27 Apr 2021, Autor:

Din lemn, plastic sau sârmă, umerașele au locul asigurat în dulapurile sau sertarele de prin casă. Dacă ai destul de multe modele și vrei fie să le înfrumusețezi, fie să eficientizezi spațiul și să „scapi” de cele mai uzate, iată câteva idei DIY, care îți pot pune creativitatea la lucru. Află cum poți reutiliza umerașele, din cele cinci exemple: 

Reinventează umerașele prin tehnica șervețelului
Cum obții umerașe colorate
Cum obții un suport de fotografii din umerașe vechi
Cum transformi umerașul în suport pentru bijuterii sau eșarfe
Cum transformi umerașul în suport pentru prosoapele de bucătărie

Reinventeză umerașele prin tehnica șervețelului

Dacă ești pasionat de stilul vintage și vrei să dai un aspect proaspăt vechilor umerașe din lemn, tehnica șervețelului poate fi soluția cea mai practică. Ai nevoie de:

  • câteva umerașe din lemn;
  • șmirghel fin;
  • vopsea albă; 
  • o pensulă dreaptă;
  • șervețel din celuloză cu motive florale;
  • o foarfecă mică.
  • lipici cu lac (2 în 1), special pentru tehnica cu șervețele;
  • o pensulă dreaptă moale, pentru lipici.

Aceste tipuri de produse le poți găsi și pe site-ul OLX. Studiază ofertele din categoria Casa si gradina.

Folosind șmirghelul, curăță lacul, murdăria sau vopseaua de pe umeraș. Aplică un strat de bază de vopsea albă, apoi las-o să se usuce. Dacă este nevoie, aplică și cel de-al doilea strat de vopsea. Atunci când umerașul este perfect alb, pregătește șervețelul și decupează, folosind foarfeca, motivele florale de pe suprafața lui. Folosind lipiciul, aplica imaginile decupate pe lemnul umerașului. Apasă uşor floarea pe lipici, apoi înmoaie din nou pensula în lipici şi aplică lipiciul pe toată suprafaţa umeraşului, cu mişcări delicate.

Cum obții umerașe colorate

Dacă umerașele din lemn pot fi redecorate prin tehnica șervețelului, umerașele subțiri, din sârmă, se decorează cu ajutorul ațelor colorate. Alege câteva nuanțe preferate de fire de tricotat și, cu ajutorul lor, acoperă întreaga suprafață a umerașelor din sârmă. Le poți face fie într-o singură nuanță, fie în mai multe. De asemenea, în loc de ațe colorate, poți folosi bucăți de material sau de pânză colorată. 

suport de fotografii din umerase vechi

Cum obtii un suport de fotografii din umerașe vechi

Ai câteva fotografii printate, imagini preferate decupate din reviste, mesaje inspirationale, scrise pe post-it-uri pe care ai vrea să le vezi cât mai des? Dacă le lipești direct pe perete, e posibil să nu arate chiar atât de bine. Ce poți face? Vopsește 2-3 umerașe vechi, subțiri, agață-le de perete, fie folosind un cui subțire, fie bandă dublu adezivă, aplicată discret, astfel încât să nu se vadă și, cu ajutorul unor cârlige mici și colorate, agață de umeraș imaginile sau citatele preferate.

cum transformi umerasul in suport pentru esarfe

Cum transformi umerașul în suport pentru bijuterii sau eșarfe

Suportul acesta este ideal dacă ai multe bijuterii, în special coliere lungi, care s-ar încurca între ele, dacă le-ai ține într-o cutie. Pentru a eficientiza spațiul, dar și pentru a proteja bijuteriile pe care le ai, poți transforma un umeraș într-un suport special pentru ele. Ai nevoie de câteva holșuruburi cu inel deschis, din oțel zincat, de câțiva milimetri, și de un umeraș din lemn. Tot ce ai nevoie să faci este să aplici holșuruburile din loc în loc, pe toată marginea interioară a umerașului. O variantă mai simplă este să înfigi câteva piuneze pe suprafața umerasului, la fel ca în imaginea de mai jos. 

reciclare creativa umerase

Cum transformi umerașul în suport pentru prosoapele de bucătărie

Dacă vrei să eficientizezi spațiul din bucătărie, poți folosi un suport vertical. Pe unul dintre pereții bucătăriei, agață un umeraș din sârmă, folosind un dispozitiv de fixare (sunt ideale cele tip ventuză). Cu o foarfecă sau un clește de tăiat sârmă, decupează puțin partea de jos a umerașului, apoi, prin orificiul creat, agață role de hârtie, astfel încât să se sprijine pe marginile rămase. 

Ești pasionat de bricolaj sau de proiecte DIY? Site-ul OLX îți pune la dispoziție toate uneltele și materialele necesare, pentru ca ideile tale să se transforme în realitate. Intră pe OLX, în categoria Casa si gradina, și descoperă tot ceea ce ai nevoie. 

Sursa foto: Pinterest și Shutterstock