12 ian. 2021, Autor:

Joaca este prima formă de activitate prin care copilul tău descoperă lumea, se dezvoltă intelectual și înțelege noțiunile de bază din care se va construi educația lui. Cu un rol important în dezvoltarea inteligenței și a imaginației, momentele dedicate jocului îi intră în obișnuință celui mic încă din primele luni de viață, iar nivelul de complexitate al acestora devine tot mai înalt, de la o vârstă la alta. Într-o perioadă în care lejeritatea de a ieși la joacă a fost afectată considerabil, mulți dintre părinți au realizat importanța unui spațiu de joacă sigur, în care accidentările și alte riscuri asupra sănătății celui mic să nu reprezinte un motiv de îngrijorare. Indiferent de cât de generos este spațiul din casa ta, poți pune la punct un loc de joacă potrivit atât cu obiceiurile copilului, cât și cu bugetul familiei. 

Indiferent de stilul locului de joacă, este important ca fiecare copil să fie înconjurat de povești. Intră pe OLX și găsește cărțile, muzica și filmele ce îl pot inspira pe cel mic. 

Ce posibilități ai în camerele principale
Cum amenajezi spații ca mansarda și terasa
Ce sfaturi generale poți urma

Ce posibilități ai în camerele principale

Înainte de a alege dacă amplasezi locul de joacă al celui mic în living sau într-unul dintre dormitoare, trebuie să te decizi asupra tematicii pe care acest loc o va avea. Astfel, vei porni de la personajele preferate ale copilului, indiferent că ne referim la universul desenelor animate sau al poveștilor copilăriei. În cazul în care copilul este atras de un sport anume, vei căuta să-i dezvolți aptitudinile specifice prin folosirea unor obiecte și echipamente care să-i susțină nevoia de performanță, dar să-i asigure și siguranță deplină pe durata jocului. Prichindelul este fascinat de planete, de animale sau de roboți? Locul lui de joacă va semăna cu un laborator științific, iar jucăriile pe care le vei folosi pentru echipare vor avea, mai întâi de toate, un rol instructiv. În cazul în care nu vei lua ca punct de pornire afinitățile băiețelului sau fetiței tale, nu-i vei capta interesul și veți pierde amândoi. Cel mic nu va fi entuziasmat de rezultatul muncii tale, iar tu vei avea sentimentul că ai cheltuit o sumă de bani prea mare pentru un efort nejustificat. În funcție de tipul camerei, ai la dispoziție următoarele opțiuni:

Într-un dormitor

Dimensiunile reduse, tipice unui dormitor, par a te limita, la prima vedere, dar aceasta este doar o iluzie. Poți amplasa aici un cort, pe care îl vei construi din material textil sau chiar din carton și pe care îl poți orna cu o instalație cu beculețe, pe bază de baterii. Ideal pentru somnul de după-amiază, acest cort poate fi ascunzătoarea perfectă pentru jucăriile de pluș și chiar un spațiu în care cel mic se poate refugia seara, la lumina lanternei, pentru a citi povești cu personaje fantastice și misterioase. Pufurile cu imprimeuri variate, de la textura unor fructe până la minge de fotbal, îți vor fi utile și ție, iar în imediata apropiere a acestor elemente vei amplasa un centru de activități și o salteluță. 

Într-un living

Metrii pătrați suplimentari din această încăpere sunt ideali pentru a așeza aici un leagăn de interior, un spațiu cu bile multicolore, din plastic, sau chiar o trambulină. De regulă, mulți dintre părinți iau decizia de a muta locul de joacă în camera cea mai spațioasă, atunci când cel mic trece de etapa unui toddler și capătă un stil de joacă mai activ. Tot în living vei putea amplasa chiar și un perete miniatural de escaladă, un tunel din carton, pe care cel mic să îl exploreze cu amuzament sau un mini studio muzical, cu orgă și tobe. Spațiul recreațional va fi delimitat de restul camerei cu ajutorul unui gard colorat, pentru ca micuțul tău să deprindă obiceiul de a păstra ordinea. 

O trambulina îl va ajuta pe copilul tău să-și epuizele resursele de energie chiar și în zilele ploioase. Pe OLX găsești o mare varietate de trambuline, potrivite cu decorul gândit de tine. 

loc de joaca pentru copii

Cum amenajezi spații ca mansarda și terasa

Locuințele aflate la ultimul etaj al unui bloc sau casele cu volume generoase oferă un avantaj aparte: posibilitatea de a amenaja un loc de joacă separat de restul spațiului de locuit. Mansarda este apreciată pentru aerul intim pe care îl oferă oricărei locuințe. Vei profita de spațiul și de delimitarea pe care le oferă acest loc pentru a-i oferi celui mic o zonă de joacă bine garnisită, cu elemente cum ar fi: un tobogan, un șevalet cu set de pictură complet sau chiar un banc de lucru, la care cel mic să meșterească invenții năstrușnice. Pe terasă, ai posibilitatea de a-i asigura celui mic o ladă de nisip, în care se poate juca în voie, sub razele soarelui. În zilele toride ale lunilor iulie și august, vei amplasa aici o copertină, iar dacă spațiul este cu adevărat permisiv, vei mai aduce în peisaj o piscină gonflabilă.

Compatibilitatea dintre locul de joacă și restul încăperii depinde de inspirația de care vei da dovadă în alegerea decorațiunilor. Caută pe OLX elementele care se potrivesc cel mai bine cu gusturile tale. 

loc de joaca in casa pentru copii

Ce sfaturi generale poți urma

Indiferent de specificul pe care vrei să îl aibă viitorul loc de joacă al celui mic, va trebui să aplici câteva principii simple, pentru ca fiecare repriză de joacă să fie una sigură și plăcută. Cu elemente potrivite vârstei lui, cel mic va explora lumea fără teamă, dar numai în măsura în care locul de joacă îi oferă confort deplin.

Profită de lumina naturală: alege locul cel mai apropiat de ferestrele casei. În acest fel, vei folosi mai târziu iluminatul artificial, iar cel mic se va bucura cât mai mult cu putință de soare. 

Protejează pereții: trecute sunt vremurile în care cei mici nu aveau voie să deseneze decât pe hârtie. Acoperă pereții cu o vopsea mată, cu textura tablei școlare, și dă-i celui mic ocazia de a-și exersa creativitatea, fără teama că va fi certat.

Mocheta speciala: dacă petrece toată ziua de-a bușilea, este greu de crezut că micuțul tău nu s-ar putea accidenta. Pentru ca această temere să dispară, alege să acoperi podeaua cu o mochetă moale și călduroasă, rezistentă la șocuri, dar blândă cu membrele firave ale copilului. 

Cu sfaturile de mai sus, știi de ce ai nevoie pentru ca locul de joacă al copilului tău să fie cu adevărat special. Folosește elemente despre care știi sigur că i-ar plăcea, dar nu ezita să-ți pui la bătaie inventivitatea. 

Credit foto: Shutterstock