29 Dec 2020, Autor:

Stilurile scandinave de amenajări interioare capătă o popularitate tot mai mare în România, iar decorurile simple, cu elemente ce îmbină esteticul cu funcționalul, sunt alese pentru transformarea spațiilor rezidențiale în locuri destinate relaxării, în care simplitatea și bunul gust sunt elemente cheie.

Un exemplu reprezentativ al acestei tendințe de amenajare este dat de stilul Hygge, un concept danez, concentrat pe redarea confortului absolut și pe transformarea oricărei locuințe într-un loc primitor, dar funcțional, care să insufle pozitivitate și care să contribuie la crearea unui cadru în care primează liniștea și sentimentul de relaxare.

În cele ce urmează, vom descrie stilul Hygge și îți vom oferi o serie de sfaturi, cu ajutorul cărora să poți implementa acest concept de amenajare în propria ta locuință, într-un mod rapid și cât mai eficient.

Lasă lumina să pătrundă în întreaga locuință
Creează un loc destinat relaxării
Optează pentru culori cât mai calde
Alege texturile specifice stilului Hygge
Simplitatea este cheia decorului perfect

Lasă lumina să pătrundă în întreaga locuință

Pentru că Hygge este un stil care încurajează pozitivitatea și starea de bine, lumina trebuie să fie nelipsită dintr-o locuință amenajată în acest mod. Astfel, este important să te asiguri că lumina pătrunde în toate colțurile locuinței tale și că fiecare cameră este inundată de razele soarelui. Pentru a realiza acest lucru, este recomandat să nu ascunzi ferestrele sub materiale foarte groase, precum perdele opace sau draperii foarte groase, și să găsești o soluție prin care să permiți luminii să intre în locuință. 

amenajarea casei in tilul hygge

Dacă ai o locuință cu ferestre mici sau una care, prin construcție, nu beneficiază foarte mult de lumina naturală, ai mereu opțiunea de a integra sisteme de iluminat în casa ta, astfel încât să te bucuri de același rezultat. Atunci când alegi corpurile de iluminat, este important să te concentrezi pe designul acestora și să te asiguri că aspectul lor completează decorul general. De asemenea, este indicat să alegi soluții de iluminat de accent, precum veioze sau lampadare, care vor scoate în evidență anumite decorațiuni, dar și lumânări decorative, care vor completa cadrul intim și vor transforma casa ta în „acasă”. 

Dacă ești în căutarea unor lumânări decorative pentru locuința ta și îți dorești să ai acces la o gamă variată de produse, cu prețuri avantajoase, dintre care să poți alege, OLX îți pune la dispoziție o întreagă categorie de lumanari decorative. Descoperă toate ofertele și alege produsele potrivite pentru tine!  

elemente de decor pentru stilul hygge

Creează un loc destinat relaxării

Cu toate că unul dintre punctele cheie ale stilului Hygge constă în transformarea întregii locuințe într-un loc învăluit de calm și de sentimentul de relaxare, o casă decorată în acest fel trebuie să beneficieze de un loc special, cu rol de spațiu destinat relaxării, reculegerii și deconectării de la cotidian.

dormitor in stilul hygge

Fie că este în dormitor, fie într-un colț al livingului, locul de relaxare ar trebui să-ți ofere un cadru perfect, în care să te retragi după o zi grea sau în care să te bucuri de o carte bună și de un ceai fierbinte, oricând ai nevoie de o deconectare de la problemele cotidiene și de la responsabilitățile zilnice. Pentru amenajarea acestui loc, vei avea nevoie de un fotoliu confortabil, acoperit de perne pufoase, de o măsuță de cafea, pe care să-ți așezi obiectele, și de o lampă de masă cu lumină reglabilă, care să-ți permită să te bucuri de citit sau de orice activitate care te relaxează, în condiții de maxim confort. Pentru a da un plus de personalitate colțului tău de relaxare, îl poți decora cu ajutorul unor ornamente care te reprezintă și care te încarcă pozitiv atunci când le privești. 

Pentru că știm că alegerea obiectelor decorative potrivite este un proces complex, în care trebuie să analizezi fiecare model în parte și să le selectezi pe acelea care ți se potrivesc, îți punem la dispoziție o întreagă categorie de obiecte decorative deosebite, pentru toate gusturile. Intra pe OLX și descoperă-le!  

Optează pentru culori cât mai calde

După cum probabil că ți-ai dat seama până acum, stilul Hygge este unul care îți permite să te joci cu texturile, să improvizezi și să alegi elementele de decor în funcție de preferințele tale. Totuși, există anumite caracteristici care trebuie respectate, pentru ca locuința ta proaspăt amenajată să se încadreze în acest stil, iar una dintre acestea este legată de culorile alese. 

Atunci când amenajezi o locuință în stilul Hygge, ar trebui să alegi culori calde, liniștitoare, la vederea cărora să-ți fie indusă automat starea de relaxare. Pentru că magia acestui stil nu este conferită de aspectul general al casei, ci de modul în care te simți atunci când interacționezi cu elementele sale cheie, este important să alegi acele culori care îți oferă sentimentul de liniște, potrivite locului căruia îi spui casă. Astfel, poți alege decorațiuni și piese de mobilier în culori precum: galben, roșu, roșu-oranj, purpuriu sau portocaliu ori piatră decorativă în aceleași nuanțe cromatice pentru pereți. 

Dacă îți dorești să oferi fiecărei încăperi din casa ta un aspect unic și simți că simpla aplicare a unui strat de vopsea pe pereți nu este îndeajuns, poți lua în calcul decorarea acestora cu stickere autocolante. Pe OLX gasesti stickere de diferite forme și mărimi, potrivite pentru orice amenajare interioară.   

culori potrivite stilului hygge

Alege texturile specifice stilului Hygge

Atunci când îți dorești să amenajezi o locuință în stilul Hygge, pe lângă culori, este important să te concentrezi și asupra texturilor și materialelor din care sunt confecționate obiectele de decor pe care urmează să le integrezi în casa ta. Pentru că un ambient cu adevărat confortabil se poate construi doar atunci când se acordă o atenție sporită esenței obiectelor pe care le alegi, scandinavii recomandă piesele de mobilier și obiectele confecționate din lemn natural, fără foarte multe finisaje, dar și țesăturile naturale, precum blănuri călduroase sau împletituri din lână, care dau senzația de confort și te învăluie într-o stare de bine. 

Pe lângă caracteristicile de ordin estetic și funcțional, Hygge este un stil pe care îl simți și care îți surprinde plăcut toate cele cinci simțuri, într-un mod cu adevărat unic. De asemenea, Hygge poate fi considerat un concept care te ajută să-ți transformi locuința într-o extensie a propriei tale personalități, fiind, în același timp, un refugiu atunci când vrei să te deconectezi de la cotidian, un loc destinat relaxării, atunci când ai nevoie de timp pentru tine, și un excelent spațiu de socializare, atunci când îți dorești să petreci momente plăcute alături de persoanele dragi ție. 

simplitate in stilul hygge

Simplitatea este cheia decorului perfect

La fel ca în cazul majorității stilurilor de amenajări interioare scandinave, și atunci când vine vorba despre Hygge, elementul central al acestuia este simplitatea. Când îți decorezi locuința în acest stil, prioritatea ta nu ar trebui să fie aceea de a căuta obiecte de lux sau foarte extravagante, ci de a te concentra pe alegerea unor elemente simple, utile, dar cu un design care îți va aduce mereu zâmbetul pe buze. 

De asemenea, o amenajare în stilul Hygge trebuie să fie cât mai aerisită, fără obiecte inutile și fără corpuri de mobilier masive, care să îți ocupe cea mai mare parte din spațiu. Încearcă să ții cont și de utilitatea elementelor pe care le alegi, însă, în cele din urmă, fă tot posibilul de a opta doar pentru acele lucruri care îți permit să te bucuri din plin de o suprafață cât mai mare a casei tale. 

Amenajarea casei tale în stilul Hygge poate reprezenta o idee bună, dacă îți dorești o locuință modernă, cu bun gust și care să te învăluie, de fiecare dată, în sentimentul de calm și de relaxare. Joacă-te cu nuanțele, alege texturile preferate și caută decorațiuni pe gustul tău, pentru a-ți amenaja locuința într-un mod care te reprezintă. 

Sursa Foto: Shutterstock