16 Jun 2021, Autor:

În general, aproape orice obiect pe care îl ai în casă sau în curte poate fi transformat într-un sistem de hrănire a păsărilor. Atât timp cât găsești o modalitate de a-l agăța de un copac sau de a-l monta pe peretele exterior al casei, orice lucru poate servi drept hrănitoare pentru înaripate. Realizarea unui astfel de sistem este o activitate amuzantă și poate fi o metodă relaxantă de a petrece timpul cu cei mici. În plus, vei fi mândru de munca ta, iar păsările o vor adora, cu siguranță.

Căsuță din bețișoare

Căsuță din bețișoare

Aceasta este o activitate foarte plăcută, care poate fi făcută împreună cu cei mici. Poți să folosești orice fel de bețișoare, inclusiv pe cele rămase de la înghețată – mai ales dacă sunteți mari consumatori în familie – sau seturi pe care le poți cumpăra de la papetărie.

Ai nevoie de: bețișoare, un pistol de lipit și adezivul potrivit, sfoară, vopsele acrilice, pensule, decorațiuni la alegere.

Începe prin a forma pătrate din bețișoare, lipite la capete. Suprapune câte pătrate dorești, astfel încât să formezi pereții căsuței. Formează și podeaua, lipind, pe pătratul cel mai de jos, bețișoare unele lângă altele. Pe același sistem vei crea două pătrate pentru acoperiș, pe care le vei poziționa în forma literei V întoarse, pe pereții deja formați. Copiii pot vopsi căsuța în orice culoare doresc. Umple baza cu semințe și atârnă căsuța cu ajutorul unei bucăți de sfoară.

Vezi 👉 oferta de pistoale de lipit vandute pe OLX.ro

Căsuță dintr-o ceșcuță de ceai

Casuta din cescuta de ceai

Poți face un sistem foarte șic de hrănit păsărelele, dintr-o ceașcă de ceai și farfuria sa.

Ai nevoie de: o ceașcă de ceai, o farfurioară, adeziv universal, sfoară.

Pentru a-l face cu adevărat unic, lipește ceașca așezată pe o parte de farfurie, cu adeziv, astfel încât să arate ca și cum s-ar fi răsturnat. Acest sistem va da impresia că semințele se revarsă din ceașcă pe farfurie și este adorabil. Ai grijă ca toarta să fie poziționată în sus, pentru că de ea vei atașa o panglică sau o bucată de sfoară, cu care o vei agăța de o creangă.

Căsuță dintr-o sticlă de vin sau un pet

Chiar și sticlele de vin vechi pot fi transformate într-un sistem de hrănire pentru păsări.

Ai nevoie de: o sticlă de vin goală (o sticlă din plastic), un burghiu electric cu capetele potrivite, o farfurie întinsă mai mare, sfoară/ sârmă.

Fă câteva găuri, cu grijă, cu ajutorul unui burghiu, în partea de jos a sticlei, pe care va trebui să o așezi pe o farfurie. Sticla va funcționa ca un rezervor de semințe, care se vor aduna încet în farfurie. Poți face același lucru cu o sticlă mare din plastic, dar nu vei obține o hrănitoare la fel de elegantă. Tot ceea ce trebuie să faci, apoi, este să o legi în partea superioară cu o sârmă sau sfoară, pentru a o agăța în locul dorit.

Casuta dintr-o sticla de vin sau un pet

Descopera 👉 toate anunturile pentru burghie electrice de pe OLX.ro

Căsuță dintr-o cutie de lapte

O cutie de lapte simplă poate fi transformată într-o hrănitoare drăguță.

Ai nevoie de: o cutie goală de lapte sau suc, sfoară/panglică/sârmă, culori acrilice, pensule, adeziv universal, diverse decorațiuni, o lingură din lemn/ un băț.

Decupează câte un pătrat în partea de jos a cutiei, pe două laturi opuse, pentru ca păsările să aibă acces la mâncare. Poți, de asemenea, să găurești cutia, pentru a pune un băț sau chiar o lingură de lemn, astfel încât păsările să aibă un suport de odihnă atunci când vor să mănânce. Este foarte ușor de făcut și este o activitate minunată pentru copii, care pot vopsi cutia în culoarea preferată.

Căsuță dintr-un ceainic vechi

Un vechi ceainic le poate face foarte fericite pe păsările care trăiesc în preajma casei tale.

Ai nevoie de: un ceainic mai mare, sfoară/ sârmă.

Atârnă-l de un copac sau chiar pe peretele casei tale. Poate fi folosit ca o cutie pentru cuibărit sau ca hrănitoare. Păsările vin să-și facă un cuib acolo și își depun ouăle. Este minunat să vezi puii ieșind din ouă, mai ales pentru copii.

Căsuță din butuc

Casuta din butuc

Această hrănitoare pentru păsări necesită mai multă dexteritate, dar rezultatul este unul pe măsură.

Ai nevoie de: un butuc din lemn moale, de exemplu brad, un fierăstrău, o daltă, o bucată de lanț din oțel.

Ia un mic butuc și taie din el suficient de mult, pentru a pune mâncare în el, apoi atârnă-l de un copac, cu ajutorul unui lanț. Păsările îl vor iubi, pentru că vor simți că pomul însuși le hrănește.

Hrănitoare dintr-o farfurie de lut

Dacă îți place să creezi obiecte din lut, de ce să nu faci o hrănitoare pentru păsări?

Ai nevoie de: o farfurie de lut, culori acrilice, pensule, sfoară din bumbac.

Poți modela un castron frumos, care va fi perfect pentru a hrăni păsările preferate. În plus, copiilor le place să se joace cu lutul. Desigur, poți face o hrănitoare pentru păsări și dintr-un castron cumpărat ori dintr-un borcan cu gura mai largă. Aceste obiecte pot fi decorate după dorință cu culori acrilice, sfoară ori mărgele. Nu mai ai nevoie decât să îi faci un suport din sfoară, pentru a-l putea agăța în locul preferat.

Căsuță dintr-o cutie de conservă

Cu o cutie de tablă veche, mai mare, și sfoară din cânepă, poți face o hrănitoare frumoasă pentru păsări.

Ai nevoie de: o cutie de conservă, un ciocan mic, sfoară de cânepă, adeziv universal, decorațiuni la alegere.

Curăță bine cutia și, cu ajutorul unui ciocan, netezește marginea, pentru ca aceasta să nu mai fie tăioasă. Îmbracă în sfoară cutia și adaugă o decorațiune la alegere. Tot cu sfoară o vei atârna într-un copac.

Cum faci bile de hrană pentru păsări, acasă

Cum faci bile de hrana pentru pasari

Nu este nevoie să cumperi bile de hrană pentru păsări de la magazinele specializate, prepararea lor în casă fiind foarte ușoară.

Vezi 👉 oferta de mancare pentru pasari de pe OLX.ro

Bile din polistiren

Cumpără diverse suporturi sau bile din polistiren. Întinde deasupra unt de arahide și acoperă-le cu semințe. Folosește panglici sau bucăți de sfoară pentru a le atârna. Desigur, aceste bile de polistiren pot fi refolosite, după ce au fost curățate de semințe.

Cu conuri de brad

Cum faci casute pentru pasari

Aceste hrănitoare realizate din conuri de brad sunt deja clasice. Conurile uscate se dau prin unt de arahide sau printr-o altă grăsime, precum untura de porc, și apoi se îmbracă în semințe. Indiferent de preferințele tale, aceste sisteme de hrănire sunt foarte ușor de realizat, fiind activități excelente pentru copii. Fă mai multe și decorează copacii cu ele.

Forme de prăjituri

Poți realiza bile de hrană de toate formele și dimensiunile, folosind matrițe pentru biscuiți. Prepară o gelatină simplă și adaugă în această bază semințe pentru păsări, cumpărate vrac. Pune matrițele într-o tavă, toarnă amestecul și așteaptă să se întărească. Poți, apoi, să le agăți, cu ajutorul unor bucăți de sfoară, oriunde dorești.

Aceste hrănitoare vor fi foarte apreciate, indiferent de anotimp, de către păsările sălbatice. Este inutil să cumperi unele din comerț, pentru că poți face astfel de obiecte foarte rapid și simplu, din orice lucru vechi pe care îl ai în casă. Nu numai că poți să reciclezi, dar, dacă ai copii, aceasta este o modalitate excelentă de a atrage păsări pe care ei le pot observa, fără să le deranjeze.

Sursa foto: Pexels, Shutterstock