12 May 2021, Autor:

Indiferent că te pasionează sau nu gătitul, bucătăria este locul în care se strâng, de regulă, multe electrocasnice, vase și ustensile care îți fac viața mai frumoasă și munca mai ușoară. Chiar dacă dispui de spațiu suficient, este important să menții ordinea și curățenia, nu doar ca să creezi o atmosferă plăcută și să nu ai mereu senzația de aglomerat, ci și pentru a te simți mai în siguranță, igienizarea spațiilor și a obiectelor din bucătărie fiind mult mai ușoare.

În cele ce urmează, afli cum poți organiza lucrurile din această încăpere și ce ai putea să faci cu cele pe care nu le mai folosești.

Alege designul pe verticală, pentru o bucătărie organizată
Creează spații pentru depozitarea eficientă
Mobilier multifuncțional și electrocasnice încorporate
Ce poți face cu obiectele din bucătărie, pe care nu le mai folosești

  • Valorifică obiectele din bucătărie
  • Donează ustensilele și electrocasnicele
  • Reciclează lucrurile din bucătărie
  • Transformă-le în alte obiecte – 4 idei DIY
   • Creează decorațiuni pentru grădină, din oale și cratițe
   • Transformă vasele vechi în ghivece pentru flori
   • Realizează suporturi practice, din tăvile și cănile vechi
   • Transformă dopurile din plută în suporturi antitermice

Alege designul pe verticală, pentru o bucătărie organizată

Designul pe verticala

Unul dintre cele mai practice moduri de a-ți organiza obiectele din bucătărie este să amenajezi spațiul după principiile designului pe verticală, adică folosirea suprafeței pereților pe înălțime. De pildă, câteva rafturi supraetajate, din scanduri din lemn, și grinzi metalice, montate între dulapuri mici, suspendate sau dedesubtul lor, te vor ajuta să depozitezi organizat ustensilele de bucătărie, cratițele și tigăile cu mânere ori prosoapele și strecurătorile de diverse mărimi. Totodată, vei avea loc și pentru recipiente cu mirodenii și chiar ghivece, în care să cultivi plante aromatice și verdețuri, precum busuioc, rozmarin, pătrunjel sau coriandru.

Creează spații pentru depozitarea eficientă

spații pentru depozitarea eficientă

Pe lângă designul pe verticală, o modalitate eficientă de a ordona obiectele utile din bucătărie este să creezi cât mai mult loc pentru depozitare, exploatând spațiile precum colțurile, care, de obicei, sunt ignorate. În aceste zone din încăpere, sunt utile câteva suporturi pe care le poți confecționa chiar tu, respectând următorii pași:

 • ia o lădiță din lemn, pe care nu o mai folosești;
 • vopsește-o într-o nuanță potrivită cu paleta cromatică din restul camerei;
 • ia 5 scânduri din lemn și taie-le, astfel încât să poată încăpea în lădiță;
 • pe două dintre ele, secționează-le în patru segmente;
 • lipește scândurile, cu ajutorul unui adeziv special pentru lemn, astfel încât, în interiorul lădiței, să construiești 12 compartimente.

În felul acesta, vei obține un mini dulap pentru mirodenii, ceaiuri, zahăr, sare. Tot în colțurile din bucătărie, poți amplasa dulapuri mici din lemn sau din plastic, unde să pui șervețelele ori tacâmurile. O altă variantă este să transformi spațiile de acest fel în mici cămăruțe, în care să depozitezi conserve, murături și gemuri, de pildă.

Mobilier multifuncțional și electrocasnice încorporate

Cum reutilizezi lucrurile din bucatarie

Electrocasnicele precum un cuptor incorporabil sau un frigider incorporabil te pot ajuta să creezi mai mult spațiu în bucătărie, indiferent cât de mică este camera. Același rol important îl are și mobilierul multifuncțional, cum ar fi o masă pe care poți lua prânzul sau cina în familie și care are dedesubt mai multe rafturi, în care să păstrezi pahare și sticle de diferite dimensiuni.

Ce poți face cu obiectele din bucătărie, pe care nu le mai folosești

Te tot împiedici de oale, roboți de bucătărie pe care nu i-ai folosit de multă vreme și ustensile care nu îți mai sunt utile? Cum nu le poți arunca, pur și simplu, la gunoi, este bine să știi ce variante ai la dispoziție, pentru ca astfel de obiecte să nu mai ocupe locul degeaba:

Valorifică obiectele din bucătărie

Multe dintre lucrurile de care nu mai ai nevoie pot fi valorificate, postând un anunț pe un site specializat, pentru a le vinde la mâna a doua. Cele mai bune exemple, în acest sens, sunt electrocasnicele, dar la fel de bine poți proceda și cu alte obiecte.

Dacă vrei să obții un preț bun pe electrocasnicele sau vasele din porțelan din bucătăria ta, OLX te ajută să-ți faci cunoscut anunțul de vânzare, astfel încât mesajul tău să ajungă, rapid și ușor, la toți cei interesați de oferta ta.

Donează ustensilele și electrocasnicele

Documentează-te și află unde ai putea dona diverse obiecte din bucătărie, care ție nu îți mai sunt de niciun folos, dar care sunt în perfectă stare de conservare sau funcționare. Oferă-le oamenilor care nu și le pot permite, ca să se bucure de ele. Totodată, nu uita că seturile de tacâmuri din argint, moștenite de la bunici, sau vasele din porțelan sunt obiecte de colecție valoroase, pe care le poți dona muzeelor sau altor instituții, după ce au fost supuse unei expertize de specialitate.

Reciclează lucrurile din bucătărie

Unele dintre electrocasnice pot fi returnate firmelor producătoare. Interesează-te unde poți returna produsele vechi, pentru a le recicla sau a le recondiționa (pot fi transformate în produse refurbished).

Transformă-le în alte obiecte – 4 idei DIY

Multe dintre lucrurile din bucătărie pot fi refolosite în cu totul alte scopuri decât cele pentru care le-ai cumpărat. În continuare, ți-am pregătit o listă de câteva idei DIY, ca să dai o nouă viață obiectelor de care nu mai ai nevoie.

Creează decorațiuni pentru grădină, din oale și cratițe

bucătărie ordonată

Oalele și cănile vechi pot deveni decorațiuni deosebite pentru casa și grădina ta. Mai întâi, dă-le un pic de culoare, cu ajutorul unei vopsele de uz general, pe care o poți folosi pentru vasele din ceramică, porțelan sau metal. Montează, pe o bucată din lemn, un cuier vintage și prinde-le de acesta, cu sfoară sau de toarte.

Transformă vasele vechi în ghivece pentru flori

Creeaza decoratiuni, suporturi utile si ghivece

Un ceainic vechi sau cănile din ceramică sunt ideale pentru a fi transformate în suporturi pentru flori. Cum nu este indicat să le plantezi direct în ele, decât dacă le poți găuri, ca să asiguri drenajul corespunzător, cel mai bine este să pui ghivecele ca atare înăuntrul lor. În funcție de preferințe, poți recondiționa ceainicele utilizate sau să le păstrezi aspectul vintage. În astfel de ghivece inedite, poți planta suculente, de exemplu, pentru că nu au nevoie de foarte mult spațiu ca să se dezvolte armonios și efectul estetic este deosebit.

Realizează suporturi practice, din tăvile și cănile vechi

cum organizezi lucrurile

O cană veche, o bucățică de in, un fragment de dantela la metru și trandafiri cusuți din material textil, care poate fi cânepă, stofă sau in. Acestea sunt „ingredientele” din care poți realiza un suport util și interesant pentru scafe sau linguri din lemn. Coase dantela pe fâșia din in. Confecționează trandafirii și fixează-i pe dantelă. Unge cana cu adeziv și înfășoar-o în materialul textil decorativ. În loc de flori, poți utiliza nasturi sau mărgele.

ce poți face cu obiectele de care nu mai ai nevoie

Dintr-o tavă rotundă, în care obișnuiai cândva să faci torturi delicioase, poți realiza un suport pentru coronițe decorative sau alte tipuri de aranjamente. Tot ce trebuie să faci este să vopsești tava în culorile preferate și să lipești în interiorul ei elementele decorative dorite, de la crengi, frunze și flori uscate, până la funde și figurine din lemn.

Transformă dopurile din plută în suporturi antitermice

suporturi antitermice

Dopurile din plută pot fi transformate, foarte ușor, în excelente suporturi antitermice. Cu ajutorul unui adeziv, le lipești unele de altele. La final, poți atașa un inel din metal sau o fundă colorată, ca să dai un aspect plăcut suportului handmade. Dacă ți se pare că dopurile sunt prea înalte, le poți tăia la dimensiunile dorite, doar că, după aceea, este bine să le dai cu un spray rezistent termic, pentru un finisaj perfect.

Organizarea obiectelor din bucătărie poate fi o provocare dificilă, mai ales atunci când nu dispui de prea mult spațiu, însă, cu ajutorul unor metode cum sunt și cele de mai sus, îi poți face față cu succes. Totodată, nu uita că aproape toate lucrurile de care nu mai ai nevoie în bucătărie pot fi valorificate, donate sau transformate în alte obiecte utile.

Sursa foto: Shutterstock