06 May 2022, Autor:

A învăța cum să faci un rezumat îți oferă fundația perfectă de la care să construiești o căutare de succes pentru un loc de muncă. Când înțelegi cum să scrii un rezumat sau un CV, ce să incluzi și cum să îl adaptezi în funcție de tipul de job și de sectorul în care vrei să lucrezi, vei fi într-o poziție mai bună pentru a reuși.

Ce este un rezumat? 

Rezumatul tău este un scurt document creat pentru a-ți prezenta talentul, experiența și calificările atunci când aplici pentru un loc de muncă. Deși, în general, un rezumat este termenul american și un CV este un termen britanic pentru același lucru, un rezumat este în general mai scurt decât un CV – maximum o pagină în loc de documentul de două-trei pagini pe care un CV le are de obicei în lungime. Există unele cazuri, pe măsură ce înaintezi în vârstă, în care îți poți prelungi rezumatul la două pagini.

În esență, rezumatul tău ar trebui să fie creat ca o expoziție specifică a experienței și abilităților tale pentru jobul pentru care aplici. Acest lucru se va potrivi apoi bine alături de o scrisoare de intenție în care poți expune lucrurile mai în profunzime. Un rezumat bun va avea punctele de bază pe care vrei să le transmiți, iar o scrisoare de intenție va extinde aceste puncte și le va spune potențialilor tăi angajatori de ce ar trebui să te treacă la etapa interviului și să-ți ofere postul.

Sursă: imageio.forbes.com

Care sunt beneficiile unui rezumat bun? 

S-ar putea să nu realizezi cât de important este să ai un rezumat bun, dar este o parte atât de importantă a procesului de recrutare. Prima impresie este totul atunci când vine vorba de a aplica pentru un nou loc de muncă. Cel mai probabil, recrutorul sau angajatorul va avea o mulțime uriașă de candidați prin care să treacă și, dacă nu faci o impresie instantanee, este puțin probabil să treci la a doua fază a procesului de recrutare – interviul de angajare.

Atunci care sunt principalele beneficii ale unui rezumat bun?

Te ajută să-ți construiești încrederea– Încrederea în sine este atât de importantă pentru noi toți. Pentru a ne realiza potențialul în orice carieră alegem, trebuie mai întâi să înțelegem că ceea ce știm și că abilitățile pe care le avem sunt suficient de bune pentru rolul dorit. Odată ce ai notat expertiza și realizările și le ai în față, poți începe să vezi cât de demn ești de această poziție și să ai încredere în tine. Încrederea este o proprietate atractivă pentru un viitor angajat, iar acel echilibru fin de pe partea dreaptă a liniei dintre încredere și aroganță te va ajuta.

Te ajută să ieși în evidență din mulțime– După cum am spus, un rezumat sau un CV este important pentru a te ajuta să te evidențiezi din mulțimea celorlalți solicitanți. Va ajuta la modelarea percepției pe care recrutorul o are despre tine și decide dacă foaia ta ajunge pe grămada respingerilor sau este mutată în grămada de interviuri. Ai doar câteva secunde pentru a face impresie cu CV-ul tău, așa că trebuie să faci acele secunde să conteze cu un rezumat de cea mai bună calitate.

Oferă o impresie clară recrutorilor– Să faci acea impresie bună este esențial, iar CV-ul tău este acolo pentru a-i ajuta pe recrutori să obțină o impresie exactă despre motivul pentru care ești grozav pentru acest post. Cercetează valorile companiei pentru care aplici și specificul rolului și asigură-te că CV-ul este adaptat pentru a te face remarcat pentru acel post specific.

Evidențiază-ți valoarea– Rezumatul tău este șansa de a străluci și, adaptându-ți rezumatul pentru a se potrivi jobului specific la care aplici, poți evidenția rapid valoarea pe care personal o aduci postului oferit. Acest lucru ar putea fi legat de obiective și cerințe specifice în posturile anterioare pe care le-ai ocupat, care se compară cu noul rol.

Economisești timp în căutarea unui loc de muncă– Scrierea corectă a rezumatului de bază îți va economisi mult timp pe termen lung. Scrie un rezumat sau un CV cu toată experiența, abilitățile și calificările tale și îl poți adapta cu ușurință fiecărei poziții specifice pentru care aplici. Acest lucru economisește mult timp atunci când ești în căutarea unui loc de muncă, deoarece s-ar putea să aplici pentru zeci de joburi la un moment dat. A avea acolo un șablon gata de modificat este mult mai eficient decât scrierea unui rezumat nou-nouț pentru fiecare aplicație nouă.

Sursă: getfive.com

Ce ar trebui să incluzi în rezumat? 

Sursă: resumegenius.com 

Există câteva informații pe care ar trebui să le incluzi întotdeauna în rezumatul tău înainte de a putea adapta elemente specifice rolului pentru care aplici.

Scurtă introducere și rezumat– În partea de sus a rezumatului, ar trebui să incluzi două până la trei rânduri care rezumă calificările și experiența ta cheie în legătură cu postul specific pentru care este scris acest rezumat.

Informații personale– Include numele tău complet, adresa și informațiile de contact, cum ar fi numărul de telefon și adresa de e-mail. Poți, de asemenea, să îți distribui conturile de rețele sociale, dar numai dacă se aplică rolului pentru care concurezi și dacă ești încrezător pe relevanța și impresia oferită de conturile tale personale.

Experiența anterioară– O scurtă listă a angajărilor tale anterioare. Asigură-te că nu există goluri mari în datele pe care le afișezi sau că poți măcar să demonstrezi de ce există acele goluri dacă este cazul (călătorii în străinătate/un an înghețat/studii la universitate etc.).

Calificările tale– Nu trebuie să enumeri fiecare examen pe care l-ai trecut când aveai 16 ani, dar acesta este locul în care îți poți rezuma calificările academice pentru a-ți prezenta abilitățile și potrivirea pentru job.

Formare profesională– Dacă ai participat la formare profesională în roluri anterioare și acestea au legătură cu jobul pentru care aplici, include-le aici. Aceasta poate include, de asemenea, apartenența la instituții profesionale.

Premii personale– În mod similar, dacă ai primit premii personale legate de jobul tău într-un rol anterior, includerea acestora aici este potrivită.

Sursă: business.com

Sfaturi pentru scrierea unui rezumat bun 

Acum că știi elementele de bază pe care ar trebui să le incluzi în rezumatul tău, iată câteva sfaturi pentru căutarea unui loc de muncă. Acestea ar trebui să te ajute să continui prin proces și să te asiguri că știi cum să faci un rezumat de succes pentru căutarea ta de locuri de muncă.

Fii sincer!— Nu are absolut nici un rost să minți în rezumatul tău. Minciuna se va întoarce mereu să te bântuie. Chiar dacă uimește cititorul și treci la următoarea etapă a procesului, referințele și antecedentele tale vor fi verificate.

Fii scurt și la obiect– După cum am menționat, rezumatul tău ar trebui să nu depășească o pagină, maximum două, dacă ai o experiență bogată de enumerat. Deoarece vrei să faci o impresie pozitivă în doar câteva secunde, toate informațiile relevante trebuie să fie ușor de citit rapid.

Personalizează întotdeauna rezumatul– Este important să-ți adaptezi rezumatul pentru a te asigura că recrutorul știe că ți-ai făcut timp pentru a înțelege rolul specific al postului și compania la care aplici să lucrezi.

Nu lăsa goluri– Dacă lași goluri în istoricul tău de angajare, este probabil să fie pus sub semnul întrebării de către recrutor, așa că nu lăsa niciunul!

Întreține-ți rezumatul– Pentru a economisi timp și pentru a menține informațiile proaspete, actualizează-ți întotdeauna rezumatul în mod regulat. Chiar dacă în prezent nu ești în căutarea unui nou loc de muncă, este posibil să ai noi abilități sau calificări care vor arăta bine în viitor. Așa că ar trebui să îl actualizezi acum și să te asiguri că nu pierzi nimic important atunci când va veni timpul să începi să aplici din nou pentru locuri de muncă.

Corectează înainte de a trimite– Asigură-te întotdeauna că îți corectezi orice rezumat pe care îl trimiți ca parte a unei cereri de angajare. Angajatorul va căuta greșeli, deoarece acesta este un semn al unei persoane care nu este detaliată și precisă și, prin urmare, probabil nu este potrivită pentru job.

Sursă: standout-cv.com 

Concluzie

A te asigura că știi cum să faci un rezumat este o parte importantă a succesului în căutarea unui loc de muncă. Păstrează lucrurile scurte și la obiect, precise și oneste și adaptează întotdeauna rezumatul pentru a se potrivi cu postul specific în cauză.