06 May 2022, Autor:

Cu prețurile laptop-urilor în creștere – fie că este vorba de Apple Macbook sau mai multe mărci Windows, poate fi dificil pentru unii oameni să și le permită. Acesta este scenariul în care laptop-urile folosite pot reprezenta o opțiune bună. Când achiziționezi un laptop folosit, faci loc unui dispozitiv aproape nou, cu toate caracteristicile pe care le vrei, adică laptop-ul visurilor tale, dar la un preț mai mic în comparație cu unul nou. Deși aceasta ar putea fi o opțiune atrăgătoare, este esențial să ții cont de unele indicații specifice în timp ce cauți același lucru. 

Cu siguranță ar trebui să verifici și să iei în considerare următoarele indicații atunci când cumperi un laptop folosit: 

1. De Ce ai Nevoie?  

Ia în considerare ce ai nevoie de la un laptop înainte de a începe să cauți un laptop folosit pe site-uri precum OLX . Desigur, diverse persoane și utilizatori au cerințe diferite. De exemplu, în timp ce un lucrător de afaceri poate cheltui mai mult și poate opta pentru un laptop cu mai multă memorie RAM, procesor cu viteze bune și opțiuni de stocare mai bune, un copil care învață de acasă poate să nu necesite atât de mult RAM și alte specificații. Amintește-ți că minimul strict este un procesor dual-core, cel puțin 4 GB RAM și cel puțin 500 GB spațiu de stocare. 

2. Obține Prețul Corect  

Electronicele și gadgeturile second-hand îți pot economisi mulți bani, dar nu fi impetuos atunci când le cumperi și fă mai întâi o cercetare amănunțită. Înainte de a semna afacerea, compară prețul cotat cu un laptop complet nou, cu caracteristici comparabile. Dacă cumperi un laptop folosit care are mai mult de un an vechime la un preț similar cu noul model, oferta nu merită, deoarece vei pierde garanția în majoritatea cazurilor. De asemenea, verifică costurile pentru același model de la diverși vânzători pe toate platformele. În acest fel, îți vei face o idee despre un preț mediu de piață pentru laptop-ul folosit care te interesează. 

3. Dimensiune  

Este o provocare să găsești laptop-ul perfect, deoarece acestea vin în diferite dimensiuni și stiluri de ecran. Dimensiunile ecranului laptop-ului încep de obicei de la 13 inci și continuă până la aproximativ 17 inci. Dacă portabilitatea și mobilitatea sunt o prioritate înaltă pentru tine, cu siguranță ar trebui să te uiți la un laptop uzat cu un ecran de 13 inci sau chiar mai mic decât atât. Pe de altă parte, dacă obiectivul tău principal pentru achiziționarea unui laptop folosit este să participi la cursuri online, să faci niște documente în mod regulat, o muncă regulată de birou și sarcini ușoare, poți alege un laptop cu ecran mai mare pentru ușurință în utilizare

4. MacBook vs. Windows vs. Chromebook-uri  

Aceasta este o întrebare dificilă, deoarece unora le place sistemul de operare Mac (utilizat în aparatele fabricate de Apple), în timp ce alții preferă dispozitivele cu sistem de operare Windows. Chromebook-urile, de asemenea, își iau avans, dar nu au reușit să atragă atenția generală și încă nu au făcut o amprentă majoră în industrie. Dar oferă alternative mai ieftine atât pentru MacBook-urile Apple, cât și pentru laptop-urile Windows. Dacă decizi să cumperi un MacBook folosit, asigură-te că cumperi modelul corect. De exemplu, un model folosit 2011 MacBook Pro s-ar putea să nu aibă prea mult sens dacă îl cumperi în acest an, chiar dacă este perfect adecvat și de încredere pentru activități esențiale. În schimb, ar trebui să cauți laptop-uri de gamă medie Windows 10, cum ar fi Dell, HP, și Lenovo care sunt disponibile pentru a fi achiziționate la mâna a doua. Aceasta ar fi o propunere de valoare și o ofertă mai bună în comparație cu plata unui preț bun pentru un MacBook de epocă fără suport pentru cel mai recent sistem de operare al companiei. 

5. Inspecția Laptop-ului  

Nu te lăsa păcălit să cumperi un laptop stricat deoarece acesta poate fi reparat. Asigură-te că atât starea fizică, cât și software-ul sau condițiile de lucru sunt la nivelul optim pentru laptop. Pentru a confirma că laptop-ul este cel potrivit pentru tine, iată câteva teste simple pe care le poți efectua: 

  • Ai grijă să pornești și să utilizezi laptop-ul pentru câteva minute. Repetă acest pas de 2-3 ori pentru a te asigura că nu există probleme în timpul procesului de pornire. 
  • Verifică toate porturile laptop-ului pentru a determina dacă sunt în stare de funcționare. 
  • Verifică dacă și camera web este funcțională și oferă o calitate bună. Nu ar trebui să fie prea neclară. 
  • Încearcă difuzoarele redând niște muzică sau un videoclip YouTube. 
  • Asigură-te că butonul de pornire funcționează corespunzător. 
  • De asemenea, verifică dacă Wi-Fi-ul este funcțional și se conectează fără probleme la o rețea. 
  • Inspectează exteriorul laptop-ului pentru uzură excesivă, precum și lovituri. 

Nu cumpăra un laptop dacă vânzătorul declară că acesta nu funcționează în descrierea produsului. 

6. Baterie și Adaptor de Alimentare  

Interesează-te întotdeauna bine despre starea bateriei laptop-ului de la vânzător. Acest lucru este semnificativ deoarece majoritatea laptop-urilor noi nu au baterii schimbătoare. Amintește-ți că bateriile reîncărcabile sunt adesea scumpe, dacă nu imposibile de obținut. În plus, verifică dacă bateria laptop-ului se încarcă corespunzător și nu se descarcă prea repede. În cele din urmă, verifică dacă vânzătorul va include încărcătorul cu laptop-ul. Dacă nu, cere o reducere la el. 

7. Afișaj și Tastatură  

Examinează cu atenție ecranul. Inspectează ecranul pentru pixeli morți, intermitenți sau goluri. Apoi, lansează Chrome sau Safari sau orice alt browser de pe laptop și navighează la YouTube pentru a viziona un videoclip. În acest fel, poți vedea dacă ecranul este plăcut la privit, ceea ce este esențial pentru că cel mai probabil te vei uita ore întregi la ecranul monitorului. Nu cumpăra laptop-ul dacă descoperi o defecțiune a ecranului. În același timp, ar fi de ajutor dacă ai examina cât de eficient funcționează tastatura și trackpad-ul. Verifică tastele lipsă sau stricate, introduce-le pe tastatură pentru a le simți și acordă atenție fluidității și răspunsului tastelor. Achiziționează un laptop cu un trackpad funcțional, care are o amprentă mai mare și care permite gesturi de ciupire, cum ar fi derularea cu două degete și funcția de ciupire pentru a mări

Concluzie  

După ce te-ai asigurat că laptop-ul este în formă și stare bună, întâlnește vânzătorul pentru a verifica dacă totul este bine. Deși s-ar putea să fii încrezător cu site-uri precum OLX , este esențial să te asiguri că dispozitivul funcționează conform așteptărilor tale