02 Nov 2020, Autor:

Mai devreme sau mai târziu, toate lucrurile noi se uzează, dar, cu toate acestea, pot fi mai departe folositoare, dacă le găsești alte utilizări. A refolosi trebuie să ne intre în obișnuință, pentru că avantajele sunt evidente: economisim bani, reducem cantitatea de deșeuri pe care o producem, economisim energie și materii prime, ne stimulăm creativitatea și avem satisfacția de a face. 

Dacă vei face un inventar în dulapul cu lenjerie, vei constata că există piese pe care nu le folosești: pe unele, pentru că nu mai au dimensiunile potrivite, pe altele, pentru că sunt uzate sau, pur si simplu, nu-ți mai plac. Ținând cont de faptul că lenjeriile de pat sunt făcute din bumbac, un material natural, cea mai bună soluție este să găsești noi utilizări. Și este mai ușor și mai plăcut decât crezi. Rezultatul: vei obține lucruri noi și utile, vei câștiga spațiu în dulap și vei avea o activitate plăcută timp de câteva ore. 

Evaluează și clasifică  

Primul pas este să evaluezi fiecare piesă de lenjerie, dintre cele pe care nu le mai utilizezi. Să nu cazi în capcana ideii „poate mai folosesc”. Dacă un obiect nu este folosit șase luni, șansele să-l mai utilizezi sunt zero. Stabilește gradul de uzură al fiecărei piese și ceea ce se poate face cu ea, alegând una sau mai multe dintre variantele de mai jos. Ia în calcul că lenjeria nu se uzează uniform, unele părți ale acesteia fiind, practic, noi, cu țesătura în perfectă stare, în timp ce alte zone sunt uzate complet. 

Vezi AICI toate anunturile pentru lenjerii de pat

Din două vechi, una nouă

Poți face, din mai multe lenjerii de pat vechi, una nouă pentru patul copiilor sau chiar pentru un pat matrimonial. Folosește materiale identice, chiar dacă nu au aceeași culoare. Cusăturile, evident necesare, nu sunt sesizabile și nu te vor deranja. Ideal este să ai o mașină de cusut sau să apelezi la serviciile unui profesionist. Poți face fețe de pernă noi sau un cearșaf nou pentru plapumă. 

lenjerie uzata

Fețe de masă, prosoape de bucătărie și altele

Unele părți dintr-o lenjerie veche se pot transforma în fețe de masă. Ai nevoie de puțină creativitate, dar se pot face lucruri mai mult decât utile, dacă ai abilitatea de a mânui acul și ața și de a combina materiale. 

Aici se cuvine spus că prosoapele vechi sunt cele mai bune cârpe pentru bucătărie, iar zonele foarte uzate ale cearșafurilor vechi sunt ideale pentru a șterge praful și a curăța mobilele din casă. Adună-le, împăturește-le și folosește-le cu încredere. 

Mai poți face și suporturi practice pentru vasele fierbinți, din mai multe straturi bine cusute între ele, la care adaugi un strat de material cu proprietăți de izolator termic, așa cum au mănușile pe care le folosești când manevrezi vase fierbinți. 

Unele bucăți din lenjeria veche pot fi folosite pentru a face jaluzele. Fie simple, fie pe modelul roman, cu falduri. Cearșafurile albe, uzate, sunt perfecte pentru a dubla draperiile astfel încât să reflecte lumina și să protejeze țesătura acestora de decolorare.  

covoroase din lenjerie uzata

Culcuș pentru câine sau pisică

O pilotă veche, un cearșaf uzat, o pernă nefolosită, umplutura dintr-o plapumă veche: oricare dintre acestea și toate la un loc pot fi baza pentru a face un culcuș comod și cald pentru cățelul sau pisica ta. Folosește mai multe straturi de material pe care le poți coase în lung și-n lat, pentru a forma o husă groasă, cu care să îmbraci o pernă veche, o pilotă sau pur și simplu umple-o cu alte materiale pe care nu le mai folosești. Coase totul pentru ca acestea să-și păstreze forma și funcția. Vei obține un culcuș confortabil. 

Cu puțină atenție, vei putea face un pat pentru cățel, de care acesta va fi foarte atașat pentru că va avea mirosul familiei impregnat în el. Pentru pisici, alege să folosești o pernă veche, pe care să o îmbraci într-o husă făcută dintr-o lenjerie veche. 

Din resturi, fă-i cățelului o coardă împletită. Va fi cea mai iubită jucarie a lui și probabil că nu va mai fura papucii ca să-i roadă. 

Dacă ai pături vechi sau plăpumi pe care nu le mai folosești, nu doar lenjerii, ai putea încerca să le duci la un adăpost pentru animale. Un culcuș cald și uscat este o binefacere pentru ele. 

Covoare 

Toata lumea știe covoarele tradiționale, țesute din fâșii de materiale, împletite printr-o urzeală groasă. Poți face exact același lucru, dar mult mai simplu, împletind, cu o croșetă groasă, șuvițe dintr-o lenjerie veche. Rupe pânza în fâșii de 2-3 centimetri lățime. La fiecare capăt, prinde cu câteva cusături fiecare șuviță una de alta, astfel încât să formezi un fir lung. Apoi, tot ce mai trebuie să faci este să-l împletești. O poți face circular sau drept. O să obții covorașe perfecte pentru camera copiilor, pentru baie sau pentru ușa de la intrare. Partea cea mai bună este că sunt extrem de rezistente și pot fi spălate ușor la mașina de spălat.  

Aceasta este una dintre cele mai utile modalități pentru a recicla țesăturile vechi din casă. Poți face fâșii din orice fel de materiale, inclusiv din cele ale unor haine vechi, ce nu mai pot avea nicio altă utilitate. 

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, povestește-ne despre ea și conectează-te cu mii de cumpărători din întreaga țară! Nu uita să îți promovezi produsele prin anunțuri, astfel încât veștile bune să ajungă mai repede la potențialii tăi clienți.

reciclarea materialelor tesute

Șorțuri, halate de protecție, săculeți pentru cumpărături 

Lenjeria veche sau pe care nu o mai folosești este materia primă ideală pentru a face unul sau mai multe șorțuri pentru bucătărie, iar pentru cei mici, un halat care să le protejeze hainele când pictează, de exemplu. E foarte simplu: ia o bucată de material, fă o gaură la mijloc și prinde în zona taliei un cordon, ca sa stea fixă. Festonează marginile și gata. Dacă vrei, poți adăuga un buzunar. 

Poți face săculeți pentru cumpărături. În felul acesta, nu vei mai plăti pentru pungile pe care le iei din magazin și nu vei mai arunca zeci de pungi din plastic la gunoi. 

Huse pentru mobilele din casă

Cearșafurile vechi, chiar și cele foarte deteriorate, sunt perfecte pentru a proteja piesele de mobilier dintr-o cameră, când zugrăvești sau când faci diferite reparații. Chiar dacă le utilizezi foarte rar, sunt atât de folositoare, încât merită să le păstrezi fie și doar pentru acest scop. 

Pentru grădină

Din mai multe lenjerii vechi, poți face o pătură pentru picnic. Fie că vei coase mai multe cearșafuri unul peste altul, fie că faci combinații de materiale, este o soluție bună pentru a reutiliza piese care nu mai pot fi folosite în casă. Dacă ai copiii, aceștia vor fi încântați să folosească „pătura” pentru a sta pe iarbă. Poate fi utilă și pentru mobila de grădină.

Resturile de material, mai ales părțile foarte deteriorate, sunt excelente pentru a proteja tulpinile pomilor sau plantelor în timpul iernii.

Compost

Bumbacul este un material natural, așa că este binevenit în lada pentru compost. Resturile de țesătură foarte deteriorate, care nu mai pot fi nicicum utilizate, trebuie rupte în bucăți mici și depuse în lada de compost: se vor descompune.

Realizarea țesăturilor este unul dintre procesele tehnologice care consumă multă energie și mari cantități de apă. Cu alte cuvinte, este una dintre industriile intens poluante. Reciclarea și reutilizarea țesăturilor este cu atât mai utilă pentru mediu. Dar, dincolo de acest aspect, refolosirea lenjeriilor sau a oricăror alte materialele este un gest înțelept.  

Sursa foto: Pexels.com