc, decorarea fațadei locuinței pentru Crăciun este un proces creativ și totodată amuzant, în care poate fi implicată toată familia. Pentru ca proiectul vostru să fie, însă, unul de succes, este bine să ții cont și de câteva sfaturi utile, cum ar fi:

 • fii atent la siguranța ta și a celor dragi – ai grijă la firele electrice și la montarea decorațiunilor; dacă ai o casă mare și cu ziduri foarte înalte, este indicat să apelezi la firme specializate care să te ajute la montarea și demontarea instalațiilor luminoase; 
 • creează armonie cromatică – pentru un efect vizual deosebit, încearcă să faci combinații cromatice reușite, mergând pe principiul culorilor complementare: roșu-verde, albastru-oranj sau galben;
 • folosește ghivecele cu brazi sau tuia – brazii sau tuia în ghivece pot fi decorați ușor cu ghirlande luminoase și așezați de-a lungul terasei, pe scările de la intrarea în casă;
 • alege stilul care ți se potrivește – în funcție de personalitatea ta, alege stilul care ți se potrivește, astfel încât să creezi o poveste de Crăciun coerentă și care să-ți facă plăcere; astfel, poți decora fațada în stil rustic, folosind preponderent ornamente din lemn, în stil modern, cu foarte puține decorațiuni, în alb și roșu, sau în stil eclectic, în care să combini elemente din mai multe tipuri de design. 

Decorarea fațadei casei tale de Crăciun poate fi o provocare dificilă, de la alegerea designului până la montarea ornamentelor, însă, ținând cont de câteva sfaturi utile și idei inspirate, cum sunt și cele de mai sus, poți aduce magia sărbătorii în locuință, încă de la intrare. 

Sursa foto: Shutterstock