11 ian. 2021, Autor:

Dacă în dulapurile tale sunt o mulțime de haine de care nu mai ai nevoie, pentru că nu îți mai plac sau pur și simplu nu mai ai loc de ele, ai la îndemână o varietate de metode prin care să le dai o nouă utilizare. Poți să le donezi, să le transformi în obiecte decorative ori accesorii și să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself) sau să le valorifici ca atare, fie construindu-ți propriul business, fie apelând la magazine second-hand.

În cazul în care te hotărăști să le vinzi online sau într-un spațiu fizic, este foarte important să știi ce să faci ca să obții prețul corect și să atragi cât mai mulți doritori. Iată, în continuare, un scurt ghid despre cum îți pregătești hainele vechi pentru vânzare.  

Asigură-te că hainele vechi au un aspect îngrijit

  • Recondiționează hainele pe care nu le mai porți
  • Spală și calcă hainele vechi, ca să arate impecabil
  • Acordă atenție detaliilor care fac diferența
  • Sortează hainele și pune-le în cutii de carton
  • Pune în evidență obiectele vestimentare de colecție

Dă o notă aparte hainelor vechi, cu accesorii deosebite
Cum pregătești hainele vechi pentru vânzare

Asigură-te că hainele vechi au un aspect îngrijit

Odată ce ai luat decizia să vinzi hainele de care nu mai ai nevoie, primul lucru la care ar fi bine să te gândești este ca ele să arate impecabil, astfel încât să atragă privirile cât mai multor oameni. Acest lucru este valabil, indiferent că apelezi la serviciile magazinelor specializate ori că vrei să ai propria afacere. Totodată, reține că există anumite detalii care fac diferența și care pot crește valoarea unui obiect vestimentar.  

Recondiționează hainele pe care nu le mai porți

reconditioneaza hainele vechi

Una dintre metodele eficiente prin care poți valorifica îmbrăcămintea pe care nu o mai porți este să reconditionezi hainele vechi. Aceasta, pentru că, pe de o parte, nu toate obiectele vestimentare din garderoba ta mai sunt la modă și, pe de alta, ai posibilitatea de a transforma chiar și hainele uzate în lucruri cu un farmec aparte. Reține, însă, că este bine să ții cont și de publicul căruia i te adresezi, dacă vrei să mergi pe ideea aceasta. Există o mulțime de moduri prin care poți reda strălucirea unor pantaloni sau unei bluze vechi, iar unul dintre ele este următorul:

   • alege o pereche de blugi de culoare închisă și una într-o nuanță mai deschisă;
   • desenează cu creta, pe blugii deschiși la culoare, diverse forme: delfini, flori, nori;
   • decupează, cu ajutorul unei foarfeci de croitorie, formele respective;
   • coase bucățile de material astfel decupate de perechea de blugi.

Poți crea modele diverse, de la bărcuțe, păsări și până la inimioare și fluturi, după cum simți că s-ar potrivi mai bine. În felul acesta, vei da o notă aparte hainelor second-hand pe care un cumpărător cu o fire nonconformistă, căruia îi place îmbrăcămintea personalizată, le poate aprecia pe măsură. 

👉 Descoperă toate ofertele de foarfeci de croitorie de care ai nevoie și recondiționează-ți creativ hainele vechi, pentru a le vinde. 

Spală și calcă hainele vechi, ca să arate impecabil

spala si calca hainele vechi

Mai ales atunci când apelezi la serviciile unui magazin specializat în vânzarea hainelor second-hand, este indicat ca hainele pe care vrei să le dai spre vânzare să arate impecabil, pentru că, în acest caz, vei completa un formular, vei trimite îmbrăcămintea la adresă, iar o companie specializată va face o evaluare pentru stabilirea prețului corect. 

Din această perspectivă, unul dintre aspectele esențiale este ca obiectele vestimentare să fie dezinfectate, adică spălate la temperaturi înalte, eventual, cu ajutorul unor mașini de spălat prevăzute cu funcții speciale pentru eliminarea alergenilor, a bacteriilor și a virusurilor periculoase. Apoi, calcă-le, de preferat cu un fier de călcat cu aburi.

👉 Descoperă toate ofertele de fiare de calcat de care ai nevoie și asigură-te că hainele vechi au un aspect îngrijit. 

Acordă atenție detaliilor care fac diferența

haine vechi de vanzare

Există și o mulțime de aplicații prin care poți valorifica hainele vechi, fără să plătești comision, dar, ca să ai și succes, va trebui să te ocupi de realizarea unor fotografii de foarte bună calitate, alegerea unui preț, încărcarea tuturor informațiilor despre îmbrăcăminte pe internet și să contactezi potențialii cumpărători. 

Detaliile fac diferența, așa că, mai ales dacă ai haine nou-nouțe, asigură-te că eticheta este intactă și că este vorba despre un produs original. Apoi, odată cu un obiect vestimentar deosebit, poți oferi și un mic cadou, cum ar fi o geantă de care nu mai ai nevoie sau un rucsac din piele, șic. 

Sortează hainele și pune-le în cutii de carton

sortarea hainelor vechi

Sortarea hainelor este una dintre etapele importante în pregătirea hainelor vechi pentru vânzare, indiferent în ce mod alegi să le valorifici. Așadar, alege câteva cutii de carton, lădițe din lemn sau alte accesorii pentru depozitare și așază hainele pe categorii: haine nepurtate, haine recondiționate, îmbrăcăminte de firmă. Folosește-te de câteva ustensile utile, care te vor ajuta să te organizezi mai bine, cum ar fi markerele, cariocile colorate, post-it-urile, sfoara pentru legat ori banda adezivă pentru sigilat.

👉 Descoperă toate ofertele de creioane colorate si carioci de care ai nevoie și ordonează hainele vechi pe categorii. 

Pune în evidență obiectele vestimentare de colecție

obiecte vestimentare de colectie

Hainele de colecție se pot încadra în multe tipare și este important să le pui în evidență cât mai bine, ca să obții prețul corespunzător. De pildă, costumele populare vechi pot fi valorificate în cadrul unor licitații sau poate vrei să le donezi unui muzeu. 

În același timp, poți grupa hainele după perioada în care ele au fost create și să te orientezi spre o nișă a pieței de îmbrăcăminte second-hand. De exemplu, o colecție de haine vintage, din anii ‘80, poate fi foarte valoroasă. 

Dă o notă aparte hainelor vechi, cu accesorii deosebite

accesorii vintage haine vechi

Mai cu seamă atunci când vrei să ai propriul business cu haine vechi pe care să le vinzi, este important ca, pe lângă certificatul de dezinfecție prin care demonstrezi că îmbrăcămintea este sigură pentru viitorii cumpărători, fotografiile și materialele video care să le pună în valoare, să existe și câteva atuuri care pot atrage mai mulți vizitatori și, implicit, potențiali clienți. 

Accesoriile deosebite se numără printre acestea. Fie că le ai gata făcute, fie că le realizezi din plăcere, pentru a fi combinate cu anumite piese vestimentare, gențile, broșele, pălăriile, eșarfele, fularele, toate au un farmec aparte. Prin urmare, te poți înarma cu o croșetă sau andrele, gheme de lână colorate, ac și ață și să construiești o poveste unică pentru hainele vechi pe care le pregătești pentru vânzare. 

👉 Descoperă toate ofertele de gheme de lana colorate de care ai nevoie și creează accesorii deosebite pentru hainele vechi. 

Cum pregătești hainele vechi pentru vânzare – sfaturi utile

vanzare haine vechi

Indiferent cum alegi să valorifici hainele vechi, sunt anumite aspecte importante de care e bine să ții cont, ca să și obții ceea ce ți-ai propus. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:

   • unde vinzi hainele vechi – este una dintre primele întrebări pe care ar fi bine să ți le pui, ca să știi ce pași trebuie să faci mai departe; ai mai multe opțiuni, fiecare având particularitățile ei; astfel, poți vinde hainele vechi pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook), pe site-uri specializate, așa cum este și OLX, prin intermediul magazinelor online sau fizice, în târguri și piețe special amenajate în acest scop, pe propriul site; 
   • stabilește cărui public i te adresezi – mai ales atunci când vrei să vinzi hainele vechi pe propriul site, este important să știi cui i te adresezi; în funcție de designul obiectelor vestimentare, de perioada din care provin, poți alege o temă anume care să fie atractivă pentru doamne sau domni, să construiești povești, să faci fotografii de calitate; 
   • acordă importanță comunicării – indiferent unde vrei să-ți vinzi hainele vechi, este esențial să câștigi încrederea celorlalți; prin urmare, spune deschis tot ce știi despre calitate, material, vechime, dacă hainele au mici defecte pe care nu le observă oricine; răspunde întotdeauna prompt și complet la mesajele pe care le primești sau la feedback-ul pe care cumpărătorii îl dau; 
   • menține-ți așteptările realiste – chiar dacă hainele pe care le pregătești pentru vânzare sunt de firmă, este vorba despre îmbrăcăminte second-hand; prin urmare, așteaptă-te ca oamenii să nu fie dispuși să dea foarte mult pe ele; fă-ți o mică documentare înainte și studiază prețurile de pe piață, astfel încât să știi cam la ce te poți aștepta; același lucru e valabil și dacă apelezi la serviciile unor magazine de specialitate, care vor face o evaluare a hainelor pe care vrei să le dai spre vânzare.

Pregătirea hainelor vechi pentru vânzare poate fi o provocare dificilă, mai ales dacă vrei să le valorifici pe propriul site, însă, dacă ții cont de câteva idei inspirate și trucuri practice, cum sunt și cele de mai sus, poți obține ceea ce îți dorești, cu răbdare și puțin efort. 

Sursa foto: Shutterstock