17 Dec 2021, Autor:

În special rasele de câini mai mari, sau cele care preferă să fie în aer liber de cele mai multe ori, ar trebui să aibă propriul lor colț liniștit sub forma unei căsuțe. Acest lucru este valabil și pentru câinii de pază, care rareori au un loc în casă ca bârlog. Cum să faci o căsuță pentru câini care să fie confortabilă, sigură și caldă pentru ei? Citește ghidul nostru.

Construirea unei căsuțe pentru câini – de ce merită să faci asta?

Rasele mici de câini locuiesc de obicei cu stăpânii lor în case sau apartamente. Pe de altă parte, cei mai mari, care au nevoie de multă mișcare, adesea se simt mai bine afară. Mai ales dacă avem o grădină la casă care le permite.

Este bine dacă prietenul tău pe patru labe are un loc în care se va simți în siguranță și se va putea odihni după zbuciumul din grădină. Ar trebui să te gândești la cea mai bună căsuță pentru câinele tău. Ar trebui să alegi o opțiune izolată, adică potrivită pentru tot parcursul anului, sau fără această comoditate? Ia în considerare aceste lucruri pentru a construi o căsuță pentru câini cu atenție.

căsuță pentru câini

Faceți clic aici și găsiți tot ce aveți nevoie pentru această activitate

Cum ar trebui să fie o căsuță pentru câini?

Pe piață există căsuțe gata făcute de diferite tipuri și dimensiuni, al căror preț variază de obicei între 320 lei și 1.400 lei. Această sumă depinde de design, componentele utilizate și dimensiune. Ultimul parametru trebuie ales în funcție de dimensiunea animalului de companie, deoarece un astfel de bârlog nu poate fi prea mic sau prea mare. O căsuță prea mică restricționează mișcările animalului de companie și împiedică câinele să se miște liber în interiorul ei. O căsuță prea mare se va raci repede iarna, facandu-i răcoare câinelui.

Putem face noi înșine o căsuță pentru câini, dar nu uita să o construiești din materiale foarte bune care să se răcească vara și încălzească iarna. O căsuță pentru câini trebuie neapărat să nu fie construită din resturi de materiale, de exemplu:

❌ tablă,

❌ butoi vechi,

❌ lemn putrezit,

❌ resturi de construcții (ferestre sau uși nefolosite).

O căsuță confortabilă pentru un câine ar trebui să fie făcută din lemn, plăci OSB, iar acoperișul ar trebui să fie bine izolat, de exemplu cu ajutorul pâslei de acoperiș termoetanșat sau șindrilă bituminoasă.

Căsuța pentru câini – proiectul

Înainte de a începe construcția, trebuie pregătit un design pentru o căsuță de câini. Merită să desenezi dimensiunea și structura unui astfel de bârlog de grădină. De asemenea, ar trebui să te gândești dacă această căsuță ar trebui să aibă un antreu unde câinele să se poată odihni în zilele caniculare. În plus, un acoperiș extins este, de asemenea, o opțiune bună pentru a proteja împotriva vântului sau a ploii. Merită să iei în considerare o astfel de adăugare în designul căsuței, mai ales dacă animalul de companie stă în aer liber. Așadar, în proiectarea unei căsuțe pentru câini, trebuie identifici în primul rând acești factori:

 

Dimensiunile – merită să-ți măsori animalul de companie sau bârlogul acestuia, deoarece căsuță lui ar trebui să fie cu 20-30 de centimetri mai mare decât el. Dimensiunile animalului în lungime, lățime și înălțime sunt importante aici, deoarece în timpul proiectării și construcției ulterioare, aceste dimensiuni trebuie adaptate la intrarea în căsuță. Înălțimea ei ar trebui să fie, de asemenea, cu aproximativ 10 centimetri mai mare decât câinele.

Încălzirea – merită de asemenea să te gândești și la izolație în faza de proiectare, pentru că atunci va trebui să faci o căsuță ceva mai mare (cu câțiva centimetri) pentru a o izola cu polistiren. Dacă câinele stă în grădină tot timpul anului, este necesar să se folosească de o astfel de facilitate. Dacă acea căsuță este doar un bârlog de vacanță pentru animalul de companie și își petrece o parte semnificativă a anului în casă, nu este nevoie de izolație termică.

Tipul de acoperiș – simplu sau cu fronton? Cabană cu sau fără antreu? De asemenea, aceste aspecte trebuie luate în considerare și întocmite în proiect.

Construiește o căsuță pas cu pas

În primul rând, construirea unei căsuțe pentru câini ar trebui să înceapă cu adunarea materialelor necesare. Va fi nevoie de:

✔️ scânduri de lemn,

✔️ plăci OSB,

✔️ cherestea pătrată,

✔️ polistiren,

✔️ folie de izolare,

✔️ pâslă de acoperiș sudabilă la căldură sau șindrilă bituminoasă,

✔️ burghiu, fierăstrău, drujbă, polizor, conectori și șuruburi de tâmplărie,

✔️ elemente pentru finisarea unei saltele sau unui pat pentru câini.

 

Pasul 1. Pregătește podeaua

Folosește scândurile pentru a face baza căsuței, care va forma un fel de fundație. Măsoară-l conform designului anterior și taie-l la dimensiunea potrivită. Așează straturile de plăci succesiv în cruce sau așează placa OSB. Ultima opțiune funcționează mai bine atunci când este vorba de o stabilitate mai mare și, în același timp, izolează bine față de sol.

Pasul 2. Izolarea substratului

Întoarce podeaua pregătită și pune pe ea folie izolatoare și polistiren. Este important ca umezeala să nu pătrundă în interior și să nu afecteze durabilitatea materialului în timp. În plus, asigură o încălzire suplimentară. Un alt strat de plăci sau OSB ar trebui să fie aplicat deasupra acestuia.

Pasul 3. Montarea pereților 

Cel mai simplu mod de a face pereții este din plăci OSB, pe care sunt așezate scânduri. Acest lucru crește durabilitatea căsuței și, în același timp, afectează puternic estetica întregii structuri. În plus, poți include aici un posibil antreu.

Pasul 4. Încălzirea

Dacă bârlogul urmează să fie izolat, introdu polistiren cu folie izolatoare între plăci și placa OSB. O astfel de căsuță izolată va genera pierderi de căldură mult mai mici în interior.

Pasul 5. Intrarea în căsuța pentru câini

Decupează intrarea în căsuța de câini la înălțimea și lățimea corecte. Cel mai bine este să le faci cu un fierăstrău electric. În cele din urmă, merită să pui o acoperire suplimentară care să protejeze împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile.

căsuță pentru câini

Pasul 6. Construirea acoperișului

Un acoperiș înclinat este construit și izolat într-un mod similar cu pereții. Fiecare element trebuie să fie ferm conectat unul cu celălalt și izolat cu polistiren și o placă OSB, astfel încât căldura să nu scape prin acoperiș. Important este că acoperișul nu ar trebui să fie atașat permanent. Merită să-l instalezi pe balamale. Acest lucru ajută, de exemplu, la schimbul de lenjerie de pat în interiorul căsuței.

Cum să faci o căsuță pentru câini din paleți?

Realizarea unei căsuțe din paleți este o soluție ieftină si rapidă, pentru că practic este suficient să faci un proiect, să măsori elementele necesare și să le conectezi între ele. În acest scop poți folosi numai paleți, conectori de tâmplărie și șuruburi. Poți pune șindrilă de bitum pe acoperiș.

Cu toate acestea, trebuie reținut că aceasta este o soluție de vacanță și sezonieră pentru un câine care stă în căsuță doar ocazional. O căsuță din paleți nu este o soluție bună pentru iarnă. Cu excepția cazului în care, aceasta va fi izolată suplimentar cu polistiren și plăci OSB.

Să faci singur o căsuță pentru un câine este o soluție mai ieftină, dar care necesită destul de mult timp. De asemenea, ar trebui să ai mare grijă în această sarcină, astfel încât bârlogul făcut să fie un refugiu cald pentru animalul de companie.