16 Dec 2020, Autor:

Perioada sărbătorilor de iarnă este una plină, în care căutăm cele mai inspirate cadouri și punem casa la punct. Cu toate acestea, când vine vorba despre împodobitul casei și mai ales a bradului de Crăciun, am vrea mereu ceva nou, care să confere o notă aparte față de anul precedent. Dacă te-ai plictisit de globurile și de ghirlandele disponibile în comerț, poți să încerci ceva cu totul nou. Confecționarea decorațiunilor din fetru îți poate scoate la iveală resurse nebănuite de creativitate și, în același timp, se poate transforma într-un mod excelent de a petrece o seară alături de cei dragi. 

Aleasă în culori cât mai variate, ața de cusut te va ajuta să obții figurinele preferate din fetru și să le dai un aspect atractiv. Pe OLX găsești diferite tipuri de ață, în funcție de aspectul pe care vrei să îl aibă decorațiunile tale. 

Care sunt calitățile fetrului

Poate te întrebi care sunt caracteristicile ce recomandă fetrul drept material din care să obții ornamente pentru Crăciun. Cunoscut și sub denumirea de pâslă, acesta este obținut din lâna oilor, a caprelor și chiar a cămilelor. Dacă, în trecut, acest material textil, procesat cu ajutorul unei perii, era folosit pentru a face pânză de cort, covoare și pălării, astăzi găsim fetrul în componența jucăriilor, pieselor de decorațiuni interioare, precum și a accesoriilor vestimentare. Cei care aleg fetrul o fac datorită ușurinței cu care acestuia i se poate da o formă anume, dar mai ales pentru că firele sale nu se destramă la tăiere. 

Materialul este foarte ușor de cusut, fie că alegi să faci asta prin metoda clasică, de mână, fie cu ajutorul mașinii. Ieftin la achiziție și disponibil într-o paletă foarte largă de grosimi și de culori, fetrul are o bună rezistență în timp, ceea ce le poate fi de ajutor mai ales posesorilor de pisici foarte jucăușe, care obișnuiesc să atace bradul de Crăciun. De altfel, atractivitatea acestui material este dovedită și de faptul că intră în componența multor tipuri de jucării, majoritatea destinate copiilor de vârste foarte mici. 

Cele mai potrivite bucăți de fetru, pentru a confecționa decorațiuni de Crăciun, sunt cele a căror grosime variază între 3 și 5 mm. Acestea vor putea fi tăiate cu ușurință chiar și de copilul tău, dar își vor păstra fermitatea multă vreme. Formele în care acest material este prelucrat cel mai frecvent sunt următoarele: cizmă, clopot, stea, bastonaș, om din turtă dulce, îngeraș, om de zăpadă, ren sau spiriduș. Dacă vrei ca această activitate să fie cu adevărat plăcută, iar figurinele să arate cât mai realist, poți alege fetru în culori asortate. 

Dacă vrei să confecționezi mai repede figurinele din fetru, ai putea avea nevoie de o masina de cusut. Intră pe OLX și descoperă ofertele care te pot ajuta să aprofundezi pasiunea pentru croitorie.

cum faci decoratiuni din fetru de craciun

Ce obiecte îți sunt necesare

Dacă ai senzația că vei avea de-a face cu un proiect similar cu cele de la orele de lucru manual, nu te înșeli deloc. Tocmai acesta este motivul pentru care vei avea nevoie de un instrumentar potrivit atât pentru a obține decorațiuni exact așa cum îți dorești, cât și pentru a lucra în siguranță cât mai mare. Astfel, pentru a obține decorațiuni din fetru, vei avea nevoie de următoarele elemente:

  • o foarfecă;
  • ață de cusut, în diferite culori; 
  • ace de cusut, de grosimi variate;
  • dantelă;
  • panglici;
  • cleme de cusut.

Decorațiunile sunt pregătite, dar ai verificat starea bradului pe care l-ai folosit anul trecut? Dacă ai nevoie de unul nou sau dacă vrei să împodobești unul natural, găsești mereu ce cauți, pe OLX. Descoperă toate ofertele!

fetru

Care sunt pașii prin care prelucrezi fetrul

Cea mai ușoară cale prin care poți confecționa ornamente de Crăciun din fetru este aceea de a folosi tipare imprimate pe hârtie. Cu un minimum de efort, le vei putea descărca de pe internet, în format pdf, iar odată ce le vei printa, vei obține cu mai mare ușurință fiecare figurină, cu un contur aproape perfect. După ce vei decupa tiparul din coala de hârtie, îl vei așeza pe bucata de fetru și vei urma, cu foarfeca, marginile acestuia. După ce vei obține fețele unei figurine și le vei fixa, cu ajutorul clemelor, vei trece la etapa coaserii acestora, pentru ca decorațiunea să aibă același aspect, indiferent dacă o privești din față sau din spate. 

Pentru a putea fi atârnată într-una din crengile bradului, îi vei aplica decorațiunii tale o agățătoare din panglică. Marginile unei figurine care înfățișează figuri umanoide sau de inspirație animală vor arăta mai frumos dacă le vei aplica dantelă. Folosirea unei ațe de cusut colorate, pe un fetru alb, îți garantează un efect vizual plăcut, dar merită să experimentezi și prin suprapunerea diferitelor culori de fetru. Dacă vrei să plusezi la capitolul impresie artistică, poți aplica flori, fulgi de zăpadă sau inimioare din material textil autoadeziv, precum și nasturi de culori diferite. 

Acum știi cum poți crea decorațiuni din fetru, pentru un brad de Crăciun cu adevărat unicat. Cu materialele potrivite și cu suficiente resurse de migală, vei obține rezultate care te-ar putea încânta. 

Credit foto: Shutterstock