26 apr. 2021, Autor:

La fel ca sărbătoarea Crăciunului, și Paștele este o ocazie excelentă pentru a-ți pune la  încercare imaginația, ca să creezi decorațiuni spectaculoase, împreună cu cei dragi. La prima vedere, pare complicat să realizezi un aranjament care să arate impecabil, însă, în practică, lucrurile sunt mult mai simple decât crezi.

În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva idei Do It Yourself, care să te inspire și să te ajute să construiești propria poveste de culori, texturi și chiar arome. Cu „ingrediente” simple, pe care le găsești pe OLX, la prețuri convenabile și după toate gusturile, poți realiza mici opere de artă. Și chiar dacă nu îți iese totul perfect, a-ți decora casa de Paște este un proiect amuzant în care merită să investești.

Confecționează un aranjament de Paște, din ouă, lemn și flori
Creează decorațiuni pentru masa de Paște
Realizează ghirlande și coronițe de Paște, pentru casă și grădină
Construiește o candelă inedită pentru Paște
Realizează ouă colorate, din material textil, pentru camera copiilor

Confecționează un aranjament de Paște, din ouă, lemn și flori

Aranjament din oua

Aranjamentele de Paște, inspirate de plimbarile revigorante în aer liber, sunt întotdeauna binevenite. Poți crea propria poveste folosind materiale simple, naturale sau artificiale, în tonuri vii de verde, galben, roz sau roșu, după cum dorești. Iată cum realizezi o astfel de decorațiune:

 • pune o hârtie sau folie de plastic pe masa de lucru;
 • ia o bucată de scoarță de copac și, cu ajutorul unui pistol de lipit, fixează pe ea licheni decorativi conservati sau mușchi artificiali;
 • ia 3-4 ouă, sparge-le doar pe jumătate și golește-le bine de conținut; curăță inclusiv pielița din interior; spală cojile cu grijă și lasă-le la uscat;
 • tot cu ajutorul pistolului de lipit, fixează ouăle peste lichenii sau mușchii artificiali;
 • ia câteva flori colorate și pune-le în fiecare coajă de ou.

În loc de scoarța de copac, poți folosi și alte suporturi, cum ar fi o cutie din lemn, o piatră. Totodată, pe lângă ouă, în aranjamentul tău se pot regăsi diverse alte elemente, cum ar fi buburuzele sau ciupercile decorative.

Creează decorațiuni pentru masa de Paște

Decoratiuni pentru masa festiva

Masa festivă pe care o pregătești pentru sărbătorile pascale merită toată atenția și în ceea ce privește decorațiunile, care dau o notă personală evenimentului și înveselesc atmosfera. O idee DIY care te poate inspira este să construiești un coșuleț cu morcovi si iepurași. Ai nevoie de două coli de hartie creponata, una portocalie și alta verde, panglică, câteva cartoane colorate, foarfecă, adeziv, un coșuleț de nuiele și câteva ouă de lemn.  Mai jos, sunt pașii de urmat:

 • decupează 5-6 semicercuri din hârtia creponată portocalie și rulează-le sub formă de con;
 • umple conurile cu bucățele de hârtie sau cu iarbă artificială;
 • leagă conurile la gură;
 • taie fâșii 5-6 benzi de hârtie creponată verde, lăsând un centimetru liber în partea de jos, apoi răsucește fâșiile tăiate, ca să obții frunzele morcovilor; lipește-le de conurile portocalii;
 • leagă morcovii cu panglica, pentru a le da un aspect plăcut;
 • decupează din cartonul colorat un iepuraș și, din panglica textilă, fă-i o fundiță, pe care să o lipești la gâtul iepurașului;
 • pune totul într-un coșuleț de nuiele și așază decorațiunea pe masa festivă.

Oua de Paste

Pe masa de Paște se mai poate regăsi un aranjament aromat și dulce, o încântare pentru toți cei dragi. Este vorba despre un platou tematic cu turtă dulce glazurată, sub formă de ouă sau iepurași. Pune mai întâi un pat de frunze verzi, așază turtele cu simț estetic și ornează platoul cu flori colorate.

Realizează ghirlande și coronițe de Paște, pentru casă și grădină

Ghirlande si coronite

Când vine vorba de a-ți decora casa și grădina de Paște, ornamentele handmade sunt cele mai la îndemână, pentru că le poți confecționa foarte ușor. De pildă, ghirlandele cu ouă și iepurași pot fi agățate de ușile de la intrare, la ferestre și în copacii din grădină. Iată cum obții o astfel de decorațiune:

 • alege câteva coli de carton colorat și decupează figurine în formă de iepurași;
 • lipește pe fiecare figurină câte o biluță albă de polistiren, pe post de coadă;
 • poți folosi acuarele, pentru a picta ochii, gura și urechile iepurașilor;
 • taie o bucată de sfoară subțire;
 • prinde figurinele de sfoară, cu ajutorul unor clești pentru rufe.

Astfel de ghirlande pot fi folosite și pentru a decora lustrele din casă sau biblioteca din sufragerie. Ca să creezi o atmosferă plăcută, seara, poți utiliza și instalații luminoase.

idei DIY pentru decorarea căminului

O altă decorațiune de mare efect este o coroniță handmade cu tematică pascală. Ai nevoie de câteva ouă artificiale din plastic sau polistiren, pentru că sunt mai ușoare decât cele din lemn, 6-7 crengi de salcie și flori. Într-o primă etapă, împletești salcia, ca să obții suportul coroniței, după care, deasupra ei, fixezi ouăle și florile, cu ajutorul unui adeziv. Poți pune astfel de coroane la ușile de la intrare și pe gardurile din grădină, dacă deții așa ceva.

Construiește o candelă inedită pentru Paște

ornamente paste handmade

Una dintre camerele-vedetă în această perioadă este, cu siguranță, sufrageria, așa că decorarea acestei încăperi este importantă. Aici vei petrece mare parte din timp împreună cu cei dragi și îți vei primi musafirii. Prin urmare, una dintre ideile pe care le poți pune în practică este să construiești o candelă specială, urmând pașii de mai jos:

 • ia 8-9 jumătăți de coajă de ou; pot fi gata vopsite sau poți să le utilizezi așa cum sunt;
 • spală bine interiorul, ca să nu rămână nicio urmă de albuș sau gălbenuș;
 • în fiecare coajă de ou, lipește, cu ajutorul unui adeziv, flori uscate (lavandă, bumbac);
 • Ia 3-4 ouă de prepeliță și, cu ajutorul unui ac și al unei seringi, golește-le de conținut; spală bine interiorul cu apă și detergent, lasă-le la uscat și apoi lipește-le de florile uscate deja, fixate în cojile de ouă;
 • lipește fiecare mini ornament de un pahar sau bol de sticlă, în care poți introduce, la final, o lumânare decorativă.

Realizează ouă colorate, din material textil, pentru camera copiilor

 aranjamente de paste cu oua

Pentru camera copiilor, poți încerca varianta confecționării ouălor din material textil. Ai nevoie de puțină imaginație și de următoarele instrumente și materii prime, ca să obții decorațiuni originale și amuzante de Paște:

 • șablon – ouă, iepurași, pui de găină sau schițezi în creion forma figurinei dorite;
 • ață de cusut;
 • foarfecă de croitorie;
 • orice material textil dorești; pot fi cămăși uzate, blugi, ce haine nu mai folosești;
 • nasturi, mărgele, pentru decor.

Pe dosul materialului utilizat, desenează forma figurinei. Taie două astfel de bucăți de material, dar nu exact pe conturul schiței, ci un pic mai mari, ca să le poți coase ușor după aceea. Umple-le cu vatelina. Pentru decor, poți coase nasturi și mărgele sau să decupezi diverse forme geometrice, pe care să le lipești, mai apoi, de fiecare figurină. Poți să le faci și agățători. Pune figurinele din loc în loc, pe rafturi, mese, agață-le de perdele, de clanțele ușilor.

Decorarea casei pentru Paște este un proces amuzant, în care poate fi implicată toată familia. Folosind materiale și instrumente simple, poți obține ornamente speciale, cum sunt și cele de mai sus, fără prea mare efort. Trebuie doar să dai frâu liber creativității și să te înarmezi cu puțină răbdare.

Sursa foto: Shutterstock